Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By nass
Nikos! έγραψε:Διότι έχει κριτήρια που αφορούν χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων με διευκολύνσεις, έχει συγκεκριμένες κατηγορίες με τέλος ανά ίππους πχ και δεν είναι ποσοστιαιος ή/και οριζοντιος όπως θα ήταν ένας φόρος (ΦΠΑ, ΦΜΥ, πολυτελούς διαβίωσης κλπ). Είναι τέλος (πληρώνεται one shot ετησίως).

Μάλλον δεν ξέρεις τη διαφορά τέλους και φόρου.

Τέλος είναι κάτι που έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, ο πολίτης πληρώνει και παίρνει κάτι πίσω όπως τη χρήση ενός δημόσιου πόρου (πχ. τέλος χρήσης αεροδρομίου, τέλος χρήσης αυτοκινητοδρόμου, γνωστό και ως διόδιο) ή μια υπηρεσία (πχ. τέλος ΕΡΤ, δημοτικά τέλη). Κατ΄αυτή την έννοια, το τέλος κυκλοφορίας θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την κυκλοφορία του αυτοκινήτου, πχ. την επιβάρυνση που προκαλεί στο περιβάλλον ή την κατάληψη χώρου στο δρόμο ή τη φθορά στο οδόστρωμα κοκ.

Ολα αυτά που λες ως χαρακτηριστικά τελών είναι σχετικά με φόρους:
ο Διευκολύνσεις -πχ. έκπτωση 1-2-5% για πληρωμή φόρου εισοδήματος εφ΄άπαξ (ίσχυε έως πρόσφατα)
ο Κλιμακωτή χρέωση -δες τα κλιμάκια του φόρου εισοδήματος (BTW και ο ΦΠΑ και ο φόρους πολυτελούς διαβίωσης έχουν κλίμακες)
ο Ετήσια πληρωμή -τεχνική λεπτομέρεια, άσχετη. Πχ. αν επιτρέπεται να πληρώνεις 2 μήνες και να παίρνεις πινακίδες, μετά να κάθεται 3 μήνες, μετά άλλους 2 μήνες, όπως δηλ. επιτρέπεται σε πολλές χώρες, παύει να είναι τέλος και γίνεται φόρος ?
ο Χαρακτηριστικά των οχημάτων -αυτό σχετίζεται με τέλος αλλά αν δεν συνδέεται με την κυκλοφορία του οχήματος δεν είναι ανταποδοτικό, από τη στιγμή που πληρώνει το ίδιο κάποιος που το έχει στο γκαράζ και κάποιος που κάνει 50000 χλμ. το χρόνο. Αρα είναι αντίστοιχο με τις τιμές ζώνης στον ΕΝΦΙΑ -που είναι φόρος. Ασε που η ιπποδύναμη είναι εξίσου αυθαίρετη με τα κυβικά ως χαρακτηριστικό του οχήματος

Δεν έχω πρόβλημα να αντικατασταθούν τα ΤΕΛΗ κυκλοφορίας με ΦΟΡΟ κατοχής αυτοκινήτου, έτσι και αλλιώς και τώρα έτσι είναι, εφ΄όσον δεν σχετίζονται με την ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ αλλά την ΚΑΤΟΧΗ του αυτοκινήτου. Απλά να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, αυτό που έλεγα παραπάνω και είπε καλύτερα ο dstou, αν είναι τέλος ή φόρος.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
xenos έγραψε:Τι να κοψουν ρε παιδια; Πατε καλα; Τι δικαιοσυνη κ μλκιες; Το νουμερο που θελουν θα βγει, τελος. Ε αν βαλουν σε αυτους που πληρωναν 0, κανα 100ρικο, στπυς μεσαιους παλι κανα 80αρι κ κοψουν στα 2λιτρα κανα 15€, κλαιν μαιν!
Εδω τα δημοσια σχολεια στεναζουν κ απο πανω ξεσκιζουν κ τα ιδιωτικα. Εδω μιλαμε για μεγαλα μυαλα, οχι μαλακιες!
Και μολις δεν βγαινουν παμε παλι, ποτα, τσιγαρα, αυτοκινητα, συνταξεις, κλπ.

< >

Aυτο ακριβώς. Οι υπόλοιπες συζητήσεις απλά δεν έχουν νόημα...
Παίρνουν λεφτα απο εκεί που μπορούν να τα πάρουν πανεύκολα γιατι υπάρχει καταγραφή και τα δίνουν ας πούμε στα 4 κανάλια της ΕΡΤ ,γιατί υπήρχε εθνικό πρόβλημα με το κλείσιμο :rtfm:Υπήρχε πρόβλημα στα σύνορα της χώρας λέμε :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By elteo
kostis20 έγραψε:
xenos έγραψε:Τι να κοψουν ρε παιδια; Πατε καλα; Τι δικαιοσυνη κ μλκιες; Το νουμερο που θελουν θα βγει, τελος. Ε αν βαλουν σε αυτους που πληρωναν 0, κανα 100ρικο, στπυς μεσαιους παλι κανα 80αρι κ κοψουν στα 2λιτρα κανα 15€, κλαιν μαιν!
Εδω τα δημοσια σχολεια στεναζουν κ απο πανω ξεσκιζουν κ τα ιδιωτικα. Εδω μιλαμε για μεγαλα μυαλα, οχι μαλακιες!

< >

Παίρνουν λεφτα απο εκεί που μπορούν να τα πάρουν πανεύκολα γιατι υπάρχει καταγραφή και τα δίνουν ας πούμε στα 4 κανάλια της ΕΡΤ ,γιατί υπήρχε εθνικό πρόβλημα με το κλείσιμο :rtfm:Υπήρχε πρόβλημα στα σύνορα της χώρας λέμε :rtfm:

+καθαρίστριες +επίορκοι +...+...+
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
nass έγραψε:Μάλλον δεν ξέρεις τη διαφορά τέλους και φόρου.

Τέλος είναι κάτι που έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, ο πολίτης πληρώνει και παίρνει κάτι πίσω όπως τη χρήση ενός δημόσιου πόρου (πχ. τέλος χρήσης αεροδρομίου, τέλος χρήσης αυτοκινητοδρόμου, γνωστό και ως διόδιο) ή μια υπηρεσία (πχ. τέλος ΕΡΤ, δημοτικά τέλη). Κατ΄αυτή την έννοια, το τέλος κυκλοφορίας θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την κυκλοφορία του αυτοκινήτου, πχ. την επιβάρυνση που προκαλεί στο περιβάλλον ή την κατάληψη χώρου στο δρόμο ή τη φθορά στο οδόστρωμα κοκ.

Εντάξει, δε τη ξέρω.

Με τη πληρωμή των τελών, όπως γνωρίζεις, έχεις το δικαίωμα της χρήσης των δρόμων και των υποδομών (άσχετα αν είναι χάλι μαύρο).

Αν δε πληρώσεις τα τέλη, δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις το όχημά σου.

Οπότε στην ευρύτερη έννοια, προφανώς και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα απλά εσύ θες να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το τι καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.

Τι φθορά στο οδόστρωμα προκαλεί ένα αυτοκίνητο 1.200 κιλών από ένα άλλο 1.500 και πως αξιολογείται? Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων είναι 1300 με 1500 κιλά, πως θα κοστολογήσεις τα τέλη βάσει αυτού? Πως υπολογίζεις τη φθορά ανά ΤΜ ασφάλτου και κιλών? Τι σημαίνει κατάληψη χώρου στο δρόμο και πως την αξιολογείς?

Η φθορά στο περιβάλλον που αναφέρεις, ανταποκρίνεται στις εκπομπές καυσαερίων.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
kostis20 έγραψε:

< >

Sorry κι όλας αλλά επειδή έλειπα από την Ελλάδα αρκετά χρόνια να ρωτήσω κάτι?
Τα τέλη, τις μειώσεις στις συντάξεις, τους φόρους στα ποτά και τα τσιγάρα τους βάλανε τώρα αυτοί που ανοίξανε την ΕΡΤ και πήρανε πίσω τις καθαρίστριες ή τους είχανε βάλει από πριν αυτοί που κλείσανε την ΕΡΤ, απολύσανε τις καθαρίστριες?
Γιατί έχω μπερδευτεί λιγάκι... :dizzy: :dizzy: :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By elteo
junior gt έγραψε:
kostis20 έγραψε:

< >

Τα τέλη, τις μειώσεις στις συντάξεις, τους φόρους στα ποτά και τα τσιγάρα τους βάλανε τώρα αυτοί που ανοίξανε την ΕΡΤ και πήρανε πίσω τις καθαρίστριες ή τους είχανε βάλει από πριν αυτοί που κλείσανε την ΕΡΤ, απολύσανε τις καθαρίστριες?

Για μένα φταίει το πολιτικό προσωπικό της χώρας κι εμείς που τους ψηφίζουμε. Δεν είναι θέμα κόμματος. Ολοι τα ίδια skata είναι.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
junior gt έγραψε:

Καταρχήν αυτοι που ανοίξανε την ΕΡΤ ,είχαν πει ότι δε θα μείωναν τις συντάξεις και άλλο ,ότι θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ , οτι δε θα έβαζαν και άλλους φόρους και άλλα γραφικά.
Δεύτερον το πόσο τραγικοί ήταν οι προηγούμενοι το γράφουμε εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχουμε κομματικές παρωπίδες.
Επίσης το ότι οι προηγούμενοι ήταν για τα μπάζα και κατέστρεφαν τη χώρα δίνει κάποιου είδους ασυλία στη παρούσα κυβέρνηση και δε δικαιούμαστε να κάνουμε τη κριτική μας? :hmmm: :hmmm:
Τέλος το επιχείρημα για την εθνική σημασία της ΕΡΤ έπαιξε πολύ την περίοδο του κλεισίματος.Το είδαμε και εδώ ,οτι κινδυνεύουν τα σύνορα μας ,τι θα βλέπουν οι παππούδες στα χωριά της μεθορίου :dizzy: και άλλα ...
Και όλα αυτα με ένα σύστημα υγείας και μια παιδεία υπό συνεχή κατάρρευση.Για να μη μιλήσω τώρα για τα νησιά και τους πρόσφυγες που αφέθηκαν στο έλεος του θεού μέσα στη τουριστική περίοδο.
Άβαταρ μέλους
By nass
Nikos! έγραψε:Οπότε στην ευρύτερη έννοια, προφανώς και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα απλά εσύ θες να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το τι καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.

Προφανώς ΟΛΑ τα σχετικά με τη φορολογία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα

Απλά ΑΝ είναι τέλος, για να είναι δίκαιο θέλω να σχετίζεται με κάποιο χαρακτηριστικό, που να έχει επίδραση στην κυκλοφορία του οχήματος και την επιβάρυνση που αυτό προκαλεί στο περιβάλλον και τις υποδομές (ρύπους, μέγεθος ξερωγω, οι Ολλανδοί βάλανε βάρος φαντάζομαι αντίστοιχα με το μέγεθος...) και όχι με τεχνικά χαρακτηριστικά, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την επιβάρυνση (κυβικά, ιπποδύναμη κοκ.)

Αν πάλι είναι φέρος (εξάλλου στις περισσότερες χώρες λέγεται "road tax" ή κάτι αντίστοιχο), το λογικότερο είναι να σχετίζεται με την αξία του αυτοκινήτου, ώστε να είναι δίκαιο, να φορολογούνται περισσότερο τα ακριβά αυτοκίνητα από τα φτηνά. Και σε αυτή την περίπτωση τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως τα κυβικά ή η ιπποδύναμη πάλι δε λένε κάτι για την αξία.

Ομως, όπως είπα ήδη, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι τέλος ή φόρος, έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη διαφορά και άρα συζητάμε φιλολογικά. Με ενδιαφέρει όμως να είναι δίκαιο.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
kostis20 έγραψε:
junior gt έγραψε:

Καταρχήν αυτοι που ανοίξανε την ΕΡΤ ,είχαν πει ότι δε θα μείωναν τις συντάξεις και άλλο ,ότι θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ , οτι δε θα έβαζαν και άλλους φόρους και άλλα γραφικά.
Δεύτερον το πόσο τραγικοί ήταν οι προηγούμενοι το γράφουμε εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχουμε κομματικές παρωπίδες.
Επίσης το ότι οι προηγούμενοι ήταν για τα μπάζα και κατέστρεφαν τη χώρα δίνει κάποιου είδους ασυλία στη παρούσα κυβέρνηση και δε δικαιούμαστε να κάνουμε τη κριτική μας? :hmmm: :hmmm:
Τέλος το επιχείρημα για την εθνική σημασία της ΕΡΤ έπαιξε πολύ την περίοδο του κλεισίματος.Το είδαμε και εδώ ,οτι κινδυνεύουν τα σύνορα μας ,τι θα βλέπουν οι παππούδες στα χωριά της μεθορίου :dizzy: και άλλα ...
Και όλα αυτα με ένα σύστημα υγείας και μια παιδεία υπό συνεχή κατάρρευση.Για να μη μιλήσω τώρα για τα νησιά και τους πρόσφυγες που αφέθηκαν στο έλεος του θεού μέσα στη τουριστική περίοδο.

Άρα λοιπόν τελικά καταλαβαίνω ότι δεν ισχύει αυτό: 'Παίρνουν λεφτα απο εκεί που μπορούν να τα πάρουν πανεύκολα γιατι υπάρχει καταγραφή και τα δίνουν ας πούμε στα 4 κανάλια της ΕΡΤ '
που μόλις δυό ποστ παραπάνω αναφέρθηκε έτσι για να πούμε και κάτι για την ΕΡΤ με την ευκαιρία?
Για τα υπόλοιπα πάμε στα αντίστοιχα τόπικ και τα συζητάμε...
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#178480 Αν έτσι θέλεις να νομίζεις δικαίωμά σου.Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι αυξάνουν τη φορολογία από όπου είναι πιο εύκολο ενώ ένας θεός ξέρει πόσα ξοδεύουμε για να πληρώνουμε οργανισμούς όπως η ΕΡΤ με τα 4 κανάλια.
Επίσης επειδή και εγω θα πληρώσω τα σπασμένα νομίζω οτι δικαιούμαι να κάνω οτι κριτική επιθυμώ.Δε καταλαβαίνω τι πρόβλημα υπάρχει με την αναφορά μου στην ΕΡΤ. ..Την αποψη μου γράφω .
Άβαταρ μέλους
By BASSstarlet
Δεν έχω πρόβλημα να αντικατασταθούν τα ΤΕΛΗ κυκλοφορίας με ΦΟΡΟ κατοχής αυτοκινήτου

Μήπως θα έχουμε πρόβλημα, όσοι έχουμε καταθέσει πινακίδες;
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
nass έγραψε:
Nikos! έγραψε:Οπότε στην ευρύτερη έννοια, προφανώς και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα απλά εσύ θες να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το τι καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.

Προφανώς ΟΛΑ τα σχετικά με τη φορολογία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα

Απλά ΑΝ είναι τέλος, για να είναι δίκαιο θέλω να σχετίζεται με κάποιο χαρακτηριστικό, που να έχει επίδραση στην κυκλοφορία του οχήματος και την επιβάρυνση που αυτό προκαλεί στο περιβάλλον και τις υποδομές (ρύπους, μέγεθος ξερωγω, οι Ολλανδοί βάλανε βάρος φαντάζομαι αντίστοιχα με το μέγεθος...) και όχι με τεχνικά χαρακτηριστικά, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την επιβάρυνση (κυβικά, ιπποδύναμη κοκ.)

Αν πάλι είναι φέρος (εξάλλου στις περισσότερες χώρες λέγεται "road tax" ή κάτι αντίστοιχο), το λογικότερο είναι να σχετίζεται με την αξία του αυτοκινήτου, ώστε να είναι δίκαιο, να φορολογούνται περισσότερο τα ακριβά αυτοκίνητα από τα φτηνά. Και σε αυτή την περίπτωση τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως τα κυβικά ή η ιπποδύναμη πάλι δε λένε κάτι για την αξία.

Ομως, όπως είπα ήδη, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι τέλος ή φόρος, έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη διαφορά και άρα συζητάμε φιλολογικά. Με ενδιαφέρει όμως να είναι δίκαιο.

Άρα δεν έχει σχέση η σημασιολογία της λέξης "τέλος" που ανέφερες πριν (vs φόρο). Εσένα σε απασχολεί πως θα κοστολογηθεί. Άρα αναφέρεσαι στα κριτήρια.

Ακόμα μια φορά. Υπάρχει ήδη φόρος που σχετίζεται με την αξία του αυτοκινήτου και λέγεται πολυτελούς διαβίωσης. Μάλιστα τον πληρώνεις δυο φορές. Μια όταν αγοράζεις ακριβό αυτοκίνητο και δυο όταν αυτό είναι πάνω από 2.000 κυβικά, κάθε χρόνο.

Εσύ τώρα λες να μπει ένας καινούριος..."κατοχής αυτοκινήτου" βάσει όμως τι? Του βάρους? Πως θα το κοστολογήσεις αυτό?

Να υπενθυμίσω επίσης ότι τα καινούρια τέλη είναι βάσει των ρύπων, οπότε όσο καις, πληρώνεις. Μια χαρά δίκαιο το βλέπω αυτό.

Επίσης, η φορολόγηση στην αξία του αυτοκινήτου είναι λάθος. Εγώ θέλω να πάρω ένα i8 γιατί είναι ηλεκτρικό. Δε με νοιάζει που είναι ακριβό, με νοιάζει όμως που έχει πολύ χαμηλή συντήρηση. Γιατί να τιμωρηθώ για αυτή μου την επιλογή με επιπλέον φόρο από αυτόν που πλήρωσα όταν το αγόρασα?
Άβαταρ μέλους
By GTS
#178500 Γιατι για να παρεις ι8 σημαινει ότι εισαι πλούσιος, πολύ πλούσιος αρα πρεπει να πληρωσεις.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
Nikos! έγραψε:...Να υπενθυμίσω επίσης ότι τα καινούρια τέλη είναι βάσει των ρύπων, οπότε όσο καις, πληρώνεις. ...

Δεν είναι έτσι ακριβως...δεν είναι αναλογικό όπως το περιγραφεις. Τωρα το Χ ποσο που δίνεται για τους Y ρύπους, είναι στάνταρ ειτε κανει κάποιος 100χλμ το χρόνο ειτε κανει 100.000χλμ το χρονο.

Διαφωνω βέβαια να μπει κι άλλος φόρος στη βενζίνη, ηδη την έχουν ξεσκισει και ευτυχώς λόγω συγκυρίας είναι φθηνή. Είδα πρόσφατα σε πρατήριο shell που βγάζει αναλυτική απόδειξη: για ποσο 15 ευρώ ηταν η αξία καυσίμου 4.80 και το 10.20 φόροι...ε έλεος δηλαδή, ηδη πληρώνουμε πανω απο τα 2/3 της αξιας που βάζουμε σε φόρους, ποσο παραπανω πια;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
kostis20 έγραψε:Αν έτσι θέλεις να νομίζεις δικαίωμά σου.Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι αυξάνουν τη φορολογία από όπου είναι πιο εύκολο ενώ ένας θεός ξέρει πόσα ξοδεύουμε για να πληρώνουμε οργανισμούς όπως η ΕΡΤ με τα 4 κανάλια.
Επίσης επειδή και εγω θα πληρώσω τα σπασμένα νομίζω οτι δικαιούμαι να κάνω οτι κριτική επιθυμώ.Δε καταλαβαίνω τι πρόβλημα υπάρχει με την αναφορά μου στην ΕΡΤ. ..Την αποψη μου γράφω .

H ΕΡΤ έχει 4 κανάλια: ΕΡΤ 1, 2, 3 ΕΡΤ HD.
Ουσιαστικά, απασχολεί κόσμο σε 2 εξ αυτών, άρα το κόστος δεν είναι απαραίτητα αντίστοιχο με τον αριθμό τους (άσε που ΕΡΤ1 = EPT HD) ... Πχ η HOL TV που έχω εγώ έχει πολλά κανάλια, αλλά πρέπει ν' απασχολεί μερικές δεκάδες άτομα, μιας και τα πάντα είναι κονσέρβα.
:lol:

Η λογική πάντως πως κλείνω την ΕΡΤ και κάνω οικονομία, δεν είναι λογική, γιατί πρώτον το κλείσιμο ακολούθησε πάλι άλλο κανάλι, με λιγότερο προσωπικό, γιατί είναι προφανές πως όντως είναι απαραίτητο κάποιο κρατικό κανάλι. Άρα, ΕΡΤ ή ΝΕΡΙΤ, το κατιτίς μας το πληρώναμε...

Το σωστό είναι να τιμολογείς σωστά μια υπηρεσία, είτε είναι ένα κανάλι, είτε τους δρόμους ώστε ο φορολογούμενος να νιώθει πως καλώς πληρώνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται επουδενί. Ξέρουμε κάθε φορά πως η κυβέρνηση ψάχνει λεφτά και θα τα πάρει από εκεί που της φαίνεται εύκολο.

Ας αφήσουμε λοιπόν την ΕΡΤ ήσυχη, ήταν ούτως ή άλλως μια ανοησία το όλο πράγμα: αν ήθελες να την φτιάξεις σωστά, το κάνεις με όραμα και σχέδιο και όχι στο πόδι όπως το έκαναν και οι προηγούμενοι και ετούτοι εδώ. Το ίδιο ισχύει και για κάθε απόφαση και νόμο. Να θυμίσω εδώ πως την ηλιθιότητα των τελών και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης την έχουμε νιώσει στο πετσί μας. Προσωπικά, θεωρώ τον συγκεκριμένο φόρο ό,τι πιο άδικο έχει μπει, γιατί δεν γίνεται εγώ να διάγω πολυτελή βίο και να έχω αυτοκίνητο 8ετίας για παράδειγμα. Δεν έχει λοιπόν να κάνει με την ΕΡΤ το όλο πράγμα και κακώς αναφέρεται. Η ΕΡΤ πληρώνεται από τους λογαριασμούς ρεύματος και το ειδικό τέλος που υπάρχει γι' αυτό το σκοπό.