Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906098 Καθώς προχωράω στο καφεδο-ταξίδι μου οφείλω να αναγνωρίσω τις απίστευτες δυνατότητες που δίνει ο pour-over καφές (παίζω με πλαστικό V60). Απίστευτα πολλές επιλογές και δυνατότητες ρύθμισης και βελτίωσης στις οποίες έχεις τον απόλυτο(;;) έλεγχο.
Εννοείται ο καφές και το ψήσιμό του (το οποίο καθοδηγεί πολλές από τις παραπέρα επιλογές). άλεσμα αλλά και ο ίδιος ο μύλος γιατί δεν αλέθουν όλοι το ίδιο ακόμα κι αν είναι στο ίδιο πάχος, φίλτρο (στάνταρ, χλωριωμένο, χοντρό, αργό, γρήγορο, μεταλλικό κλπ), ποιότητα νερού, θερμοκρασία νερού, βρέξιμο φίλτρου και προθέρμανση κώνου (και βέβαια υλικό και σχεδίαση κώνου), αν θα ανακατέψεις τον καφέ και φτιάξεις κι έναν μικρό κρατήρα στη μέση ώστε να μην έχει μεγαλύτερο βάθος ο καφές στο αρχικό ρίξιμο νερού και πάει λέγοντας.
Και μόνο για το ρίξιμο του νερού έχεις: στόμιο από το οποίο εξαρτάται πόσο θα ρίχνεις (ταχύτητα) αλλά και το πότε η ροή χαλάει που μπορεί να το θέλεις ή όχι. Και βέβαια ίσως το πιο σημαντικό το πως/πού το ρίχνεις το νερό, με κυκλάκια λένε, ξεκινάς από τη μέση και πας άκρη αλλά δεν θέλεις να το ρίχνεις στο φίλτρο... Μετά άπειρες συνταγές ή προτάσεις για σωστή αναλογία καφέ/νερού, πόσο νερό θα βάλεις για bloom και πόσες φορές και πόσο θα περιμένεις ενδιάμεσα και πότε (με χρόνο ή όταν στεγνώσει) και πόσες επιπλέον φορές θα προσθέσεις νερό και πόσο κάθε φορά και πως και πόσο θέλεις να είναι ο συνολικός χρόνος..... Ο οποίος χρόνος επηρεάζεται από πολλά με επιπλέον κόλπο το να το ταρακουνάς λίγο γύρω γύρω αν το βλέπεις να κατεβαίνει γρήγορα και θέλεις να το καθυστερήσεις.
Προσπαθείς να ελέγξεις χίλα πράματα βασικά δια δοκιμής γιατί το κάθετί παίζει το ρόλο του στο πως θα περάσει το νερό, τι θα γίνει με τη σκόνη (που θέλεις να μην παίξει γιατί θα βγάλει πικρίλα) πόσο θα αναταράξεις τον καφέ με το πότισμα που του κάνεις.
Και αφού πετύχεις κάτι καλό μπορεί να μην ισχύει αν αλλάξεις καφέ ή ακόμα και ποσότητα (γιατί ακόμα και ίδια αναλογία έχεις άλλο πάχος καφέ) οπότε ίσως πρέπει να το αλέσεις πιο χοντρό για να μην καθυστερεί.

Όπως όλα τα πράματα πρέπει να παίξεις αρκετά για να βρεις τι σου αρέσει εσένα, το "ωραίος καφές" είναι διαφορετικό για τον καθένα. Και μετά αφού βρεις το τύπο καφέ που σου δίνει τις γεύσεις που σου αρέσουν αρχίζεις και νιώθεις τι χρειάζεται (τα πιο εύκολα και συνηθισμένα είναι διαφορετικό άλεσμα, αναλογία, λιγότερο ζεστό νερό, πιο πολύ blooming ή + ή - επιθετικό πότισμα) και προσαρμόζεσαι.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#906100 Αν θέλει κανείς ανάλυση από Σκνιπερ της διαδικασίας σκουπισματος μετά από πρωινό πέσιμο πείτε μου να βάλω μπροστά ( ή πίσω, αφού για σκούπισμα μιλάμε, πώς τα λέω χαχαχαχαχα) διαδικασίες για Patreon.

Ασε μας στον πόνο μας Σκνιπερ, ξυπνάμε και θέλουμε να σαπισουμε στο ξύλο την Lelit γιατί θα αργήσει 7 σεκ να χύσει στο φλυτζάνι.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906101 Χαχα, δεν το συζητάω ότι ο cold brew τους κερδίζει όλους σε χρόνο ενασχόλησης και είναι ο βασικός λόγος που με έχει κερδίσει αλλά μπορεί κανείς να ψάχνεται και λίγο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906196 V60 pour-over: Προσθήκη

Προσθέτω μία ακόμα δυνατότητα/μεταβλητή παράμετρο. Όπως είπα δεν αλέθει ο κάθε μύλος το ίδιο, μερικοί για την ίδια βασική ρύθμιση έχουν μεγαλύτερο εύρος μεγεθών από άλλους, μερικοί παράγουν πιο πολλή σκόνη που βουλώνει το φίλτρο, καθυστερεί το πέρασμα και αυξάνει την πικρότητα. Οπότε μερικοί προτείνουν και σούρωμα του αλεσμένου καφέ για να καθαρίσει από τη σκόνη.
Αυτό δοκίμασα σήμερα, τον σούρωσα και απομάκρυνα τη σκόνη. Η μέθοδος σε όλα τα άλλα ίδια (προετοιμασίες, καφές, αναλογίες, φίλτρο, νερό, ροή κλπ). Αλλά ο καφές κύλισε πολύ γρήγορα, σε 1' και κάτι όλα είχαν τελειώσει ενώ κανονικά στοχεύουμε σε 2'30''-3'30'', με αποτέλεσμα να μην γίνει επαρκής εκχύλιση και να βγει απλά καφέ ζουμί ακαθορίστου γεύσης. Οπότε για την επόμενη φορά θα πρέπει να αλέσω πιο λεπτά και ίσως να κάνω και λίγο κούνημα του κώνου για καθυστέρηση.

Και μην ξεχνάτε, ανακάτεμα των κόκκων πριν μπούν στο μύλο με υγρό κουταλάκι ή σπρέυ νερού για να καταπολεμήσουμε τον στατικό ηλεκτρισμό που κάνει τον αλεσμένο καφέ να κολλάει παντού.

Καφέ θέλατε.... Ε, ρε τι σας βάζω να κάνετε για να πιείτε έναν καφέ! :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
sknipper έγραψε:.... σούρωμα του αλεσμένου καφέ για να καθαρίσει από τη σκόνη.... Αλλά ο καφές κύλισε πολύ γρήγορα, σε 1' και κάτι όλα είχαν τελειώσει ενώ κανονικά στοχεύουμε σε 2'30''-3'30'', με αποτέλεσμα να μην γίνει επαρκής εκχύλιση και να βγει απλά καφέ ζουμί ακαθορίστου γεύσης. Οπότε για την επόμενη φορά θα πρέπει να αλέσω πιο λεπτά και ίσως να κάνω και λίγο κούνημα του κώνου για καθυστέρηση...
Λοιπόν πήγα τη ρύθμιση στο μύλο από το 40 στο 36 και όλα τα άλλα ίδια. Πήγε λίγο πιο αργά αλλά πάλι σχετικά γρήγορα. Με κούνημα που το καθυστερεί τελείωσε στο 1'50''.
Σαφώς καλύτερο από όλες τις προηγούμενες δοκιμές, πλέον είναι καφές και όχι νεροζούμι, έχει γεύση ευχάριστη απλά είναι αδύναμος, δεν έχει γίνει επαρκής εκχύλιση λόγω ταχύτητας απορροής του νερού.
Επόμενη φορά πάω για άλεσμα 30, που θα μου πάει, θα το πετύχω.

Όπως έμαθα ο μύλος μου είναι μεν conical burr αλλά μέτριας ικανότητας, το άλεσμά του κάνει αρκετή ανομοιομορφία μεγέθους. Δεν βιάζομαι να τον αλλάξω όμως, όσο ζει θα βασιλεύει.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906519 Διάβαζα συζητήσεις μας στο θέμα αυτό από τα μέσα του 2022 που πρωτοξεκίνησα το καφεδοταξίδι μου. Και χαμογελούσα βλέποντας πόσο αγαθός και πτωχός στη γνώση ήμουν. Περάσαν κιόλας 4 χρόνια.

Τώρα είμαστε Ελλάδα για διακοπές που η καλή μου δεν έχει την καφετιέρα φίλτρου οπότε φτιάχνει ελληνικό. Στο διάστημα που πέρασε πλέον υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί ελληνικοί καφέδες, και med και light roast, μπορεί να της πάρω κάποιον να δοκιμάσει.

Εγώ κάνω cold brew με μια καφετιέρα (French press) που είχε ξεμείνει του πεθερού μου, μια χαρά. Κάνω και ζεστό.
Φαίνεται ότι αυτά που νόμιζα ότι μου αρέσουν, τα dark roast δεν είναι αυτό που περίμενα και ότι μου πάνε καλύτερα τα medium-light roast. Το πρόβλημα είναι ότι ο δοκιμαστής μου, η γυναίκα μου, αρέσκεται στους καφέδες που εγώ μόλις κατάλαβα ότι δεν είναι του στυλ μου… Οπότε της λέω για δοκίμασε αυτό που εμένα μου φαίνεται πετυχημένο και αυτή που της αρέσουν τα βαριά και πικρά το φτύνει σαν πολύ ξυνό... Οπότε μαζί στη ζωή αλλά προχωράω μόνος στον καφέ. :lol:

Πλέον αποφάσισα ότι το επόμενο μηχανάκι φίλτρου για τη σύζυγο αν τυχόν ψοφήσει το Melittάκι θα είναι το moccamaster, χειροποίητο, ολλανδικό για μια ζωή.
https://www.moccamaster.eu/kbg-select

Επίσης κατάλαβα ότι ο μύλος παίζει τεράστιο ρόλο, λένε ότι θα πρέπει να είναι το πιο ακριβό σου καφεδόπραμα.
Έχει να κάνει με την κατανομή μεγέθους του τριμμένου καφέ. Ο πιο καλός βγάζει κυρίως αυτό που θέλεις και πολύ λίγα πιο μεγάλα ή πιο μικρά (τα μεγάλα δεν εκχυλίζονται επαρκώς και βγάζουν ξινό ή οδηγούν σε channelling, τα μικρά υπερεκχυλίζονται και βγάζουν πίκρα ή βουλώνουν τα φίλτρα).
Για espresso θέλεις και λίγα fines για να δίνει σώμα (οπότε κάνουν τα κωνικά μαχαίρια) αλλά για φίλτρου κλπ δεν τα θέλεις γιατί θέλεις καθαρότητα (σε αυτό βολεύουν τα επίπεδα μαχαίρια).
Στα επίπεδα η διάσταση 64mm μοιάζει το πιο βολικό και βελτιώσιμο και καλύτερα να τα έχει κάθετα για να αδειάζει καλύτερα (λιγότερες τριβές, θερμότητα και πιο πλήρες άδειασμα).
Για μοτέρ, brushless είναι καλύτερα, ροπές και κρατάει για πάντα και είναι και πιο αθόρυβος. Για τη ρυθμιζόμενη ταχύτητα δεν ξέρω αν θέλω να το πληρώσω (αν και μάλλον το έχουν όσα είναι με brushless μοτέρ).
Και ενώ ήμουν πολύ εναντίον όσων δεν έχουν αποθήκευση κόκκων από πάνω συνειδητοποίησα ότι ποτέ δεν αφήνω κόκκους στο μύλο, πάντα τρίβω όσο θέλω. Οπότε ακόμα κι αν είναι single dose και παίρνει μόνο μέχρι 50-60 το πολύ πολύ να πρέπει να τρίψω 2 δόσεις για να κάνω τη δουλειά μου (συνήθως βάζω 70-80 για το cold brew).
Το έψαξα κάμποσο, έστησα και excel-άκι και βλέπω ότι αν είναι να πάρω μύλο θα πήγαινα για τον Timemore 064S Gen 2 που αναμένεται να βγει από στιγμή σε στιγμή και που μοιάζει να είναι όλο πλεονεκτήματα. Αλλά δεν θα είναι φτηνός οπότε θααααα δούμε. Ίσως κάποτε όταν έρθει η ώρα.
Επίσης παίζει παιχνίδι και με αλλαγές των μαχαιριών (η κορεάτικη SSP φιγουράρει πολλαπλώς) ανάλογα με το είδος καφέ που εστιάζεις.... :dizzy:

Ευαγγέλιο σχετικά με τρίψιμο για όλους τους μύλους, οκ όχι όλους αλλά πολλούς. Μεταφράζει τις ρυθμίσεις τους ώστε να είναι συγκρίσιμοι με άλλους.
https://honestcoffeeguide.com/coffee-grind-size-chart/
Βέβαια ακόμα και τρίψιμο στα ίδια νανόμετρα δεν δίνει το ίδιο αποτέλεσμα γιατί ο κάθε μύλος έχει διαφορετική κατανομή και σχήμα αλεσμένων αλλά παίρνεις μια ιδέα αντιστοιχίας.

Για να προλάβω μερικούς ο τρίφτης θέλω να μπορεί να κάνει και espresso αλλά ακόμα δεν με ενδιαφέρει. Υποπτεύομαι όμως ότι μπορεί να ενδιαφέρεται η κόρη που γουστάρει τα κόλπα με καφέ και γάλατα και θα αρχίσει να πίνει καφέ σε 1-2 χρόνια οπότε κρατάω μικρό καλάθι ή καλύτερα μικρό portafilter!
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Isambard έγραψε:Πρέπει να σου αρέσουν οι boxer, και να έχεις μεγάλο πάγκο και τραπεζικό λογαριασμό.

Όχι μόνο μεγάλο αλλά και γερό γιατί πάει 64 κιλά :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#906657 Να γιατί boxer:

Για να κάνεις το καφέ σου, και να ετοιμάζεις παράλληλα κι ένα πανίνι για το δρόμο :s_coffee :eat: :rtfm:

Και το OG για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906703 Μετά από κάμποσες προσπάθειες η καφετιέρα-french press και το mocca-pot δεν με κέρδισαν και κατέληξα σε cold brew για κάθε μέρα και pour over V60 για όταν έχω χρόνο και όρεξη να ασχοληθώ παραπάνω. Το ένα μου δίνει την ευκολία (έτοιμος καφές για 5 μέρες) και το κρύο ενώ το V60 μου δίνει το fiddling, πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις και την καθαρότητα που τελικά εκτιμώ ιδιαίτερα. Θέλω τη διαφάνεια, να βλέπεις μέσα από το ποτήρι καφέ. Αυτό που μερικοί το λένε σαν τσάι. Οπότε πλέον φιλτράρω καλά και τον cold brew με τελικό φιλτράρισμα με χαρτί για να μου βγαίνει διαυγής σαν V60.
Η σύζυγος παραμένει με την καφετιέρα φίλτρου, εκτιμά τον αλεσμένο στο σπίτι αλλά θέλει να της τον αλέθω σε ποσότητα εβδομάδας και ω ιεροσυλία, βάζει τον τριμμένο καφέ στη φιλτρομηχανή από το βράδυ για να μπει αυτόματα μπρος το πρωί… Χωρίς σχόλια.

Αυτό που μου έδωσε χαρά τελευταία είναι ότι ανακάλυψα 2 πράματα (ναι για μερικούς εδώ μέσα είναι γνωστά αλλά δεν είναι όλοι σαν εσάς).
- το χτυπημένο γάλα κάνει τον καφέ πιο γλυκό. Και κάνει το εφέ της καφεΐνης να κρατάει περισσότερο (για αυτό μετά το μεσημέρι πίνουμε μόνο σκέτους καφέδες χωρίς γάλα).
- η πικρίλα δεν είναι ο κανόνας στον καφέ όπως νόμιζα (και όπως είχε αφήσει να εννοηθεί η σύζυγος που της αρέσει ο πικρός καφές). Απλά πρέπει να προσέξεις τι κάνεις (θερμοκρασία, άλεσμα, χρόνοι κλπ) και βέβαια να επιλέξεις τον κατάλληλο καφέ.

Έχοντας βρει τις μεθόδους που μου δίνουν αυτό που θέλω θα προχωρήσω στο να βρω τους καφέδες που μου ταιριάζουν περισσότερο γευστικά. Καταρχήν από ψήσιμο τείνω προς medium-light ή light). Δεν θα ασχοληθώ με υψόμετρα, πλυμένα ή άπλυτα ή ζυμωμένα κλπ, κυρίως προέλευση του καφέ. Και βέβαια πρέπει να βρω κάποιο καλό καφεδοκοπτείο με καλό VFM που να μην μου πιάνει τα οπίσθια.

Σχετικά με συντήρηση καφέ σε ψυγείο-κατάψυξη
Όχι ψυγείο, μόνο μειονεκτήματα.
Κατάψυξη σε όσο γίνεται πιο κλειστή συσκευασία με όσο γίνεται λιγότερο αέρα. Άρα μόνο σε μερίδες που θα χρησιμοποιηθούν όταν βγουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Όταν βγει από την κατάψυξη είτε τον τρίβεις αμέσως όσο είναι παγωμένος είτε τον αφήνεις αρκετή ώρα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προτού έρθει σε επαφή με τον αέρα και πάλι τον τρίβεις σχετικά σύντομα.

Έχετε άποψη για τις “κάψουλες” ESE (Easy Serving Espresso) για χρήση σε μηχανές espresso; 44mm με 7γρ καφέ (ή 14γρ για διπλό), με πολλές ποικιλίες, καλό για το περιβάλλον στο τι πετάς στο τέλος (καφέ και χαρτάκι). Βλέπω μεγάλη ποικιλία διαθέσιμη και τιμές λογικές αν προσφέρει την ευκολία που υπόσχεται (γλυτώνεις, RDT, τρίψιμο, ζύγισμα, WDT, tamping, χρονομέτρημα και έχει και πιο εύκολο καθάρισμα στο τέλος). Όπως είπα δεν με ενδιαφέρει ο espresso αλλά δεν είμαι μόνος στο σπίτι και έχω αρχίσει να ενημερώνομαι για μάρκες, μοντέλα, boilers, OPV, PID, καλαθάκια κλπ. Πιστεύω θα βόλευε για χρήση από γυναίκα/κόρη και το βλέπω να έρχεται όποτε πρέπει να είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ. :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906704 Πέρασα από έναν γείτονα που έχει μαγαζί με παγωτά αλλά πουλάει και καφέ, χάζευα τον μύλο του και τον ρώτησα πως αλέθει το καφέ του. Και κατάλαβα ότι ο συγκεκριμένος είναι γνώστης και όπως μου είπε αλλάζει τις ρυθμίσεις ανάλογα με παλαιότητα, υγρασία-θερμοκρασία, ακόμα και παρτίδα του ίδιου καφέ. Σωστός. Χωρίς αυτή την προσαρμοστικότητα θα είναι δύσκολο να κρατάς σταθερή την γεύση και την πελατεία. Για αυτό μου είπε πάρα πολλά καφεδομαγαζάκια ανοίγουν και κλείνουν, δεν μπορούν να κρατήσουν σταθερή την ποιότητα του καφέ τους.
Και άρχισα να σκέφτομαι, όλοι οι διάφοροι baristas ή όπως θέλετε να ονομάσετε τους υπάλληλους στις καφετέριες που φτιάχνουν τους καφέδες ξέρουν τι κάνουν; Δεν μου φαίνεται, επιβεβαιώνεται ο γείτονας, οι περισσότεροι στουρνάρια μοιάζουν, απλά χέρια να βγάλουν τη δουλειά συχνά με εποχιακή εργασία (φίλες της κόρης μου λένε ότι σκοπεύουν να εργαστούν για χαρτζηλίκι σε τέτοια μαγαζιά για 1-2 βάρδιες τη βδομάδα μόλις κλείσουν τα 16 που θα επιτρέπεται). Προφανώς κάποιος τους κάνει κάποια εισαγωγή ας το πούμε εκπαίδευση για να μην κάνουν ζημιά, Αλλά ξέρουν τι κάνουν και γιατί; Υπάρχει κάποιος μέσα στο μαγαζί που τσεκάρει και αποφασίζει αν πρέπει να αλλάξει κάτι ή οι σακούλες του καφέ έρχονται από τα κεντρικά με οδηγίες τυφλοσούρτη;
Άβαταρ μέλους
By edmond
#906708 Σιγά μην υπάρχει και γευσιγνώστης με γυμνασμένους γευστικούς κάλυκες :lol:
Εννοείται πως ανοίγουν την συσκευασία όπως είναι και χώνουν πράμα μέσα στο μύλο. Φτιάχνουν τον καφέ όπως...είναι και όλα καλά.
Η πελατεία προφανώς αποφασίζει την τύχη του μαγαζιού αν και μέσες άκρες δεν υπάρχουν τρελές διαφορές. Μεγάλο ρόλο παίζει η εγγύτητα στο μαγαζί, εγώ πχ όταν παίρνω αραιά και που κανά φρέντο στη δουλειά τον παίρνω από ένα μαγαζί 2 γωνίες πιο πέρα, ιδιώτης-->όχι αλυσίδα δλδ ο οποίος κάνει τιμιότατο καφέ. Ένα φεγγάρι είχε αλλάξει μάρκα και φυσικά το κατάλαβα. Πήρα άλλες 2 φορές αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Του το είπα με τρόπο ότι κάτι έχει αλλάξει και μου παραδέχτηκε ότι όντως βρήκε κάτι άλλο αλλά και ότι θα έπρεπε να τον καταναλώσει όλο για να επανέλθει στον προηγούμενο. Με έχασε βέβαια, όπως και μερικούς γνωστούς εκεί γύρω για λίγο καιρό και αφού επανήλθε με κεράσματα :roll: ξαναγύρισα.
Ελάχιστοι μπαρίστες περνάνε από σχετικά σεμινάρια και εργάζονται κυρίως σε εργοδότες όπου απαιτείται, ίσως και τύποις, το σχετικό...δίπλωμα. Στο il Toto ας πούμε, το μόνο προαπαιτούμενο για τις μνίτσες, είναι να έχουν περάσει από το GNTM... :shifty: :shifty: :twisted: