Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#905595 Έχει βρει η :inlove: μια συνταγή που βάζεις γιαούρτι ή cottage στον κιμά και βγαίνει σούπερ αφράτο και νόστιμο. Αν και τελευταία λόγω βαρεμάρας παίρνουμε Φάρμα ελασσόνα από efood όταν έχει σε προσφορά ή μπιφτέκια ή καλαμάκια κοτόπουλο
Άβαταρ μέλους
By bill33
Dimitris_P έγραψε:Έχει βρει η :inlove: μια συνταγή που βάζεις γιαούρτι ή cottage στον κιμά και βγαίνει σούπερ αφράτο και νόστιμο. Αν και τελευταία λόγω βαρεμάρας παίρνουμε Φάρμα ελασσόνα από efood όταν έχει σε προσφορά ή μπιφτέκια ή καλαμάκια κοτόπουλο

Η δικιά μου βάζει τριμμένη ντομάτα στα μπιφτέκια
Άβαταρ μέλους
By dimik
#905598 Τα βασικά συστατικά είναι ο κιμάς και η ποιότητα του\περιεκτικότητα σε λίπος, το κρεμμυδοζουμο ακα τριμμένο κρεμμυδι με τα υγρά του και η μπαγιάτικη ψίχα ψωμιού μουλιασμενη καλα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκειμενικά.

< >
Άβαταρ μέλους
By antonis78
#905599 Εγώ έχω 2 συνταγές για μπιφτέκια, μετά από πολλούς πειραματισμούς, μία light και μία κανονική. Δεν περιαυτολογώ αλλά όσοι έχουν δοκιμάσει μπιφτέκι φτιαγμένο και ψημένο από εμένα το μνημονεύουν :eat: . Στην παρέα πια είμαι ο μετρ του μπιφτεκιού :s_yes :lol: .

Στην Light εκδοχή βάζω άπαχο κιμά, τριμμένη (χωρίς φλούδα) ντομάτα, τριμμένο κρεμμύδι (στυμμένο, χωρίς τα υγρά), μαϊντανό, ελαιόλαδο, κέτσαπ, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, αυγό, νιφάδες βρώμης.

Στην κανονική, ο κιμάς είναι ελιά και οι νιφάδες βρώμης είναι ψωμί του τοστ στο μπλέντερ.

Έχω και μία μερακλίδικη, όπου στην κανονική version βάζω 20% χοιρινό κιμά, αλλά είναι για special occasions.

Παίζει ρόλο φυσικά και το ψήσιμο, πχ τα light θέλουν προσοχή να μην στεγνώσουν και είμαι από πάνω τους όλη την ώρα. Αν ποτέ γίνει μάζωξη BBQ, τα μπιφτέκια τα αναλαμβάνω εγώ :thumbsup: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimik
otso έγραψε:https://caruso.gr/biftekia-mystika/
Η καλύτερη συνταγή για σχάρα - τηγάνι αλλά θέλουν προσοχή στο γύρισμα γιατί ο κιμάς βγαίνει σχετικά υδαρής και διαλύονται εύκολα αν τυχόν κολλήσουν.
Ιδανικά σχάρα διπλής όψης για να τα γυρίζεις όλα μαζί εύκολα και παίρνεις το τέλειο μπιφτέκι.

Αν τα κάνεις μικρά δε ψήνονται εύκολα και μετά σε πιτουλα με ντομάτα κρεμμυδι τζατζικι...

< >
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
otso έγραψε:https://caruso.gr/biftekia-mystika/

Να τα μας! Εγω σε ηξερα εργατη της γης, του μοχθου, τι Καρουζο τσαμπουνας;

ποιος γιαπης μπηκε στον λογαριασμο του otso;
Άβαταρ μέλους
By otso
#905618 Eδω μεσα ειχε δημοσιευτει και τον εμαθα απο κατι λουκουλους , να πω την αληθεια ουτε του καρουζο μου αρεσαν τα εφτιαξα , επισης δεν μπορω να φαω φαγητο απο σχαροτηγανο . Η προσωπικη μου εμπειρια και τα καλυτερα που εχω φαει ειναι οταν ειχαν πρωτοανοιξει τα wendys νομιζω λεγονταν , σε κηφησια και γλυφαδα καθαυτο αμερικανιες . Εγω δεν εχω καταφερει ποτε να φτιαξω μαστερπισ απλα τρωγονται και εχω παψει να προσπαθω , απλα φτιαχνω οτι πιο ευκολο και απλο .
Άβαταρ μέλους
By egobrain
George_Prix έγραψε:Οτι κρεας και να εχω φαει εξω σε μαγαζι, εχω σκεφτει "κλαιν, εχω ψησει καλυτερα στο σπιτι".

Οσες συνταγες μπιφτεκι και να δοκιμασα ομως, ποτε δε σκεφτηκα "τελειο", οπως σκεφτηκα καμποσες φορες που εφαγα σε μαγαζια.

μπιφτεκι ή κεφτέ με γεύση οπως του σπιτιού άντε να φας σε κανα καφενειο με τη νοικοκυρα στην κουζίνα. όλα τα άλλα είναι φορτωμένα με msg/νιτρικά που ντοπάρουν τη γεύση.
πάρε συνταγη από κάποιον κιμπαρη ταβερνιάρη (ή και χασάπη) και δοκιμασε την πιστά στο σπίτι. άλλο πράγμα.
το ίδιο και στα χωριάτικα λουκάνικα.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#905751 Τα μυστικά για κεφτέ (κιοφτέ όπως τα έλεγε η Σμυρνιά γιαγιά μου) είναι τα εξής:

1) 1/3 καλός μοσχαρίσιος κιμάς με λίπος (ποντίκι ή σπάλα), 1/3 χοιρινός κιμάς και 1/3 ζυγούρι. Μπορεί βέβαια να γίνει και με σκέτο μοσχάρι.
2) Αρκετό μουλιασμένο χωμία με πολύ νερό μέσα (όχι καλό στράγγισμα) το οποίο κάνει τον κεφτέ αφράτο.
3) Να μπει όλος μέσα σε καυτό λάδι (deep fried) και όχι να τον γυρίζεις στο τηγάνι, μισοβυθισμένο

Για τα τυριά που λέγατε πριν, είναι καθαρά θέμα γούστου. Προσωπικά η φέτα δεν μου λέει κάτι. Δώσε μου ένα καλό cheddar, ένα pecorino, ή μια γραβιέρα και δεν θέλω κάτι άλλο.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
dimik έγραψε:Άλλο ο κιοφτες κι άλλο η κεφτέδα η αλλιώς μπιφτέκι.

< >

Ο κιοφτέ(ς) φτιάχνονταν στο τηγάνι με λάδι. Το μπιφτέκι ήταν διαφορετικό και δεν το θυμάμαι από την γιαγιά, που ήρθε από τη Σμύρνη το '22.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#905916 Η γιαγια μου απο τη Κω με καταγωγή κατά το ήμισυ απο το Αδραμύτιο δεν χρησιμοποιυσε κιμά στα κεφτεδάκια ,αλλα εκοβε μόνη της το κρέας με μαχαίρια σταυρωτά....Δεν υπάρχουν .Δεν εχετε φάει τετοιο πράγμα.
Ευτυχώς η μητέρα μου εχει κρατήσει ολες της συνταγές και τις κάνει τέλεια.Ντολμαδάκια κτλ....Εχω αρχίσει τα τετλευταια χρόνια και τις μαθαίνω και εγω γιατί θα χαθούν.