Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#903398 Οι πιο πολλές απάτες σήμερα δεν χρειάζονται την φυσική κάρτα. Αν χρησιμοποιείτε το κινητό,μπορεί κάποιος να διαβάσει τα στοιχεία της κάρτας σας μέσα από το κινητό, κατά την συναλλαγή.
Αν υπάρχει 2FA δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά μπορεί να προλάβουν να σας χρεώνουν ποσά κάτω από το όριο του 2FA. Στην Ελλάδα το όριο είναι αυτά 50 ευρώ αν δεν κάνω λάθος.

Ψάξτε για NGate / RelayNFC: Πρόκειται για πρόσφατες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού (εντοπίστηκαν το 2025-2026) που έχουν τη δυνατότητα να κλέβουν το σήμα NFC της κάρτας σας μόλις την ακουμπήσετε στο μολυσμένο κινητό.

Προσωπικά έχω πέσει θύμα τέτοιας απάτης. Προσοχή σε ταξί και γενικά μέρη που δεν περνάτε συχνά. Αν για κάποιο λόγο πάτε να πληρώσετε και το τερματικό απορρίπτει την συναλλαγή, μάλλον πρόκειται για ψεύτικο τερματικό και η κάρτα σας παίζει να έχει κλαπεί.

Πλέον χρησιμοποιώ Revolut που έχει πολύ καλή προστασία και αν χρειαστεί καταστρέφεις την κάρτα άμεσα.
Εννοείται αν καταλάβετε τέτοια απόπειρα, κλείδωμα αμέσως της κάρτας από το app της τράπεζας.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#903420 Το 30% του εισοδήματος με καρτές πως το πιανως τώρα που χρησιμοποιείς Ρεβολουτ;
Άβαταρ μέλους
By Isambard
GTS έγραψε:Το 30% του εισοδήματος με καρτές πως το πιανως τώρα που χρησιμοποιείς Ρεβολουτ;

Δεν την χρησιμοποιώ πάντα και παντού, σε μεγάλα καταστήματα, σουπερμάρκετ κλπ χρησιμοποιώ την κανονική πιστωτική.
Αλλά εκεί που μπορεί να γίνει η ζημιά με κλοπή τέτοιου τύπου (πχ ταξί) έχω τη Revolut.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
Isambard έγραψε:Οι πιο πολλές απάτες σήμερα δεν χρειάζονται την φυσική κάρτα. Αν χρησιμοποιείτε το κινητό,μπορεί κάποιος να διαβάσει τα στοιχεία της κάρτας σας μέσα από το κινητό, κατά την συναλλαγή.

Τα στοιχεία της κάρτας μέσα από το κινητό δε γίνεται να τα διαβάσει γιατί δενμ χρησιμοποιούνται τα ίδια τα στοιχεία της κάρτας μέσω nfc, αλλά ένα token που αφορά τη κάθε συναλλαγή μεμονωμένα

Νομίζω ότι είναι αδύνατο να σου κλέψει κάποιος τη κάρτα με google wallet/apple pay
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#903510 Η δική μου εμπειρία λέει άλλα πάντως, θεωρώ πως η κλοπή έτσι έγινε, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και υπήρχε και χρονική συσχέτιση.
Έβαλα παραπάνω και τις εφαρμογές. Με κάποιον τρόπο βρήκαν να το κάνουν.
Να πω επίσης πως η προσπάθεια να πάρουν χρήματα έγινε σε κανονικά τερματικά και όχι online.
Οι πρώτες δύο συναλλαγές ήταν λιγότερο από 50 ευρώ και πέρασαν χωρίς 2FA, η επόμενη ήταν 130 ευρώ και μου ήρθε το 2FA και πάτησα άρνηση και την ίδια στιγμή μπλόκαρα την κάρτα (πιστωτική Alpha bank).
Όλα αυτά έγιναν 1 ημέρα αφού σε ένα ταξί ενώ πλήρωσα με Apple Wallet και το κινητό, μου έβγαλε απόρριψη (και καλά) της συναλλαγής. Και το δοκίμασα με 2 διαφορετικές κάρτες και δεν πέρασε.
Είμαι σίγουρος πως ο ταξιτζής δεν είχε κανονικό τερματικό POS, αλλά κάποια συσκευή που έκλεψε την κάρτα.

Δεν είχε γίνει ποτέ διπλή απόρριψη συναλλαγής και δεν ξαναέγινε έκτοτε.
Υπόψιν, η 2η κάρτα ήταν η Revolut, αυτήν δεν προσπάθησαν να την χρεώσουν κάτι, δεν ξέρω γιατί όμως.
Η άλλη διαφορά τους ήταν πως η Revolut είναι Visa και η Alpha Mastercard, αλλά δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποια αξία.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#903513 Στο Brno στα τραμ έχουν βάλει μηχανήματα εντός όπου σκανάρεις κατευθείαν την κάρτα σου (ψηφιακή ή μη) για εισιτήριο. Έχουν επίσης site στο οποίο αγοράζεις ετήσιο pass με κάρτα. Στο μηχάνημα εντός του τραμ, αν πας στις πληροφορίες για να δεις την κατάσταση της κάρτας σου (σκανάροντας την), η κανονική θα σου δείξει ότι έχεις έγκυρο pass, η ψηφιακή της μορφή όμως μέσω του κινητού σου βγάζει αρνητικό. Συνεπώς τα στοιχεία που μεταδίδονται στις 2 περιπτώσεις δεν είναι όμοια. Δεν γνωρίζω βέβαια αν μέσω του μηχανήματος μπορείς να πάρεις τις ακριβείς λεπτομέρειες της ψηφιακής κάρτας (αριθμός, λήξη, όνομα κατόχου, CVV) όπως πιθανολογείς ότι θα έκανε ο ταρίφας ή όποιος άλλος κατάφερε και πήρε τα στοιχεία
Άβαταρ μέλους
By Bayern7
#903517 Δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε από apple pay.
Googlare να δεις πως δουλευει το apple pay και θα καταλάβεις γιατί.

"Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να σου έκλεψε την κάρτα στο ταξί:
Όπως είπαμε, το Apple Pay δεν στέλνει τον αριθμό της κάρτας σου (τον 16ψήφιο), αλλά ένα Token (έναν τυχαίο αριθμό) και έναν δυναμικό κωδικό που ισχύει μόνο για μία φορά.

Ακόμα κι αν η συσκευή του οδηγού ήταν "πειραγμένη" (skimmer), το μόνο που θα μπορούσε να υποκλέψει είναι αυτό το token.

Αυτό το token δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για άλλες αγορές, γιατί ο δυναμικός κωδικός ασφαλείας έχει ήδη λήξει.

Επομένως, ο οδηγός δεν θα μπορούσε να έχει τον αριθμό της κάρτας σου, την ημερομηνία λήξης ή το CVV για να κάνει τις "άσχετες χρεώσεις" μετά από μέρες."

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By thednick
#903549 Το ίδιο ισχύει και για το google pay αλλά και για τις απλές contactless πληρωμές με φυσική κάρτα. Σε καμία δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί το one-time code. Αλλά οι φυσικές κάρτες ειναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν σε relay attacks ακόμη και αν ειναι μεσα στο πορτοφολι.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#903555 Η φυσική κάρτα ήταν στο πορτοφόλι μου πάγωσε την ώρα που έγιναν οι χρεώσεις.
Δεν είχαν πρόσβαση στην φυσική κάρτα μου όταν έκαναν τις χρεώσεις και οι χρεώσεις έγιναν σε τερματικό σε φυσικό κατάστημα.
Άβαταρ μέλους
By nEK
#903571 Ειναι και το δαχτυλικο αποτυπωμα/ pin που δεν επιτρεπει την ολοκληρωση της χρεωσης.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#903631 Πάντως, κάποιος τρόπος κλοπής πρέπει να υπάρχει, γιατί εγώ χρεώθηκα την ώρα που η κάρτα ήταν μέσα στο πορτοφόλι μου.
Μπορεί να κάνω λάθος λοιπόν, αλλά κανείς δεν έγραψε τελικά πώς κατάφεραν να κάνουν την κλοπή.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#903639 Μπορεί να χακαραν κάποια εφαρμογή που κρατάει τα στοιχεία της κάρτας παράνομα χωρίς token, μπορεί να τα πέρασες σε κάποιο site χακαρισμενο με sniffing ή παρεμβολέα, πολλά μπορεί. Το θέμα είναι ότι δεν έπαθες μεγάλη ζημιά
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#905358 Είδα αυτό το promo https://m.popaganda.gr/newstrack/psicha ... megalonei/ και είπα ν'ανοίξω Snappi
Μετά από μερικές ημέρες όντως μπήκαν τα 25

Τώρα περιμένω να μπει και ένα 10% από shell που τρέχει promo πλήρωσε με snappi