Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By glf
#900325 Που τα μαθαίνω; Μα.. από το Internet! χαχα
Έχω αρχίσει να παίρνω γνώση και για το i3, ίσως το έπαιρνα σε μτχ αν και φοβάμαι τιμές BMW.
Δες το κανάλι του "Rich Rebuilds" που πρόσφατα έκανε επισκευή σε 2 i3 σε γνωστά προβλήματα.
Άβαταρ μέλους
By fokion
glf έγραψε:Δες το κανάλι του "Rich Rebuilds" που πρόσφατα έκανε επισκευή σε 2 i3 σε γνωστά προβλήματα.

αν και το βασικο προβλημα του μπλε απο τα 2 ηταν ο κινητηρας κι οχι το ηλεκτρικο συστημα ( αν καταλαβα καλα)

kai tesla παλιωτερα.....
Άβαταρ μέλους
By glf
fokion έγραψε:
glf έγραψε:Δες το κανάλι του "Rich Rebuilds" που πρόσφατα έκανε επισκευή σε 2 i3 σε γνωστά προβλήματα.

αν και το βασικο προβλημα του μπλε απο τα 2 ηταν ο κινητηρας κι οχι το ηλεκτρικο συστημα ( αν καταλαβα καλα)

kai tesla παλιωτερα.....

Το κλου ήταν η διαπίστωση ότι ο τελευταίος χρήστης του i3 το είχε σαν βενζινοκίνητο...
Άβαταρ μέλους
By glf
#900430 Χθες πήγα μια ορεινή βόλτα. Ξεκίνησα από Κοζάνη με 98% (Zoe με 50kWh) και πήγα πρώτα στην Παναγίτσα στο Evora να δούμε τη θέα. Εκεί έχει και ένα AC φορτιστή που δεν χρησιμοποίησα.
Μετά πήγαμε στο Χιονοδρομικό στο Καϊμακτσαλάν που γινόταν ο κακός χαμός αν πήγαμε ψιλοαργά. Δεν υπήρχε θέση να αφήσω το αυτοκίνητο, πήγα είδα και τους νέους φορτιστές της ΔΕΗ που ήταν φυσικά πιασμένοι, ευτυχώς οι 3 από EV που φορτίζανε και μόνο ένας με παρκαρισμένο θερμικό (πινακίδα ZMI απορώ που βρέθηκε εκεί πάνω..)
Είπαμε ότι και στο σαλέ θα γινόταν χαμός και φύγαμε για Όρμα - Λουτράκι. Εκεί να δείτε τι πάει να πει αυτοκίνητο! Ήταν τόσος κόσμος όπως στο καλοκαιρινό φεστιβάλ, παντού αυτοκίνητα επειδή είχε και Παραμυθοχώρα για παιδιά.
Από εκεί πήγαμε Πρόμαχους και μετά Αριδαία για καφέ.
Η επιστροφή στο σπίτι με βρήκε με 7% μπαταρία, όλο αυτό το έκανα χωρίς καμία φόρτιση.
Στο χιονοδρομικό είχα 51% μπαταρία και όταν έπιασα την πεδιάδα πριν την Όρμα είχα 57% ...
Άβαταρ μέλους
By glf
#900465 Δε κράτησα χλμ.. γι αυτό το περιγράφω μιας και είχε και πολύ βουνό, στα 2000μ υψόμετρο είναι το χιονοδρομικό.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#900471 Ίδια μέρα, ίδια μέρη με τον glf. Έμεις είχαμε ξεκινήσει για Πόζαρ, αλλά είχε τόσο αμάξι στον δρόμο που καταλάβαμε ότι θα γινόταν πανικός, οπότε στρίψαμε αρχικά για Έδεσσα και μετά μια βόλτα μέχρι την λίμνη του Άγρα. Επιστροφή νωρίς το απόγευμα Θεσσαλονίκη.
Κατανάλωση το QQ 3.6lt/100Km. Το γέμισμα ήταν πριν την εκδρομή που κάναμε Τρίκαλα - Λίμνη Πλαστήρα (4.3lt/100Km). Σύνολο γύρω στα 750Km. Το τεπόζιτο έχει πάνω από 1/4 πετρέλαιο! :lol:
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#900474 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα
Εικόνα
Σύνολο km: 1.125,68
Κόστος καυσίμου: 25 € (ή 74,2 €, χωρίς promotions/credits/δωρεάν φορτίσεις).
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Scotch έγραψε:Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα
Εικόνα
Σύνολο km: 1.125,68
Κόστος καυσίμου: 25 € (ή 74,2 €, χωρίς promotions/credits/δωρεάν φορτίσεις).

Δηλαδή 6,5 ευρώ / 100κμ όσο το QQ περίπου παραπάνω.

Είναι γνωστό βέβαια ότι η φόρτιση σε ταχυφορτιστές κοστίζει και τελικά κάνει το ταξίδι παρόμοιο σε κόστος με κάποιο θερμικό.

Βασικά νομίζω ότι το πιο φθηνό ταξίδι το κάνει κάποιο plug-in/hybrid και μετά οτιδήποτε άλλο.

< >
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#900477 Να σημειώσω βέβαια πως το QQ έχει 340.000Km πάνω του και η αυτονομία δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο όλα αυτά τα χρόνια! :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#900478 Το plug-in είναι φθηνό μόνο όταν φορτίζεται καθημερινά και κινείται ηλεκτρικά. Σε ταξίδι, η μπαταρία αδειάζει στα πρώτα 40–60 km και μετά κουβαλάς νεκρό βάρος και λειτουργεί σαν βαρύ βενζινοκίνητο. Το hybrid ίσως είναι η πιο “ξεκούραστη” λύση, αλλά το EV, με σωστή φόρτιση, νομίζω πως παραμένει φθηνότερο. Αν επιμερίσεις και τα υπόλοιπα έξοδα των plug-in/hybrid (συντήρηση, τέλη, κλπ), σίγουρα δεν βγαίνουν πιο φθηνά.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Scotch έγραψε:Το plug-in είναι φθηνό μόνο όταν φορτίζεται καθημερινά και κινείται ηλεκτρικά. Σε ταξίδι, η μπαταρία αδειάζει στα πρώτα 40–60 km και μετά κουβαλάς νεκρό βάρος και λειτουργεί σαν βαρύ βενζινοκίνητο. Το hybrid ίσως είναι η πιο “ξεκούραστη” λύση, αλλά το EV, με σωστή φόρτιση, νομίζω πως παραμένει φθηνότερο. Αν επιμερίσεις και τα υπόλοιπα έξοδα των plug-in/hybrid (συντήρηση, τέλη, κλπ), σίγουρα δεν βγαίνουν πιο φθηνά.

Κι εγώ έτσι νόμιζα για τα πλακ ιν αλλά δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζεις.

Τα καινούργια που έχουν 20αρες μπαταρίες βγάζουν καμιά 100αρια χλμ ηλεκτρικά οπότε το κόστος πρακτικά επιμερίζεται.

< >
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#900483 Τη συντήρησή τους όμως μια χαρά τη θέλουν.
Προσωπικά τα βλέπω α) σαν ενδιάμεσο στάδιο, για όποιον φοβάται να πάει απευθείας σε αμιγώς ηλεκτρικό ή β) σαν αναγκαίο κακό, εφόσον το παρέχει ο εργοδότης (μαζί με τα καύσιμα και τη συντήρησή τους).
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Scotch έγραψε:Τη συντήρησή τους όμως μια χαρά τη θέλουν.
Προσωπικά τα βλέπω α) σαν ενδιάμεσο στάδιο, για όποιον φοβάται να πάει απευθείας σε αμιγώς ηλεκτρικό ή β) σαν αναγκαίο κακό, εφόσον το παρέχει ο εργοδότης (μαζί με τα καύσιμα και τη συντήρησή τους).

Υπάρχουν μετά κι αυτοί που δε μπορούν να φορτίζουν σπίτι οπότε τους καλύπτει μια χαρά νομίζω.

Πάντως γενικά, όπως σε όλα στην Ελλάδα, από σεβασμό μηδέν. Κανένας τους. Ούτε οι ηλεκτρικοί προς τους ηλεκτρικούς ούτε οι θερμικοί ούτε οι πλακιν. Μια απογοήτευση το θέμα φόρτισης ειδικά σε γιορτές, διακοπές κλπ.

Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Nikos! έγραψε:Υπάρχουν μετά κι αυτοί που δε μπορούν να φορτίζουν σπίτι οπότε τους καλύπτει μια χαρά νομίζω.

Αν είναι να εξαρτάσαι από πρίζα για να κάνεις οικονομία, γιατί να μην πας σε φουλ ηλεκτρικό; Αυτούς νομίζω καλύτερα τους βολεύει ένα αυτοφορτιζόμενο hybrid (REEV).

Nikos! έγραψε:Πάντως γενικά, όπως σε όλα στην Ελλάδα, από σεβασμό μηδέν.

Ακριβώς αυτό → «όπως σε όλα στην Ελλάδα». Γιατί να αποτελεί εξαίρεση η φόρτιση;
Ο «σεβασμός» δεν είναι έμφυτος, καλλιεργείται. Καλείς το 100 και, σιγά-σιγά, αυτό γίνεται παιδεία. Αρκεί η παράβαση να βεβαιώνεται και να εισπράττεται κάθε φορά.