- 01 Μάιος 2026, 22:46
Σε συνέχεια της παραλαβής του εταιρικού
Peugeot 3008 1,5hdi EAT8, οι πρώτες εντυπώσεις:
Εξωτερικό - σχεδιασμός:
Ένα κλασσικό ψευδο-SUV οικογενειακό όχημα. Για τα γούστα μου, ΟΚ η εμφάνιση, ομορφούτσικο, τίποτα το ιδιαίτερο. Το χρώμα που έχει το συγκεκριμένο βέβαια δεν βοηθάει...
Εσωτερικό:
Από χώρους είμαστε πολύ καλά, βέβαια είναι και ένα αρκετά μεγάλο αμάξι (λίγο πάνω από 4,5 μέτρα και ψηλό). Μπροστά και πίσω δεν τίθεται θέμα (έχει και αεραγωγούς πίσω), ενώ και ο χώρος αποσκευών είναι τεράστιος. Μετά από 11 χρόνια με αμάξια με μέτριους χώρους (την μπεμπέκα και το Α3 της υπογραφής), μου φαίνεται πιο ευρύχωρο από το σαλόνι μου...
Τα πλαστικά, κτλ, είναι καλά, πιο χαμηλά πιο σκληρά, αλλά δεν πολυ-ασχολούμαι.
Η εργονομία;; Χμ... στην αρχή το ιδιαίτερο τιμόνι (και η θέση του) σε ξενίζουν, αλλά πολύ γρήγορα το συνήθισα και μπορώ να πω ότι με βόλεψε. Επίσης, έχεις πολύ καλή ορατότητα μπροστά και δεξιά - αριστερά (είσαι και πιο πάνω από τα περισσότερα αυτοκίνητα, κάτι που βοηθάει σαφώς), αλλά πίσω δεν βλέπεις σχεδόν τίποτα από την πολεμίστρα, ε... το πίσω παρ-μπριζ ήθελα να πω...
Η οθόνη από την άλλη... χμ... επί της ουσίας δεν έχω θέμα, και θεωρώ ότι θα το συνηθίσω σύντομα επίσης, αλλά προς το μαρόν (2 μέρες το έχω) θεωρώ ότι με αποσπά περισσότερο απ' όσο θα ήθελα... Έχει κουμπάκια - συντομεύσεις χαμηλά, μπροστά από τον λεβιέ του κιβωτίου, αλλά αυτά απλά φέρνουν το μενού που θέλεις (clima, GPS, μουσική, κτλ...) Επίσης, μπορεί να είναι θέμα κάποιας αναβάθμισης, αλλά στην οθόνη έχεις έλεγχο της μουσικής του κινητού, ΜΟΝΟ εάν έχεις Spotify, που ΔΕΝ έχω (γιατί έχω τα τραγούδια που θέλω στο κινητό μου)... και αν θέλω ν' αλλάξω τραγούδι, πρέπει να το κάνω από το κινητό. Α! Και έχεις GPS ΜΟΝΟ αν συνδέσεις το κινητό με καλώδιο...

Τέλος πάντων...
Εξοπλισμός:
Το αμάξι έχει πολλά πράγματα, δεν ξέρω τι είχε ως έξτρα ή σε τι εκδόσεις έβγαινε, πάντως έχει clima, και αρκετά βοηθήματα. Τα οποία δουλεύουν σε γενικές γραμμές καλά, ακόμα και το lane departure warning (το δοκίμασα επί τούτου σε κάποια στιγμή που ήμουν μόνος στην Εγνατία), ίσως το collision alert να είναι λίγο πιο ευαίσθητο απ' ότι θα ήθελα βέβαια, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει θέμα. Τα είχα όλα ανοιχτά, για να δω πως είναι και δεν μπορώ να πω πως με ενόχλησε κάτι. Έχει αισθητήρες στάθμευσης μπροστά - πίσω και κάμερα πίσω (

), led φώτα (όχι matrix δυστυχώς), οθόνη για καντράν, αλλά θα ήθελα να έχει και Blind spot warning, που δεν... Τέλος πάντων... λεπτομέρειες... Α, επίσης, δεν έχει USB θύρες πίσω για να φορτίζουν τα κινητά τα αφεντικά, αλλά έχει την κλασσική πρίζα "αναπτήρα"... Επίσης λεπτομέρειες...
Οδηγικά:
Δεν το έχω οδηγήσει και πολύ και όχι σε απαιτητικό δρόμο. Το πήρα από ανατολική Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο), πήγα Καλοχώρι, ξαναγύρισα ανατολικά και μετά γύρισα Δράμα.
Ο κινητήρας έχει δύναμη από πολύ χαμηλά μέχρι σίγουρα 4Κ σαλ και κάτι, αν και ακούγεται ίσως λίγο παραπάνω απ' όσο θα ήθελα και πολύ χαμηλά δεν έχει και ιδιαίτερα ευχάριστη χροιά, αλλά δεν είναι κάτι ενοχλητικό. Απλά θα τον ήθελα λίγο πιο ήσυχο... Δεν έχει ιδιαίτερο θόρυβο κύλησης (μετά το Α3 είναι αποκάλυψη

) και η ανάρτηση είναι μεν άνετη και με πολύ καλή απόσβεση, αλλά δεν είναι το μαγικό χαλί που ίσως κάποιος θα περίμενε από ένα οικογενειακό Γαλλικό αμάξι... Και πάλι, είναι πολύ άνετο, απλά δεν έχει αυτό το κάτι παραπάνω...
Το κιβώτιο είναι απλά εξαιρετικό. Ανεβάζει, κατεβάζει άμεσα, είτε στην τελείως αυτόματη λειτουργία είτε στη χειροκίνητη. Η μόνη περίπτωση να αισθανθείς ένα κενό είναι αν είσαι πχ με 90 χαω και 8η ταχύτητα και πατήσεις τέρμα γκάζι (πχ για μία προσπέραση), οπότε θα κατεβάσει 3-4 ταχύτητες μαζί, αλλά αυτό είναι θεωρώ λογικό. Με τα paddles έχεις 100% χειροκίνητη λειτουργία και το κιβώτιο δεν αλλάζει ποτέ (εκτός αν πάει να σβήσει ή να ξεπεράσεις το όριο του κινητήρα), εάν πατήσεις το κουμπάκι Μ (manual) και είσαι πχ στο Μ4 σημαίνει ότι έχεις όλες τις ταχύτητες μέχρι και την 4η, οπότε και αλλάζει μόνο του, μέχρι την 4η. Αν πας από τα paddles έχεις μόνο την ταχύτητα που επιλέγεις εσύ και δεν αλλάζει μόνο του. Πάντως, γενικά το αφήνεις στην ησυχία του και πάντα είναι στο σωστό σημείο.
Κατά τα άλλα ταξιδεύει άνετα με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, παραπάνω δεν με απασχολεί, το ηχοσύστημα είναι ΟΚ, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Ένα θέμα είναι πως έχω την εντύπωση πως το cruise control είναι χαλασμένο, γιατί δεν κατάφερα να το ενεργοποιήσω, παρόλο που προσπάθησα πολλές φορές...

Δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ...
Κατανάλωση; βάσει trip computer 5,9 lt / 100km, μια χαρά.
Επίσης, είδα πως το κοντέρ έχει πάντα 5χαω απόκλιση προς τα πάνω. Είτε η ταχύτητά σου είναι 50χαω, είτε 90χαω (πιο πάνω δεν ασχολήθηκα)
Θεωρώ πάντως πως το αμάξι είναι μία πολύ καλή πρόταση για μία οικογένεια. Έχει χώρους, εξοπλισμό, οδηγικά είναι ότι πρέπει για οικογενειακές μετακινήσεις και το δίνουν σε καλή τιμή (για τα δεδομένα της εποχής). ΟΚ, ο 1,5hdi δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του και αυτό είναι ένα θέμα, αλλά γενικά το αυτοκίνητο είναι θεωρώ ένα εξαιρετικό οικογενειακό. ΠΡΟΦΑΝΩΣ εκτός δρόμου δεν πάει πουθενά σοβαρά, απλά είναι λίγο πιο άνετο σε έναν (βατό) χωματόδρομο από ένα χαμηλό αυτοκίνητο (όπως πχ το Α3), αλλά δεν φτιάχτηκε για να είναι off road animal.
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>