Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#96294 Ok , μύνημα ελήφθη. Ατσάλινο it is then. Btw και εγώ είμαι της λογικής "αγόρασε μέχρι εκεί που φτανει το πορτοφόλι σου".
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#96317 Γιατί χτυπάς το portafilter με τον πάτο του tamper και γενικώς γιατί να χτυπάς το tamper ? :hmmm:

Βάζουμε τον καφέ από τον μύλο στο portafilter. Καθώς πέφτει ο καφές καλό είναι να χτυπάμε λίγο το portafilter στη βάση του μύλου για να κάθεται ο καφές και μη γίνεται βουναλάκι
-> Σκουπίζουμε το tamper, αν είναι βρεγμένο
-> Πατάμε μία γερή με το tamper τον καφέ στο portafilter.
-> Σίγουρα θα έχουν περισσέψει κόκκοι γύρω γύρω οπότε χτυπάμε με το πλαϊνό του tamper ελαφρά το portafilter.
-> Ξαναπατάμε άλλη μία για να σταθεροποιηθεί ο καφές που ίσως κουνήθηκε από το παραπάνω χτύπημα.
-> Σκουπίζουμε με το δαχτυλάκι μας το πάνω μέρος του portafilter πριν το κουμπώσουμε στη μηχανή.
-> Σκουπίζουμε με το άλλο μέρος του δαχτύλου το κάτω μέρος του tamper σε περίπτωση που έχει μείνει καφές, που δεν θα έπρεπε

Εγώ ένα απλό Concept Art έχω χρόνια τώρα, μια χαρά.

Με την μηχανή δε ξέρω τι θα κάνω, έχω στουμπώσει με τσάγια τα πρωινά :rant:
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#96775 Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσω τον απαραίτητο καθαρισμό του "σουρωτηριού" και του γκρούπ, όπου κουμπώνει το πορταφίλτερ, αλλά και της μηχανής (αφαλάτωση), οπότε:

1/Ανά 10ήμερο , το σουρωτήρι της Gaggia αφαιρείται ξεβιδώνοντας την κεντρική σταυρόβιδα, οπότε πλένεται και επαντοποθετείται.
Πάντα πρίν το σβήσιμο καθαρίζω το γκρούπ με πανί και αφήνω την αντλία να διώξει μισό φλυτζάνι νερό, ενώ στην προθέρμανση ξαναδίνω ροή για 15 δεύτερα και μετά κουμπώνω το πορταφίλτερ για να φτιάξω espresso. Επίσης , 2-3 φορές την εβδομάδα, επειδή η αυλάκωση που έχει στο σώμα ( όπου κουμπώνει το πορταφίλτερ) μαζεύει τρίμματα καφέ, με πινελάκι καθαρίζεται και αυτό .

2/Για την αφαλάτωση, προσθέτουμε στο δοχείο νερό μέχρι τη μέση και διαλύουμε σε αυτό 2 κουταλιές σουπας κιτρικό οξύ (πουλιέται στα ΣΜ ως "ξυνό" σε φακελάκια-βαζάκια => http://www.anatoli-spices.gr/products.p ... ptid=1&i=1 ) και
α) αφού την προθερμάνουμε, πρεσσάρουμε 3 φορές απο 10sec τη φορά την αντλία και σβήνουμε.
β) οταν κρυώσει κάπως, ξεβιδώνουμε τη σίτα και με μιά προθέρμανση 2 λεπτών, πραγματοποιούμε μιά εκροή χωρίς σίτα.
γ)αφού ξεπλύνουμε καλά τη σίτα, καθαρίζουμε με πινελάκι -πανί το σώμα και ξαναβιδώνουμε στη θέση της τη σίτα.
δ) ανάβουμε και πάλι και την αφήνουμε να ζεσταθεί άλλα 15-20 λεπτά, οπότε και επαναλαμβάνουμε 3-4 πρεσσαρίσματα των 15sec έκαστο.
ε) οταν ξανακρυώσει, αδειάζουμε το δοχείο με το διάλυμα, το ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό 2 φορές και , αφού το τοποθετήσουμε γεμίζοντας με φρέσκο πλέον νερό, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ζέσταμα-πρεσσάρισμα 3-4 φορές απο 20 δεύτερα , ώστε να φύγουν τα χημικά που τυχόν έχουν μείνει στις διαδρομές δοχείο-σίτα και ... είμαστε έτοιμοι! :superman:

Είχα να κάνω αφαλάτωση 3+ μήνες με χρήση 2-3 καφέδες μ.ο ημερησίως και στον επόμενο espresso, η διαφορά στη ροή αλλά και στο "καιμάκι" ήταν εμφανής.
Θα καθιερωθεί πλέον αφαλάτωση ανά 2μηνο max, γιατί ... άξιζε τον κόπο ! :metalo:
Άβαταρ μέλους
By manosky
#96892 10 μέρες μού φαίνεται υπερβολή. Μήνα εγώ κι αν.

Εν τω μεταξύ, έχω πρόβλημα με τη βίδα του "σουρωτηριού". Χάλασε, δηλαδή φθάρηκε ο "σταυρός" της και δεν πιάνει το κατσαβίδι πια σ' αυτήν. Άρα, κάνω αφαλάτωση, όμως δεν μπορώ να αφαιρέσω το δίσκο και να τον ξεπλύνω.
Ιδέες;
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#96913 Το πλύσιμο της σίτας ανά 10ήμερο, δεν είναι υπερβολή, αλλά ανά 15ήμερο είναι must.
Με την αφαλάτωση, εξασφαλίζεις το ξεβούλωβα απο τυχόν άλατα στο συρωτήρι, αλλά παραμένει το ΄"λάδι" απο τον καφέ που περνάει στη διάρκεια της εκχύλισης του espresso.
Πώς το κατάφερες ρε γμτ. :dizzy:
Το σουρωτήρι πρέπει:
1/ Να ξεβιδώνεται μισή ώρα μετά το σβήσιμο της μηχανής, γιατί το γκρούπ αργεί να κρυώσει και με τις διαστολές λόγω θερμοκρασίας, η βίδα είναι περισσότερο σφιχτή απ΄ότι κρύα.
2/ Δεν την τερματίζεις στο σφίξιμο, αλλά ελάχιστα .
3/ Βίδωμα-ξεβίδωμα πάντα με κοντό σταυροκατσάβιδο (χρησιμοποιώ το 8ποντο με τη χοντρή λαβή), ώστε να χωράει άνετα κάτω απο το γκρούπ. Αν τη βίδωνες τέρμα και επιπλέον χρησιμοποιούσες μακρύ κατσαβίδι με λάθος μέγεθος σταυρό ή ίσιο που "έκανε" :shifty: και δεν σου έφτανε κι ο χώρος, οπότε έπιανε στραβά στις εγκοπές του σταυρού της βίδας, ..... :vava:

Αν ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ :oops: προσπαθήσεις, πιστεύω πως θα καταφέρεις να την ξεβιδώσεις και μετά θα βρεθεί ίδια βίδα να την αντικαταστήσεις :
Στο μεταξύ, επειδή έχω χρόνο και ... κέφια :metalo: :
1/Σουρωτήρι μετά απο 5 καφέδες το τελευταίο 2ήμερο και χωρίς να αφαιρεθεί στο μεταξύ, αλλά με πάγια τακτική 1 πρεσσάρισμα μετά τη χρήση και πρίν το σβήσιμο και 1 πρίν το κούμπωμα του πορταφίλτερ για την επόμενη εκχύλιση:
Εικόνα

2/ το ίδιο σουρωτήρι (χωρίς να παρεμβληθεί παρασκευή espresso ) "καθαρισμένο" μετά απο απλή εκροή με 5-6 πρεσσαρίσματα αντλίας:
Εικόνα

Αν ήταν ακάθαρτο για βδομάδες, δεν ξέρω ποιά θα ήταν η κατάστασή του. Και βέβαια, αν δεν καθαριστεί μεμονωμένο και σωστά ( δηλ.αφού αφαιρεθεί) για μήνες..... :lipsealed:
Καλή τύχη ! :)
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#97994 Ο koutsan έχει (είχε ... :hmmm: ) Jura, αν βγεί στο "τηλέφωνο" θα μπορεί να σε ενημερώσει! :)
Εμείς μόνο με "φτωχές" προτάσεις- λύσεις μπορούμε να βοηθήσουμε ! :lol:
Άβαταρ μέλους
By mirage
#98004 Χμμ ΟΚ ελεγα μηπως εχετε διαβασει γι αυτες, και ειδικα γι αυτη, σε φορα κλπ.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#98008 Κοιτα, στο greekespresso προτιμουν να αγορασεις μυλο και αυτοματη σε αυτη την κατηγορια τιμης, παρα να πας σε υπεραυτοματη, οποτε θα δυσκολευτεις να βρεις πολλες πληροφοριες. Και εδω που τα λεμε ισως ειναι καλυτερα να αποφυγεις λυσεις τυπου all-in-one.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#98010 Ας πουμε πως η μηχανη περιπου χαριζεται εξ ου και το οψιμο ενδιαφερον. Δεν προκειται να παρω μυλο ουτε μηχανη καθως δεν ειναι στον προυπολογισμο του οικονομικου ετους και δεν εχει και ουσια να το κανω με βαση τον χρονο που ειμαι στην βαση μου.
Το θεμα λοιπον ειναι αν αξιζει να την φορτωθω και αν ειναι τοσο καλη οσο η jura λεει.
Εχω πιει καφε απο J7 και μου αρεσε πολυ other than that δηλωνω ασχετος. Βεβαια ο τυπος που τροφοδοτουσε την μηχανη με κοκκους ψηνει μονος του κοκκους κλπ.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#98061 Αν είναι τζάμπα, λες ευχαριστώ και την τσιμπάς. Λεφτά δε δίνεις.
Αξιοπρεπής καφές βγαίνει
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#98067 Δεν παίζει ρόλo πόσο φτηνότερη θα την πάρεις, επειδή αξίζει πχ: 1.000€+, αλλά το τί περιμένεις. Σίγουρα θα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα απο μιά άριστη αυτόματη για pods ή κάψουλες, οπότε, αφού δεν έχεις και άμεσο ενδιαφέρον για πειραματισμό - "μύηση", προχώρα αν η τιμή της είναι "χάρισμα" (πχ: 200€ :innocent: ).
Τέλος, ως Jura με το ανάλογο prestige του brand name ( "πουλμούρ" ) το αποδέχομαι με το όποιο τελικά κόστος του και ποτέ δεν το κατακρίνω (κοινώς: όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια) , διότι ... αν "κράζεις? - θαυμάζεις!" :lol: και απο την πλευρά μου .... τα είπα όλα ! :)
Άβαταρ μέλους
By mirage
#98073 Δεν ειναι δυσκολο να την σερβαρεις μονος σου και τα ανταλλακτικα ειναι νορμαλ σε τιμες. Αυτο ειναι το πλεον ενδιαφερον της υποθεσης. Στην χειροτερη θα την στειλω στον Αντωνη για μαγνητακια
Άβαταρ μέλους
By drdino
mirage έγραψε:Δεν προκειται να παρω μυλο ουτε μηχανη καθως δεν ειναι στον προυπολογισμο του οικονομικου ετους

:slap: