Για μοτοσικλέτες, σκούτερ και άλλα δίτροχα
Άβαταρ μέλους
By nass
#182146 Σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζα στην ίδια κλάση ποιότητας την Arai με τη Schuberth, μετά από 7 χρόνια το προηγούμενο Arai μου (Astro) ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το διάδοχό του Schuberth (S1 Pro) μετά από 5 χρόνια, μιλάμε το Schuberth ήταν εσωτερικά για πέταμα (όπως και έγινε...). Για αυτό το λόγο και τα ξαναέσκασα στην Arai, όταν δοκιμάσεις τα κράνη της καταλαβαίνεις γιατί αξίζουν τα λεφτά τους.

Εκτός από την ασφάλεια, που είναι προφανές ζητούμενο, η ποιότητα του εσωτερικού, η άνεση, ο εξαερισμός, είναι εξίσου σημαντικά. Σε αυτή την κλάση χρημάτων ούτε που θα κοίταζα Caberg και αντίστοιχες "δεύτερες" (ΙΜΗΟ) μάρκες.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#182147 Εγώ χρησιμοποιώ ένα shark rsr2 που είχα και μάλοστα δεν είχε χρησιμοποιηθεί πολύ. Παρότι λοιπόν στο fz ήταν μια χαρά αθόρυβο, τώρα με χτυπάει ο αέρας στο κάτω μέρος του κράνους και γίνεται το κράνος ηχείο! :x Προσπαθώ να δω από που προέρχεται ο θόρυβος ρε γμτ. Το άνοιξα, καθάρισα ζελατίνα και λοιπά μέρη, αλλά πάλι τα ίδια (με κλειστούς αεραγωγούς πάντα). Πιέζω τη ζελατίνα στο κράνος, αλλά δεν είναι από εκεί. Υποψιάζομαι τον μπροστινό αεραγωγό, αλλά πάλι δεν μπορώ να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα. Λέω να κλείσω με ταινία μία τον αεραγωγό, μία το κάτω μέρος της ζελατίνας μπας κ το εντοπίσω. Καμιά άλλη ιδέα; :hmmm: Κρίμα να αλλάξω γιατί είναι σχεδόν new, να μείνει 1-2 χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
xenos έγραψε:Εγώ χρησιμοποιώ ένα shark rsr2 που είχα και μάλοστα δεν είχε χρησιμοποιηθεί πολύ. Παρότι λοιπόν στο fz ήταν μια χαρά αθόρυβο, τώρα με χτυπάει ο αέρας στο κάτω μέρος του κράνους και γίνεται το κράνος ηχείο! :x Προσπαθώ να δω από που προέρχεται ο θόρυβος ρε γμτ. Το άνοιξα, καθάρισα ζελατίνα και λοιπά μέρη, αλλά πάλι τα ίδια (με κλειστούς αεραγωγούς πάντα). Πιέζω τη ζελατίνα στο κράνος, αλλά δεν είναι από εκεί. Υποψιάζομαι τον μπροστινό αεραγωγό, αλλά πάλι δεν μπορώ να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα. Λέω να κλείσω με ταινία μία τον αεραγωγό, μία το κάτω μέρος της ζελατίνας μπας κ το εντοπίσω. Καμιά άλλη ιδέα; :hmmm: Κρίμα να αλλάξω γιατί είναι σχεδόν new, να μείνει 1-2 χρόνια.

Υποσιαγωνο θες. Κοιτα στα μαγαζια μηπως και υπαρχει δικο του η αλλο που να ταιριαζει.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By xenos
#182158 Έχει ήδη ρε γμτ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
nass έγραψε:Σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζα στην ίδια κλάση ποιότητας την Arai με τη Schuberth, μετά από 7 χρόνια το προηγούμενο Arai μου (Astro) ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το διάδοχό του Schuberth (S1 Pro) μετά από 5 χρόνια, μιλάμε το Schuberth ήταν εσωτερικά για πέταμα (όπως και έγινε...). Για αυτό το λόγο και τα ξαναέσκασα στην Arai, όταν δοκιμάσεις τα κράνη της καταλαβαίνεις γιατί αξίζουν τα λεφτά τους.

Εκτός από την ασφάλεια, που είναι προφανές ζητούμενο, η ποιότητα του εσωτερικού, η άνεση, ο εξαερισμός, είναι εξίσου σημαντικά. Σε αυτή την κλάση χρημάτων ούτε που θα κοίταζα Caberg και αντίστοιχες "δεύτερες" (ΙΜΗΟ) μάρκες.

H Arai εννοείται πως είναι κορυφή ποιοτικά, αλλά στα τεστ της Sharp δεν τα πάει καλά (και μου κάνει τρομερή εντύπωση). Η Shoei που κάποτε δεν τα πήγαινε καλά, τώρα έχει πιάσει κορυφή με τις νέες σειρές της.
Η X-lite πάντως δεν έχει φθηνά κράνη, με μια βόλτα στο Skroutz θα δείτε πως το φθηνότερο είναι 250+ € και τα περισσότερα παίζουν 400+€, οπότε γενικώς δεν θεωρείται δεύτερη για κανένα λόγο.
Εγώ στην κορυφή είχα την Arai και Shoei κάποτε, αλλά δεν γίνεται ν' αγνοήσεις παντελώς τις δοκιμές της Sharp.
Δεν έχω κανένα παράπονο από το XR-1100 και προφανώς και σκέφτομαι πολύ δυνατά το Neotec, αλλά δεν γίνεται ν' απορρίψω έτσι εύκολα όλα αυτά που δίνει η X-lite. Επίσης, μιλώντας για flip-up, ο όμιλος Nolan με τόσα ανοιγόμενα κράνη, έχει κορυφαίες επιδόσεις στις δοκιμές, κάτι που η Shoei με δύο κράνη πχ ΔΕΝ έχει , αφου έχει και το Multitec που έχει απαράδεκτες επιδόσεις για Shoei:
http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/shoei-multitech
3 αστέρια και 83% επιτυχία στο να παραμείνει το σαγόνι κλειστό, είναι νούμερα ντροπής για κορυφαία εταιρεία κατ' εμέ.
Το Neotec αντίστοιχα έχει 4 αστέρια και 93% επιτυχία για το σαγόνι, που είναι αποδεκτά νούμερα (συνυπολογίζοντας όνομα και ποιότητα).
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
xenos έγραψε:Έχει ήδη ρε γμτ.
Εικόνα

Λοιπον, αφου εχει τοτε εχεις 3 επιλογες. 1. Ωτοασπιδες. 2. Αλλαγη ζελατινας με πιο χαμηλη για να χτυπαει ο αερας το κρανος καθαρα χωρις στροβιλισμους. 3. Αλλαγη κρανους.

Δεν σου λεω για ψηλοτερη ζελατινα γιατι θα γινει αστειο το θεαμα και θα λειτουργει σαν πανι στον αερα.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#182165 Ναι όμως καταλαβαίνεις ότι τα τεστ που κάνουν είναι πολύ δύσκολο να αναπαραστήσουν ένα πραγματικό ατύχημα.
Οι παράμετροι σε ένα ατύχημα με μοτοσυκλέτα είναι τόσες πολλές που δύσκολα υπολογίζονται, που θα πέσεις, πως θα πέσεις (γωνία, ταχύτητα), με ποιο σημείο θα γίνει η πρόσκρουση είναι μερικά που διαρκώς μεταβάλλονται. Δεν είναι σαν τα crash test των αυτοκινήτων που υπάρχουν σαφώς λιγότερες μεταβλητές.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Anonymous Founder έγραψε:
nass έγραψε:Σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζα στην ίδια κλάση ποιότητας την Arai με τη Schuberth, μετά από 7 χρόνια το προηγούμενο Arai μου (Astro) ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το διάδοχό του Schuberth (S1 Pro) μετά από 5 χρόνια, μιλάμε το Schuberth ήταν εσωτερικά για πέταμα (όπως και έγινε...). Για αυτό το λόγο και τα ξαναέσκασα στην Arai, όταν δοκιμάσεις τα κράνη της καταλαβαίνεις γιατί αξίζουν τα λεφτά τους.

H Arai εννοείται πως είναι κορυφή ποιοτικά, αλλά στα τεστ της Sharp δεν τα πάει καλά (και μου κάνει τρομερή εντύπωση). Η Shoei που κάποτε δεν τα πήγαινε καλά, τώρα έχει πιάσει κορυφή με τις νέες σειρές της.

Μην δινεις τοση σημασια στα τεστ της shark. Γενικα υπαρχει κουβεντα για το ποσο αξιοπιστα ειναι στα μοτοφορα.
Δεν ειναι δυνατον κρανη της Arai, Shoei να εχουν χαμηλοτερη βαθμολογια απο αλλα λιγοτερα γνωστα που κοστιζουν τα μισα λεφτα. Κατι δεν κολλαει.
Άβαταρ μέλους
By xenos
Νίκος Παππάς έγραψε:Λοιπον, αφου εχει τοτε εχεις 3 επιλογες. 1. Ωτοασπιδες.

Mε τπτ, βαριέμαι τη διαδικασία.

Νίκος Παππάς έγραψε:2. Αλλαγη ζελατινας με πιο χαμηλη για να χτυπαει ο αερας το κρανος καθαρα χωρις στροβιλισμους. 3. Αλλαγη κρανους.

Τα 2, 3 εμπεριέχουν αρκετό κόστος.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Νίκος Παππάς έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:

Μην δινεις τοση σημασια στα τεστ της shark. Γενικα υπαρχει κουβεντα για το ποσο αξιοπιστα ειναι στα μοτοφορα.
Δεν ειναι δυνατον κρανη της Arai, Shoei να εχουν χαμηλοτερη βαθμολογια απο αλλα λιγοτερα γνωστα που κοστιζουν τα μισα λεφτα. Κατι δεν κολλαει.

Τα καινούρια κράνη της Shoei μια χαρά επιδόσεις έχουν. Και γενικώς, τα καινούρια μοντέλα όλων των εταιρειών τα πάνε πολύ καλύτερα γενικώς. Η Arai είναι μια εξαίρεση, και το βρίσκω περίεργο.
Εσείς μπορείτε να τα αγνοήσετε, εγώ ειλικρινά δεν βλέπω τον λόγο να τα αγνοήσω. Όποια κι αν είναι η μεθοδολογία τους, κάτι δείχνει. Και απ' ό,τι έχω διαβάσει, δεν μου φαίνεται λάθος η μεθοδολογία τους, ακόμη και τα κράνη τ' αγοράζουν μόνοι τους από καταστήματα για να μην υπάρχει αμφισβήτηση.
Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε για τα φθηνά και τα ακριβά, αλλά τι να κάνουμε τώρα; :lol:
Άβαταρ μέλους
By nass
#182210 Γιατί τα πάνε καλύτερα τα καινούργια μοντέλα ? Εγιναν όντως ασφαλέστερα ή απλά έγιναν optimized για να τα πηγαίνουν καλύτερα, παρόμοια με ό,τι γίνεται στο EuroNCAP ?
Νομίζω το να είναι η επίδοση σε ένα τεστ κυρίαρχο κριτήριο αγοράς είναι λάθος, ιδίως αν εξαιτίας αυτής καταλήγεις να πάρεις Caberg ή Lazer αντί για Arai ή Shoei.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#182263 Γενικά όμως υπάρχει και η νοοτροπία:

Η Χ εταιρία βγάζει και οικονομικά κράνη (polycarbonate, κλπ) ==> ~200-300ε
Η Υ εταιρία βγάζει μόνο 'καλά' κράνη (carbon, κλπ) ==> ~500+ε

Συμπέρασμα: η Υ είναι γαμώ τις εταιρίες και η Χ είναι για τα μπάζα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
nass έγραψε:Γιατί τα πάνε καλύτερα τα καινούργια μοντέλα ? Εγιναν όντως ασφαλέστερα ή απλά έγιναν optimized για να τα πηγαίνουν καλύτερα, παρόμοια με ό,τι γίνεται στο EuroNCAP ?
Νομίζω το να είναι η επίδοση σε ένα τεστ κυρίαρχο κριτήριο αγοράς είναι λάθος, ιδίως αν εξαιτίας αυτής καταλήγεις να πάρεις Caberg ή Lazer αντί για Arai ή Shoei.

Γιατί δεν ήταν μια χαρά το EuroNCAP; Δεν αναγκάστηκαν οι εταιρείες να βγάλουν καλύτερα αυτοκίνητα στα crash tests; Δεν φάνηκε πως κάποια αυτοκίνητα έχουν πρόβλημα;
Ποιος ο λόγος ένα κορυφαίο κράνος να μην πάει καλά στα τεστ της Sharp; Εγώ δεν βλέπω κανένα. Θεωρώ πως ένα κράνος που θα πάει καλά εκεί, θα είναι και ασφαλέστερο. Τέλος, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνον τα αστέρια, εγώ δεν είχα καταλάβει πως στα ανοιγόμενα πρέπει να κοιτάμε και αν το σαγόνι έμεινε κλειστό.
Τέλος, ένα κράνος είναι πολλά παραπάνω από αυτά: είναι η συνολική ποιότητα κατασκευής, είναι αν έχει καλό αερισμό, είναι η εγγύηση, είναι αν είναι αθόρυβο, αν έχει υποστήριξη και features, κλπ κλπ.
Αλλά δεν γίνεται να λέμε πως η Arai σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη από πχ την Nolan, όταν η δεύτερη έχει και παράδοση αλλά και καλές επιδόσεις στα τεστ. Τέλος, το υλικό του κελύφους, δεν σημαίνει πως αν είναι polycarbonate δεν θα σε προστατέψει, αυτό είναι λάθος. Απλώς θα είναι βαρύτερο και θα πρέπει ν' αλλάξεις το κράνος συντομότερα.
Τα φθηνά κράνη, βασικά δεν υστερούν απαραίτητα σε ασφάλεια, αλλά στα υπόλοιπα features που ανέφερα.

Επιστρέφω όμως στο αρχικό: γιατί να μην πάει καλά ΚΑΙ στα τεστ η Arai; Αν τα καταφέρνει η MT με τα πάμφθηνα κράνη των ούτε 100€, τι εμποδίζει την Arai; Τα σνομπάρει; Αν είναι έτσι κακώς. Θα έπρεπε να κατεβαίνει και να έχει όλα τα αστεράκια για την πάρτη της.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#182277 O Πόλεμος τω Άστρων :lol:

τα αστεράκια αν έρθει εκείνη η μαύρη ώρα (χτύπα ξύλο) δεν πρόκειται να σου πουν ξέρεις χτύπησε πρώτα στο σαγόνι 5cm δεξιά από την ακμή του με ταχύτητα 67χλμ/ω και υπο γωνία 30 μοιρών και μετά με το πίσω μέρος 20cm από την κορυφή με ταχύτητα 50χλμ/ω και γωνία 47 μοιρών.

Πέρα από την λεπτομέρεια τις λεπτομέρειας που κοιτάζεις το κάνεις και για την πλέον ανασφαλή κατηγορία κρανών.

Πάρε ένα γνωστής εταιρείας που σου αρέσει εμφανισιακά και καλύπτει το βαλάντιο σου και προσπάθησε να γίνεις καλύτερος και προσεκτικότερος οδηγός, τα 3 με τα 5 αστέρια θα κάνουν μηδαμινή διαφορά. Το καλύτερο είναι να αποφύγεις το ατύχημα, από την στιγμή που θα συμβεί όμως οποιοδήποτε εγκεκριμένο κράνος θα προστατεύσει το κεφάλι σου όσο χρειάζεται και τηρουμένων των αναλογιών. Δηλαδή αν καρφωθείς με την μούρη με 150χλμ κι αν δεν διαλυθεί τίποτα άλλο ποιο πριν (αυχένας κλπ) μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει το ότι φορούσες flip up παρά τα αστέρια.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#182278 Πάλι διαφωνώ βέβαια, αλλά εντάξει. :ninja:
Α, και τα flip-up δεν είναι η πιο ανασφαλής κατηγορία, αυτή είναι τα open face. Θεωρούνται ανασφαλή, γιατί τα πρώτα δείγματα άνοιγαν. Γι' αυτό και επιμένω τόσο στα τεστ (που εσείς απορρίπτετε... )
:vava: