Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By nEK
dimitrisB έγραψε::metalo:
Αρα, δεν πήγε χαμένο το πρωινό ποστάρισμα! :rtfm:
Οπότε γεμίζεις μέχρι 1,5- εξαερώνεις κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείς πιέσεις σε όλα πλέον τα μανόμετρα (γιατί λογικά με την απώλεια πίεσης και νερού κατά τις εξαερώσεις θα "μεταβληθούν" οι πιέσεις και για αυτό απο κάποιον αυτόματο πλήρωσης ξαναγεμίζουν 2-5 λίτρα νερό περίπου).Σταματάς όταν βγαινει πλέον νεράκι στο τελευταίο σώμα, κλείνοντας το κουτί του λέβητα με συμπληρωμένο νερό στο 1,5 min - 1,7 bar max.

ΥΓ: Τελικά, "αυτός" είναι αυτόματος πλήρωσης ή όχι?
dimitrisB έγραψε:1/ Υπάρχει αυτόματος (αν διακρίνω σωστά) και είναι αυτός στο 1ο πόστ, στη 2η φωτό πάνω απο το δεξί μανόμετρο, αλλά δεν είναι ίδιου τύπου με αυτόν που σου παρέθεσα. Αν κρίνω απο τις πιέσεις που δείχνουν εκεί, είσαι ΟΚ.

Όταν έρθει ο "Μπόμπ ο Μάστορας" :lol: , ρώτα και για αυτόν και μάθε λεπτομέρειες (επειδή έχει ελάχιστη πίεση για να ανοιξει και μέγιστη για να κλείσει την παροχή), πως τον ανοίγεις-κλείνεις και που πρέπει να "κυμαίνεται" η ένδειξη στο μανόμετρο, για να ξέρεις απο δώ και μπρός τι, πώς και .... απο πού σού ΄ρθε και να δώσεις τις Α΄Βοήθειες, πρίν (ξανα)καλέσεις το ΕΚΑΒ ! :)

Ειτε για τριοδη το βλεπω ειτε πιθανοτερα για βαλβιδα ασφαλειας
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
nEK έγραψε:
dimitrisB έγραψε:ΥΓ: Τελικά, "αυτός" είναι αυτόματος πλήρωσης ή όχι?
.... πιθανοτερα για βαλβιδα ασφαλειας

Σε αυτό θα συμφωνούσα, για αυτό και ήμουν επιφυλακτιός. :)
Άβαταρ μέλους
By thednick
dimitrisB έγραψε:Μερικές φορές, υπάρχει και βάνα-διακόπτης πρίν τον αυτόματο, που μπορεί να είναι κλειστή για ασφάλεια, οπότε την ανοίγεις και ακούς αν αρχίζει ροή που επηρεάζει την πίεση που δείχνει ο αυτόματος.

Κλειστή μπορεί όντως να είναι, αλλά νομίζω οτι αυτό είναι λάθος. Γιατί προσφέρει ασφάλεια να είναι κλειστή? Δεν το κατέχω πολύ το θέμα, αλλά μου φαινέται πολύ πιο επικίνδυνο να μην υπάρχει άμεση σύνδεση του αυτόματου πλήρωσης με το δίκτυο ύδρευσης. Η αντιστροφή της ροής (αν και οι καινούριοι έχουν ενσωματωμένη αντεπίστροφη βαλβίδα αν δεν κάνω λάθος) μου φαίνεται πιο ακίνδυνη από το να λειτουργήσει το κύκλωμα χωρίς νερό.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#95217 Κλειστή είναι κάποιες φορές γιατί οι αυτόματοι - τουλάχιστον αυτοί "της σειράς" - χαλάνε σχετικά εύκολα. Η βλάβη όμως μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε υποπλήρωση του συστήματος, αλλά και σε υπερ-πλήρωση και υπερβολική αύξηση πίεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κι εγώ πιστεύω ορθότερο είναι να είναι ανοιχτή, αλλιώς τι νόημα έχει ο αυτόματος, θα αρκούσε ένα απλό μανόμετρο.
Πρέπει όμως ο αυτόματος να ελέγχεται με κάποια συχνότητα για την ορθή λειτουργία του...

Υ.Γ. - άσχετη τεχνική λεπτομέρεια - ο δικός μου αυτόματος έχει μια βίδα στην πάνω μεριά που περιστρέφεται με το χέρι, όσο πάει προς τα μέσα (κάτω), τόσο γεμίζει, και υπάρχει και ένα παξιμάδι που ασφαλίζει στο επιθυμητό σημείο προκειμένου να μην μπορεί να αυξηθεί η πίεση κατά λάθος. Δεν θυμάμαι αν έχει και περιστροφικό διακόπτη-ροδέλα από την κάτω-πλευρά...θα το τσεκάρω την επόμενη φορά...εαν ναι τότε προφανώς από εκεί ρυθμίζεται σωστά, και όχι από πάνω που μου είχε δείξει ένας μάστορας!
Άβαταρ μέλους
By glf
#95225 εγώ να ρίξω μια ιδέα. να τσεκάρεις που υπάρχει αυτόματο εξαεριστηράκι (στο πιο πάνω σημείο του κυκλώματος κάπου) και να τσεκάρεις μήπως τρέχει και από εκεί χάνει σιγά σιγά και την πίεση το κύκλωμα.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#95293 Σήμερα, έχω αυτόν: Εικόνα που ρυθμίζεται μόνο απο το μαύρο ( στο δικό μου κόκκινο) κάτω στρογγυλό διακόπτη.
ArrowsFA1 έγραψε:Υ.Γ. - άσχετη τεχνική λεπτομέρεια - ο δικός μου αυτόματος έχει μια βίδα στην πάνω μεριά που περιστρέφεται με το χέρι, όσο πάει προς τα μέσα (κάτω), τόσο γεμίζει, και υπάρχει και ένα παξιμάδι που ασφαλίζει στο επιθυμητό σημείο προκειμένου να μην μπορεί να αυξηθεί η πίεση κατά λάθος. Δεν θυμάμαι αν έχει και περιστροφικό διακόπτη-ροδέλα από την κάτω-πλευρά...θα το τσεκάρω την επόμενη φορά...εαν ναι τότε προφανώς από εκεί ρυθμίζεται σωστά, και όχι από πάνω που μου είχε δείξει ένας μάστορας!

Σωστά θυμάσαι (εν μέρει). Υπάρχουν και αυτού του τύπου:
Εικόνα
Πρίν αλλάξω όλη την κεντρική θέρμανση, είχα τον ίδιο και τυχόν πλήρωση-ρύθμιση πίεσης ήταν συνδυασμός με βίδωμα-ξεβίδωμα της βίδας στο ανω μέρος και της μαύρης ροδέλας απο κάτω.

glf έγραψε:εγώ να ρίξω μια ιδέα. να τσεκάρεις που υπάρχει αυτόματο εξαεριστηράκι (στο πιο πάνω σημείο του κυκλώματος κάπου) και να τσεκάρεις μήπως τρέχει και από εκεί χάνει σιγά σιγά και την πίεση το κύκλωμα.
Οποιαδήποτε διαρροή στο λεβητοστάσιο, αλλάζει την πίεση στο δίκτυο θέρμανσης, άρα και τις πιέσεις. Για αυτό πρέπει περιοδικά να παρακολουθούμε το μανόμετρο, αφού συχνή μεταβολή της πίεσης σημαίνει την ύπαρξη διαρροής, ελπίζοντας πως δεν είναι.... κάτω απο δάπεδα! :lipsealed:

Ψιλοάσχετο, αλλά εντυπωσιακό κατ΄εμέ:
Ανθρωποι με πολλά χρόνια στην οικοδομή πχ: μηχανικοί, που καθημερινά είναι στο γιαπί, έχουν ελάχιστη ή και καθόλου ιδέα για αυτά που γράφουμε. Απαντήσεις τύπου: " αυτά είναι δουλειά του ηλ. μηχανολόγου και του υδραυλικού" , όταν έχουν περάσει ώρες σε χώρους μηχανο-λεβητοστασίων όσο γίνονται και λοιπές εργασίες της ειδικότητάς τους στην οικοδομή, τις ακούω και ..... :dizzy: , αφού δείχνουν μηδενικό "μεράκι".
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#95314 Ευχαριστώ dimitrisB. Όντως έτσι πρέπει να είναι. Πιθανότατα η άνω βίδα να είναι φρόνιμο να χρησιμοποιείται ως ασφάλεια για τη μέγιστη πίεση, και η κάτω ροδέλα για μικρορύθμιση εως εκείνο το σημείο.
Όταν ξαναπάω στο εξοχικό θα κοιτάξω και θα αναφέρω, καθώς η πίεση του συστήματος χρειάζεται ρύθμιση (μείωση για την ακρίβεια).

Υ.Γ. Μετά από 4-5 χρόνια λειτουργίας, το μανόμετρο του δικού μου αυτόματου κόλλησε από τα άλατα...το χτύπησα ελαφρά αλλά δεν....όταν ήρθε ο υδραυλικός για άλλη δουλειά, το κοπάνησε λίγο παραπάνω και άρχισε να ξαναδουλεύει. Δεν είδα όμως ποιο ακριβώς σημείο κοπάνησε (μανόμετρο ή την ίδια τη διάταξη του αυτομάτου).
Άβαταρ μέλους
By JBT
#95543 :s_bye

Ήρθε το μαστόρι και το έφτιασε. Δυστυχώς δεν το είδα σε απευθείας σύνδεση :lol: αλλά μόλις είχε τελειώσει.

Το λοιπόν... Έσβησε τον λέβητα, έδωσε νερό μέχρι τα 2 βαρ, έπειτα εξαέρωσε ΟΛΑ τα σώματα από τον 3ο όροφο (εγώ είχα κλειδάκι μονάχα από τα 2 σώματα, ο τύπος είπε ότι πρέπει να εξαερωθούν όλα κι ότι δε φτάνει μονάχα το "υψηλότερο") και όλα ΟΚ.

Αύριο θα κατέβω να δω πόση πίεση έχει μετά από 2 μέρες που δουλεύει.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και σόρρυζ για το πρήξιμο :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#105739 Μετά τη χθεσινή άφιξη τελευταίου λογαριασμού (κατανάλωση μέχρι 10 Απρ), βγήκε το τελικό αποτελέσμα πληρωμών-κόστους θέρμανσης με ΦΑ : Περί το -30% απο το αντίστοιχο κόστος πετρελαίου και με bonus το ΖΝΧ σε 24/7 βάση, που με το λέβητα πετρελαίου υπήρχε μόνον εφόσον λειτουργούσε η θέρμανση .
Μετά και απο την νέα (απο Απρίλιο) μείωση τιμής του Φ.Α περί το 15%, θα ξεπερνά το -35% η ετήσια δαπάνη θέρμανσης.
:metalo:
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#105769 Για όποιον ενδιαφέρεται (που δε νομίζω :lol: ) αύριο είναι η τελευταία μέρα παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης. Σαββάτο τέλος για φέτος
Άβαταρ μέλους
By nEK
#107219 Κοιτα να δεις που περιμενανε να ληξει η περιοδος επιδοτησης για να βαλουν τη τελευταια δοση. Τη παρασκευη μπηκε η η δοση που μας χρωσταγανε.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#111101 Ποιά είναι η καλύτερη εγκατάσταση και χρήση για θέρμανση κλπ μέσω ΦΑ; Μέσω κεντρικού λέβητα ή ατομικό λεβητάκι σε κάθε διαμέρισμα;

Επίσης είναι φθηνότερη η χρήση ΦΑ για ζεστό νερό αντί για ηλιακό;
Άβαταρ μέλους
By Morx
Dimitris_P έγραψε:Επίσης είναι φθηνότερη η χρήση ΦΑ για ζεστό νερό αντί για ηλιακό;

Για το πρωτο, υπαρχουν μερικοι παραγοντες που το καθοριζουν, σιγουρα.

Για το δευτερο τωρα.... really ?!?!? :D
Άβαταρ μέλους
By gakost
#111194 Μάλλον δεν το έγραψε καλά. Αν βάλει ΦΑ θα έχει και ζεστό νερό ιδίως με τον ατομικό λέβητα όλο τον χρόνο. Το κόστος να βάλει ΚΑΙ ηλιακό το κόστος αγοράς / εγκατάστασης πότε θα το αποσβέσει; Προφανώς αν υπάρχει ήδη ηλιακός δεν το συζητάμε