Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g8777
sknipper έγραψε:Για BMW-δόφιλους, καφετιέρα που φέρνει σε μπόξερ κινητήρα μοτοσυκλέτας...
https://www.ecm.de/en/big-coffee-boxer/

Για παπατζηλικι θα μπιστευεσαι μονο τους Αρχιερεις.

Ομπζερβ.

World's only carbon-fiber capsule machine
:s_sarcastic

Τσακω ενα κουβα KFC και χαζεψε το τσουναμι με τα σαλια των Νικοπαππαδων. :shifty:

Εννοειται αναμενω full report εντος της ημερας Σκνιπερ. You get dirty , and the world stays clean. That's the mission. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906771 Βλέπουμε καφεδομηχανές χιλιάδων ευρώ αλλά εγώ την έχω καταβρεί με τις πιο φτηνές μεθόδους. Cold brew (μπουκάλι, φίλτρο και ζυγαριά) και τώρα με το pour over V60 (το V60, κάτω από 10 ευρώ και φίλτρα, ζυγαριά είχα, η ζωή μου θα γίνει πιο εύκολη αν πάρω και ποτιστήρι με μακρύ λαιμό). Τουλάχιστον μπορώ τα λεφτά που γλυτώνω από ακριβά μηχανήματα και αξεσουάρ να τα δίνω σε πιο καλούς καφέδες. Κάτι που αρχίζω να κάνω καθώς βελτιώνομαι. Παρατηρώ την καμπύλη εκμάθησης μιας μεθόδου. Έχει πλάκα πως οι καφέδες μου με την V60 μέθοδο έχουν σαφώς βελτιωθεί σε γεύση, όπως είχε συμβεί και με το cold brew. Στην αρχή πίκρα (κυριολεκτική) και στεναχώρια αλλά και απορία, τι διάολο θέλει για να βγει καλός. Μελετώντας και πειραματιζόμενος η διαδικασία μοιάζει πολύ πιο απλή και το αποτέλεσμα πολύ καλύτερο.
Με την εξάσκηση όλα γίνονται πιο εύκολα, οι επιλογές σε άλεσμα-χρόνους, οι υπολογισμοί, τα ζυγίσματα κλπ γίνονται σχεδόν αυτόματα. Αλλά το περίεργο είναι ότι το ίδιο πράμα που έκανα στην αρχή μου βγαίνει πολύ καλύτερο τώρα. Χθες τελείωσα ένα πακέτο καφέ που είχα χρησιμοποιήσει πιο πριν αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο παρά το ότι έχει μείνει μια βδομάδα παραπάνω ανοιχτό. Προφανώς δεν έκανα ακριβώς το ίδιο, προσπαθούσα να ακολουθήσω αυστηρά κάποια συνταγή που με έκανε να συγκεντρώνομαι στο χαρτί με νούμερα χρόνο, γραμμάρια κλπ και να ψιλοχάνομαι. Είναι πολλά αυτά που δεν περιγράφονται, μπορεί να αναφέρονται σαν overload πληροφόρησης αλλά στην πράξη είναι που μαθαίνεις να τα χρησιμοποιείς. Στο pour over αυτά έχουν να κάνουν με το πως ρίχνεις το νερό και το αν και πως ανακατεύεις.
Πλέον τα διαδικαστικά γίνονται εύκολα και μπορώ να συγκεντρωθώ στο να “ακούω” τον καφέ να μου “μιλάει”, θέλω κι άλλο blooming, τρέχω, καθυστέρησε με με λίγο ανακάτεμα, το παράκανες να αλέσεις πιο χοντρά κοκ. Υπάρχουν βέβαια πολλά επιπλέον στάδια ικανότητας και επικοινωνίας με τον καφέ αλλά είμαι χαρούμενος που οι καφέδες μου πίνονται και έχουν αξιοπρεπή γεύση αλλά και αρχίζω να νιώθω τη γλύκα και κάποιες γεύσεις πέραν του πικρού ή/ή και νερουλού.

Για να μην ξεχνάμε και τους εσπρεσσόφιλους έχω μάθει πολλά για την τέχνη του espresso και τα παρακλαδιών του και έχω ήδη σκεφτεί μοντέλα υποψήφιων συσκευών για όταν έρθει η ώρα. Πλέον απέρριψα αυτές με ενσωματωμένο μύλο όπως και τις υπεραυτόματες (παλιότερα σκεφτόμουνα Delonghi Magnifica Evo Next για 380 λίρες όταν είχε προσφορά). Όμως να πήγαινα για ημιαυτόματη πχ Sage/Breville Bambino plus (έτοιμη σε 3 δευτερόλεπτα) ή πιο κανονική μεταλλική από αυτές που κρατάς για πολλά χρόνια και μάλλον δεν ξανασχολείσαι.
Κάτι Delonghi Stilosa-Dedica από τα χαμηλά και Gaggia classic/UP, Rancilio Silva, Profitec Go από τα πιο ψηλά δεν με πείθουν και δεν σκοπεύω να πάρω με σκοπό να βελτιώνω, θέλω να είναι από την αρχή σωστό.
Πάντως η Delonghi Stilosa είναι εξαιρετικά φτηνή για 90 λίρες και λένε τα καλύτερα για αυτήν. Ναι θα μάθεις αλλά μετά θα θέλεις το κάτι παραπάνω και σε αξεσουάρ σχεδόν άμεσα και μετά τι, την έχεις να κάθεται στο εξοχικό ή κάτι τέτοιο; Ή αν είναι να κάνω το άλμα και να πάρω από την αρχή Lelit Victoria και τέλος. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#906773 Λάθος κοιτάζεις, με μυλους πρέπει να ξεκινήσεις.

Ένας Eureka Mignon αε προσφορά πάει εύκολα κατω απο 400 ευρώ και μετά με μηχανή του 100σταρικου κάνεις παπάδες.

Dual boilers, PID κλπ κλπ κλπ των ακριβών μηχανών παίζει να μην σου χρειαστούν και ποτέ.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimik έγραψε:Λάθος κοιτάζεις, με μυλους πρέπει να ξεκινήσεις.
Ένας Eureka Mignon αε προσφορά πάει εύκολα κατω απο 400 ευρώ και μετά με μηχανή του 100σταρικου κάνεις παπάδες.
Συμφωνώ ότι ο μύλος είναι το πιο βασικό. Μύλο όμως έχω προς το παρόν, αποδεκτό. Άμα μάθω θα πάρω και καλύτερο μύλο. Αλλά σιγά μην πάρω μτχ μύλο και σιγά μην δώσω 400 όταν τον Eureka Mignon zero τον βρίσκω 362 ευρώ καινούργιο στην Ελλάδα.
dimik έγραψε:Dual boilers, PID κλπ κλπ κλπ των ακριβών μηχανών παίζει να μην σου χρειαστούν και ποτέ.
Dual boiler δεν πληρώνω, PID όμως το θέλω, βοηθάει πολύ στην εξασφάλιση ότι έχουμε μια μεταβλητή υπό έλεγχο και δεν κάνει του κεφαλιού της.
Κάτι που ίσως μετράει είναι ο χρόνος που θέλουν να ζεσταθούν, με thermoblock θέλει λίγα δεύτερα (οκ θα τρέξεις και καυτό νερό στο group+portafilter να ζεσταθούν) αλλά στα με boiler αν είναι μικρό 100-150ml θέλουν 1-2 λεπτά, όσο θέλεις για να ζυγίσεις τον καφέ σου, RDT, άλεσμα, WDT, tamp, γάλα από το ψυγείο στη γαλατιέρα κλπ. Αλλά το πιο σοβαρά μηχανάκια με μεγαλύτερα boiler θέλουν 5-10 και βάλε λεπτά. Τι κάνεις στο μεταξύ, κάθεσαι και το κοιτάς;; :hmmm:
Είναι κάτι που το βρίσκω αποτρεπτικό για την αγορά. Ή βάζεις χρονοδιακόπτη να ανάβει 10 λεπτά πριν το χρειαστείς που και πάλι βολεύει μόνο για πρωινό καφέ.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#906781 Εγώ πάντως που έχω HX στη μία και μονό boiler στην άλλη, βάζω ένα χρονόμετρο 20 λεπτά όταν τις ανοίγω και μετά πάω και ετοιμάζω καφέ. Δεν με απασχολούν τα 20 λεπτά, δεν είναι ότι κάθομαι μπροστά από τη μηχανή και μετράω τα δευτερόλεπτα
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#906783 Κι εγώ έτσι έκανα τόσα χρόνια, με προγραμματισμένο timer την έβρισκα έτοιμη το πρωί. Λύσεις υπάρχουν.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
BARHonda έγραψε:Εγώ πάντως που έχω HX στη μία και μονό boiler στην άλλη, βάζω ένα χρονόμετρο 20 λεπτά όταν τις ανοίγω και μετά πάω και ετοιμάζω καφέ. Δεν με απασχολούν τα 20 λεπτά, δεν είναι ότι κάθομαι μπροστά από τη μηχανή και μετράω τα δευτερόλεπτα
Αυτά τα 20 λεπτά καις ρεύμα για να ζεστάνεις τα μέταλλα, αποδεκτό αν έχεις καφετέρια αλλά ενοχλητικά μεγάλη σπατάλη ρεύματος για έναν καφέ στο σπίτι σου.

Κάτι που παρατήρησα είναι ότι στον εσπρέσσο η συνήθης αναλογία 1:2-1:3 είναι καφές αλεσμένος ως προς καφέ στην κούπα. Σε όλες τις άλλες μεθόδους είναι καφές αλεσμένος ως προς νερό που μπαίνει και προκύπτει κάτι σαν 1:15 κλπ. Υποθέτω αυτό προέκυψε λόγω τεχνικών περιορισμών και βολής.

Λένε οι γνώστες ότι τα καλά του καφέ βγαίνουν νωρίς στην εκχύλιση και αν το παρατραβήξεις βγάζει πικρίλα κλπ. Αλλά είδα το βίντεο του Κινέζου ( https://www.youtube.com/watch?v=Ay80IIBGmiw ) που λέει ότι τα πρώτα λίγα ml επίσης είναι χάλια και προτείνει “πλύσιμο” του καφέ και πέταμα των πρώτων λίγων ml πριν από το blooming και το κυρίως νερό. Επίσης σκοπεύει σε τελική αναλογία 1:10 (καφέ στην κούπα, όπως στον εσπρέσσο) αντί του πιο συνήους 1:15-1:16.
Οπότε δοκίμασα να κάνω αυτό που λέει. Με 20 γραμμάρια καφέ πέταξα τα πρώτα μερικά και μετά έβγαλα την κούπα όταν έφτασε στα 200.
Ο αρχικός καφές που πετάχτηκε όντως ήταν χάλια. Ο καφές που βγήκε αφού έβγαλα την κούπα μου επίσης μετριότατος.
Ο κυρίως όμως καφές ήταν χάρμα, τόσο γλυκό καφέ δεν είχα ξαναπιεί και ήταν ο ίδιος που πίνω τις τελευταίες μέρες με ίδιο άλεσμα. Τέτοια διαφορά δεν την περίμενα.

Πλέον θα ακολουθήσω αυτή τη μέθοδο όσο μπορώ. Έχει όμως τεχνικές απαιτήσεις, ιδανικά θέλεις 2 ζυγαριές, μία που ζυγίζει τα πάντα για να ξέρεις πόσο νερό βάζεις σε κάθε στάδιο και μία ξεχωριστή πάνω από την προηγούμενη που να ζυγίζει μόνο την κούπα ώστε να ξέρεις πόσο καφέ έφτιαξες.
Και θέλεις κάποια κατασκευή/σύστημα ώστε ο καφές/φίλτρο να κρέμονται πάνω από την κούπα+ζυγαριά. Έφτιαξα ένα Π από θήκη αυγών με μια τρύπα αλλά θέλει κάτι πιο καλό και όχι αναλώσιμο (υπάρχουν κατάλληλες βάσεις και φτηνές και ακριβές). Τελικά βρήκα χρήση για τα Lego που έχουμε από όταν η κόρη ήταν μικρή, μου βγήκε μια χαρά στήριγμα!
Και τώρα προσθέτω στήλες στο Excel ώστε να μου υπολογίζει περίπου πόσο νερό πρέπει να μπει από πάνω για να βγει όσος καφές θέλω από κάτω (η κατακράτηση νερού από τον αλεσμένο καφέ είναι περί το 2 (για percolation)-2,2 (για immersion μέθοδο) φορές το βάρος του καφέ). Βασικά να παίρνω μια ιδέα πόσο φιλτραρισμένο νερό να βράσω.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
sknipper έγραψε:
BARHonda έγραψε:Εγώ πάντως που έχω HX στη μία και μονό boiler στην άλλη, βάζω ένα χρονόμετρο 20 λεπτά όταν τις ανοίγω και μετά πάω και ετοιμάζω καφέ. Δεν με απασχολούν τα 20 λεπτά, δεν είναι ότι κάθομαι μπροστά από τη μηχανή και μετράω τα δευτερόλεπτα
Αυτά τα 20 λεπτά καις ρεύμα για να ζεστάνεις τα μέταλλα, αποδεκτό αν έχεις καφετέρια αλλά ενοχλητικά μεγάλη σπατάλη ρεύματος για έναν καφέ στο σπίτι

Έλα ρε sknipper τώρα, είπαμε να μιλάμε σοβαρά για την καύλα μας, όχι να λέμε χαζομάρες. Σαν να λέω στον Busso που έχει 600 άλογα ότι μεγάλη η σπατάλη καυσίμου που θέλει να πατάει γκάζια στην Αιγαλέου κάθε μέρα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
BARHonda έγραψε:
sknipper έγραψε:
Αυτά τα 20 λεπτά καις ρεύμα για να ζεστάνεις τα μέταλλα, αποδεκτό αν έχεις καφετέρια αλλά ενοχλητικά μεγάλη σπατάλη ρεύματος για έναν καφέ στο σπίτι
Έλα ρε sknipper τώρα, είπαμε να μιλάμε σοβαρά για την καύλα μας, όχι να λέμε χαζομάρες. Σαν να λέω στον Busso που έχει 600 άλογα ότι μεγάλη η σπατάλη καυσίμου που θέλει να πατάει γκάζια στην Αιγαλέου κάθε μέρα
Το γκάζι είναι γκάζι, πατάς και καις και πληρώνεις και μολύνεις αλλά τουλάχιστον όσο πατάς το ευχαριστιέσαι. Αυτό που λες είναι σαν να πατάς το γκάζι ενώ είσαι ακίνητος. Και δεν πας πουθενά και είναι λάθος χρήση του asset χρήμα και βέβαια κακό για το περιβάλλον. Η χαμένη ενέργεια είναι κακό πράγμα, αυτό είναι που με ενοχλεί πραγματικά.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#907103 Ναι μωρέ. Μηχανή κάνα 700ρι και βάλε, μύλος 300+ , καφές από 50-60€ το κιλό, η οικονομία στο ρεύμα έλειπε :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
sknipper έγραψε:
BARHonda έγραψε:
sknipper έγραψε:
Το γκάζι είναι γκάζι, πατάς και καις και πληρώνεις και μολύνεις αλλά τουλάχιστον όσο πατάς το ευχαριστιέσαι. Αυτό που λες είναι σαν να πατάς το γκάζι ενώ είσαι ακίνητος. Και δεν πας πουθενά και είναι λάθος χρήση του asset χρήμα και βέβαια κακό για το περιβάλλον. Η χαμένη ενέργεια είναι κακό πράγμα, αυτό είναι που με ενοχλεί πραγματικά.

Και πως συμπεραίνεις ότι εγώ δεν γουστάρω τον καφέ που βγάζει η καφετιέρα μου; Ή μήπως προτείνεις να συνδέσω ποδήλατο και να κάνω πετάλι για να παράγω ενέργεια να ζεσταθεί η καφετιέρα;

Υ.Γ. Οι μεθ του Busso είναι καλές για το περιβάλλον;
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
PaNick67 έγραψε:Ναι μωρέ. Μηχανή κάνα 700ρι και βάλε, μύλος 300+ , καφές από 50-60€ το κιλό, η οικονομία στο ρεύμα έλειπε :lol: :lol:

Πρέπει να έχω δώσει 5Κ+ συνολικά για αυτά που έχω τώρα (2 μηχανές, 2 μύλοι) αλλά ναι, αυτά τα 20 λεπτά του ζεστάματος κάνουν την ζημιά…
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#907107 sknipper τα λες αυτά επειδή δεν έχεις περάσει από την HX/E61 σχολή. Θέλει διάβασμα, ασχολία και μεράκι. Δεν λέμε ότι όλοι οι άλλοι είναι άσχετοι, αλλά κάθε πράγμα έχει τα συν και τα πλην του και θα μείνεις εκεί που ξέρεις τι θέλεις, αλλά δεν βγάζεις τα άλλα άχρηστα.

Μπορεί να μην είμαι πλέον χρήστης ΗΧ αλλά μόνο περήφανος νιώθω γι'αυτά που μου έδωσε τόσα χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#907117 Καταλαβαίνω την ανάγκη να ζεσταθεί το μέταλλο αλλά όταν άλλα ζεσταίνονται σε 3 δευτερόλεπτα, ε από από εκεί στα 20 λεπτά είναι μεγάλη η διαφορά, 1-2-3 λεπτά οκ αλλά 20! :dizzy:
Καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει μια διαφορά που εκτιμάτε και αποζητάτε και δέχεστε να πληρώσετε και ο καθένας ξοδεύει χρόνο και χρήμα και γράφει το περιβάλλον όταν τον βολεύει απλά εμένα αυτό όσο νά 'ναι μου κακοφαίνεται. Αλλά ακριβώς, ο καθένας με τα γούστα του, μη χαλάμε τη ζαχαρένια μας. Πχ εμένα μου αρέσει να καταστρέφω το περιβάλλον χρησιμοποιώντας κλιματισμό και τρώγοντας κόκκινο κρέας! :eat: Τουλάχιστον δεν το ψήνω πολύ, το θέλω κόκκινο μέσα. :lol: