Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Chris
sknipper έγραψε:έχει κίνηση και δεν μπορείς να προσπεράσεις επικίνδυνος

Αυτό μπορείς να μου εξηγήσεις πώς το κρίνεις? Γενικά δεν νιώθω κίνδυνο όταν βρίσκομαι σε επαρχιακό δρόμο μιας λωρίδας ανα κατεύθυνση που δεν μπορώ να προσπεράσω. Κάθομαι πίσω από την νταλίκα με αρκετά μεγάλο κενό ωστε όποιος νιώθει αρκετά τολμηρός να μπορεί να με περάσει, να μπει πίσω από την νταλίκα και να προσπεράσει και αυτή αργότερα, και θεωρώ πως η νταλίκα είναι και μια πολύ καλή ασπίδα σε περίπτωση που κάνει κάποιος από απέναντι βλακεία.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Chris έγραψε:

Αυτό μπορείς να μου εξηγήσεις πώς το κρίνεις? Γενικά δεν νιώθω κίνδυνο όταν βρίσκομαι σε επαρχιακό δρόμο μιας λωρίδας ανα κατεύθυνση που δεν μπορώ να προσπεράσω. Κάθομαι πίσω από την νταλίκα με αρκετά μεγάλο κενό ωστε όποιος νιώθει αρκετά τολμηρός να μπορεί να με περάσει, να μπει πίσω από την νταλίκα και να προσπεράσει και αυτή αργότερα, και θεωρώ πως η νταλίκα είναι και μια πολύ καλή ασπίδα σε περίπτωση που κάνει κάποιος από απέναντι βλακεία.
Πλάκα μας κάνεις έτσι δεν είναι; Ε, στο ίδιο πνεύμα σου λέω, και πού να δεις πόσο πιο ασφαλής θα είσαι αν είσαι μέσα στη νταλίκα. Έχουν και κρεβατάκι, χαλαρώνεις κι άσε τον νταλικέρη να καθαρίσει. :lol:
Και κάποτε θα φτάσεις. :innocent:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#906249 Δεν μοιαζει για πλακα. Βασικα εχει δικιο
Αν το να εισαι σε επαρχιακο μονος σου ειναι επικινδυνο γιατι οποια μ@λ@κια του απεναντι μπορει να σε στειλει στα θυμαρακια, αν εισαι πισω απο νταλικα με σχετικη αποσταση ασφαλειας , εισια εξαιρετικα ασφαλης

Οποια λαθος του απεναντι θα το πληρωσει η νταλικα κι εσυ απο πισω θα εισαι ασφαλης αρκει να εχεις την αποσταση να φρεναρεις
Άβαταρ μέλους
By Bayern7
Chris έγραψε:

Στο συγκεκριμένο δρόμο που συζητάμε, πέρσι τα είδα όλα.

Στο σημείο που κατηφορίζει μετα την διασταύρωση για Παγώντα και Μαρκάτες.
Ήμουν πίσω απο φορτηγό αραγμένος απόσταση καμιά 50αρια μέτρα κρουιζάρω και απο πίσω κλασσικά κομβόι.
Σε κάποια φάση βλέπω 3-4 αυτοκίνητα πίσω έναν λακαμά με μια X3 1ης γενιάς να κάνει κάτι δολοφονικά προσπεράσματα.
Έτυχε να μην περνάνε εκείνη τη στιγμή αυτοκίνητα από το αντίθετο ρεύμα, οπότε σκέφτηκα θα τα κάνει σε σημεία που βλέπει αλλά ας έχω το νου μου...
Φτάνει πίσω μου. Και τι κάνει ο δολοφόνος;
Σε αριστερή τυφλή στροφή βγαίνει να με προσπεράσει, εγώ έβλεπα οτι ερχόταν αυτοκίνητο από απέναντι, αυτος δεν το βλεπε ακόμα.
Βγαίνει. Φτανει δίπλα μου και το αλλο αμαξι είναι 30 μέτρα μακριά οταν το είδε.
Σκέφτομαι, αυτός ενστικτωδώς θα φρενάρει, άρα πρέπει να του κάνω χώρο να μπει πίσω μου, οπότε πάτησα λίγο γκάζι πλησίασα το φορτηγό και βρήκε χώρο αυτός να μπει, αλλιώς θα είχαμε μετωπική ακριβώς δίπλα μπροστά μου και θα μας έπαιρνε και εμάς η μπάλα.
Γι αυτό είναι επικίνδυνοι αυτοί οι δρόμοι. Γιατί υπάρχουν τέτοιοι καλοί Χριστιανοί που τους φυλάει ο Θεός και δεν τους έχει πάρει ακόμα μαζί τους. Αυτούς και καναν φουκαρά που βρέθηκε στο δρόμο τους.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Chris έγραψε:

Ακριβώς, αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση. Ο κίνδυνος προέρχεται από κάτι ηλίθιους, σαν αυτόν που πέτυχε ο Bayern7, που θα κάνουν οποιαδήποτε μ@λ@κία σκεφτεί το ηλίθιο μυαλουδάκι τους, προκειμένου να φτάσουν 0,000001nanosec γρηγορότερα (στον άγιο Πέτρο πιθανότατα)

Και φυσικά κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει αν έχεις σωστές αποστάσεις, κτλ... Όταν / αν μπορέσεις να περάσεις με ασφάλεια, περνάς. Αν δεν μπορέσεις, δεν περνάς. Απλό είναι. Δεν θα σκοτωθούμε για να φτάσουμε μισό δευτερόλεπτο νωρίτερα...
Άβαταρ μέλους
By nass
Bayern7 έγραψε:Σκέφτομαι, αυτός ενστικτωδώς θα φρενάρει, άρα πρέπει να του κάνω χώρο να μπει πίσω μου, οπότε πάτησα λίγο γκάζι πλησίασα το φορτηγό και βρήκε χώρο αυτός να μπει,

Κατά τη γνώμη μου κακώς υπέθεσες τι θα έκανε και ήσασταν όλοι τυχεροί.
Μπορεί να ήθελε να χωθεί στο κενό μπροστά σου και εσύ να το μίκρυνες.
Εχω κάνει ακριβώς το ίδιο σε παρόμοια περίπτωση και ο τύπος μου τα έχωσε κανονικά, ότι πήγα να τον σκοτώσω πατώντας γκάζι.
Και παρότι έκανε μαλακισμένη και δολοφονική προσπέραση, στο συγκεκριμένο σημείο είχε δίκιο: η δική μου αντίδραση για να τον "διευκολύνω" και καλά αύξησε τον κίνδυνο για όλους.
Από τότε αποφάσισα να μην υποθέτω τίποτα και να "αφήνω τη φάση να εξελιχτεί" με σταθερό γκάζι-φρένο και όσο δεξιότερα γίνεται (να χωρέσει στην ανάγκη αριστερά μου)

markvag έγραψε:Ακριβώς, αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση. Ο κίνδυνος προέρχεται από κάτι ηλίθιους, σαν αυτόν που πέτυχε ο Bayern7, που θα κάνουν οποιαδήποτε μ@λ@κία σκεφτεί το ηλίθιο μυαλουδάκι τους, προκειμένου να φτάσουν 0,000001nanosec γρηγορότερα (στον άγιο Πέτρο πιθανότατα)

Και φυσικά κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει αν έχεις σωστές αποστάσεις, κτλ... Όταν / αν μπορέσεις να περάσεις με ασφάλεια, περνάς. Αν δεν μπορέσεις, δεν περνάς. Απλό είναι. Δεν θα σκοτωθούμε για να φτάσουμε μισό δευτερόλεπτο νωρίτερα...

Τα κλασσικά "τρενάκια" πίσω από νταλίκες σε στενούς επαρχιακούς δρόμους έχουν ως αποτέλεσμα τις αυτοκτονικές/δολοφονικές προσπεράσεις, δεν γίνονται αυτές "στη ψύχρα". Και τα τρενάκια έχουν αιτίες:
- Ο νταλικιέρης δεν διευκολύνει κάθε τόσο τους από πίσω να προσπεράσουν κάνοντας δεξιά και με φλας να τους δώσει σήμα καθαρού δρόμου
- Οι από πίσω δεν κρατάνε απόσταση καταρχήν πίσω από τη νταλίκα (αυτό που έλεγε ο Bayern7 είναι το σωστό, 3-4 μήκη αυτοκινήτου (ΟΚ όχι και 50 m...) κενό, όχι κολλητά στον πίσω προφυλακτήρα) αλλά και μεταξύ τους και πάνε όλοι σαν πρόβατα με το βλέμα κολλημένο στο μπροστινό τους και 2 m κενό.
- Τραβώντας στα άκρα αυτό που λέει ο markvag δε λένε μόνο "ε σιγά θα φτάσεις 1 nanosec γρηγορότερα" (*) αλλά όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα να διευκολύνουν αλλά εμπιδίζουν κιόλας.
- Κακή εκτίμηση των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου πχ. νομίζει ότι προλαβαίνει αλλά όχι...

(*) Μπορεί να έχει λόγο που προσπαθεί να φτάσει γρηγορότερα. Μου έχει τύχει πρόσφατα να πηγαίνω "αεροπορία" :superman: σε επαρχιακό δρόμο προσπαθώντας να προλάβω το τελευταίο φέρι.

Η προσωπική μου στάση είναι, να έχω αρκετά γρήγορο αυτοκίνητο :whistlink: ώστε να μην είμαι ποτέ για πολλή ώρα στο ¨τρενάκι" αλλά αν δεν μπορώ να το αποφύγω (πχ. έχει μήκος 100 αυτοκίνητα :lol: ) τουλάχιστον να μην κάνω τα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By otso
#906351 Eγω επειδη ζω επαρχια και ξερω οτι σε τρενακι δεν υπαρχει περιπτωση να μην τυχει ο μαλακας , βγαινω οπου μπορω να βρω αδειο σημειο και αφηνω το τραινακι να φυγει . Οπως και ο μαλακας που δημιουργει το τρενακι , χαρακτηριστικα αγροτες με τρακτερ . Εγω αν τυχει και βρεθω με τρακτερ σε ασφαλτο που το αποφευγω σαν τον διαολο το λιβανι δεν κοιταω μπροστα αλλά καθρεφτες , το κυριο μελημα ειναι να διευκολυνθουν οι απο πισω και μα φευγουν αερα να μην νοιωσουν εμποδιο μπροστα τους , οσο δεν παει αλλο δεξια , αλλοι απολαμβανουν το τρενακι .
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906353 Από τη στιγμή που δημιουργούνται τραινάκια και άσχετα αν εσύ/εγώ το πάρουμε απόφαση και πάμε χαλαρά ο κίνδυνος αυξάνεται γιατί είναι πιο πιθανό να υπάρχουν αυτοί που θα κάνουν το αυτοκτονικό προσπέρασμα. Και πάντα κάποιος θα θέλει να προλάβει το φέρυ, τα βαφτίσια, τη δουλειά του κλπ ή απλά είναι γλήγορος και δεν μπορεί να περιμένει.
Το θέμα είναι να είναι τέτοιος ο δρόμος που να μειώνει τη δημιουργία τραινακίων. Σημεία με επιπλέον λωρίδα για να γίνεται προσπέραση και σχετική διευκόλυνση από τον αργό νταλικέρη θα έκανε τεράστια διαφορά.
Για αυτό καταρχήν θεωρώ αυτόν τον δρόμο ή οποιονδήποτε άλλον, με συνεχείς στροφές και μέτρια άσφαλτο χωρίς χώρο για προσπέραση έμφυτα επικίνδυνο.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#906362 Στο τρενάκι ο εκνευρισμός των πίσω μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος και δεν θέλει πολύ να γίνουν παράτολμες ενέργειες. Ειδικά από κάτι ντόπιους που οδηγούν αργά και στη μέση γιατί "χεστηκα στα μέρη μου είμαι ας περιμένουν οι γροθοι πρωτευουσιανοι"
Άβαταρ μέλους
By Bayern7
nass έγραψε:
Bayern7 έγραψε:Σκέφτομαι, αυτός ενστικτωδώς θα φρενάρει, άρα πρέπει να του κάνω χώρο να μπει πίσω μου, οπότε πάτησα λίγο γκάζι πλησίασα το φορτηγό και βρήκε χώρο αυτός να μπει,

Κατά τη γνώμη μου κακώς υπέθεσες τι θα έκανε και ήσασταν όλοι τυχεροί.
Μπορεί να ήθελε να χωθεί στο κενό μπροστά σου και εσύ να το μίκρυνες.
Εχω κάνει ακριβώς το ίδιο σε παρόμοια περίπτωση και ο τύπος μου τα έχωσε κανονικά, ότι πήγα να τον σκοτώσω πατώντας γκάζι.
Και παρότι έκανε μαλακισμένη και δολοφονική προσπέραση, στο συγκεκριμένο σημείο είχε δίκιο: η δική μου αντίδραση για να τον "διευκολύνω" και καλά αύξησε τον κίνδυνο για όλους.
Από τότε αποφάσισα να μην υποθέτω τίποτα και να "αφήνω τη φάση να εξελιχτεί" με σταθερό γκάζι-φρένο και όσο δεξιότερα γίνεται (να χωρέσει στην ανάγκη αριστερά μου)

Προφανώς στο κενό μπροστά μου ήθελε να χωθεί όταν βγήκε για προσπέραση χωρίς να ελέγξει το αντίθετο ρεύμα.
Δεν υπήρχε περίπτωση να ήθελε να περάσει και μένα και την νταλίκα σουβλάκι.
Αλλά πίστεψε με, δεν προλάβαινε με τίποτα να μπει μπροστά μου. Οταν ξεκινούσε την προσπέραση ο πίσω μου, ο απέναντι ο φουκαράς (πρέπει να τα είδε όλα) ήταν ήδη δίπλα στο κενό νταλίκας - εμού.
η άλλη εναλλακτική θα ήταν να πλακωθώ στα φρένα, μιλάμε για φρενάρισμα πανικού, σκαρφάλωμα στο φρένο, όχι απλό φρενάρισμα και ο BMWάδακιας να κανει ενστικτωδώς δεξιά να χωθεί. Αν προλαβαίναμε. Ηταν τόσο οριακό.
nass έγραψε:- Οι από πίσω δεν κρατάνε απόσταση καταρχήν πίσω από τη νταλίκα (αυτό που έλεγε ο Bayern7 είναι το σωστό, 3-4 μήκη αυτοκινήτου (ΟΚ όχι και 50 m...) κενό, όχι κολλητά στον πίσω προφυλακτήρα) αλλά και μεταξύ τους και πάνε όλοι σαν πρόβατα με το βλέμα κολλημένο στο μπροστινό τους και 2 m κενό.

Όταν ξέρω τον δρόμο, και γνωρίζω ότι για τα επόμενα πολλά χιλιόμετρα δεν υπάρχει σημείο να προσπεράσω με ασφάλεια μια νταλίκα, τότε αφήνω μια άλφα απόσταση για να διευκολύνω τους γρήγορους που θέλουν να ζουν τη ζωή τους στα όρια. :roll: Σε φάση "εγώ δεν τολμάω να περάσω φορτηγό σε αυτην την στροφοδιαδρομή, εσείς που δεν κρατιέστε σας δινω χώρο να με περάσετε και να δοκιμάσετε την τύχη σας. Απλά απομακρυνθείτε από κοντά μου". :innocent:
Αν και το κάνω για να διευκολύνω τους βιαστικούς, μερικοί παπάρες το βλέπουν σαν πρόκληση για να κάνουν την ταρζανιά τους.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#906396 Αν είναι και τίποτα βράδι πίσω από την νταλίκα να δείχνει και τον δρόμο και ας κάνω και μισή ώρα παραπάνω.

Γενικά η οδήγηση μου τα τελευταία χρόνια έχει δύο παραμέτρους. Να φτάσω με ασφάλεια και ξεκούραστος.
Άβαταρ μέλους
By markvag
nass έγραψε:
Τα κλασσικά "τρενάκια" πίσω από νταλίκες σε στενούς επαρχιακούς δρόμους έχουν ως αποτέλεσμα τις αυτοκτονικές/δολοφονικές προσπεράσεις, δεν γίνονται αυτές "στη ψύχρα".

1) Έχω δει ΑΠΕΙΡΕΣ τέτοιες ηλίθιες προσπεράσεις στην ψύχρα :lol:
2) Δεν μιλάω για τρενάκι χωρίς αποστάσεις, μιλάω για σωστή απόσταση ασφαλείας.

nass έγραψε:(*) Μπορεί να έχει λόγο που προσπαθεί να φτάσει γρηγορότερα. Μου έχει τύχει πρόσφατα να πηγαίνω "αεροπορία" :superman: σε επαρχιακό δρόμο προσπαθώντας να προλάβω το τελευταίο φέρι.

Συγνώμη, αλλά ο κακός προγραμματισμός (ή η κακή τύχη) κάποιου, δεν είναι λόγος για να σφάξουμε κάθε έννοια ασφάλειας και νομιμότητας και να περάσουμε τυφλά όπου βρούμε. Ξέρεις πόσο θα καθυστερήσει ο κάθε "βιαστικός" αν πάνω στην τυφλή προσπέραση του έρθει μετωπική ένα άλλο όχημα;; Μία αιωνιότητα και μία μέρα...

Αν είσαι μόνος σου, χωρίς κίνδυνο για τους άλλους ή προσπερνάς σε λογικά σημεία, ΟΚ, αλλά τέτοιες τυφλές προσπεράσεις σε στροφές ή με κίνηση απέναντι δεν έχουν καμία δικαιολογία.

sknipper έγραψε:Από τη στιγμή που δημιουργούνται τραινάκια και άσχετα αν εσύ/εγώ το πάρουμε απόφαση και πάμε χαλαρά ο κίνδυνος αυξάνεται γιατί είναι πιο πιθανό να υπάρχουν αυτοί που θα κάνουν το αυτοκτονικό προσπέρασμα. Και πάντα κάποιος θα θέλει να προλάβει το φέρυ, τα βαφτίσια, τη δουλειά του κλπ ή απλά είναι γλήγορος και δεν μπορεί να περιμένει.

Στα @@ μας ο κάθε βιαστικός... Δεν θα σκοτωθούμε να περνάμε σε στροφές ή στα 2mm από το αμάξι απέναντι επειδή κάποιος δεν ξέρει να κάνει σωστό προγραμματισμό.

Είναι περίεργο πάντως πως σε χώρες που σε γράφουν επειδή έβηξες που λέει ο λόγος, δεν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές σε τέτοιο βαθμό... :innocent:

Bayern7 έγραψε:Σε φάση "εγώ δεν τολμάω να περάσω φορτηγό σε αυτην την στροφοδιαδρομή, εσείς που δεν κρατιέστε σας δινω χώρο να με περάσετε και να δοκιμάσετε την τύχη σας. Απλά απομακρυνθείτε από κοντά μου". :innocent:

Συμφωνώ, άμα θέλει να σκοτωθεί, ας το κάνει όσο πιο μακριά μου γίνεται.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#906475 once upon a time όταν διάβαζα το αμερικάνικο εγχειρίδιο για δίπλωμα φορτηγού εκεί , είχε έναν κανόνα που έλεγε ότι όταν από πίσω δημιουργηθεί ουρά 6-8 ?? αυτοκινήτων , ο νταλικέρης είναι υποχρεωμένος να κάνει στην άκρη , να σταματήσει εντελώς και να τους αφήσει να περάσουν . κάτι τέτοιο .
Άβαταρ μέλους
By sknipper
markvag έγραψε:Στα @@ μας ο κάθε βιαστικός... Δεν θα σκοτωθούμε να περνάμε σε στροφές ή στα 2mm από το αμάξι απέναντι επειδή κάποιος δεν ξέρει να κάνει σωστό προγραμματισμό.
Όχι δε θα σκοτωθείς επειδή περνάς στα 2mm, θα σκοτωθείς επειδή κάποιος άλλος παίρνει το ρίσκο και περνάει. Και το ρίσκο το παίρνει και για σένα που θα τον φας στα μούτρα ή θα σε σπρώξει στο γκρεμό.
Οπότε ο δρόμος αυτός δημιουργεί συνθήκες επικινδυνότητας για όλους, ακόμα και για αυτούς που πάνε ευλαβικά και προσεκτικά στην ουρά πίσω από το φορτηγό. Και για αυτό τον λέμε επικίνδυνο.
Άβαταρ μέλους
By Δημ.Φυλακτος
Dimitris_P έγραψε:Στο τρενάκι ο εκνευρισμός των πίσω μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος και δεν θέλει πολύ να γίνουν παράτολμες ενέργειες. Ειδικά από κάτι ντόπιους που οδηγούν αργά και στη μέση γιατί "χεστηκα στα μέρη μου είμαι ας περιμένουν οι γροθοι πρωτευουσιανοι"

Το ειχαμε παλια στα μερη μου απο Καστελλα μεχρι Αγ.Ιωαννη Ρωσο,ντοπιοι με φορτηγακια-αγροτικα-ως και τρακτερ πηγαιναν με το πασο τους και δεν εκαναν τιποτα για να βοηθησουν την ουρα που ειχε σχηματισθει πισω.
Βαλε να σου τυχαινε και κανενα φορτηγο ή λεωφορειο και ησουν τελειωμενος,τρενακι πραγματικο.
Με τις διανοιξεις αλλαξε η κατασταση,ακομη και εαν καποιο γιδι δεν κανει δεξια να διευκολυνει την κατασταση ειναι θεμα χρονου να φτασει σε διανοιξει (διπλη λωριδα) και εκει του φευγει η χαρα.