- 15 Απρ 2015, 11:01
Μετά και το πασχαλινό ταξίδι, ευτυχώς και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλες οι αρχικές μου υποψίες και εντυπώσεις. Και λέω "ευτυχώς και δυστυχώς" γιατί έχουμε και άσχημα και ωραία. Ας ξεκινήσουμε από τα ωραία:
1) Πολύ άνετη κύλιση και γενικά πορεία/ταξίδι. Το ήξερα βέβαια, απλά επιβεβαιώθηκε κάνοντας αρκετά χλμ φορτωμένος μέχρι το λαιμό (βλέπε παρακάτω στα "άσχημα"). Ανωμαλίες, λακούβες, σαμαράκια κλπ απλά δεν υπάρχουν, ομοίως για ανέμους (ειδικά πλευρικούς), ενώ δεν υπάρχουν και σημαντικοί θόρυβοι (μπάρες και μπαγκαζιέρα όσο να'ναι έκαναν ένα βουητό).
2) Ωραία αίσθηση του αυτοκινήτου γενικότερα, μέσα και έξω. Αν και όχι super duper εξοπλισμένο με δέρματα, ξύλα και πολλά gadgetάκια, ή με την χλίδα των -ακριβών- γερμανών, είναι ας πούμε πολύ πιο χλιδάτο, ωραίο και στιβαρό από το CX7 που είχα, αυτοκίνητο σχεδόν διπλάσιας αγοραστικής αξίας. Ομοίως και από το Passat που είχα παλιότερα (μοντέλο 2004).
3) Καλοί χώροι -γενικά- αλλά όχι κορυφαίοι, αν και μια ψιλοστριμοκωλίαση για τους πίσω υπάρχει. Πάντως η γυναίκα μου έκανε σχετικά άνετο ταξίδι ανάμεσα σε δύο isofix, χωρίς πολλές παραχωρήσεις.
4) Η κατανάλωση, αν και ποοοολλύυυυυ μακρυά από την εργοστασιακή τιμή, είναι σχεδόν 50% κάτω από αυτή του CX7. Πήγα και γύρισα με λιγότερο από μισό ντεπόζιτο, δηλαδή χοντρικά -δεν έχω φουλάρει και μετρήσει ακόμα- έκανα σχεδόν 300χλμ με περίπου 25-26 λίτρα. Βέβαια η μέση μου είναι πάνω από 10lt/100χλμ, αλλά το πρώτο μισό ντεπόζιτο έγινε αποκλειστικά εντός Αθηνών.
Πάμε στα άσχημα:
1) Το ήξερα και το περίμενα, απλώς αυτή την αίσθηση αδυναμίας είχα πολλά χρόνια να τη νιώσω. Ήξερα ότι δεν έπρεπε να περιμένω πολλά, τέρμα φορτωμένος (περίπου +400 κιλά άτομα και αποσκευές) και με τη μπαγκαζιέρα ως αερόφρενο, αλλά ότι θα έφτανα να πρέπει να κατεβάσω 3η για να προσπεράσω σβέλτα δεν το περίμενα....Χωρίς τη μπαγκαζιέρα και με 1 ή 2 άτομα μέσα, είναι αρκετά σβέλτη η C5 μου, αλλά στο ταξίδι αυτό είδα ότι αναγκαστικά πρέπει να περιοριστείς σε ταχύτητες που κινούνται στα όρια της 3ης για να μπορείς να έχεις σημαντικά περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας. Δηλαδή αναγκαστικά γίνεσαι "νόμιμος" με τα όρια ταχύτητας στις Ε.Ο.
2) Είπα ότι είναι άνετο και ευρύχωρο, αλλά δεν έχει και κορυφαίους χώρους. Με λιγότερα πράγματα από ότι έπαιρνα με το CX7 και πάλι ήμασταν ίσα-ίσα. Ευτυχώς που έχει hydro και δεν ασχολείσαι με φώτα, βάρη, ρυθμίσεις κλπ, ενώ δεν καταλαβαίνεις το βάρος στο δρόμο (πλην επιταχύνσεων, όπως είπα).
3) Διάφορες ψιλολεπτομέρειες που καταλαβαίνεις μόνο μέσω της χρήσης. π.χ. στο πορτ-μπαγκάζ δεν μπορείς να βάλεις σκληρές βαλίτσες στις άκρες και ψηλά, γιατί πιέζεται πολύ εύκολα η μοκέτα και εμποδίζει τα αμορτισεράκια του πορτ-μπαγκάζ, με αποτέλεσμα να μην κλείνει. Τέτοια ψιλολοϊδια...
Άρα έχουμε δύο βασικά συμπεράσματα: πρώτον, το πρόγραμμα έχει ήδη μπει στο pipeline

και δεύτερον θα πρέπει να μειώσω τα πράγματα που κουβαλάμε (και δυστυχώς το καλοκαίρι, που θα πρέπει να πάρουμε περισσότερα από ότι τώρα, θα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο).