Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By dstou
#194217 H χαμηλότερη δασμολόγηση του πετρελαίου ήταν/είναι απότοκο δύο διαφορετικών συνιστωσών: του δεδομένου ότι το καύσιμο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στις χερσαίες μεταφορές από επαγγελματίες για μεταφορά αγωγών και ανθρώπων η αύξηση της τιμής του οποίου θα πυροδοτούσε το τέρας του πληθωρισμού, και το ανομολόγητο ότι αν είχε την ίδια τιμή με την βενζίνη, ή και ακριβότερη, τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ δεν θα τσούλαγαν στην αγορά στο βαθμό που θα ήθελαν οι ιθύνοντες. Προς τα έξω ο λόγος βέβαια ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, αν και τελικά αυτά, αν και υπαρκτά, ήταν απλώς οι ευχάριστες παρενέργειες της απαγόρευσης.
Όσο καιρό τα ΙΧ πετρελαίου απαγορεύονταν ή επιτρέπονταν εν μέρει και μόνο, ήταν εύκολο να χειραγωγήσεις την αγορά και τις εκάστοτε τιμές των καυσίμων, κυρίως των συσχετισμό τιμών μεταξύ τους. Τώρα που η αγορά έχει ανοίξει, μιας που έχουν μπει και άλλα καύσιμα, όπως το υγραέριο ή ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο (έστω περιθωριακά τα τελευταία) το παιχνίδι έχει δυσκολέψει αρκετά. Θέλει έμπειρους παίχτες που να ξέρουν πως θα σου πάρουν αυτό που θέλουν αλλά παράλληλα να καμαρώνεις χ''χαρούμενος.
Ελλείψει εμπειρίας, οι κρατικές υπηρεσίες πειραματίζονται να δουν που θα τους κάτσει η μπίλια.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
kyr80 έγραψε:....Όλοι μας πληρώνουμε το ίδιο για τα μακαρόνια, το γάλα κλπ. Γιατί να συμβαίνει κάτι διαφορετικό με το αυτοκίνητο;;; ...

Γιατί πληρώνει φθηνότερα ανα τ.μ. ο κάτοχος οικίας στο Πέραμα απο εκείνον στην Εκάλη;
Εξίσωση κι εκεί! Ίδια τιμή ανα τ.μ. σε όλες τις περιοχές!!!
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#194252 Αν βάζανε τα τέλη στα καύσιμα πάντως θα λυνοταν το θέμα με τις βουλγαρικες πινακίδες...

< K910 μου
Άβαταρ μέλους
By nass
224v έγραψε:Το νουμερο 25 λεπτα που βρεθηκε?? εγω ακουσα τον Αλεξιαδη να λεει σε εκπομπη π.χ. 5 λεπτα. Προσωπικα δεν θα με πειραζε να τα δινω και να πληρωνω π.χ. 200 για το διλιτρο.... αναλογα δε για τα αλλα κυβικα...

Διάβαζα στην εφημερίδα ότι από τα τέλη βγάζουν 1.1 δις το χρόνο και υπολογίζουν να μειώσουν τα τέλη στα μισά και τα άλλα μισά να γίνουν επιπλέον ΕΦΚ στα καύσιμα. Αρα 550 εκατ. το χρόνο. Καύσιμα κίνησης είναι 5.5 εκατ. τόνοι το χρόνο δηλ. 5.5 δις λίτρα συνεπώς 10 λεπτά στο λίτρο.

Αυτό έλεγε η εφημερίδα βέβαια ήταν μπακαλική του δημοσιογράφου διότι 5.5 εκατ. τόνοι = 7 δις λίτρα (1000 λίτρα = 750-800 κιλά περίπου) άρα --> 8 λεπτά στο λίτρο.

Κατά συνέπεια το κόστος του Diesel (μια και μας νοιάζει η αύξηση του κόστους των μεταφορών σωστά ?) θα αυξηθεί κατά 8% (θεωρώ κόστος Diesel 1€/lt) και αντίστοιχα η βενζίνη (1.4€/lt) κατά 6%

Και επειδή το κόστος των καυσίμων είναι ένα μέρος μόνο του συνολικού κόστους των μεταφορών (άλλα μέρη: απόσβεση οχημάτων, μισθοί οδηγών, συντήρηση, ασφάλιση και οχήματος και φορτίου κτλ.) θεωρώ ότι αύξηση του κόστους των μεταφορών κατά 20% που αναφέρθηκε είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Κανά 5% να πούμε ? Και επειδή το κόστος των μεταφορών είναι ένα μέρος μόνο από το κόστος των προϊόντων, εν τέλει η αύξηση του κόστους των προϊόντων θα είναι επίσης τέτοιας τάξης μεγέθους, να πούμε κανά 3% ? Για αυτό μιλάμε τόση ώρα ?

Προσωπικά, όπως έχουμε συζητήσει και άλλες φορές, θεωρώ ότι η μόνη δίκαιη φορολόγηση της κυκλοφορίας είναι στα καύσιμα και άρα συμφωνώ με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Για τα άλλα μισά των τελών, για να είναι δίκαια, πρέπει να αντικατασταθούν οι |λογοκρισία| των κυβικών (αλλά και του CO2, καθώς αυτό αντιστοιχεί σε κατανάλωση καυσίμου και άρα ήδη φορολογείται δια του ΕΦΚ των καυσίμων) με κάποιο αντικειμενικό στοιχείο είτε "χώρου" (πχ. μήκος) είτε "αξίας" (πχ. αξία αγοράς προ φόρων με απομείωση λόγω παλαιότητας).

EDIT: Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα φέρει περισσότερα λεφτά στα κρατικά ταμεία (λόγω επανακυκλοφορίας ακινητοποιημένων αυτοκινήτων) αλλά και λιγότερες γκρίνιες (ως δικαιότερο).
Άβαταρ μέλους
By kacey
panos2171 έγραψε:
kacey έγραψε:
μα "κινητη" ειναι οταν κινειται.

Τότε όταν δεν κινείται να πληρώνει ενφια. Δουλευομαστε μάλλον...

< K910 μου

οντως δουλευομαστε...

τελευταια φορα: εφ'οσον θελουμε να μιλαμε για τελος κυκλοφοριας, πρεπει να πληρωνει αυτος που κυκλοφορει. Αλλα επειδη ΔΕΝ μιλαμε για τελος κυκλοφοριας αλλα για αλλο ενα τροπο να μπαλωνονται τρυπες του προυπολογισμου, τοτε τσαμπα λεμε τα υπολοιπα.

@markvag: ^το ιδιο.
Άβαταρ μέλους
By elteo
#194426 Στον ΑΝΤ1 είπαν από το υπ. οικ. ότι γίνει θα γίνει από 1.1.2017. Δεν θα μπει αύξηση στα καύσιμα από το 2016.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#194427 Πρέπει να διαβάζουν τα φόρα πάντως, δεν εξηγείται αλλιώς η πρόταση για φόρο στα καύσιμα.
Άβαταρ μέλους
By panos2171
elteo έγραψε:Στον ΑΝΤ1 είπαν από το υπ. οικ. ότι γίνει θα γίνει από 1.1.2017. Δεν θα μπει αύξηση στα καύσιμα από το 2016.

Εμένα πιο πολύ με τρομάζει το ότι θα συνεχίσουν να είναι κυβέρνηση μέχρι τότε.

< K910 μου
Άβαταρ μέλους
By elteo
#194431 Eμένα πάλι το ότι δεν πιστεύω τίποτα από όσα "διαβεβαιώνουν".
Άβαταρ μέλους
By markvag
panos2171 έγραψε:
elteo έγραψε:Στον ΑΝΤ1 είπαν από το υπ. οικ. ότι γίνει θα γίνει από 1.1.2017. Δεν θα μπει αύξηση στα καύσιμα από το 2016.

< K910 μου

E, καλά... Με την πολιτική "σταθερότητα" των τελευταίων ετών, παίζει να είναι και ο Αλί Μπαμπά πρωθυπουργός... :lol: :lol:

Μιλάμε για σχεδιασμό 12 μηνών, από μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι σε βάθος 1 εβδομάδας;;;; :svivhaha:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
panos2171 έγραψε:

< K910 μου

Εμένα το ότι και μεγαλύτερος φόρος στα καύσιμα θα μπει και τέλη θα πληρώνει ο κόσμος και φόρο πολυτελείας.
Άβαταρ μέλους
By popolaros
panos2171 έγραψε:

< K910 μου

γαμησε τα , αυτα ειναι ζορια της ζωης....

αυτοκτονα καλυτερα για να μην ζεις αυτο το μαρτυριο....
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#194467 μλκ τι του λες του παι;

έλα τα στοιχήματα. Πότε θα αυξηθει τιμή βενζίνης. 14/2 λέω εγώ, +22 λεπτά
Άβαταρ μέλους
By markvag
#194489 Εγώ λέω ότι και πάλι τίποτα δεν θα κάνουν στα τέλη (ίσως τα ρίξουν 20-30 ευρώ) και θα αυξήσουν τη βενζίνη 10-20 λεπτά το λίτρο...

Και θα βάλουν φόρο πολυτελείας στα δίλιτρα σούπερ μίνι που κάνουν πολλά χλμ... :shifty: :lol: :lol: