- 01 Ιούλ 2015, 11:58
markvag έγραψε:axel12p έγραψε:Αν ζούσαμε στην Αγγλία, θα την καταλάβαινα τον προβληματισμό σου για Ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Στην χώρα που ζούμε όμως, πιστεύεις πως έχουμε τόσο ισχυρή οικονομία και παραγωγή που το μόνο που μας προβληματίζει είναι το αν θα ρυθμίσουν οι πολιτικοί σωστά την ποσότητα χρήματος;
Σε ποια περιοχή της Θεσσαλονίκης μένεις, που σου δίνει την εντύπωση ότι έχουμε ισχυρή οικονομία να έρθω και εγώ 
Μένω Καλαμαριά, είσαι ευπρόσδεκτος και για καφέ!
Δεν μίλησα για ισχυρή οικονομία, μίλησα για τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο (που δεν το έχεις σήμερα) για να βοηθήσεις την οικονομία σου.
Να είσαι καλά, ευχαριστώ για την πρόσκληση
Δε διαφωνώ πως αποτελεί πράγματι εργαλείο για μία οικονομία και το χρησιμοποιούν όλα τα κράτη.
Για εμάς όμως με την οικονομία που έχουμε ο μόνος τρόπος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο είναι για να υποτιμήσουμε το νόμισμα μας, ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.
Δηλαδή αν σήμερα είμαστε σε ένα ισχυρό νόμισμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου, θα το αντικαταστήσω με ένα άλλο νόμισμα (π.χ. την δραχμή), το οποίο θα έχει την μισή αξία του προηγούμενου ώστε να ανταποκρίνεται στην οικονομία μου και να είμαι πιο ανταγωνιστικός. Πιστεύω ότι λέμε το ίδιο ως εδώ.
Αν όμως ισχύσει το παραπάνω τότε πρακτικά μισθοί, καταθέσεις συντάξεις πάνε στο μισό. Ελπίζοντας πως θα καταφέρεις να είσαι τόσο ανταγωνιστικός ώστε σε κάποια φάση να ισχυροποιήσεις την οικονομία σου. Και το ερώτημα είναι, είμαστε εμείς σε φάση με δραχμή έστω να αποκτήσουμε ανταγωνιστική οικονομία; Σε πιο ακριβώς τομέα να στηριχτούμε; Σε παραγωγή, όσο και να ρίξεις το νόμισμα σου, θα υπάρχουν κάτι δισεκατομμύρια Κινέζοι ώστε να παράξουν το κάθε προϊόν ακόμη φτηνότερα. Τεχνογνωσία δεν έχεις, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Γερμανοί να πουλάς προϊόντα προστιθέμενης αξίας, ώστε να έχεις υψηλούς μισθούς και δυνατό νόμισμα. Το μόνο που θα έχουμε είναι γεωργική παραγωγή και τουρισμός.
Υπάρχει όμως κανείς που πιστεύει πως αυτός που ασχολείται με τον τουρισμό ή ο αγρότης θα γίνει με την δραχμή πιο πλούσιος από ότι είναι τώρα; Χωρίς επιδοτήσεις, με διπλάσιο κόστος εισαγώμενου πετρελαίου, λιπασμάτων σπόρων. Δεν ξέρω τι γίνεται στα σούπερ μάρκετ, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί όμως έχουν αδειάσει από λιπάσματα.
Γιατί το να πας σε δραχμή και να παίρνεις τα μισά από όσα παίρνεις τώρα (και αν παίρνεις τόσα) είναι καλό, ενώ αν σου πει η Τρόικα μείωσε τους μισθούς για να γίνεις πιο ανταγωνιστικός και να δυναμώσεις την οικονομία σου, χωρίς να αυξηθεί το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων, χωρίς να χάσει ο κόσμος τις καταθέσεις του, χωρίς να παγώσει η οικονομία είναι κακό;;;
Τι ακριβώς κερδίζω αν ψηφίσω ΟΧΙ και γυρίσω στην δραχμή; Και όχι τίποτα άλλο, αλλά ακόμη και αυτό το "εργαλείο" που αναφέρεις θα το έχει στα χέρια του Έλληνας πολιτικός, που πριν την είσοδο στο Ευρώ μας έκανε να έχουμε 20% πληθωρισμό.
Είναι δυνατών όλες οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης να λειτουργούν σωστά μέσα στο Ευρώ και μόνο εμείς να μην μπορούμε; Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε που λέει ο λαός μας.
ΥΓ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μπήκε μπροστά στην Ιταλία, προσέφερε φοροελαφρύνσεις και έπεισε την Audi να κατασκευάσει το SUV της Lambo στην Ιταλία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκε Έλληνας πολιτικός να κάνει κάτι αντίστοιχο;;;