Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#92079 Το κόστος κατασκευής εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα κατασκευής, η οποία μα τη σειρά της εξαρτάται από την περιοχή. Άλλο κόστος στα Σεπόλια, άλλο στην Πολιτεία. Πόσο μπορούσε να διαφέρει? Πολύ. Από 900 ευρώ μέχρι 2500 για διαμερίσματα.
Πόσο κέρδος έβγαζε ο κατασκευαστής? Κοντά στο 30 %. Πολύ? Πολύ κατάτη γνώμη μου με δεδομένο και τον μεγάλο τζίρο. Και το κυριότερο αφορολόγητο.
Ήταν μόνο αυτός που τα κονόμαγε? Όχι. Τα κονόμαγε και ο οικοπεδούχος, τα κονομάγανε και οι μεσίτες, τα κονομάγανε και τα συνεργεία, τα κονομάγανε και οι προμηθευτές. Και όλοι μαύρα. Ποιός ήταν στην απ'έξω? Το κράτος που πήρε ελάχιστο μερίδιο από αυτήν την μπίζνα και το κυριότερο ξεπλύθηκε σε αυτήν τη μπίζνα άπειρο μαύρο χρήμα που βγήκε στην πλάτη του.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#92101 Το 2500 το βρίσκω υπερβολικό , εκτός αν μιλάς γιά εκβραχισμούς κλπ , που θεωρώ ότι είναι μέρος του κόστους του οικοπέδου και όχι της κατασκευής , αφού δεν είναι σύνηθες , παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιοχές , όπου και η κατασκευή είναι συνήθως ιδιωτική και όχι εμπορική .

Γιά το κέρδος και εγώ εκεί λέω , κατά μέσο όρο γύρω στο 20 -25 % . Το ότι το θεωρείς πολύ δείχνει απλά πόσο ΑΣΧΕΤΟΣ με το θέμα είσαι . Γιατί το κέρδος , ιδιαίτερα στον μεγάλο τζίρο , έχει και μέσα το κόστος του χρήματος . Και όταν ένα έργο κάνει 2 χρόνια να τελειώσει , σημαίνει ότι κατά μέσο όρο έχεις κόστος χρήματος γιά 1 έτος . Δηλαδή περίπου 7 % είναι το κόστος του χρήματος που είναι μέσα στο κέρδος , κάτι που δεν ισχύει γιά τα άλλα επαγγέλματα , που η ανανέωση του κεφαλαίου έχει χρόνο από λίγες μέρες , μέχρι λίγες εβδομάδες , οπότε το κόστος του χρήματος , είναι πολύ χαμηλό .

Γιά το αφορολόγητο τα έχω πεί πολλές φορές και δεν μπορώ να ξανασχολιάζω βλακείες και εμμονές .

Καλό είναι όταν γράφεις κάτι , να γράφεις στοιχεία και όχι σαπουνόπερα . :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#92212 Παρατηρώ μια οικοδομή στη γειτονιά, μονοκατοικία διπατη με κελαρι μεγάλο, το στάνταρντ εδώ. Ολοκληρώνεται με εξωφρενικά γρήγορο ρυθμό, αφού όλα τα μέρη είναι προκατασκευασμένα.

Ελλάδα Γιατί δεν φτιάχνουμε τα σπίτια έτσι; και αυτο που μένουμε τέτοιο είναι, πρόσφατη κατασκευή και δεν έχω δει κανένα πρόβλημα με μόνωση (ηχητική η θερμική), με αντοχή υλικών κτλ...
Με τους σεισμούς ίσως υπάρχει διαφορά, αλλά και πάλι ως πολύ πιο ελαφριές κατασκευές δεν θα έπρεπε να είχαν θέμα.

Υποθέτω θα είναι και φτηνότερη η κατασκευή, ως κόστος υλικών και σίγουρα λιγότερες ανθρωποωρες
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
dimitrisB έγραψε:@Κilomeater : Το σχετικό θεμα είχε συζητηθεί στο 4τφ, εδώ ==> http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic. ... 0#p2440112 και 2-3 σελίδες μετά .

Ευχαριστώ για το link.
Προφανώς υπάρχει διάσταση απόψεων, εμένα μου φαίνεται καλή Γάγγη πάντως.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#92260 Ενα κτίριο των 160 τμ , με δύο επίπεδα των 80 τμ και 30 τμ εξώστες σε κάθε όροφο , με ξύλινη στέγη πάνω σε πλάκα και με υπόγειο 80 τμ , μαζί με σκάλες και στηθαία και με κατασκευασμένους τους εξωτερικούς τοίχους και μονωμένο , φτάνει άνετα τις 100.000 € . Τα υπόλοιπα είναι θέμα επιλογής του ιδιοκτήτη και δεν μπαίνουν σε συγκρίσεις .
Αυτό που εδώ κάνει 100.000 , γιά ένα ξύλινο η προκατασκευασμένο σπίτι δεν ξεπερνάει τις 30-40000 . Αφήστε που έξω έβλεπα σπίτια των 160 τμ ξύλινα , πουλιώνταν στα 250000 € , γιά να τοποθετηθεί σε δικό σου οικόπεδο . Δηλαδή πάνω από 1500 €/τμ κόστος κατασκευής μόνο , γιά ξύλινο σπίτι .

Εχουμε ένα καλό νέο από την κυβέρνηση γιά τους ιδιοκτήτες ακινήτων . Καταργήθηκε η προκαταβολή φόρου .
Ετσι κάποιος που έχει εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις γύρω στο 1000 μηνιαίως και άλλα τόσα από ενοίκια , θα πληρώνει ένα χιλιαρικάκι φόρο και φέτος ίσως και τίποτα , αν έχει μείωση ενοικίων από πέρσι και την επιστροφή περσινού προκαταβλητέου φόρου .
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:Όλοι άσχετοι εδώ μέσα πλην cruiser...

Πρέπει να είσαι τελείως κουραμπιές για να σου φαίνεται παράλογο αυτό που λέει ο κρουιζερ... :rtfm:

Πες μας ακαεφ :metalo:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
KiloMeater έγραψε:Παρατηρώ μια οικοδομή στη γειτονιά, μονοκατοικία διπατη με κελαρι μεγάλο, το στάνταρντ εδώ. Ολοκληρώνεται με εξωφρενικά γρήγορο ρυθμό, αφού όλα τα μέρη είναι προκατασκευασμένα.

Ελλάδα Γιατί δεν φτιάχνουμε τα σπίτια έτσι; και αυτο που μένουμε τέτοιο είναι, πρόσφατη κατασκευή και δεν έχω δει κανένα πρόβλημα με μόνωση (ηχητική η θερμική), με αντοχή υλικών κτλ...
Με τους σεισμούς ίσως υπάρχει διαφορά, αλλά και πάλι ως πολύ πιο ελαφριές κατασκευές δεν θα έπρεπε να είχαν θέμα.

Υποθέτω θα είναι και φτηνότερη η κατασκευή, ως κόστος υλικών και σίγουρα λιγότερες ανθρωποωρες

Καμία σχέση οι απαιτήσεις της Ελλάδος με της Αυστρίας...
Οι κολώνες που βάζουν στην Βαρκελώνη για 4όροφο στην Αθήνα δεν μπαίνουν ούτε σε 2όροφο

+ οτι είμαστε απαρχαιωμένοι σε πολλούς τομείς
Άβαταρ μέλους
By GTS
#92265 Περισσοτερο είναι η ελλειψη τεχνολογιας από τους μαστρομητσους της Ελλαδας αλλα και της αποδοχης της νεας τεχνολογιας (γιατι θα επρεπε να ξαναμαθουν την τεχνη τους).

Νομιζω εχουν φτιαχτει προκατασκευασμένα κτηρια στην Ελλαδα αλλα δεν υπαρχουν οι ικανότητες για ευρεια αποδοχή.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
red_monster έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Όλοι άσχετοι εδώ μέσα πλην cruiser...

Πρέπει να είσαι τελείως κουραμπιές για να σου φαίνεται παράλογο αυτό που λέει ο κρουιζερ... :rtfm:

Πες μας ακαεφ :metalo:

Δεν γνωρίζω πολλά για κουραμπιέδες και μελομακάρονα είναι η αλήθεια, καθώς δεν τα καταναλώνω.
Για τα φορολογικά της οικοδομής όμως και των μηχανικών κάτι ξέρω και επί αυτού σχολίασα.
Αν εσύ θέλεις να υιοθετήσεις αυτά που λέει ο συνάδελφος αυτούσια, κανένα πρόβλημα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
GTS έγραψε:Περισσοτερο είναι η ελλειψη τεχνολογιας από τους μαστρομητσους της Ελλαδας αλλα και της αποδοχης της νεας τεχνολογιας (γιατι θα επρεπε να ξαναμαθουν την τεχνη τους).

Νομιζω εχουν φτιαχτει προκατασκευασμένα κτηρια στην Ελλαδα αλλα δεν υπαρχουν οι ικανότητες για ευρεια αποδοχή.

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ικανότητα για να αποδεχτείς ένα προκατασκευασμένο κτήριο. Και στην Ελλάδα υπήρξαν και υπάρχουν, αλλά δεν έχουν αποδοχή, όπως δεν έχουν πχ και οι μεταλλικές κατασκευές για κατοικίες.
Ένα σπίτι με μπετά και τούβλα είναι σαφώς ανώτερο από ένα προκατασκευασμένο.
Τέλος, προφανώς εμείς έχουμε σεισμούς και η αντοχή των οικοδομών, θα έχει πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές της Αυστρίας.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#92268 Εγώ δεν μίλησα γιά τα φορολογικά , μίλησα γιά το κόστος και το ποσοστό κέρδους και εκεί όσοι είναι έξω από τον χορό , πολλά τραγούδια λένε .

Το πρόβλημα της σιδηροκατασκευής και της προκατασκευής , είναι ότι δεν επιτρέπουν πολλές παρεμβάσεις στην διάρκεια της κατασκευής , έως καμμία . Κάτι που στο ελληνικό σπίτι θεωρείται δεδομένο , αφού πρίζες , φώτα , θέσεις σωμάτων , ειδών υγιεινής , ακόμα και αλλαγές τοίχων και ανοιγμάτων , ήταν καθεστώς .

Εξω τα μοντέλα είναι συγκεκριμένα και οι αλλαγές δεν επιτρέπονται .

Η σιδηροκατασκευή , δεν είναι φτηνότερη από το μπετόν και είναι καλή λύση γιά επαγγελματικά κτίρια και ίσως και γιά προσθήκες στατικά ανεξάρτητες σε παλιά κτίρια . Η αγορά που απευθύνονται πάντως είναι πολύ μικρή .