Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#642385 Ακολουθεί σεντόνι, συγνώμη εκ των προτέρων.

George_Prix έγραψε:@markvag σε οσα λες εχεις δικιο. Απλα εχω την αισθηση οτι τα λες λιγο ακραια...

Δεν έχεις δει τα πράγματα από την μέσα μεριά... :lol:

George_Prix έγραψε:Δηλαδη δεν τρωνε τοσες χιλιαδες (εκατομμυρια?) τονοι πελαγισια ψαρια, απο τα αποφαγια που περισσευουν απο τα μετρημενα ιχθυοτροφεια της Ελλαδας.

Αναφερόμουν αποκλειστικά σε τσιπούρες, λαβράκια, φαγκριά και λοιπά είδη που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Και για τα πελαγίσια που αλιεύονται στην Ελλάδα.

George_Prix έγραψε: Δεν ειναι ολα απατη. Εχουμε ακομα ψαροβαρκες που βγαινουν στ΄ανοιχτα και παλευουν με τα κυματα για να φαει ο κοσμος ενα "σωστο" ψαρακι.

Προφανώς και δεν είναι όλα απάτη. Ναι, σαφέστατα βγαίνουν πολλοί ψαράδες στ' ανοιχτά και ψαρεύουν, αλλά πόσο πιο εύκολο είναι να τη στήσεις παραδίπλα από τα κλουβιά ενός ιχθυοτροφείου και να βγάλεις άγριες τσιπούρες;; :innocent:

'Ή να αγοράσεις 2-3 μεγέθη από το ιχθυοτροφείο, να τ' αναμίξεις στο ράφι και "κατά λάθος" να τα πουλήσεις ως άγρια; :innocent:

Δυστυχώς, οι Ελληνικές θάλασσες έχουν υπερ-αλιευθεί σε τραγικό σημείο και οι ποσότητες των ψαριών που έχουν απομείνει είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με πριν από πχ 50 χρόνια... :( Πχ, οι Ελληνικές καραβίδες θεωρούνται οι κορυφαίες παγκοσμίως, αλλά πλέον ουσιαστικά δεν υπάρχουν ποσότητες για εμπορική εκμετάλλευση. Αντίστοιχα, τη δεκαετία του '70 οι πεσκανδρίτσες (τα φανάρια) αλιεύονταν σε απίστευτες ποσότητες και δεν υπήρχε αγορά στην Ελλάδα (ενώ είναι εξαιρετικό ψάρι, ιδίως για παιδιά και για όσους δεν τους αρέσουν τα ψάρια, μιας και θυμίζει περισσότερο κοτόπουλο στη γεύση και δεν έχει κόκαλα στο σώμα που να μπορούν να ξεφύγουν και να μείνουν στον λαιμό), οπότε πουλιόνταν για τίποτα... Μέχρι που ανακαλύφθηκε ότι το ψάρι έχει ζήτηση στην Ιταλία... Και μιλάμε για ένα ψάρι που μεγαλώνει και γίνεται πάνω από 2 μέτρα. Ε, αν δεις ακόμα και σήμερα το μέσο μέγεθος των (ελάχιστων) που υπάρχουν στην αγορά (30-40εκ) θα καταλάβεις γιατί είναι ελάχιστες... :(

Όπως αντίστοιχα γελάω όταν βλέπω "φρέσκο" χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι στα ράφια των ιχθυοπωλείων... :lol: Με την (εξαιρετικά σπάνια σε σύγκριση με τους όγκους της αγοράς) εξαίρεση του να μιλάμε για κάποιο μαγαζί δίπλα στη θάλασσα, που μόλις το έβγαλε με δικό του σκάφος (ή κάτι αντίστοιχο), τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. :rtfm: Σε δύο χρόνια καθημερινής ενασχόλησης με την αγορά φρέσκων δεν είδα πρακτικά καθόλου ποσότητες που να είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν αποψυγμένα... :lol: Άντε να πέτυχα 50-100κιλά συνολικά;;; Και πολύ λέω... Και δεν υπάρχουν γενικά, οπότε όσα βλέπεις στο ράφι είναι αποψυγμένα (και 99% όχι Ελληνικά) και ο νόμος επιτρέπει την πώλησή τους, αρκεί να αναφέρεται πως είναι αποψυγμένα. Απλά συχνά αυτή η λεξούλα "ξεχνιέται"... :innocent: :lol: Όχι ότι είναι κακό αλίευμα. Απλά δεν είναι αυτό που λέει. Να σημειώσω πως τα καλύτερα χταπόδια είναι αυτά του Μαρόκου και από κοντά τα Ισπανικά. Και όπως ισχύει γενικά στα θαλασσινά, το μέγεθος μετράει, τα πιο μεγάλα είναι και πιο νόστιμα. Ισχύει και στα περισσότερα ψάρια αυτό.

Εργαζόμουν για κάτι παραπάνω από 2 χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, που ανεφοδίαζε με φρέσκα και κατεψυγμένα ψάρια σχεδόν όλη τη Μακεδονία (λαϊκές, εστιατόρια, ιχθυοπωλεία και δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ) και η δουλειά μου ήταν ο έλεγχος του υποκαταστήματος στην ιχθυόσκαλα. Οπότε τα έβλεπα καθημερινά. :s_wink

Προσωπικά, από ιχθυηρά ψωνίζω κατά βάση κανένα λαβράκι - τσιπούρα (κοιτάμε να τρώμε ψάρι 1 φορά την εβδομάδα ή κάθε 15), χωρίς να με απασχολεί αν είναι ιχθυοτροφείου ή άγρια. Ή καμιά σαρδέλα - γαύρο. Κοιτάζω απλά να πάρω το πιο φρέσκο και το πιο μεγάλο :s_wink . Καλαμάρια σχεδόν ποτέ (τα καλύτερα είναι από Ταϊβάν, από κοντά της Κίνας), απλά γιατί προτιμώ θράψαλο σε ροδέλες (τα καλαμάρια ροδέλα που σερβίρονται είναι θράψαλα), σουπιές δεν μας αρέσουν και χταπόδια σπάνια, αν και μας αρέσουν. Απλά θέλω να βρω μεγάλα (4κιλά +) και δεν τα βρίσκεις εύκολα (και θέλεις και κανένα 50-60άρι για πλάκα).

Βέβαια, ένα καλό πελαγίσιο ψάρι είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και αν μαγειρευτεί καλά θα σου μείνει για πολύ καιρό. Απλά, επειδή γνωρίζω πως λειτουργεί η αγορά και δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω με βεβαιότητα, προτιμώ την σιγουριά του ιχθυοτροφείου από το μεγάλο ρίσκο να πληρώσω χρυσό κάτι που δεν είναι αυτό που λέει. Όσο δούλευα σε εκείνη τη δουλειά (και για αρκετό διάστημα μετά, καθώς είχα κρατήσει πολύ καλές σχέσεις) και μπορούσα να είμαι σίγουρος για το τι παίρνω, όταν το είχα μεράκι έπαιρνα μερικά εξαιρετικά πελαγίσια ψάρια, τα οποία ήταν απλά ασύγκριτα. Απλά, μπορεί να έπρεπε να περιμένω 2-3 μέρες για να βρεθεί το πραγματικά καλό ψάρι. :s_wink Συνήθως απλά έπαιρνα ένα καλό ψάρι, ανεξαρτήτως προέλευσης.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#642448 Ξερω ποσο σπανιο ειναι το πελαγισιο. Αλλα υπαρχει στην αγορα και ειδικα στις καλες ψαροταβερνες. Αυτος ο φιλος ο ψαρας μου το εχει πει οτι 9 στα 10 πελαγισια δε βγαινουν καν στον παγκο. Πανε κατευθειαν σε καλους πελατες (ιδιωτες ή ταβερνες). Το καλοκαιρι για παραδειγμα φευγουν ολα στη Χαλκιδικη και τα νησια που τα πληρωνουν οι Ρωσοι και οι Αραβες 100+ ευρω το κιλο και δε μενει στις πολεις τιποτα. Και οι ντοπιοι ψαραδες των νησιων που παρακαλανε ολο το χειμωνα τις ταβερνες στις πολεις να παρουν ψαρια, το καλοκαιρι σου λενε "ας τα δωσω στο φιλο με την ταβερνα στο νησι να γλυτωσω και το τρεξιμο". Τους καλοκαιρινους μηνες τον παιρνω το δικο μου κανενα τηλεφωνο απο Δευτερα και του λεω να εχει το νου του και αν βρει κανενα ψαρι να με παρει τηλεφωνο. Παιζουν φορες που μπορει να μη με παρει ολη την εβδομαδα.

Οσο για το διαχωρισμο πελαγισιου/ιχθυοτροφειου, δε νομιζω οτι ειναι τοσο δυσκολος αν ξερει καποιος απο ψαρι. Ειλικρινα δε θεωρω τον εαυτο μου τοσο γνωστη στο ψαρι και ειδικα εγω που εχω χαλαρωσει με αυτο το παλικαρι που εμπιστευομαι και δεν ψαχνομαι στις ψαραγορες να διαλεξω το "καλο", δεν το εχω εξασκησει κιολας το αθλημα (αγορα ψαριου). Αλλα θα σου πω μια ιστορια για να δεις ποσο απλο ειναι. Προπερσι το καλοκαιρι πηγα σε μια ψαροταβερνα. Πριν κατσω καν στο τραπεζι, μπαινω μεσα να δω τι ψαρια εχει. Πρωτο πραγμα που του λεω ειναι να μου δειξει μονο οτι εχει πελαγισιο. Αρχιζει ανοιγει τα ραφια απο τα ψυγεια και βλεπω ενα φαγκρι που δε μου αρεσε η φατσα του. Δεν ηταν σε σχημα και σε χρωμα το φαγκρι που εχω φαει δεκαδες φορες στη ζωη μου. Πρωτη φορα (γιατι το εχω ξανασκεφτει και σε αλλο μαγαζι και εκανα την κοτα) στη ζωη μου πηρα αποφαση να μιλησω. Γιατι ειναι δυσκολο να μιλησεις για κατι που δεν εισαι σιγουρος. Λεω λοιπον στο αφεντικο ευγενικα "ρε φιλε να σου πω την αληθεια αυτο το φαγκρι δε μου μοιαζει για πελαγισιο". "Τι λες τωρα" μου λεει, "κατσε λιγη ωρα γιατι ερχεται το παλικαρι που μου φερνει τα ψαρια. Μολις παρκαρε το αμαξι". Δαγκωθηκα λιγακι μπας και γινω ρεζιλι, αλλα ειπα το ιδιο πραγμα και στο παλικαρι που ηρθε. Αυτος μου ελεγε παλι μαλακιες οτι ολα ειναι πελαγισια μπλα μπλα μπλα. Πολυ ευγενικα του απαντησα "δε μπορω να ειμαι σιγουρος, αλλα αυτο το φαγκρι δε μου μοιαζει με αυτα που τρωω συνεχεια". Και βγαζω το τηλεφωνο και του δειχνω 1-2 φωτο απο πελαγισια που μου στελνει ο φιλος μου ο ψαρας στo viber οταν παιζει κατι. Με τη μια φευγει το δαγκωμα απο μενα, γιατι ειδα τον τυπο να δαγκωνεται και να μου λεει "οχι ρε φιλε, δεν ειναι το ιδιο ψαρι, αλλα ακομα κι αυτα τα δικα μου δεν ειναι κλασικο ιχθυοτροφειο ειναι ενας χωρος ανοιχτα στη θαλασσα που εχουν περιφραξει μπλα μπλα μπλα". Τη γνωστη |λογοκρισία| που εχω ακουσει απο μερικους ακομα πωλητες.

Οποτε ακομα κι ενας απλος καταναλωτης σαν εμενα, που εχει δει τα μεν και τα δε καμποσες φορες, μπορει να τα ξεχωρισει. Δεν ειναι τοσο δυσκολο. Για την ιστορια να πω οτι κρατηθηκα ηρεμος (αν και θα μπορουσα να τους εχω ξεχεσει και τους 2 εφοσον παραδεχτηκαν το ψεμα). Ειπα απλα στον δευτερο τον προμηθευτη "τωρα που συννενοηθηκαμε και καταλαβες τι ψαχνω, απο τα 3 τελαρα ψαρια που εφερες τι θα μου δωσεις γυρω στο 1 κιλο?". Και μου λεει "παρε αυτο το μυλοκοπι που το ψαρεψε ενα φιλαρακι σημερα το πρωι". Και ηταν γλυκισμα :eat:
Άβαταρ μέλους
By sargus
#642449 Μου θυμίζεις τον πεθερό μου. Και αυτός μόνο φρέσκα ψάρια τρώει! :lol:
Του λέω που το ξέρεις ρε; -Μου λέει αφού μου το είπε ο τάδε ή ο δείνα ταβερνιάρης. Ψέματα θα μου πει; :dizzy:
Το σημαντικό -και στην περίπτωση του πεθερού μου και στη δική σου- είναι ότι αισθάνεστε και οι δύο καλά.
Υ.Γ. το φαγκρί είναι ιδιάζουσα περίπτωση καθώς η ιχθυοκαλλιέργεια δεν μπορεί να το μεγαλώσει σε σωστή απόχρωση. Και ένα παιδάκι ξεχωρίζει σε εμφάνιση το ένα από το άλλο. Η ιστορία σου αυτή δείχνει ότι πραγματικά δε ξέρεις πολλά πράγματα για το αντικείμενο.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
sargus έγραψε:Μου θυμίζεις τον πεθερό μου. Και αυτός μόνο φρέσκα ψάρια τρώει! :lol:
Του λέω που το ξέρεις ρε; -Μου λέει αφού μου το είπε ο τάδε ή ο δείνα ταβερνιάρης. Ψέματα θα μου πει; :dizzy:
Το σημαντικό -και στην περίπτωση του πεθερού μου και στη δική σου- είναι ότι αισθάνεστε και οι δύο καλά.
Υ.Γ. το φαγκρί είναι ιδιάζουσα περίπτωση καθώς η ιχθυοκαλλιέργεια δεν μπορεί να το μεγαλώσει σε σωστή απόχρωση. Και ένα παιδάκι ξεχωρίζει σε εμφάνιση το ένα από το άλλο. Η ιστορία σου αυτή δείχνει ότι πραγματικά δε ξέρεις πολλά πράγματα για το αντικείμενο.

Εγω ξερω οτι αυτο που πληρωνω, αυτο παιρνω. Κι αν δεν εχει 15 μερες αυτο που θελω δεν παιρνει μια απο μενα.

Τωρα το τι ξερεις εσυ και το τι ξερει ο πεθερος σου... Το αν και ποσο σας δουλευουν οι ψαραδες... Ειναι δικο σας προβλημα που μπορειτε να κατσετε κατω να το συζητησετε μεταξυ σας :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#642458 Και για να απαντησω λιγο πιο σοβαρα στην τρολλια του sargus να θυμισω οτι ειπα:
"Ειλικρινα δε θεωρω τον εαυτο μου τοσο γνωστη στο ψαρι και ειδικα εγω που εχω χαλαρωσει με αυτο το παλικαρι που εμπιστευομαι και δεν ψαχνομαι στις ψαραγορες να διαλεξω το "καλο", δεν το εχω εξασκησει κιολας το αθλημα (αγορα ψαριου)."
Κι επισης ειπα:
"Οποτε ακομα κι ενας απλος καταναλωτης σαν εμενα..."

Ουτε το γνωστη εκανα ουτε ειπα οτι καταφερα το ακατορθωτο. Οπως τα λες ειναι, ευκολο να ξεχωρισεις το φαγκρι. Επισης ευκολο θεωρω να ξεχωρισεις την τσιπουρα. Αν κι οπως ειπα τσιπουρα δεν τρωω και παλι επειδη μου τις εχει δειξει πολλες φορες τις πελαγισιες διπλα στις ιχθυοτροφειου, θεωρω οτι μπορω να τις ξεχωρισω. Στην ουσια το 95% των ψαριων ιχθυοτροφειου ειναι τσιπουρες και λαβρακια. Απ΄οτι εχω καταλαβει τσιπουρες παιζουν και πελαγισιες, ενω λαβρακια σχεδον ποτε. Ενω ο φιλος ο ψαρας εχει σχεδον παντα λαβρακια, ποτε δε μου προτεινε να παρω επειδη ξερει το κολλημα μου. Ολα τα υπολοιπα που κυριως αγοραζω ακομα και να υπαρχουν ιχθυοτροφειου ξεχωριζονται ευκολα.

Οσο για το φρεσκο που ανεφερες, θα ξαναπω το ιδιο. Δεν το παιζω γνωστης και εμπιστευομαι το συγκεκριμενο ανθρωπο (οχι τον καθε ταβερνιαρη και τον καθε πωλητη οπως ο πεθερος σου). Εχει τυχει να μου πει πολλες φορες ¨αστο αυτο το εχω 3 μερες και μπορει να μην ειναι πολυ καλο".
Οπως οι περισσοτεροι ξερω τα βασικα. Το ματια, τα βραγχια, τη μυρωδια, ποσο επανερχεται το δερμα αν το πατησεις με το δακτυλο κτλ... Αλλα μετα απο καμποσες φορες που ψωνισα και αλλαξαμε και 5 κουβεντες, μια φορα πηγα κι οπως μιλουσαμε και χαιδεψα το ψαρι που μου ειχε διαλεξει για να δω τη γλιτσα που ειχε και μετα το πατησα με το δαχτυλο... Γυρναει και μου λεει "Οταν σου δινω ενα ψαρι παρτο και μετα παρε με τηλεφωνο να μου πεις αν σου αρεσε. Μη σε βλεπω να το χαιδολογας εδω μπροστα μου". ΜΟΚΟ εγω, κοκκινισα. Οπως ειπα και χθες, Ρσενικο το παλικαρι!

Και κατι τελευταιο για το αλλο το τρολλακι που παρεξηγηθηκε/αναψε με τη λεξη "ρσενικο" που ειπα χθες. Ξερω γυναικες... Επισης ξερω gay... Που εχουν μεγαλυτερα @@ απο κατι "ΑΝΤΡΕΣ" που ζουν αναμεσα μας. Οποτε αλλου οι σεξιστικες μαλακιες και το παιχνιδακι με τις λεξεις ισα ισα για να βγαλουνε μερικοι την τρολλια απο μεσα τους.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 3
#642463 Drdino και μπόλικη φετουλα να υποθέσω ε.
Εγώ που δεν τρώω αρνί κατσίκι κοκορέτσι θα τσακιζα πατάτες με φετα

.
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
George_Prix έγραψε:Και κατι τελευταιο για το αλλο το τρολλακι που παρεξηγηθηκε/αναψε με τη λεξη "ρσενικο" που ειπα χθες. Ξερω γυναικες... Επισης ξερω gay... Που εχουν μεγαλυτερα @@ απο κατι "ΑΝΤΡΕΣ" που ζουν αναμεσα μας. Οποτε αλλου οι σεξιστικες μαλακιες και το παιχνιδακι με τις λεξεις ισα ισα για να βγαλουνε μερικοι την τρολλια απο μεσα τους.

Εγώ σου εξήγησα με όμορφο τρόπο, και σε αυτό και στο άλλο θέμα, οτι ο τρόπος που μιλάς καμιά φορά είναι παρεξηγήσιμος ή / και προσβλητικός για πολλούς ανθρώπους.

Εσύ δεν θέλεις να το καταλάβεις και συνεχίζεις να με προσβάλεις χωρίς αφορμή. Θα το αποδώσω στην προφανή διαφορά ηλικίας μεταξύ μας και δεν θα το συνεχίσω άλλο. Τέλος το οφ τόπικ από εμένα γιατί δεν μας φταίνε σε τίποτα οι υπόλοιποι χρήστες.

:)
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
A-Viper7 έγραψε:
George_Prix έγραψε:Και κατι τελευταιο για το αλλο το τρολλακι που παρεξηγηθηκε/αναψε με τη λεξη "ρσενικο" που ειπα χθες. Ξερω γυναικες... Επισης ξερω gay... Που εχουν μεγαλυτερα @@ απο κατι "ΑΝΤΡΕΣ" που ζουν αναμεσα μας. Οποτε αλλου οι σεξιστικες μαλακιες και το παιχνιδακι με τις λεξεις ισα ισα για να βγαλουνε μερικοι την τρολλια απο μεσα τους.

Εγώ σου εξήγησα με όμορφο τρόπο, και σε αυτό και στο άλλο θέμα, οτι ο τρόπος που μιλάς καμιά φορά είναι παρεξηγήσιμος ή / και προσβλητικός για πολλούς ανθρώπους.

Εσύ δεν θέλεις να το καταλάβεις και συνεχίζεις να με προσβάλεις χωρίς αφορμή. Θα το αποδώσω στην προφανή διαφορά ηλικίας μεταξύ μας και δεν θα το συνεχίσω άλλο. Τέλος το οφ τόπικ από εμένα γιατί δεν μας φταίνε σε τίποτα οι υπόλοιποι χρήστες.

Οχι γιε μου. Δεν ειναι η ηλικια σου το προβλημα. Ειναι οτι εισαι γεννημενος τρολλακι. Απο τοτε που σου κανανε τη χαρη και σε δεχτηκανε πισω στο petrolheads καταλαβα με τη μια γιατι σε στειλανε για μπανιο στο παρελθον. Επισης απο την πρωτη στιγμη με λυπη μου καταλαβα πως περασε απο το μυαλουδακι σου οτι βρηκες νεο θυμα να τρολλαρεις (εμενα). Τελος καταλαβα ποσο ευκολο ειναι να στο βγαλω ξινο το παιχνιδακι που ξεκινησες. Εσυ δεν το καταλαβες ακομα. Και πιστεψε με, ουτε αυτο εχει να κανει με την ηλικια του καθενος οπως ειπες νωριτερα. Το μυαλο που κουβαλαμε απο μικροι, παραμενοι το ιδιο μεχρι να γερασουμε. Οποτε δε βλεπω ν΄αλλαζει κατι οσο μεγαλωνεις. Δυστυχως.

Αυτη ναι. Ηταν προσβλητικη απαντηση προς ενα τρολλακι. Ολα τα αλλα ηταν απλα η γνωμη μου σε διαφορα θεματα, στην οποια γνωμη αποφασισες να απαντησεις με τρολλια. Κι εγω με τη σειρα μου σου απαντησα αναλογως.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
A-Viper7 έγραψε:

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By markvag
elteo έγραψε:Έχει πλάκα όταν μιλάτε για φρέσκα και μη ψάρια το Πάσχα. :lol:

Αποτοξίνωση από τα αρνιά / κατσίκια... :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
red_monster έγραψε:
A-Viper7 έγραψε:

Εικόνα

Εικόνα

Ευχαριστούμε πολύ για την αναδραση.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#642566 η αλήθεια ειναι ότι το βιντεάκι με τους τυπάδες να ψήνουν με το πετρογκάζι μέσα στο δάσος μου φάνηκε κάπως... :lipsealed: