Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#201425 Συμφωνώ στα πρώτα περί διαθέσιμου εισοδήματος.

Επ' αυτού όμως:

D-Jet έγραψε:Η λογική του "θα παρω κάτι καλό για να μου κρατήσει" είναι εντελώς αναχρονιστική. Πέρα από τις άτυχες στιγμές που μπορεί να σου κάτσουν, τα αυτοκίνητα έχουν μια ημερομηνία λήξεως πλέον, μας αρέσει δε μας αρέσει.

1) Αν κάνεις 25-30 χιλ χλμ το χρόνο, στα 10 χρόνια θα είσαι ήδη με 250-300 χιλ χλμ. Να έχει δηλαδή και άλλα 100 χιλ από τον προηγούμενο; Θα μου πεις ότι μπορείς να αλλάζεις πιο συχνά αυτοκίνητο. Αρκετός κόσμος όμως δεν θέλει να μπαίνει σε αυτή την διαδικασία και επίσης δεν θα έχεις ποτέ πραγματικά καινούριο αυτοκίνητο.
2) Πάντα είχαν ημερομηνία λήξης τα αυτοκίνητα. Εκτός αν ρίχνεις τόσα λεφτά για αναπαλαίωση κάθε 20 χρόνια που καταντάς "ιστορικός-αντικέρης".
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
REALZEUS έγραψε:1) Αν κάνεις 25-30 χιλ χλμ το χρόνο, στα 10 χρόνια θα είσαι ήδη με 250-300 χιλ χλμ. Να έχει δηλαδή και άλλα 100 χιλ από τον προηγούμενο; Θα μου πεις ότι μπορείς να αλλάζεις πιο συχνά αυτοκίνητο. Αρκετός κόσμος όμως δεν θέλει να μπαίνει σε αυτή την διαδικασία.
2) Πάντα είχαν ημερομηνία λήξης τα αυτοκίνητα. Εκτός αν ρίχνεις τόσα λεφτά για αναπαλαίωση κάθε 20 χρόνια που καταντάς "ιστορικός-αντικέρης".

1) αν κάνεις 30Κ χιλιόμετρα το χρόνο και είσαι φτωχός την έκατσες. Αν κάνεις 10-15Κ όπως αρκετός κόσμος μπορείς, αλλάζοντας πιο συχνά αυτοκίνητα, να διατηρήσεις κάτι καλύτερο σε μτχ με το ίδιο κόστος. Φυσικά θέλει όρεξη και ενδιαφέρον, όσοι δεν πολυγουστάρουν τα αυτοκίνητα καλύτερα να παίρνουν καινούργια.
2) Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η μάλλον και τότε είχαν αλλά μόνο και μόνο λόγω υλικών και κατασκευής αντί για 15 χρόνια ήταν αρκετά παραπάνω.
Παλιότερα (πριν 20-30 χρόνια) ήταν λιγότερα τα πλαστικά μέρη και υπήρχαν λιγότερα πράγματα για να χαλάσουν. Στα πιο μοντέρνα αυτοκίνητα, καθώς γερνάνε (το βλέπουμε σε αυτά που 15-25 ετών καθαρά πλέον) μπορεί εύκολα η ζωή σου να γίνει αφόρητη από μια εντελώς σαχλαμάρα βλάβη που δεν μπορείς εύκολα να την αποκαταστήσεις...και αν η σχετικά απλούστερη κατασκευή ενός αυτοκινήτου 20 ετών μπορεί να σηκώνει και λίγο DIY (που και πάλι αφορά πολύ εξειδικευμένο κοινό) σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο είναι εκτός πραγματικότητας...
Άβαταρ μέλους
By vagmann
#201433 Αν θελεις να αλλαζεις αυτοκινητα συχνα,αγοραζεις καλo μτχ τo χαιρεσαι για ενα χρονο max,τo πουλας,παιρνεις τα χρηματα σου πισω,και πας για αλλο...
Αν δεν εισαι των αλλαγων,και υπαρχει δυνατοτητα,πας για καινουριο και το κρατας αιωνιως ομως για αποσβεση...το οποιο προυποθετει πολυ συνειδητη επιλογη.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
D-Jet έγραψε:Φυσικά θέλει όρεξη και ενδιαφέρον, όσοι δεν πολυγουστάρουν τα αυτοκίνητα καλύτερα να παίρνουν καινούργια.

Βάλε μέσα και αυτούς που γουστάρουν τα αυτοκίνητα αλλά όχι την διαδικασία αγοραπωλησίας τους στην αγορά μεταχειρισμένων. Να βρεις κάτι που σου αρέσει σε καλή κατάσταση και λογικά λεφτά και ταυτόχρονα να δώσεις το δικό σου είναι χρονοβόρο και ψυχοφθόρο.

D-Jet έγραψε:2) Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η μάλλον και τότε είχαν αλλά μόνο και μόνο λόγω υλικών και κατασκευής αντί για 15 χρόνια ήταν αρκετά παραπάνω.
Παλιότερα (πριν 20-30 χρόνια) ήταν λιγότερα τα πλαστικά μέρη και υπήρχαν λιγότερα πράγματα για να χαλάσουν. Στα πιο μοντέρνα αυτοκίνη

Σίγουρα τα καινούρια είναι πολύ πιο πολύπλοκα και όλο και κάτι θα χαλάσει μετά από 20 χρόνια (συνήθως διακόπτες, ηλεκτρομοτέρ, ηλεκτρονικά, οθόνες κλπ). Αλλά η σκουριά των παλιότερων (όπου έβγαινε ΠΕ όλο το αυτοκίνητο) ή τα ρεκτιφιέ κάθε 80-100 χιλ χλμ δεν είναι καλύτερη εναλλακτική. Τουναντίον...
Άβαταρ μέλους
By pik.
#201457 τελικα ο ενδιαφερομενος που ειναι; :lol: :ninja:
Άβαταρ μέλους
By Κίκιζας Γρηγόρης
D-Jet έγραψε:
popolaros έγραψε:το αυτοκινητο ... ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΟΧΘΗΣΕΙ.....

Κατά βάση συμφωνώ αλλά με μια επισημανση...
Εγώ μοχθώ και βγάζω 10 αλλά ο άλλος μοχθεί και βγάζει 100 (πχ γιατί είναι πιο μάγκας από εμένα). Έτσι εγώ μπορεί για την πλάκα μου να πω ότι σπαταλάω και 5 χιλιάρικα παραπάνω ενώ ο άλλος με την ίδια άνεση να σπαταλήσει 50.
Αν το κάνει επειδή γουστάρει είναι money well spent κατά τη γνώμη μου (και τον ευχαριστούμε για αυτό! :lol: ).
Η λογική του "θα παρω κάτι καλό για να μου κρατήσει" είναι εντελώς αναχρονιστική. Πέρα από τις άτυχες στιγμές που μπορεί να σου κάτσουν, τα αυτοκίνητα έχουν μια ημερομηνία λήξεως πλέον, μας αρέσει δε μας αρέσει. Αν δεν έχεις γρόσσα, λοιπόν και σου αρέσουν τα αυτοκίνητα, επιλέγεις κάτι που να είναι απαξιωμένο οικονομικά αλλά να μην έχει φάει τα ψωμιά του και μπορείς, με κάποιες υποχωρήσεις, να απολαύσεις καλύτερο αυτοκίνητο από αυτό που θα όριζε το εισόδημά σου! :iconcool:

Noμιζω οχι παντα ομως...Αντιλαμβανομαι ενδεχομενως την λογικη των τελευταιων 10-15 ετων στις αυτοκινητοβιομηχανιες, που πλεον το καθε "προιον" εχει φτιαχτει για να κρατησει κατα μεσο ορο γυρω στα 7-10 χρονια το πολυ. Και οτι εκει και περα δεν ασχολουνται περα απο το να υπαρχουν ανταλλακτικα για λιγα χρονια ακομα.
Παρολα αυτα ομως, εχω την αισθηση και πιστευω οτι σε καποιες μαρκες αλλα ακομα περισσοτερο, απο ενα επιπεδο κατηγοριας και πανω, (πχ απο d segment) σε ενα βαθμο το καλυτερο, το ακριβοτερο, μπορει να στεκεται καλυτερα σε βαθος χρονου, συγκριτικα με ενα αυτοκινητο φθηνοτερο (ειτε στην ιδια κατηγορια, ειτε στα ιδια λεφτα αλλα μικροτερη κατηγορια πχ με πιο ισχυρο κινητηρα...) και αυτο μπορει να ειναι απο την καλυτερα σχεδιασμενη εξωτερικη εμφανιση, την συνολικη ποιοτητα στο εσωτερικο, μεχρι και την επιλογη μηχανολογικων υλοποιησεων που να αντεχουν μεγαλυτερη καταπονηση...

Παραδειγμα: θεωρω οτι ενα καλοεξοπλισμενο 1,500αρι focus ειναι καλυτερο αυτοκινητο συνολικα, και θα αντεξει περισσοτερο στο χρονο (οχι μονο αισθητικα) απο ενα παρομοιας αξιας fiesta ST.
Το ιδιο ομως πιστευω οτι σε ενα βαθμο μπορει να ισχυει πχ για το A3 vs Golf . Το πρωτο θα δειξει σημαδια καταπονησης-γενικοτερης φθορας, αργοτερα απο το Golf...
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#201519 Η συζήτηση καινούργιο vs μεταχειρισμένο έχει αναχθεί σε πολύπλοκο θέμα, ενώ κατά βάση έχει να κάνει με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη.
Δεν έχω δει τόση ζέση στο θέμα πχ μεταχειρισμένο ή καινούργιο ψυγείο. Αντίστοιχα σε κοινωνίες ή ατομικές περιπτώσεις οπου δε χρειάζεται να δουλεύεις 30 χρόνια για να πάρεις ένα αμάξι, δεν υπάρχει λόγος για τόση ανάλυση.

Όταν ο άλλος λέει θέλω και μπορώ να δώσω 60 χιλιάρικα να πάρω αμάξι, πιο πολυ τον βοηθάνε μερικές προτάσεις για ποια προϊόντα μπορεί να πάρει, παρά αναλύσεις πως πρέπει να ξοδεύει τα λεφτά του ώστε να πιάσουν τόπο.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#201526 Σωστή κουβέντα η παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#201533 Ακούγεται σωστη αλλα δεν είναι ακριβως ετσι. Άλλο το ψυγειο και άλλο το αμαξι που κινειται στους δρομους και μπορει να ισοπεδωσει κοσμο και περιουσια αν ξεφυγει από την πορεια του.

Η αγορα του αυτοκινητου καινουριο σε σχεση με μεταχειρο εχει σχεση με πολλες παραμέτρους όπως κοστος σε φορους καινουριου, διαθεσιμοτητα μεταχειρισμένων, χρηση των μεταχειρισμένων αλλα και τεχνολογια που ενσωματωνουν τα ποιο καινουρια καθως και τις εγγυήσεις και την συντηρηση.
Άβαταρ μέλους
By nass
#201538 Η στρεβλωση της ελληνικης αγορας λογω των τρελλων φορων στα καινουργια και της απαξιωσης των μετσχειρισμενων λογω κρισης ειναι ο λογος της συζητησης
Άβαταρ μέλους
By GTS
#201540 Υπαρχουν όμως και μερικες ευκαιρες σε καινουρια. Λιγοτερο πια σε μεταχειρα γιατι το καλο στοκ εχει φυγει ηδη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#201560 Και στις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες υπάρχουν καινούρια και μεταχειρισμένα. Και κάποιοι αγοράζουν και εκεί τα μεταχειρισμένα. Κι εγώ προ κρίσης προτίμησα να πάρω μεταχειρισμένο, αντί καινούριο για να πληρώσω τα μισά, ή αλλιώς για να πάρω BMW αντί για Focus.
Αυτό ισχύει παντού και πάντα. Κάποιος θα προτιμήσει να το πάρει καινούριο για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ή για να το διαμορφώσει όπως θέλει, κάποιος άλλος θα το πάρει μεταχειρισμένο γιατί αναλαμβάνει ένα (μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία) ρίσκο και γιατί θέλει περισσότερο αυτοκίνητο για τα λεφτά του.
Αυτοί οι κανόνες ισχύουν παντού.
Και δεν είναι θέμα αγοραστικής δύναμης.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
GTS έγραψε:Ακούγεται σωστη αλλα δεν είναι ακριβως ετσι. Άλλο το ψυγειο και άλλο το αμαξι που κινειται στους δρομους και μπορει να ισοπεδωσει κοσμο και περιουσια αν ξεφυγει από την πορεια του.

Η αγορα του αυτοκινητου καινουριο σε σχεση με μεταχειρο εχει σχεση με πολλες παραμέτρους όπως κοστος σε φορους καινουριου, διαθεσιμοτητα μεταχειρισμένων, χρηση των μεταχειρισμένων αλλα και τεχνολογια που ενσωματωνουν τα ποιο καινουρια καθως και τις εγγυήσεις και την συντηρηση.

Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά συμφωνείς μαζί μου και τον kilomeater ουσιαστικά. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
nass έγραψε:Η στρεβλωση της ελληνικης αγορας λογω των τρελλων φορων στα καινουργια και της απαξιωσης των μετσχειρισμενων λογω κρισης ειναι ο λογος της συζητησης

Επίσης η συζήτηση γίνεται στη βάση της πολύ (υπερβολικά πιο σωστά) μεγάλης ποικιλίας σε "φτηνά" μεταχειρισμένα υψηλού κυβισμού η οποία δεν θα υφίσταται σε μερικά χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#201595 Εφ'οσον θελει καποιος να αγορασει συγκεκριμενη κατηγορια οχηματος, οποτε και το κοστος ειναι παλι αναλογο σε καιρνουριο η Μτχ, βλεπει τα κοστη και αποφασιζει. Σε καλο μτχ, θα πληρωσει κατι παραπανω αλλα οταν παει να το πουλησει θα εχει παλι καλυτερη τιμη. Και εγω θα εδεινα τα ιδια χρηματα για μτχ. BMW αντι για καιρουριο Focus, π.χ. Αλλος θα επαιρνε το Focus σκεπτομενος οικογενειακες υποχρεωσεις κ.λ.π. που ο αλλος δεν θα ειχε.

Και εγω πηρα το 2000 την 2.24v αντι κατι αλλο διθυρο δυνατο. Δεν φοβηθηκα τα προβληματα που ελεγαν οτι εβγαζε ειδικα ηλεκτρικα, γιατι ο μηχανικος που αποφασισα να την πηγαινω τοτε με επεισε οτι ειναι θεμα σωστης αντιμετωπισης τους και οχι τσιπικης. Ετσι λοιπον οταν την πηρα με 80.000 χλμ ?, της εβγαλα το μοτερ εξω που ειναι κανονας για το συγκεκριμενο οχημα, και ευκολα αλλαχθηκαν σωληνακια φυσακια κλπ, που υποφερουν απο την θερμοτητα που επικρατει στη μηχανη. Τα τουρμπακια τα εκανα καινουρια σε ενα μαστορα της αντιπροσωπιας τους και εκτοτε λαδια ξυδια και ιμαντες, τακακια κ.λ.π. Το εχω 15 χρονια και περιμενω την 30ετια να βγαλει ιστορικα... εκτος και αν μειωσουν τα τελη σε λογικα επιπεδα. ομως διασκεδαζω να την οδηγω σε ομορφες διαδρομες και ολα τα συστηματα της δουλευουν.... εχθες που κατεθεσα πινακιδες παλι με επιασε λιγο θλιψη αλλα αυτα εχει η ζωη..... του χρονου παλι....