- 26 Μαρ 2015, 14:14
koubeast έγραψε:Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Λόγω πολλών ετησίων χιλιομέτρων, η διαφορά στην αγορά τους θα αποσβεσθεί σύντομα. Αυτό που ανέφερερα και παραπάνω είναι πως υπο συνθήκες πίεσης (σε γρήγορο ταξίδι πχ) η διαφορά σε κατανάλωση είναι με διαφορά υπέρ του ντιζελοκίνητου. Τί εννοώ: Εντός πόλης μπορεί η διαφορά να είναι 2 λίτρα/ 100 χλμ (5,5 μέση το diesel, 7.5 το βενζινοκίνητο, αν και προσωπικά πιστεύω πως αν χρησιμοποιεί κανείς το αυτοκίνητο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η διαφορά στη μέση κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη των 2 λίτρων/100 χλμ). Σε ταξίδι τώρα, όσο ανεβάινει η μ.ω.τ. δύο οχημάτων, έχω παρατηρήσει πως αυξάνεται με μεγάλο ρυθμό και η διαφορά της μέσης κατανάλωσης ανάμεσα σε ενα βενζινοκίνητο και ένα πετρελαιοκίνητο. Με 2λιτρο ντίζελ σε ΠΟΛΥ γρήγορους ρυθμούς δεν κατάφερα να δω κατανάλωση πάνω απο 8 λίτρα/100 χλμ, ενώ με παρόμοιας ιπποδύναμης και ίδιας κατηγορίας 2λιτρο βενζινοκίνητο, η μέση κατανάλωση ήταν σχεδόν 14 λίτρα και μάλιστα με μικρότερη μ.ω.τ! Και τέτοιες διαφορές έχω παρατηρήσει και στο δικό μου 1,2 turbo βενζινής (tsi) σε σχέση με τον multijet πχ (με μικρότερες σαφως καταναλώσεις, αλλά πάλι όσο αυξάνει η μ.ω.τ. αυξάνει και η διαφορά κατανάλωσης).
Στον οδηγοκεντρικό τομέα πάω πάσο, αν του φάνηκε του φίλου πιο οδηγοκεντρικό το Focus και έχει αυτό ως κύριο κριτήριο, φυσικά και να το προτιμήσει (αν και παραπάνω δεν ανέφερα απαραίτητα να δει μόνο το civic, αλλά να εξετάσει και Focus diesel).
Έτσι όπως τα λες είναι. Πράγματι η διαφορά στην κατανάλωση είναι μεγάλη και κυρίως είναι το εύρος των τιμών που μπορεί να έχει το βενζινοκίνητο. Με το πετρέλαιο, το Focus και ύστερα από αρκετό πάτημα μου έβγαλε κατανάλωση 5.8 lt/100Km. Με βάση αυτά που διαβάζω το Civic πρέπει να είναι ακόμη πιο οικονομικο. Το Focus με τα 125 μπορεί να έγραφε λίγο πάνω από 5 με 120 και cruise control, αλλά αν το πατούσες ανέβαινε για την πλάκα. Όταν το παρέλαβα (δυστυχώς ξέχασα να το μηδενίσω), είχε μέση κατανάλωση από τον προηγούμενο πάνω από 10 και ύστερα από την γύρα που το έκανα είχε πέσει στο 9 και κάτι. Σε κάθε περίπτωση καμιά σχέση με το πετρελαιο, καμιά σχέση όμως και στο γκάζι και στον θόρυβο (για το Focus πάντα μιλώντας).
Δεν είναι πρώτη προτεραιότητα ο οδηγοκεντρικός τομέας (δεν είμαστε και σε τέτοια φάση άλλωστε), αλλά αν μου έλεγες ποιο θα ήθελες να πας μια βόλτα τώρα πάλι το Focus με τα 125 θα έλεγα. Στην καθημερινότητα βέβαια μπαίνουν και άλλοι παράγοντες στο παιχνίδι, όπως χώροι, πρακτικότητα, εμφάνιση, χαμηλό κόστος συντήρησης κλπ για αυτό και δεν έχουμε κλείσει ακόμη το Focus.
Όπως τα βλέπω τα πράγματα θα περιμένουμε λίγο ακόμη μέχρι να αποφασίσει ο Σαρακάκης να φέρει το νέο Civic, ώστε να το κάνω ένα test drive, για να δω αλλαγές αλλά και να το δοκιμάσω λίγο καλύτερα μιας και το Civic ήταν το πρώτο που δοκίμασα και ήμουν αρκετά ψαρωμένος.
Θα θέλαμε να δούμε και το HRV, αλλά δε το βλέπω να έρχεται γρήγορα ενώ πολύ φοβάμαι πως με τιμή γύρω στα 24K θα ξεφεύγει αρκετά από το όριο που έχουμε θέσει.
Nick όπως καταλαβαίνεις δεν είμαστε ανάμεσα μόνο σε αυτά και ο λόγος είναι ότι το κάθε αυτοκίνητο σου δίνει πολύ διαφορετική αίσθηση όταν το οδηγάς, οπότε βλέπουμε ποια είναι στα λεφτά μας και αντίστοιχα πάμε για test drive. Ίσως να πάμε να δούμε και το νέο Suzuki Vitara, το οποίο με τον ντίζελ με τα 120 άλογα, μικρό μέγεθος βολικό για την πόλη και καλό εξοπλισμό βγαίνει ελάχιστα πάνω από τα 20 χιλιάρικα.