- 03 Νοέμ 2015, 22:58
QsisVTS έγραψε:εγώ πάντως υποστηρίζω το "όχι" από τον ίδιο το Μεταξά και μεγαλύτερη απόδειξη ήταν οι προετοιμασίες που έκανε για την άμυνα της χώρας πριν το πόλεμο
το ότι ήταν φασίστας και θαυμαστής των ναζί δε σημαίνει ότι επέλεξε να δώσει τα κλειδιά της χώρας στον εισβολέα, ούτε ότι υπέκυψε σε λαϊκές πιέσεις όπως μας διδάσκει ο μεταπολιτευτικός μύθος
Ε.... βασικά οι αμυντικές προετοιμασίες ήταν της τάξης too little, too late... Ακριβώς επειδή δεν ήθελε να δώσει αφορμές στην Ιταλία. Ιδίως στα σύνορα με την Αλβανιά λίγες εβδομάδες μόνο πριν την εισβολή έγινε κάτι...
Ο Μεταξάς δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με Χίτλερ και Μουσολίνι, γιατί και αυτός τα ίδια ήταν πάνω κάτω*. Τα προβλήματα (γι' αυτόν) ήταν δύο: Αφενός ο βασιλιάς / στρατός / λαός θα τον διαολόστελναν σε χρόνο dt και αφετέρου η Ελλάδα ως χώρα με πολλά νησιά / μεγάλη ακτογραμμή ήταν / είναι εκτεθειμένη σε όποια χώρα έχει ισχυρό ναυτικό... Και αυτή η χώρα ΔΕΝ ήταν η Ιταλία (της οποίας η Reggia Marina ξεμύτισε ελάχιστα από τα λιμάνια της καθόλη τη διάρκεια του πολέμου), αλλά η Βρετανία. Σύνταξη με τους εχθρούς της Βρετανίας (όποιοι κι αν ήταν αυτοί) θα σήμαινε άμεση κατάληψη πολλών εδαφών από αυτήν, καθώς και φυσικά ναυτικό αποκλεισμό...
Ο δεύτερος λόγος φυσικά συνεχίζει να ισχύει και σήμερα και είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είναι σταθερά σύμμαχος προς τις ΗΠΑ, ότι κι αν λένε διάφοροι και θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος αυτού που έχει το ισχυρότερο ναυτικό...
* Θυμάμαι στην τρίτη Λυκείου στην ιστορία κορμού (ναι, αυτή που κανείς δεν διάβαζε... κανείς εκτός από εμένα δηλαδή...

) σε ένα από τα κείμενα των πηγών, μία επιστολή του Μεταξά προς τον Χίτλερ, λίγο πριν την Ιταλική εισβολή, όπου με δυο λόγια του έλεγε "Αδερφέ, τα ίδια είμαστε, αλλά καταλαβαίνεις... δεν μπορώ να σε βοηθήσω άμεσα. Θα είμαι όμως ουδέτερος (ξέρεις εσύ τώρα...

), αλλά, σε θερμοπαρακαλώ, πες καμιά κουβέντα στον άλλον τον βλαμμένο να μην κάνει καμιά |λογοκρισία|, γιατί θα αναγκαστώ να κάνω κι εγώ |λογοκρισία| και τρέχα γύρευε μετά... Θέλω να τα βρούμε αλλιώς" (σε λίγο πιο διπλωματική γλώσσα βέβαια...

)
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>