- 28 Δεκ 2025, 15:05
To θέμα αυτόματης καφεδομηχανής μας απασχόλησε οικογενειακά καθώς εκτός από τη σύζυγο άρχισε και η κόρη να ενδιαφέρεται για καφέ (δεν πίνει ακόμα αλλά έρχεται η ώρα της). Οπότε επειδή με αυτά που λέτε μπερδεύτηκα έκανα μια σχετική έρευνα να καταλάβω τι παίζει. Εϊναι αρκετά πολύπλοκα τα πράματα γιατί κάθε μάρκα φτιάχνει πάρα πολλά μοντέλα με μικρές διαφοράς ή κυκλοφορούν παρόμοια παλιά και καινούργια μοντέλα. Παραθέτω τα ευρήματά μου, νομίζω ότι θα βοηθηθούν και άλλοι που ίσως το σκέφτηκαν αλλά χάσανε το μπούσουλα. Θα αναφερθώ σε βασικά χαρακτηριστικά αλλά και διαφορές και δυνατότητες.
- Ξεκαθαρίζω ότι μιλάω για αυτόματες μηχανές
bean to cup, δεν συζητάω για χειροκίνητες. Κατάλάβα ότι
υπάρχουν οι αυτόματες και οι υπεραυτόματες. Όσο πιο αυτόματη τόσο λιγότερη ενασχόληση αλλά και λιγότερες δυνατότητες καστομιάς. Στις απλές αυτόματες (ή ημιαυτόματες όπως τις λέω εγώ) ο καφές από το μύλο μπαίνει στο χερούλι που το βγάζεις και το βάζεις 5 πόντους πιο πέρα στο κυρίως μέρος για να γίνει ο καφές. Στις υπεραυτόματες δεν υπάρχει χερούλι, όλα γίνονται εσωτερικά μετά τις αρχικές επιλογές (τρίψιμο, συμπίεση, preinfusion, εκχύλιση). Εγώ αποφάσισα ότι κοιτάω αποκλειστικά για υπεραυτόματη (δεν πρόκειται η σύζυγος να θελήσει να χειριστεί ημιαυτόματη).
-
Οθόνες: χωρίς-μόνο κουμπιά, μικρή+κουμπιά, μεγαλύτερη αφής. Όσο πιο πολλά κόλπα τόσο πιο πολλά μενού και κουμπιά να πατήσεις. Αλλά μπορείς στα καλούτσικα να έχεις φτιάξει το προσωπικό σου μενού (3-4 μνήμες) και να σου κάνει το δικό σου με ελάχιστα πατήματα. Τελικά το απλό φτηνό μοντέλο είναι και πιο εύκολο-γρήγορο (μόνο ένα κουμπί για να επιλέξεις κάποιον από τους λίγους καφέδες που φτιάχνει).
-
Μενού, δυνατότητες: πόσα είδη καφέ (οι πιο ακριβές προσθέτουν πιο πολύπλοκους καφέδες και κρύα ροφήματα ή ακόμα και cold brew)
Άλλες ρυθμίσεις: ρύθμιση μύλου, θερμοκρασία (μέτριο, ζεστό, καυτό), ποσότητα καφέ (1-3 ή 1-5 στάδια, τρίβει πιο πολύ καφέ), ποσότητα νερού (είτε 1-3 είτε μέχρι να του πεις σταμάτα και μετά το θυμάται στο προφίλ σου)
-
Γάλα/αφρός: Το γάλα/αφρός γίνεται αυτόματα (εφόσον έχεις προσέξει να πάρεις την καλή έκδοση του μοντέλου που έχει καραφάκι με γάλα, στο απλό μπορεί το γάλα να είναι χειροκίνητο). Δηλαδή απλά βγάζεις την καράφα από το ψυγείο, την στηρίζεις στη μηχανή και στρίβεις το ρουξούνι πάνω από την κούπα σου. Σε κάποιες μπορείς να ρυθμίσεις και ποιότητα αφρού.
-
Καθάρισμα. Αν έχεις χερούλι θέλει καθάρισμα με τα χεράκια σου. Ακόμα και στις υπεραυτόματες βάζεις καφέ, βάζεις γάλα (η καράφα του μπορεί να φυλάσσεται στο ψυγείο) και πατάς 1-2 κουμπιά και περιμένεις. Μετά βάζεις ένα άδειο ποτήρι για να κάνει το ξέπλυμα του συστήματος. Και κάθε τόσο θέλει αφαλάτωση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Εννοείται ότι πρέπει να έχεις βάλεις καφέ από πάνω, νερό στο δοχείο και την μπρίζα στο ρεύμα (και αν θέλεις γάλα/αφρό, γάλα στο δοχείο στο ψυγείο). Και όταν θελήσεις καφέ:
- κούπα από κάτω,
- ανάβεις συσκευή, διαλέγεις τύπο καφέ τυχόν επιπλέον κόλπα και οκ
- (αν θέλεις καφέ με γάλα τότε προσθέτεις κρύο γάλα στο δοχείο, προσαρμόζεις το δοχείο στη συσκευή, κατευθύνεις ρουξούνι προς την κούπα)
- περιμένεις (ανάλογα με το μηχάνημα και το είδος καφέ περί τα 2 λεπτά), παίρνεις καφέ
- ίσως να θέλει και κάποιο ξέπλυμα μετά- ίσως και όχι.
- (αν είχες γάλα τότε ξεπλένεις τις σωληνώσεις του και αφαιρείς το δοχείο και το βάζεις στο ψυγείο)
Κάτι που δεν πολυσυζητιέται είναι:
-
ο θόρυβος. Τώρα τρίβω μια φορά την εβδομάδα σε στιγμή που με βολεύει και το βάζω σε αεροστεγές δοχείο για την καλή μου ή το χρησιμοποιώ άμεσα για το cold brew μου της εβδομάδας. Εφόσον όμως το τρίψιμο γίνεται εκείνη τη στιγμή ο πρωινός καφές του ενός μπορεί να σημαίνει άγριο ξύπνημα του άλλου.
-
το χωροταξικό θέμα. Η συσκευή έχει έναν κάποιον όγκο, όχι τόσο πλάτος περί τα 25cm αλλά κυρίως βάθος περί τα 45cm και αρκετό ύψος (αν πρέπει να γεμίζεις από πάνω ή να βλέπεις οθόνη από πάνω). Τόσο ο τωρινός μύλος όσο και η καφετιέρα είναι πολύ πιο ρηχά, αν και μαζί είναι πιο πλατιά δεν έχουν τόσο βάθος οπότε δεν θυσιάζεις πάγκο, με 45cm βάθος όμως πρακτικά δεν έχεις πάγκο μπροστά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη και ίσως χρειαστούν ανακατατάξεις στην κουζίνα.
- ειδικά για μένα θα πρέπει να συνεχίσω να έχω τον ξεχωριστό μύλο για να φτιάχνω το cold brew (εκτός αν πήγαινα σε πολύ ακριβό μοντέλο που δεν αλλά και πάλι θα θέλει μερικά λεπτά για να τον φτιάξει ενώ τώρα απλά ανοίγω το ψυγείο και τον βάζω στο ποτήρι μου).
Δεν είμαστε έτοιμοι για αγορά αλλά αν αγόραζα σήμερα έχω καταλήξει υπέρ της DeLonghi Magnifica EVO NEXT (κωδικός ECAM 310.60 μαύρο) για 380-400 λίρες Αγγλίας (500 από Άμαζον για το 312.80 titanium black).
aka onyx !