Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By IKE
#125748 164 έμοιαζε παλιά και ξεπερασμένη μέσα-έξω από την στιγμή που παρουσιάστηκε ήδη και κάθε f/l τα έκανε χειρότερα.

Οι δύο φωτογραφίες από το εσωτερικό νομίζω ορίζουν τη διαφορά μεταξύ απλού και απλοϊκού.

υγ/ontopic, ίδιας ηλικίας με 164:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#125752 Τη συγκεκριμένη μπέμπα την πόσταρες ως μη-ξεπερασμένη;

Η 164 όπως και η 156 αργότερα ήταν από τα εξαιρετικά σχέδια που εμπορικά δεν τα πήγαν αντίστοιχα καλά λόγω εμπρός κίνησης και προσέγγισης των Ιταλών.
Άβαταρ μέλους
By IKE
#125768 Για το πρώτο ναι, δες τις επιφάνειες πχ, καμία σχέση. Υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ καμπύλης και ευθείας που για πολλούς λόγους δεν επιτυγχάνεται πάντα. Οι καμπύλες αν είναι σχεδιασμένες και δεν προκύπτουν από τις απαιτήσεις αντοχής (τότε σπάνια έως ποτέ να φαίνονται άσχημες) θα πρέπει να δίνουν την αίσθηση της επιφανειακής έντασης. Μπορει να μην το αντιλαμβάνεται συνειδητά ο οποιοσδήποτε, αλλά μία εντελώς επίπεδη επιφάνεια, χωρίς την υπόνοια του όγκου και του συμπαγούς υλικού δίνει την εντύπωση της λαμαρίνας που πάλλεται. Αντίστοιχα οι υπερβολικά καμπύλες επιφάνειες δίνουν εντύπωση τόξου που δεν είναι υπό ένταση.

Η 164 είναι καλό παράδειγμα του πρώτου, γι'αυτό δείχνει (και έδειχνε και τότε) φτηνή και προχειροφτιαγμένη. Αντίστοιχα, ένα hyundai lantra είναι το άλλο άκρο, άπειρες καμπύλες χωρίς καμία συνοχή υποδηλώνουν πλαδαρότητα (ή αίσθηση ΒΙΟΧΛΑΠΑΤΣΑΣ παίδες).

Η Ε34 είναι ακριβώς στο ιδανικό μέσο, δεν είναι φυσικά το μόνο, αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα. Αν θές ένα ακόμα καλύτερο:

Εικόνα

Μοιάζει να αποτελείται από ευθείες και επίπεδα αλλά αν προσέξεις δεν υπάρχει καμία ευθεία και κανένα επίπεδο, όλα έχουν καμπυλώσει τόσο όσο χρειάζεται για να υποδηλώνουν τοπκά ένταση χωρίς να περνάνε το σημείο ισορροπίας.

/rant

ΥΓ. Η 164 τα πήγε ΠΟΛΥ καλά, ήταν ένα μέτριο αυτοκίνητο με ενίοτε δυνατούς κινητήρες. Αν δεν είχε την κεκτημένη (πόσο πια) ταχύτητα του σήματος δε θα πουλούσε τίποτα απολύτως. Η 156 ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον αμάξι από κάθε άποψη αλλά και πάλι όχι κάτι φοβερό, για αυτό που ήτανε μια χαρά πούλησε και αυτή. Αν με το "προσέγγιση των ιταλών" εννοείς το να πουλάνε μέτρια προϊόντα τότε ναι, αυτό τα χαντάκωσε (και το σήμα τα έσωσε, εν μέρη έστω).
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Zorz έγραψε:Δεν θυμάμαι τη συγκεκριμένη στο Fuego, αλλά μου θύμισες τις φάνκι ζάντες του Ritmo. :lol:

αν θυμαμαι καλα μονο το τουρμπο φοραγε αυτες τις ζαντες.Πολυ προχω το σχεδιο τοτε.
Άβαταρ μέλους
By IKE
#125779 Η ζάντα αυτή υπάρχει από τα πολύ αρχικά σχέδια:

Εικόνα
Εικόνα

Υπήρχε σε εκδόσεις εκτός turbo απ'όσο ξέρω, πχ:

Εικόνα
Εικόνα

Τα turbo είχαν αυτές: (BBS?)

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#125783 δεν ειμαι σιγουρος αν θυμαμαι καλα,αλλα μου φαινεται οτι τα αρχικα μοδελα τουρμπο ειχαν αυτη σαν του ριτμο,και τα μετεπειτα την ββς.Πανε πολλα χρονια,και δεν υπηρχαν και πολλα τοτε(τουρμπο)
Άβαταρ μέλους
By JBT
#125798 Φιιιις μπόοοοιν αλλά όποτε βλέπω/ακούω για fuego με έρχεται στο νου ο Δουρής...

Είχε αγοράσει ένα και το καμάρωνε τότε στο χωριό...

:vava:
Άβαταρ μέλους
By rocsta
IKE έγραψε:164 έμοιαζε παλιά και ξεπερασμένη μέσα-έξω από την στιγμή που παρουσιάστηκε ήδη.

Ο λογος γι αυτο ηταν οτι το σχεδιο του Fumia - που τοτε δουλευε στον Pininfarina - περιμενε απο το 1982, την εκθεση της Φρανκφουρτης του 1987 για να παρουσιαστει επισημα λογω ανακαταταξεων απο την εξαγορα της AR απο τη Fiat (και να γινει η πρωτη Alfa Romeo υπο το νεο τοτε καθεστως).
Επι τη ευκαιρια και ον τοπικ, το αυλακι που διασχιζει ολο το μηκος της 164 κατω απ τις χειρολαβες, ειναι επιρροη απ το concept του pininfarina, το audi quattro quartz του 1981.
Εικόνα

sent >, γι' αυτό ίσως δεν έχω βάλει τόνους
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Zorz έγραψε:
JimClark έγραψε:Με αυτή την ζάντα...:

Δεν θυμάμαι τη συγκεκριμένη στο Fuego, αλλά μου θύμισες τις φάνκι ζάντες του Ritmo. :lol:

Εικόνα

Αυτή είναι η ζάντα και του Renault 18 turbo, το αυτοκίνητο αυτό με έβαλε για τα καλά μέσα στα Renault και ειδικά στα turbo της και δεν το εχω μετανιώσει καθόλου εδώ και 20 χρόνια.

Εικόνα
post images
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#125925 Επειδή δε συμφωνώ με τον παραπάνω σχολιασμό ΙΚΕ.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
CARυοθραύστης έγραψε:Είχε αγοράσει ένα και το καμάρωνε τότε στο χωριό...
:vava:

Από το ίδιο χωριό είσαι και εσύ;;; :hmmm:

ΙΚΕ διαφωνώ και εγώ μαζί σου και συμφωνώ με τον Έντυο, επειδή έτσι μου γουστάρει...
Και συνεχίζω με την καλύτερη τυριέρα όλων των εποχών (καλύτερη και από το φουέγο...):

Εικόνα
http://i.auto-bild.de/ir_img/5/5/0/3/5/ ... 12600b.jpg
924 2.0 παλαιού τύπου 4τάχυτη...
Άβαταρ μέλους
By castigamatti
rocsta έγραψε:Ο λογος γι αυτο ηταν οτι το σχεδιο του Fumia - που τοτε δουλευε στον Pininfarina - περιμενε απο το 1982, την εκθεση της Φρανκφουρτης του 1987 για να παρουσιαστει επισημα λογω ανακαταταξεων απο την εξαγορα της AR απο τη Fiat (και να γινει η πρωτη Alfa Romeo υπο το νεο τοτε καθεστως).
Επι τη ευκαιρια και ον τοπικ, το αυλακι που διασχιζει ολο το μηκος της 164 κατω απ τις χειρολαβες, ειναι επιρροη απ το concept του pininfarina, το audi quattro quartz του 1981.

Τα σχἐδια τόσο της Pinin όσο και του centro stile Alfa (Cressoni),που έτρεχαν ταυτόχρονα,όπως επίσης και τα πρώτα μοντέλα clay, είχαν ως δεδομένο ότι θα βασίζονται σε πισωκίνητη πλατφόρμα made in Arese (progetto 156).Aυτός είναι ο λόγος που και τα δύο προέβελπαν ένα αρκετά επικλινές και χαμηλό μπροστινό τμήμα, σύμφωνο με τη σχεδιαστική φιλοσοφία της AR, την δημιουργία του οποίου δεν επέτρεπε η πλατφόρμα Tipo 4.
Η ΑR αποφάσισε τη συμμετοχή στην Tipo 4 της Fiat/Lancia υπό τη μορφή jv στα τέλη του 81, αλλά μέχρι τις αρχές του 83 δεν υπήρχε τίποτα οριστικό και διαθέσιμο στα χέρια της για να κάνει δοκιμές, να το "ντύσει" με αμάξωμα, να σχεδιάσει τη στρατηγική κλπ, και έτσι παρουσιάστηκε ως προσωρινή λύση στην αγορά η Κ9 (progetto 162A - alfa 90).Στα πρώτα μουλάρια που συνελλήφθησαν το 84 ο μπροστινός όγκος έχει κλίση ανἀλογη της Thema,αφού ούτε οι αναρτήσεις, ούτε οι εξακύλινδροι της AR μπορούσαν να χωρέσουν στις κλίσεις που προέβλεπαν τα σχέδια...όταν το πρόβλημα λύθηκε έπρεπε να λυθεί αυτό του torque steering. Επομένως ήταν αδύνατο να εμφανιστεί το μοντέλο νωρἰτερα από όταν τελικά εμφανίστηκε στην αγορά.

Κάποια στοιχεία του σχεδίου της Pinin που εγκρίθηκε (η οποία κάποια στιγμή πεπεισμένη ότι η 164 δεν θα δει το φως της παραγωγής και το ανακύκλωσε στο peugeot 605) έχουν ως σημείο αναφοράς τη ferrari pinin ,της οποίας ο βασικός υποστηρικτής, Εugenio Alzati , γενικός διευθυντής των αυτοκινήτων παραγωγής της ferrari ,είχε ήδη μετακομίσει τη στιγμή της τελικής επιλογής σχεδίου στην AR του IRI.

πρόταση Cressoni μακέτες clay
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Cressoni μουλάρι σε Tipo 4
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Cressoni τελικό σχἐδιο (απερρίφθη)
Εικόνα

εξέλιξη σχεδίου pinin
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By JBT
D-Jet έγραψε:Από το ίδιο χωριό είσαι και εσύ;;; :hmmm:

Στις ειδήσεις/εφημερίδες το έλεγαν :lol:

Έχω μια αμυδρή εικόνα στο μυαλό μου από εφημερίδα με τον Δ. δίπλα στο Φουεγό :hmmm: Τι να πω, ήμανε και νήπιο τότε :lol: