Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By pienaf
#902526 Το πιο σύντομο ανέκδοτο την εποχή του ΑΙ:
"Εξυπηρέτηση πελατών".

Μ@μώ τα ρομπότ και ΟΛΗ την τεχνολογία τους!
Να δείτε που σε λίγο - οι μεγαλύτεροι - θα νοσταλγήσουμε τις ουρές...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#902784 Προσπαθώ να κάνω δηλώσεις εξ'αδιαθέτου κληρονόμων στο Ε9 τους.
Γιατί μπορούμε να κάνουμε τροποποιητική δήλωση Ε9 του έτους 2025 (για αλλαγές από 1/1/24) αλλά όχι του 2026 (για αλλαγές από 1/1/25 και μετά). Μπορώ να κάνω δήλωση για το 2027 (για αλλαγές από 1/1/26 και μετά).
Το δοκίμασα στης συζύγου και στης πεθεράς και μετά και στο δικό μου. Υποπτεύομαι ότι είναι επειδή δεν έχει γίνει εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ ακόμα. Αυτό είναι και περιμένουμε ή κάτι άλλο;
Να το δηλώσω στου 2027 ή να περιμένω να δηλωθούν σωστά στο 2026;
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#903663 Η :inlove: υποψιάζεται ότι για το 25 στην προηγούμενη δουλειά που είχε παραιτηθεί επειδή δεν την πλήρωναν και είναι ακόμα στα δικαστήρια όλο το τότε προσωπικό έχουν δηλώσει παραπάνω εισόδημα στη δήλωση, έτσι είπαν κι άλλοι. Θα μιλήσουμε και Δευτέρα με λογιστή αλλά έχει κανείς ιδέα τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις; Μην έρθει κανάς φόρος ντουβρουτζάς.
Άβαταρ μέλους
By nido
#905833 2 ερωτήσεις (περισσότερο για τους λογιστές της παρέας):

1) Τελικά άλλαξε κάτι με τα τεκμήρια των ΙΧ με 1η ημερομηνία ταξινόμησης πριν το 2010?
Η εγκύκλιος Ο.3068/18-11-2025 της ΑΑΔΕ, που κοινοποιεί τις διατάξεις του Ν. 5246/2025, δεν λέει ότι καταργείται η μείωση λόγω παλαιότητας (30% και 50%) για τα αυτοκίνητα που εξακολουθούν να φορολογούνται με βάση τα κυβικά, ενώ ταυτόχρονα τα ποσά του πίνακα υπολογισμού με βάση τα κυβικά έχουν μειωθεί στο μισό.... Τι ισχύει τελικά? Ακόμα και το ΑΙ έχει μπερδευτεί τελείως... :lol:

2) Ένας πρώην συνεργάτης έχει το εξής θέμα: Το μεγαλύτερο μέρος του 2025 δεν εργάστηκε (ετοιμάζεται να ανοίξει δικό του μαγαζί) και τα έσοδά του ήταν μόλις 2000κάτι € (ως υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα) ενώ τα έξοδα με κάρτες περίπου 3000€. Το τεκμαρτό του (αμάξι, σπίτι, κλπ) είναι ~10.000€, οπότε ίσα-ίσα το καλύπτουν το 30% που προβλέπει ο νόμος τα έξοδα με κάρτες για να μην φάει πρόστιμο (22% του υπολειπόμενοι ποσού). Το ερώτημα του είναι -αν το έχω καταλάβει καλά- αν πρέπει να κάνει "ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών" είτε για να "καλύψει το τεκμαρτό ποσό" είτε για να δεχτεί το σύστημα περισσότερα έξοδα απ' όσα ήταν τα έσοδα της συγκεκριμένης χρονιάς (και να μη βαρέσουν καμπανάκια κλπ κλπ).

Ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906614 Ερώτηση
Ο μακαρίτης ο πεθερός μου δικαιούται επιστροφή φόρου. Κληρονόμοι η σύζυγός του και οι 2 κόρες του.
Πως το ζητάνε; Βρήκα "Αίτηση για επιστροφή χρημάτων σε ΑΦΜ διαφορετικό του δικαιούχου επιστροφής" που αναφέρει "Για κληρονόμους αποβιωσάντων δικαιούχων". Καταρχήν αυτό;
Και βλέπω ότι υπάρχει διαφορά αν μέχρι 1500 κατά τίτλο (το θα πει αυτό το "κατά τίτλο"). Το συνολικό ποσό είναι περί τις 2500, τι ζητάει η καθεμιά, το μερίδιό της; 25% η σύζυγος και από 37,5% η κάθε κόρη; (δηλαδή 937,5 η γυναίκα μου)
Ευχαριστώ προκαταβολικά. Αν είναι πολύπλοκο και θέλει κάποιος να το αναλάβει επί πληρωμή ας μου στείλει σχετικό μήνυμα.
Άβαταρ μέλους
By manoliossss
sknipper έγραψε:Ερώτηση
Ο μακαρίτης ο πεθερός μου δικαιούται επιστροφή φόρου. Κληρονόμοι η σύζυγός του και οι 2 κόρες του.
Πως το ζητάνε; Βρήκα "Αίτηση για επιστροφή χρημάτων σε ΑΦΜ διαφορετικό του δικαιούχου επιστροφής" που αναφέρει "Για κληρονόμους αποβιωσάντων δικαιούχων". Καταρχήν αυτό;
Και βλέπω ότι υπάρχει διαφορά αν μέχρι 1500 κατά τίτλο (το θα πει αυτό το "κατά τίτλο"). Το συνολικό ποσό είναι περί τις 2500, τι ζητάει η καθεμιά, το μερίδιό της; 25% η σύζυγος και από 37,5% η κάθε κόρη; (δηλαδή 937,5 η γυναίκα μου)
Ευχαριστώ προκαταβολικά. Αν είναι πολύπλοκο και θέλει κάποιος να το αναλάβει επί πληρωμή ας μου στείλει σχετικό μήνυμα.
Από εκεί γίνεται αλλά πρώτα σιγουρέψου ότι έχει γίνει σωστά η διαδικασία δήλωσης θανάτου (ο θάνατος σαν θάνατος δηλώνεται αυτόματα,αλλά θέλει δικαιολογητικά από κληρονόμους - εγγύτερος συγγενείς ) αν αντιμετωπίσεις δυσκολία στείλε μου μήνυμα.,μπορω να σε βοηθήσω κι αν δεν θέλεις να ασχοληθείς καθόλου μπορώ να το αναλάβω .
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#906628 Για τον θείο μου που είχε κι αυτός πολύ μικρότερη επιστροφή η διαδικασία που μου είχαν πει από την εφορία ήταν η εξής:
Ή ο κάθε κληρονόμος θα κάνει αίτηση για την πάρτη του με το ποσοστό του, ή θα κάνουν εξουσιοδότηση σε έναν για να πάρει εκείνος όλη την επιστροφή και να τη μοιράσει.
Τα δικαιολογητικά όλα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Τελικά κάποιος δεν έκανε ποτέ την εξουσιοδότηση και δεν πήραν την επιστροφή να την έκαναν μια έξοδο σε ταβέρνα εις μνήμην του. Υπάρχει προθεσμία;