Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By nEK
#176375 Ολα τα προφιλ πλαστικων κουφωματων ειναινεισαγωγης.
Απλα τα ελληνικα εργοστασια φτιαχνουν τα κουφωματα. Kommerling, rehau και veka ειναι οι ποιο γνωστες μαρκες.
Kommerling εχω εδω και δεκαπεντε χρονια σε ενα σπιτι και δεν εχουν παθει τιποτα. Ουτε σπασαν, ουτε κιτρινισαν. Μονο κατι εξτρα πλαστικες εξωτερικες χειρολαβες σε μπαλκονοπορτες κιτρινισαν , λιγο, αλλα ειναι απο αλλο πλαστικο.
Rehau εχω βαλει σε αλλο, με αλλους μηχανισμους εδω και τρια χρονια και δεν εχουν θεμα, αν και νωρις ακομη. Εχουν μερικα ποιο εξυπνα θα ελεγα τιπς στους μηχανισμους. Φετος εβαλα και veka, τρια κουφωματα.
Εξωτερικα δεν βλεπω διαφορα, εκτος απο τα λαστιχα των τζαμιων που στα πρωτα ειναι μαυρο σε αντιθεση με τα νεα που ειναι ανοιχτο γκρι.
Οταν ειναι σκετα τα κουφωματα πριν περαστουν, εχουν μια ταση να δειχνουν ευαισθητα και ευθραυστα. Αλλα λογικο ειναι μιας και οι ενωσεις ειναι πλαστικες κολλησεις. Το μεταλλο δεν κολλειτε εσωτερικα. Απλα υπαρχει ως ενισχυση στις ευθειες και για τη τοποθετηση. Αφου μπηκαν δεν κουνιεται τιποτα. Τα στορια ειναι αλουμινιου, ελαφριας κατασκευης θα ελεγα αλλα δεν εχω καποιο θεμα ουτε με αυτα.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#176404 Μιας και πιάσατε το θέμα. Σε επαρχιακό σπίτι υπάρχουν ξύλινα κουφώματα (προφανώς όχι τρομερής ποιότητας), τα οποία μπάζουν ανελέητα! :omg: Αυτό είναι θέμα ποιότητας υλικού, τοποθέτησης, συντήρησης; :hmmm: Μπορεί να γίνει κάτι εκτός από αντικατάσταση;
Άβαταρ μέλους
By The Ace
xenos έγραψε:Μιας και πιάσατε το θέμα. Σε επαρχιακό σπίτι υπάρχουν ξύλινα κουφώματα (προφανώς όχι τρομερής ποιότητας), τα οποία μπάζουν ανελέητα! :omg: Αυτό είναι θέμα ποιότητας υλικού, τοποθέτησης, συντήρησης; :hmmm: Μπορεί να γίνει κάτι εκτός από αντικατάσταση;

Έχω το ίδιο πρόβλημα (όχι ανελέητα, αλλά είναι υπαρκτό) με ξύλινα κουφώματα σε εξοχικό του 1982. Προφανώς δεν υπάρχει επισκευή, συντήρηση κλπ, είναι κατασκευαστικό το θέμα, άρα μόνο με αντικατάσταση λύνεται....
Τελευταία επεξεργασία από The Ace και 21 Οκτ 2015, 15:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#176413 Και εμεις με αντικατασταση το λυσαμε και ειδαμε μεγαλη διαφορα. Η αλλαγη συνδυαστηκε με καινουρια σκεπη και η αλλαγη ειναι τεραστια. Πολυ πιο ζεστο το σπιτι το χειμωνα, πιο δροσερο το καλοκαιρι και λιγοτερη υγρασια. Επισης επειδη ειναι και χωριο και δεν καθαριζεται το σπιτι στα μεσοδιαστηματα που λειπουμε, εχουμε παρατηρησει και λιγοτερη σκονη-βρωμια πλεον.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#176416 Σε εξοχικό που κλείνει φέτος 20ετια και είναι νησιώτικου στυλ με απόσταση 500-600μ από θάλασσα, βάλαμε για λόγους αισθητικής ξύλινα κουφώματα. Ε τα κρατήσαμε 4 ή 5 χρόνια και αλλάχθηκαν άρον άρον με αλουμίνια που δεν έχουν μασήσει μία. Και μάλιστα ο πατέρας μου είναι αρρωστάκι με κάτι τέτοια μερεμέτια και τα κάθε χρόνο τα έβαφε κτλ.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
Deleted User 1 έγραψε:Σε εξοχικό που κλείνει φέτος 20ετια και είναι νησιώτικου στυλ με απόσταση 500-600μ από θάλασσα, βάλαμε για λόγους αισθητικής ξύλινα κουφώματα. Ε τα κρατήσαμε 4 ή 5 χρόνια και αλλάχθηκαν άρον άρον με αλουμίνια που δεν έχουν μασήσει μία. Και μάλιστα ο πατέρας μου είναι αρρωστάκι με κάτι τέτοια μερεμέτια και τα κάθε χρόνο τα έβαφε κτλ.

Όπως τα αλουμίνια έχουν sea-side grade, έτσι και τα ξύλινα. Δεν βάζουμε τα ίδια ξύλινα στο χωριό στο βουνό με το σπίτι που είναι κοντά σε θάλασσα. Αυτά που λέω παραπάνω ήταν ξύλινα "της σειράς", και μάλιστα όχι και πολύ καλά. Σε νησί εγώ έχω βάλει Fierra το 2005, π-α-ν-ά-κ-ρ-ι-β-α, αλλά μέχρι στιγμής το μοναδικό που έχει εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας είναι ένα δίφυλλο παντζούρι, όλα τα άλλα είναι σχεδόν καινούρια!! Και μιλάμε για νησί με πολύ αλάτι, ΠΟΛΥ αέρα, γενικώς άσχημες συνθήκες. Όπως λένε, ότι πληρώνεις παίρνεις....
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#176424 Κοίτα τότε οι αγελάδες ήταν πολύ παχιές, μιλάμε για κιλά Μαρινάκη, :lol: οποτε όπως και οτιδήποτε άλλο μπήκε τότε στο σπίτι αυτό, υποθέτω ότι και τα ξύλα αποκλείεται να ήταν της ξεφτίλας. Τώρα αν μας πιάσανε κότσους ή κάναμε κάτι λάθος στη συντήρηση ή οι συνθήκες ήταν τέτοιες , τι να σε πω...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
xenos έγραψε:Μιας και πιάσατε το θέμα. Σε επαρχιακό σπίτι υπάρχουν ξύλινα κουφώματα (προφανώς όχι τρομερής ποιότητας), τα οποία μπάζουν ανελέητα! :omg: Αυτό είναι θέμα ποιότητας υλικού, τοποθέτησης, συντήρησης; :hmmm: Μπορεί να γίνει κάτι εκτός από αντικατάσταση;

ΝΑΙ
υπαρχει πληθωρα απο υλικα στην αγορα που φραζουν τρυπες ανοιγματα κλπ...μερικα ειναι τυπου αφρολεξ, αλλα ειναι κατι σαν λαστιχο κλπ
Ειχα χρησιμοποιησει ενα με διατομη οπως το γραμμα Ρ σε παλια κουφωματα σε νησι με υγρασια κλπ. Εκανα προσεκτικη δουλεια εβαλα παντου σε καποια σημεια του μειωσα το παχος κοβοντας καθετα πχ το "ο" του "ρ" κλπ... ελπιζω να γνομαι κατανοητος.
Τεραστια διαφορα. Μεχρι και στον ηχο καταλαβαινες οτι δεν ηταν το ιδιο με πριν.

Καινουρια κουφωματα δεν ειναι, αλλα ηταν πιο φτηνο απο να πας να φας μια πιτσα οποτε μην το συζηταμε.

Δες εδω,

http://www.tesa.gr/consumer/south

θα καταλαβεις ποιο πηρα. Ετυχε και μου εκανε στην περιπτωση. Φυσικα υπαρχει και απο αλλες εταιριες και χυμα επισης (μεγαλη κουλουρα κοβεις οσο θες) στα χρωματοπωλεια
Τελευταία επεξεργασία από trident1971 και 21 Οκτ 2015, 16:00, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
The Ace έγραψε:
Deleted User 1 έγραψε:Σε εξοχικό που κλείνει φέτος 20ετια και είναι νησιώτικου στυλ με απόσταση 500-600μ από θάλασσα, βάλαμε για λόγους αισθητικής ξύλινα κουφώματα. Ε τα κρατήσαμε 4 ή 5 χρόνια και αλλάχθηκαν άρον άρον με αλουμίνια που δεν έχουν μασήσει μία. Και μάλιστα ο πατέρας μου είναι αρρωστάκι με κάτι τέτοια μερεμέτια και τα κάθε χρόνο τα έβαφε κτλ.

Όπως τα αλουμίνια έχουν sea-side grade, έτσι και τα ξύλινα. Δεν βάζουμε τα ίδια ξύλινα στο χωριό στο βουνό με το σπίτι που είναι κοντά σε θάλασσα. Αυτά που λέω παραπάνω ήταν ξύλινα "της σειράς", και μάλιστα όχι και πολύ καλά. Σε νησί εγώ έχω βάλει Fierra το 2005, π-α-ν-ά-κ-ρ-ι-β-α, αλλά μέχρι στιγμής το μοναδικό που έχει εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας είναι ένα δίφυλλο παντζούρι, όλα τα άλλα είναι σχεδόν καινούρια!! Και μιλάμε για νησί με πολύ αλάτι, ΠΟΛΥ αέρα, γενικώς άσχημες συνθήκες. Όπως λένε, ότι πληρώνεις παίρνεις....

Για τα ξύλα υπάρχουν και ειδικές κόλλες PVA 2 συστατικών για τα εξωτερικά ξύλα που είναι για πόρτες και κουφώματα όπως και κόλλες για τα ντουλάπια της κουζίνας που υπάρχουν ατμοί, γνωρίζεις κανέναν στην Ελλάδα να τις χρησιμοποιεί ? Εγώ όχι, όλοι κολλάνε με μια Ρουμάνικη PVA σαν την Ατλακόλλ, ή με κάποια αντίστοιχη, η διαφορά στην τιμή αννά εφαρμογή είναι λίγα λεπτά του € και εν μιλάω για κόλλες ναυπηγικής έτσι ? και μετά σου λένε ότι είναι επαγγελματίες.
Όλος ο επαγγελματικός κλάδος στην Ελλάδα είναι 2ης και 3ης ποιότητας, οι σωστοί είναι τόσο λίγοι που δεν τους βρίσκεις, ας μην πιάσουμε τους υδραυλικούς ή τα συνεργεία των αυτοκινήτων γιατί θα κλαίμε όλοι μαζί με μαύρο δάκρυ.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
trident1971 έγραψε:υπαρχει πληθωρα απο υλικα στην αγορα που φραζουν τρυπες ανοιγματα κλπ...μερικα ειναι τυπου αφρολεξ, αλλα ειναι κατι σαν λαστιχο κλπ

Προφανώς υπάρχουν τέτοια, αλλά (α) θέλουν διαθέσιμο πάχος για να μπουν, (β) κάνουν μεν δουλειά, όχι σοβαρή δε, και (γ) δεν αποτελούν μόνιμη λύση (χαλάνε, ξεκολλάνε κλπ). Και εγώ έχω βάλει σε εσωτερικές πόρτες που ήθελα να μειώσω τη ροή αέρα.

Για το κόστος τους και την ευκολία τοποθέτησης, είναι μια χαρά. Αλλά για μόνιμη σοβαρή λύση, που να προσφέρει και κάτι επιπλέον (θερμομόνωση), δυστυχώς μόνο καλύτερο κούφωμα....
Άβαταρ μέλους
By KWSN-Men

Τα σωστά ξύλινα δε θέλουν ούτε βάψιμο, ούτε τίποτα. Γαλάκτωμα 1 φορά τον χρόνο.

Δε μιλάμε για πεύκο βέβαια αλλά για μεράντι, ιρόκο κτλ.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
The Ace έγραψε:
trident1971 έγραψε:υπαρχει πληθωρα απο υλικα στην αγορα που φραζουν τρυπες ανοιγματα κλπ...μερικα ειναι τυπου αφρολεξ, αλλα ειναι κατι σαν λαστιχο κλπ

Προφανώς υπάρχουν τέτοια, αλλά (α) θέλουν διαθέσιμο πάχος για να μπουν, (β) κάνουν μεν δουλειά, όχι σοβαρή δε, και (γ) δεν αποτελούν μόνιμη λύση (χαλάνε, ξεκολλάνε κλπ). Και εγώ έχω βάλει σε εσωτερικές πόρτες που ήθελα να μειώσω τη ροή αέρα.

Για το κόστος τους και την ευκολία τοποθέτησης, είναι μια χαρά. Αλλά για μόνιμη σοβαρή λύση, που να προσφέρει και κάτι επιπλέον (θερμομόνωση), δυστυχώς μόνο καλύτερο κούφωμα....

α) το παχος το ρυθμισα εγω, οπου ηταν πχ 3mm το αφησα ετσι, οπου δυσκολευοταν να κλεισει το περασα με το ξυραφι και το μειωσα. Αλλά περασα ολο το παραθυρο, εβαλα κομματι με αντιθετη φορα σε μερικα σημεια, σε αλλα σημεια το κολλησα στο παντζουρι σε αλλα στο παραθυρφυλλο κλπ. (ειπα να το κανω μερακλιδικα μιας και το αρχισα).

β) εκαναν δουλεια σε σημειο που το καταλαβαμε αμεσως με το που εκλεισε το παραθυρο, αλλαξε το ambient noise. Μιλαμε για χρηματοκιβωτιο φαση, εντυπωσιαστηκα, για αυτο βλεπεις και γραφω ετσι.

γ) για 2,5 τουλαχιστον χρονια που ειμασταν εκει, δεν ετρεξε τιποτα. Λιγο οινοπνευματακι και χαρτι κουζινας να καθαρισει καλα η επιφανεια που θα τα κολλησεις χρειαζεται προφανως.

Σε αλλο σπιτι το ιδιο μερος, οταν φυσαγε κουνιοταν η κουρτινα... με κλειστο παραθυρο :lol:
Εβαλα και εκει, παλι πολυ καλα αποτελεσματα, οχι βεβαια οπως στο αλλο.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#176450 οπως λεει ο τριντεντ.Το πουλανε με το μετρο στα χρωματοπωλεια,και βγαινει σε καφε και λευκο χρωμα.Το καλυτερο ειναι αυτο με την διατομη σχηματος Ρ γιατι υπαρχει και με διατομη σχηματος Ε.

@Ace υπαρχουν ξυλοκολλες αδιαβροχες στην Ελλαδα,οπως και αλλες ξυλοκολλες σε φυσιγγα που παραμενουν ελαστικες σε πανω απο 10 αποχρωσεις.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
KWSN-Men έγραψε:

Τα σωστά ξύλινα δε θέλουν ούτε βάψιμο, ούτε τίποτα. Γαλάκτωμα 1 φορά τον χρόνο.

Δε μιλάμε για πεύκο βέβαια αλλά για μεράντι, ιρόκο κτλ.

Σωστός! Όταν αναφέρθηκα σε καλά ξύλινα κουφώματα δεν εννοούσα αυτά που μας έκανε ο μαραγκός στο χωριό, αλλά τέτοια!

Εικόνα

Αν θέλετε το περνάτε σκέτο λινέλαιο με πανί ή πινέλο μια φορά την πενταετία... Τίποτε άλλο!
Όπως είπα και το πρωί, αυτά δεν τα σηκώνει εύκολα η τσέπη του καθενός. :(
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#176490 Έχω εμπειρία με κουφώματα από μεράντι σε απόσταση <100 μ. από θάλασσα.
Αντέχουν γενικά καλά, αλλά μετά από 5 έτη είχαν κάποια σχετικά επιφανειακή φθορά (παρά το γεγονός ότι ο κατασκευαστής συνέστησε το πρώτο "λάδωμά" τους να γίνει στα 5 έτη).
Η φθορά είνα πιο πολύ εξαιτίας του ήλιου πάντως, παρά λόγω της υγρασίας. Τα πιο σκιασμένα έχουν διατηρηθεί σε πρακτικά άψογη κατάσταση.