- 06 Αύγ 2026, 09:53
seismic έγραψε:Σε ψηλά κτίρια ή κατασκευές με μεγάλες ροπές ανατροπής (π.χ. ανεμογεννήτριες), τα εφέδρανα δημιουργούν εφελκυσμό και απαιτούν τεράστιους μηχανισμούς ή καθίστανται μη εφαρμόσιμα.
Μα τι λες

όλοι οι ουρανοξύστες στο Τόκιο διαθέτουν τέτιοιυς μηχανισμούς

και είδαμε ότι έπεσαν όλοι στον σεισμό του 2011
Οι ανεμογεννήτριες είναι τελείως διαφορετική περίπτωση γιατί έχουν μεγάλες ροπές αλλά έχουν και ελαστικό σκελετό και πολλούς τόνους μπετόν στα θεμέλια (ναι έχεις δίκιο είναι κόστος αυτό, το αναφέρεις και ορθά, εκεί μπορεί όντως να έχει ενδιαφέρον η μέθοδός σου).
Σε κάθε περίπτωση, διαισθητικά, αυτό που πρεσβεύεις μου φαίνεται λάθος: όταν έχεις μια ταλάντωση, ο σωστότερος τρόπος να προστατεύσεις ένα αντικείμενο από αυτήν είναι το να το ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙΣ, όχι να το ΣΥΖΕΥΞΕΙΣ.
Αλλά τέλος πάντων, εγώ είμαι ένας άσχετος σε ένα Forum και εσύ, σύμφωνα με την πλήρη αλαζονείας

απάντησή σου στο sknipper, είσαι αυτός που θα αλλάξει την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού και θα σκίσει όλους τους ευρωκώδικες (*) και ΓΟΚ
seismic έγραψε:Για παράδειγμα, σε προσομοίωση με σεισμό 22g,
Οταν το γράφεις αυτό (επιταχύνσεις 1 τάξη μεγέθους πάνω από αυτές του σεισμού του 2011) να ξέρεις ότι εμένα τουλάχιστον δεν μου προξενείς θαυμασμό αλλά γέλιο
seismic έγραψε:ο σεισμός δεν κάνει ζημιά επειδή είναι δυνατός. Κάνει ζημιά επειδή το κτίριο δεν μπορεί να τον ακολουθήσει.
Η παραπάνω πρόταση από επιστημονολογικής πλευράς "βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο" (θεωρεί ως αιτία του προβλήματος αυτό που προτείνεις ως λύση). Το έχεις ξανακάνει αναφέροντας τη μέθοδό σου ως "αξίωμα".
Ο σεισμός προξενεί ζημιά επειδή οι επιταχύνσεις που προκαλεί υπερβαίνουν την αντοχή του σκελετού του κτιρίου.
Εσύ λες οτι μηδενίζεις τις επιταχύνσεις αυτές με τη μέθοδό σου.
Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι πως το κάνεις αυτό συζεύοντας το έδαφος με το κτίριο δηλ. ταυτίζοντας τις επιταχύνσεις εδάφους-κτιρίου.
Αλλά τέλος πάντων, επειδή θα απαντήσεις με άλλο ένα wall of text και βαριέμαι καλοκαιριάτικα, σου εύχομαι κάθε επιτυχία.