Corto Maltese έγραψε:Ναι. Και να σκαρφαλώσω με 60. Αυτό το λέτε τυπική κατανάλωση; Αυτό το λέω κοροϊδία. Σκοπός είναι να οδηγείς κανονικά και ελεύθερα και να δεις πόσο θα έκαιγες. Δε λέω να κρατήσεις τα 120 στην ανηφόρα, άλλα όχι να κόψεις και στα 60 ή να σβήνεις το a/c στις ανηφόρες.
Αυτό ακριβώς λέω. Αν σε ρωτήσει κάποιος μια μέση κατανάλωση για το αυτοκίνητό σου, έχει νόημα να του αναφέρεις τι πετυχαίνει οδηγώντας φυσιολογικά. Όχι όταν κάνεις προσπάθεια για φουλ οικονομία και μετατρέπεσαι σε εμπόδιο για την κυκλοφορία, και δεν ευχαριστιέσαι και την οδήγηση. Και νομίζω πως αυτό είναι το νόημα της λέξης "μέση". Μια τυπική τιμή που πετυχαίνεις εύκολα. Είναι λογικό το να κάψει παραπάνω αν το πατήσεις, ή και λιγότερο αν προσπαθείς με τον τρόπο που αναφέρω πιο πάνω. Για αυτό μου φαίνεται κάπως παράξενο όταν λέει κάποιος με το ίδιο αμάξι πως σε κίνηση σε αστικό περιβάλλον, και με συνθήκες οδήγησης που αφήνει να εννοηθεί ότι το πατάει αρκετά, δεν ξεπερνάει τα 7. Και να έλεγα πως το έχω το δικό μου εντελώς ασυντήρητο και μπορεί να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και καίει παραπάνω, μπορεί να ήταν λογικό. Αλλά εδώ ακόμα και ύστερα από καθαρισμό μπεκ δεν είδα ούτε μία διαφορά.
Μου λέει ο Ορέστης ότι 3-3,5 χιλιάδες είναι πολλές για τούρμπο βενζίνη. Ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ απόλυτα. Εξαρτάται για ποιο μοτέρ μιλάμε. Ένα 1400άρι με 20 κιλά μπορεί να κινηθεί ίσως άνετα χωρίς να φτάσεις εκεί. Αλλά όπως και να έχει, νομίζω πως είναι αυτονόητο πως δεν μιλάμε οτι δουλεύεις το μοτέρ σε αυτό το φάσμα αποκλειστικά. Λέω που αλλάζεις ταχύτητα για να βρεθείς στην επόμενη σχέση χαμηλότερα. Κάτω από τις 2000 σε πολλές περιπτώσεις το 1200αράκι κρεμάει. Εκεί αρχίζει να ανεβαίνει η ροπή έτσι κι αλλιώς αν δει κανείς τη δυναμομέτρηση. Θεωρώ πως αν δεν τραβάει και επιμένεις με μεγάλη σχέση πάλι κακό κάνεις στην κατανάλωση.