Το δυνατό του σημείο σίγουρα η εμφάνιση, σε συνδυασμό με τον 1.5 diesel με τα μηδενικά τέλη.
Όσο και αν μου άρεσε όμως, με χάλασαν αρκετά:
- Μεγάλος όγκος με απλά ικανοποιητικούς χώρους. Οι πίσω πόρτες μου φάνηκαν μικρές, ενώ το έδρανο του πίσω καθίσματος πολύ χαμηλό.
- Μεγάλος χρόνος παράδοσης. Από 45 ημέρες για μια συγκεκριμένη (ακριβή) έκδοση, έως 3-4 μήνες για τις υπόλοιπες. Στο 1.6 ο χρόνος εκτοξεύεται στους 5-6 μήνες.
- Όπως ανέφερε και ο kubiak, καθόλου ευέλικτοι σε θέματα εξοπλισμού. Το πολυδιαφημισμένο Nissan safety shield, μπαίνει έξτρα μόνο στην Accenta και αφού πρώτα έχεις προσθέσει υποχρεωτικά το πακέτο Connect. Δηλαδή αν θες να πάρεις την βασική έκδοση επειδή δεν σε ενδιαφέρουν οι ζάντες αλουμινίου, τα δερμάτινα τιμόνια, το tablet που χρεώνουν 900€ κλπ και θες να έχεις ένα πιο ασφαλές αυτοκίνητο για την οικογενειά σου, πρέπει υποχρεωτικά να δώσεις 3600€ από την βασική έκδοση.
Δε το συζητάμε βέβαια πως με πολύ καλύτερο εξοπλισμό (έκδοση Techna), την ίδια μηχανή και πολύ καλύτερους χώρους το Nissan Pulsar είναι 4000€ φτηνότερο. Η μούρη χρεώνεται πολύ ακριβά στην Nissan.
Τις προάλλες πήγα και στον Σαρακάκη, όπου έχει Honda, Mitsubishi, FIAT κλπ.
Το Fiat 500X που ήθελα να δω δεν έχει έρθει ακόμη, ενώ για το HRV μου είπε πως θα κάνει πάνω από 5 μήνες (κατά τον Σεπτέμβρη). Υπήρχε διαθέσιμο το CRV με αρχική τιμή όμως στα 28.000 ξέφευγε αρκετά.
Είχε διαθέσιμο στην έκθεση το ASX, το οποίο ήταν αρκετά καλό από εμφάνιση (αν και όχι τόσο εντυπωσιακό όσο το QQ), από μέσα όμως μου θύμισε Γιαπωνέζικο του παλιού καλού καιρού. Σύμφωνα με τον πωλητή, αναμένεται σύντομα να έρθει με κινητήρα 1.6 diesel και τιμή λίγο χαμηλότερη από τώρα. Αν κάποιος το σκέφτεται για το ASX ίσως αξίζει να περιμένει.
Η φάση είναι πως στην έκθεση είχε και ένα Civic, το οποίο σε ένα άκυρο συγκριτικό του Auto triti που είχα διαβάσει, το σύγκρινε με το QQ και το έβγαζε καλύτερο.
Ομολογουμένως αν και κοιτούσαμε σχεδόν αποκλειστικά SUV, το συγκεκριμένο με εντυπωσίασε.
Επειδή υπήρχε διαθέσιμο κάναμε και ένα σύντομο Test Drive και ο κινητήρας του ήταν πραγματικά αποκάλυψη. Ώραία αίσθηση να έχεις 120 με 6η να βυθίζεις το γκάζι και να φεύγει.
Δοκίμασα την έκδοση sport η οποία μου φάνηκε αρκετά σφιχτή για τα γούστα μου, το αυτοκίνητο παρόλα αυτά όμως ήταν αρκετά ήσυχο στο εσωτερικό του. Το καλό με τις εκδόσεις είναι πως και η βασική έκδοση Comfort προσφέρει πολλά και δεν σε "υποχρεώνει" να πας στην έκδοση Sport.
Εντύπωση επίσης μου έκαναν οι χώροι, οι οποίοι είναι πολύ καλοί παρά τον σπορ σχεδιασμό του. Πίσω καθόμουν αρκετά άνετα (αν και δεν χωράν καλά τα πόδια κάτω από το μπροστά κάθισμα), τα πίσω καθίσματα σηκώνονται (Magic seats), ενώ ο χώρος αποσκευών είναι πάνω από 400 λίτρα.
Αυτό βέβαια που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το γεγονός πως όταν το οδηγούσαμε, νιώθαμε πως είμαστε σε πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Βγαίνω από το αμάξι, το βλέπω και λέω "σε τόσο μικρό αυτοκίνητο ήμουνα???". Αίσθηση ομολογουμένως που δεν έχω ξανανιώσει.
Η φάση είναι πως παρά το περίεργο σχήμα του (πολύ κεκλιμένο παρπριζ, μικρό και κομμένο στην μέση πίσω τζάμι), ένιωθα πως το έλεγχα εύκολα, ενώ πολύ βολικοί ήταν και οι μεγάλοι εξωτερικά καθρέφτες.
Στα αρνητικά το ότι δεν είναι SUV (
), η σχετικά υψηλή τιμή του (σε σύγκριση με το Pulsar για παράδειγμα) και όλα αυτά που ακούω για τον Σαρακάκη, μιας και προσωπική εμπειρία δεν έχω. Υποψιάζομαι πως το HRV θα είναι πολύ δυνατός ανταγωνιστής του QQ όταν με το καλό έρθει.
* Βλέπω στο Internet και το Mazda CX3, αλλά άντε να βρεις αντιπροσωπεία να το δεις... Κρίμα για την Mazda