Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#110863 Χωρίς να ξέρω σε τι κατάσταση ήταν τα δικά σου, πως χαρακτηρίζεις την ανάρτηση του αυτοκινήτου σου, αλλά και που ακριβώς τοποθετείς το όριο "σκληρό/σκληρότερο", να σου πω γενικά ότι π.χ. για τα γαλλικά αυτοκίνητα, by default τα Monroe αλλαγής είναι κατά τι σκληρότερα από πλευράς χαρακτηριστικών, δηλαδή δεν είναι μόνο θέμα αίσθησης. Τώρα το πως αυτό μεταφράζεται στο VAG και δη στα δύο μοντέλα που αναφέρεις, προφανώς θα έπρεπε να έχεις τα χαρακτηριστικά και των δύο (stock και Monroe) για να μπορείς να κάνεις σύγκριση, ή για να κρίνουμε εμείς ως τρίτοι. Αλλιώς, είτε βρίσκεις κάποιον με το ίδιο αυτοκίνητο που έκανε την ίδια ακριβώς αλλαγή, είτε προχωράς και κρίνεις εκ του αποτελέσματος (με την πολύ υπαρκτή πιθανότητα όμως να έχεις πετάξει τα λεφτά σου)....
Άβαταρ μέλους
By kostis20
Orestis.D έγραψε:To μην τσιγκουνευεσαι παιδια ειναι σχετικο... Μιλαμε για μια διαφορα ανω των 200 ευρω... :( Επισης τα fsd με προβληματιζουν γιατι οσο να ναι ειναι sport αμορτισερ, θα σκληρυνει overall το αυτοκινητο, κι εγω δε θελω κατι τετοιο...

Τα FSD αυτο κάνουν όμως.Είναι άνετα στις χαμηλές ταχύτητες και στις λακούβες και σκλήραίνουν στις μεγαλύτερες ταχύτητες και στις στροφές,ανάλογα με τη ταλάντωση.
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#110884 Έχω προμηθευτεί εδώ και καιρό μια τετράδα αντίστοιχα με τα μανίσια αμορτισέρ και top mounts για αντικατάσταση των υπαρχόντων (154.000χλμ) και σκεφτόμουν αν θα ήταν σκόπιμο επιπρόσθετα να ασχοληθώ ταυτόχρονα και με τα silent blocks σε μπροστά ψαλίδια ή/και στον πίσω ημιάκαμπτο. Το αυτοκίνητο είναι astra H GTC 1.8 του 2005 (κοντεύει 10ετία) με περίπου 154.000.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι αναγκαίο να προχωρήσω στην αντικατάσταση όλων ή μέρους των παραπάνω και πόσο εύκολη/δύσκολη διαδικασία είναι η αντικατάστασή τους δεδομένου ότι εφόσον πραγματοποιηθεί θα συνδυαστεί με την αντικατάσταση αμορτισέρ/top mounts που έτσι κι αλλιώς θα γίνει, με ότι αυτό συνεπάγεται για το λύσιμο των επιμέρους εξαρτημάτων και την ευθυγράμμιση.
Το κόστος υλικών που βρίσκω είναι περίπου 100-110 ευρώ για το σύνολο των silent blocks (περίπου 20 ευρώ για κάθε μπροστά ψαλίδι και 70 ευρώ για τα 2 πίσω του ημιάκαμπτου).
Πόσο δύσκολη είναι η αντικατάστασή τους και κατ' επέκταση τι κόστος εργασίας να υπολογίσω; Αξίζει περισσότερο να αλλαχτούν τα silent blocks των εμπρος ψαλιδιών ή του πίσω άξονα, αν υποθέσουμε ότι δεν είναι εξίσου αναγκαίο να αλλαχθούν όλα στο σύνολό τους;
Παρακαλώ τη βοήθειά σας παιδιά.
Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
By Orestis.D
The Ace έγραψε:Χωρίς να ξέρω σε τι κατάσταση ήταν τα δικά σου, πως χαρακτηρίζεις την ανάρτηση του αυτοκινήτου σου, αλλά και που ακριβώς τοποθετείς το όριο "σκληρό/σκληρότερο", να σου πω γενικά ότι π.χ. για τα γαλλικά αυτοκίνητα, by default τα Monroe αλλαγής είναι κατά τι σκληρότερα από πλευράς χαρακτηριστικών, δηλαδή δεν είναι μόνο θέμα αίσθησης. Τώρα το πως αυτό μεταφράζεται στο VAG και δη στα δύο μοντέλα που αναφέρεις, προφανώς θα έπρεπε να έχεις τα χαρακτηριστικά και των δύο (stock και Monroe) για να μπορείς να κάνεις σύγκριση, ή για να κρίνουμε εμείς ως τρίτοι. Αλλιώς, είτε βρίσκεις κάποιον με το ίδιο αυτοκίνητο που έκανε την ίδια ακριβώς αλλαγή, είτε προχωράς και κρίνεις εκ του αποτελέσματος (με την πολύ υπαρκτή πιθανότητα όμως να έχεις πετάξει τα λεφτά σου)....

Μα γι αυτο απογοητευομαι... Δε προκειται να μαθω ποτε τα χαρακτηριστικα, με νουμερακια του θεου, ή εστω ολογραφως... Αυτο εχω ρωτησει την εταιρια και περιμενω απαντηση.
Οπως το κοβω οποιαδηποτε αλλαγη "στην τυχη" θα ειναι. Δυστυχως το δικο μου αυτοκινητο δε το παιρνουν ανθρωποι οσο απαιτητικοι οσο εγω, αρα δε μπορω να εχω feedback, εχω ψαξει.
Ολοι για καγκουροχαμηλωμα θα πηγαιναν και θα τελειωνε το θεμα. :(

kostis20 έγραψε:
Orestis.D έγραψε:To μην τσιγκουνευεσαι παιδια ειναι σχετικο... Μιλαμε για μια διαφορα ανω των 200 ευρω... :( Επισης τα fsd με προβληματιζουν γιατι οσο να ναι ειναι sport αμορτισερ, θα σκληρυνει overall το αυτοκινητο, κι εγω δε θελω κατι τετοιο...

Τα FSD αυτο κάνουν όμως.Είναι άνετα στις χαμηλές ταχύτητες και στις λακούβες και σκλήραίνουν στις μεγαλύτερες ταχύτητες και στις στροφές,ανάλογα με τη ταλάντωση.

Αυτο που περιγραφεις καλο ακουγεται, και πολυ θετικα λογια βλεπω, το θεμα ειναι τι χαρακτιριζει κανεις ως ανετο. Αν γενικα σκληρυνει το αυτοκινητο δε ξερω αν θα μου αρεσει. Και στην Ελλαδα εχουμε ποικιλια ανωμαλιων καπου θα ναι ανετα και καπου δε θα ναι. Αυτο που ψαχνω ειναι μια ποιοτικοτερη αποσβεση χωρις να χασω κρατημα και αισθηση. :)
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#111192 Γενικά το πρόβλημα με το άνετο ή όχι είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί αξιόπιστα και αντικειμένικά. Η όλη υπόθεση είναι δοκιμή κι ο Θεός βοηθός.
Το να δεις απόψεις άλλων με ίδιο αυτοκίνητο και τα σχόλιά τους βοηθάει ιδίως αν βρεις αρκετούς (πχ σε φόρουμ του μοντέλου) ώστε το στατιστικό λάθος να μικραίνει. Ακόμα καλύτερα αν μπορέσεις να σε πάνε βόλτα.

Προσωπικά δεν θα έπαιρνα μτχ αμορτισέρ, θα έπαιρνα καινούργια και αν τελειώναν θα τα ανακατασκεύαζα, τουλάχιστον θα ξέρω τι περίπου να περιμένω. Αυτά που φοράς τώρα ανακατασκευάζονται; Η λύση του να στο ανακατασκευάσει όπως θέλεις έχει 2 (τουλάχιστον) θεματάκια. Πρώτον ότι όπως είχα διαβάσει δεν μπορεί να σου βάλει και το αέριο (που πχ έχουν κάποια Bilstein και που βέβαια παίζει το ρόλο του) και δεύτερον ότι αν δεν έχεις επαρκή εμπειρία δεν ξέρεις κι εσύ τι να ζητήσεις. Οπότε είναι θέμα του μάστορα να σε ζυγίσει και να σου φτιάξει κάτι που να σου ταιριάζει. Δεν ξέρω πόσο εύκολο (και φτηνό) είναι να το δοκιμάσεις μερικές μέρες και μετά να του πεις παραείναι μαλακό ή το αντίθετο, διόρθωσέ το.

Αν με σκληρά ελατήρια (και αντίστοιχα ζαντολάστιχα, μετράνε κι αυτά στην ανάρτηση) βάλεις μαλακά αμορτισέρ μπορεί να το κάνεις βάρκα γυαλό, με κακό φρενάρισμα, ατσούμπαλη συμπεριφορά και να είσαι δυστυχής. Το FSD ακούγεται σαν καλή περίπτωση για σένα αν διατίθενται. Και εγώ για τα FSD καλά πράματα είχα διαβάσει. Δεν έχω όμως ακόμα σχηματίσει άποψη για την αντοχή τους, αν δηλαδή είναι αντίστοιχη των κοινών ή όχι.
Άβαταρ μέλους
By Orestis.D
#111197 Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!
Μολις οδηγησα Opel Corsa τελευταιας γενιας φιλου μου με Bilstein κιτρινα και μαμα ελατηρια, με μαμα 16αρες 205/55/16.

Μπροστα το αυτοκινητο ηταν ετσι ακριβως οπως θελω, η αποσβεση σφιχτη αλλα μετρημενη, ελεγχε τελεια το βαρος του, το μπροστινο ακουγε καλα, κρατημα σοβαρο δεν ειχε, αλλα για Corsa μιλαμε. :rtfm:

Πισω αλλαζει η ιστορια. Μαλλον ο ημιακαμπτος δε συνεργαζοταν καλα με αυτο το αμορτισερ. Ανωμαλιες που μπροστα περναγαν σωστα, εκαναν το πισινο να χοροπηδαει και να σε κλωτσαει. Το "πηδηματακι" του ημιακαμπτου ηταν αισθητα ενισχυμενο. Το αυτοκινητο σε κυματοειδεις ανωμαλιες δεν ηρεμουσε ποτε, ακομα και σε καλη ασφαλτο. Πολυ κριμα γιατι η συμπεριφορα του μπροστα ηταν υποδειγματικη.
Ξενερωσα λιγο, αν βαλω τα FSD και κανουν κατι παρομοιο στον πισω αξονα θα γκρινιαζω ολη μερα... Βεβαια η Koni υποστηριζει οτι κατι τετοιο δε θα κανουν, (λογω του συστηματος FSD) και γενικα ειναι ενα κλικ πιο |λογοκρισία| απο τα Bilstein κιτρινα. :dizzy: :help:
Άβαταρ μέλους
By The Ace
Orestis.D έγραψε:....Ξενερωσα λιγο, αν βαλω τα FSD και κανουν κατι παρομοιο στον πισω αξονα θα γκρινιαζω ολη μερα... Βεβαια η Koni υποστηριζει οτι κατι τετοιο δε θα κανουν, (λογω του συστηματος FSD) και γενικα ειναι ενα κλικ πιο |λογοκρισία| απο τα Bilstein κιτρινα. :dizzy: :help:

Πάντως δες το και έτσι: αν καταφέρεις και βρεις σε καλή τιμή τα FSD ΚΑΙ ταυτόχρονα βρεις μάστορα που να γνωρίζει από επαναγομώσεις/επισκευή αυτών ΚΑΙ το συνολικό κόστος είναι κάτι που να μπορείς να το αντέξεις (ένεκα του οικονομικού που ανέφερες), τότε θα έχεις αγοράσει πολύ καλύτερο αμορτισέρ, επισκευάσιμο, το οποίο θεωρητικά δουλεύει πάντα όπως πρέπει (χαμηλή συχνότητα στο cruise, ψηλή στη πόλη). Σκέψου ότι αγοράζεις κάτι παρόμοιο με τα μαγνητοροϊκά που έχουν τα διάφορα TT, S, RS κλπ, που έχουν δεχτεί αρκετά θετικά σχόλια για την συμπεριφορά και την άνεσή τους.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#111287 Πάντως όσους έχω ακούσει να επισκευάσουν αμορτισέρ, είχαν να πουν ότι δεν ήρθαν ποτέ στην αρχική τους απόδοση. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By xenos
popolaros έγραψε:προφανως εξαρτάται που τα ανακατασκευάζεις....

Προφανώς και μιλάω για επίσημες αντιπροσωπείες και όχι κυρ Μήτσους.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
xenos έγραψε:
popolaros έγραψε:προφανως εξαρτάται που τα ανακατασκευάζεις....

Προφανώς και μιλάω για επίσημες αντιπροσωπείες και όχι κυρ Μήτσους.

μαλλον για αυτο δεν ειχαν το αναμενομενο αποτελεσμα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#111373 Νομίζω ότι επισκευές αμορτισέρ στην Ελλάδα κάνουν 3 (ολογράφως τρεις) που ξέρουν τι κάνουν και φυσικά κανένας σε αντιπροσωπεία (εκεί απλά σου πουλάνε καινούργιο).
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#111387 Αμεντολα,Κυρλαγκιτσης ειναι οι 2 που ξερω.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#111389 Καμία ιδέα για αμορτισέρ για RAV4?

Μοντέλο 2004, 2η γενιά facelift.