Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Cosmic
BASSstarlet έγραψε:Τι γίνεται με αυτά τα αρχεία .MTS που γράφουν τα βίντεο οι κάμερες;
Στην αρχή έγραφα βίντεο σε MP4, αλλά είδα πως τα κινούμενα αντικείμενα θολώνουν (σαν το φαινόμενο ghosting στις LCD).
Τα .MTS είναι απαλαγμένα από αυτό, αλλά με όποιον player και να τα αναπαράγω έχω σπασίματα στην κίνηση, σαν χαμένα frames.

Τα MTS είναι μεγαλύτερα και πιο βαριά απο τα mp4 και έχουν λιγότερη συμπίεση, αν μιλάμε για μικρό επεξεργαστή Η/Υ και αρχεία στα 24 Mbps τότε θα έχεις σπασίματα στην αναπαραγωγή μπορεί να μην παίζουν ουτε και απο player τηλεόρασης σωστά. Τα mp4 είναι progressive video, και σε αυτά αν δεν προλαβαίνει η cpu μπορεί να βλέπεις ghosting, υποθέτω αν γράφεις και αυτά στα 24mbps. Επίσης αν βλέπεις γραμμές στον VLC αυτό σημαίνει πως γράφεις interlaced. Για να τα δεις σωστά πρέπει να ενεργοποιήσεις το deinterlace (right click-video-deinterlace). Άλλα προγράμματα το κάνουν αυτό by default. Τα MTS προορίζονται κυρίως για επεξεργασία. Ποιά κάμερα χρησιμοποιείς;
Άβαταρ μέλους
By BASSstarlet
#83008 Κάμερα έχω την Panasonic DMC-TZ40.
Δεν έχω παρατηρήσει γραμμές στα .MP4, αλλά έχω γράψει ελάχιστα αφότου διαπίστωσα αυτή τη θολούρα στα κινούμενα αντικείμενα, και το γύρισα σε .MTS.
Μάλιστα, είναι βιντεοσκοπημένα με τρίποδο.
Άβαταρ μέλους
By Cosmic
BASSstarlet έγραψε:Κάμερα έχω την Panasonic DMC-TZ40.
Δεν έχω παρατηρήσει γραμμές στα .MP4, αλλά έχω γράψει ελάχιστα αφότου διαπίστωσα αυτή τη θολούρα στα κινούμενα αντικείμενα, και το γύρισα σε .MTS.
Μάλιστα, είναι βιντεοσκοπημένα με τρίποδο.

Έχουμε και λέμε: Η κάμερά σου γράφει τα εξής φορμάτ:
1) HD VIDEO: 1920 x 1080 pixels, 50p (FHD: 28Mbps / AVCHD) (Sensor Output is 50fps)
2) 1920 x 1080 pixels, 50i (FHD: 17Mbps / AVCHD) (Sensor Output is 50fps)
3) 1280 x 720 pixels, 50p (HD: 17Mbps / AVCHD) (Sensor Output is 50fps)
4) 1920 x 1080 pixels, 25fps (FHD: 20Mbps / MP4)
5) 1280 x 720 pixels, 25fps (HD: 10Mbps / MP4)
6) STD Video: 640 x 480 pixels, 25fps (VGA: 4Mbps / MP4)
7) High Speed Video: 1280 x 720 pixels, 100fps (HD)
8) 640 x 480 pixels, 200fps (VGA)

Τα 1, 2 και 3 είναι αρχεία .mts και έχουν αρκετά μεγάλο bitrate, ειδικά αν γράφεις με το 1, η αναπαραγωγή σε υπολογιστή πιθανώς να κολλάει αρκετά.
Το 2 είναι αρχείο interlaced και αν το παιξεις σε vlc θα δεις γραμμές, εκτός και εάν ενεργοποιήσεις το deinterlace (το οποίο δεν είναι άψογο καθώς το κάνει software και όχι hardware όπως θα έκανε μια τηλεόραση) αλλά μπορείς να δεις το αρχείο. Γενικά τα αρχεία με μεγάλο bitrate προορίζονται για προγράμματα μοντάζ.
Τα 1,3,4 και 5 είναι progressive αρχεία, τα δε 4 και 5 είναι mp4 και η θολούρα που βλέπεις μάλλον είναι αδυναμία του υπολογιστή/cpu/gpu να δείξει τα frames αρκετά γρήγορα και έτσι βλέπεις το ghosting (υπάρχει και μια περίπτωση να είναι θέμα κάμερας αλλά δεν είμαι σίγουρος).
Το τρίποδο μειώνει αρκετά τα pixel που κινούνται αλλά δεν έχει άμεση σχέση με την θολούρα.
Δοκίμασε να συνδέσεις την κάμερα απευθείας σε μια τηλεόραση και να κάνεις αναπαραγωγή εκεί. Πιστεύω θα παίξει τέλεια ότι αρχείο και να έχεις τραβήξει. Εκεί θα δεις και εάν φταίει η κάμερα για το ghosting.
Με το 6 δεν έχει νόημα να ασχοληθείς μια και η ανάλυση είναι πλέον πολύ χαμηλή. Ίσως όμως να έχει πλάκα να τραβήξεις με τα 7 και 8 διάφορα πράγματα που συμβαίνουν αρκετά γρήγορα για να τα δεις με το μάτι (π.χ. κάτι που πέφτει και σπάει σε πολλά κομμάτια).
Γενικά όμως αν μοντάρεις τα αρχεία αυτά (ακόμα και τα πιο βαριά) και βγάλεις ένα τελικό αρχείο με μικρότερο bitrate θα παίζει μια χαρά οπουδήποτε.
Επίσης o AVCHD είναι πολύ καλός codec και χρησιμοποιείται στις περισσότερες επαγγελματικές κάμερες.

Σημείωση: Οι εγγραφές 50 καρέ progressive έχουν νόημα εάν θέλεις κάπου να κάνεις slow motion και το αποτέλεσμα να έχει ομαλή ροή π.χ.: 50 καρέ/δευτερόλεπτο -> αργή κίνηση στο 50% = 25 καρέ βίντεο σε αργή κίνηση. Αν δεν σε ενδιαφέρει αυτό μπορείς κάλλιστα να τραβάς 50i που είναι ένα στάνταρ τηλεοπτικό φορμάτ.
Άβαταρ μέλους
By ThanasisN
#83055 Το ίδιο πρόβλημα (κολλήματα, σπασίματα στην αναπαραγωγή κλπ σε διάφορους player) αντιμετώπισα με την sony nex5n που επίσης χρησιμοποιεί το AVCD και στην καλύτερη ποιότητα γράφει 50p με ρυθμό 28Mbps. Τελικά επέλεξα να γράφω σε 25p με ρυθμό 24Mbps, τα αρχεία είναι πάλι τεράστια αλλά δεν είχα ξανά πρόβλημα, παίζει άνετα και στον windows media player και η ποιότητα εικόνας είναι εξαιρετική. Για την αναπαραγωγή (και για το μέγεθος των αρχείων) προφανώς παίζουν ρόλο τα Mbps.
Ένας άλλος λόγος που επέλεξα την χαμηλότερη ποιότητα είναι γιατί το πρόγραμμα που δίνει η sony με την κάμερα τα πρώτα αρχεία μπορεί να τα γράψει μόνο σε blue ray ενώ τα δεύτερα και σε dvd και το dvd βολεύει γιατί μπορούν να το δουν παππούδες συγγενείς κλπ αφού βίντεο τραβάω μόνο για οικογενειακές στιγμές. Προφανώς υπάρχουν προγράμματα για μετατροπή σε ότι φορμά θέλεις αλλά δεν το έχω ψάξει.

Για το ghosting στα κινούμενα αντικείμενα παίζει ρόλο και η ταχύτητα κλείστρου. Δοκίμασα με πρόγραμμα λήψης S (προτεραιότητα ταχύτητας) με ταχύτητα 1/250 και όλα δείχνουν καθαρά ενώ με ταχύτητα 1/30 στις απότομες κινήσεις εμφανίζονται σκιές. Φυσικά πρέπει να υπάρχει αρκετό φως για να επιλέξεις μεγάλες ταχύτητες (αλλιώς το ISO είναι μεγάλο και η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή) ενώ στο αυτόματο πρόγραμμα η μηχανή πάντα διαλέγει μια σχετικά χαμηλή ταχύτητα, νομίζω 1/60.
Δεν ξέρω αν η κάμερα του BASSstarlet επιτρέπει χειροκίνητα προγράμματα στο βίντεο, αν ναι αξίζει μια δοκιμή. Αν δεν ρυθμίζεται απευθείας η ταχύτητα ίσως αν επιλέξεις χειροκίνητα ISO 800 ή μεγαλύτερο να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Άβαταρ μέλους
By BASSstarlet
#83060 Ευχαριστώ για το κατεβατό!
Κατέβασα την ανάλυση σε 1280χ720 60p-δεν είδα πουθενά 50fps-πιθανόν να υπάρχουν διαφορές με τα firmware ή κάτι στις επιλογές μου διαφεύγει (είναι και στα γιαπωνέζικα το μενού).

edit για ThanasisN:Έχει πολλά recording modes αλλά δεν ξέρω αν μπορείς να ρυθμίσεις το shutter...θα το ψάξω..
Άβαταρ μέλους
By Cosmic
BASSstarlet έγραψε:Ευχαριστώ για το κατεβατό!
Κατέβασα την ανάλυση σε 1280χ720 60p-δεν είδα πουθενά 50fps-πιθανόν να υπάρχουν διαφορές με τα firmware ή κάτι στις επιλογές μου διαφεύγει (είναι και στα γιαπωνέζικα το μενού).

edit για ThanasisN:Έχει πολλά recording modes αλλά δεν ξέρω αν μπορείς να ρυθμίσεις το shutter...θα το ψάξω..

Από πού την έχεις αγοράσει...; το 60p είναι για NTSC όχι για PAL. Στο παλ θα ήταν 50π. Η συγκεκριμένη ανάλυση ουσιαστικά δημιουργήθηκε μόνο για να μπορούν να παίζουν τα 50 καρέ σε progressive. Μετά βγήκε και το 1080/50p.
Περί ρυθμίσεων: Αν μπορείς παίξε full manual.
Άβαταρ μέλους
By ThanasisN
BASSstarlet έγραψε:Ευχαριστώ για το κατεβατό!

Από ότι ξέρω τα 60p και 60i είναι μόνο για την Αμερικάνικη αγορά (κάμερες, τηλεοράσεις, τηλεοπτικό σήμα...), στην Ευρώπη έχουμε μόνο 50p ή 50i. Την έχεις φέρει από το εξωτερικό; Δεν ξέρω, ίσως αυτή είναι η αιτία για τα προβλήματα στην αναπαραγωγή. Δοκίμασε και με 25p ή 24p που είναι στάνταρ παντού.

edit: με πρόλαβε ο Cosmic
Άβαταρ μέλους
By Cosmic
ThanasisN έγραψε:Ένας άλλος λόγος που επέλεξα την χαμηλότερη ποιότητα είναι γιατί το πρόγραμμα που δίνει η sony με την κάμερα τα πρώτα αρχεία μπορεί να τα γράψει μόνο σε blue ray ενώ τα δεύτερα και σε dvd

Κάψε dvd και blu ray με το Nero. Είναι εύκολο να φτιαξεις μενού και καίει/κάνει transcode τα πάντα. Επίσης παρ' όλο που ο λόγος που καις σε dvd είναι απολύτος κατανοητός, όταν καις dvd κάνεις το αρχείο από 1920χ1080, 720χ576. Σίγουρα φαίνεται καλύτερα από το να ήταν native 576 αλλά και πάλι το σκοτώνεις.

Για τις περιπτώσεις με χαμηλό φωτισμό η σωστή λύση είναι να φωτίζεις εσύ το θέμα.
Εκτός και εάν παίξεις με τέτοιο πράγμα...
https://www.youtube.com/watch?v=7RyiS-mrp1c

ISO έως 409.600!!!
Τιμή 2.000 € μόνο σώμα...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#86603 Τα εχω διαβασει αλλα ηθελα κανα comment πιο συγκεκριμενα σε σχεση με τους νικκορ. Δλδ αυτοι είναι μονο manual focus? και αυτό που λεει για επιβεβαιωση εστιασης είναι μονο ότι κοκκινιζει όταν εχεις εστιασει σωστα;
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#86626 Τον σκεφτόμουν μιας και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε Pentax ειδικά σε αυτά τα λεφτά. Έχω τον Tamron 90mm/2.8 αλλά ήθελα κάτι πιο φωτεινό.

Στην συνέχεια διάβασα πόσο δύσκολο είναι να πετύχεις σωστό manual focus με τέτοιο βάθος πεδίου και τελικά αποφάσισα πως καλύτερα να μαζέψω λεφτά και να πάω αργότερα σε έναν 70-200/2.8.

Κάποιος χρήστης του φακού για παράδειγμα, έλεγε πως "βαρούσε" συνέχεια με την μηχανή, αλλάζοντας παράλληλα το focus. Έτσι σε κάποια από τις φωτογραφίες πετύχαινε την εστίαση που ήθελε :lol:

Θα προτιμήσω το auto-focus! :)
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#86650 Στα 85μμ στην νικον υπαρχει αυτή η επιλογή οποτε δεν τίθεται θεμα Samyang εν τελει

http://www.skroutz.gr/s/1796947/Nikon-A ... -1-8G.html

Απλα μου αρεσε ο 14μμ γιατι σε χαμηλη τιμη δεν εχω βρει κατι σε νικον.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
axel12p έγραψε:Κάποιος χρήστης του φακού για παράδειγμα, έλεγε πως "βαρούσε" συνέχεια με την μηχανή, αλλάζοντας παράλληλα το focus. Έτσι σε κάποια από τις φωτογραφίες πετύχαινε την εστίαση που ήθελε :lol:

been there , για focus stacking