Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#876231 Έχει βρει ο πεθερός ένα ωραίο ροζέ μοσχάτο, δεν θυμάμαι προέλευσης, το οποίο έχει άρωμα τριαντάφυλλου
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Dimitris_P έγραψε:Έχει βρει ο πεθερός ένα ωραίο ροζέ μοσχάτο, δεν θυμάμαι προέλευσης, το οποίο έχει άρωμα τριαντάφυλλου
Πολύ ωραίο ροζέ είναι αυτό

Check out this wine. I scanned it with the @Vivino app: https://www.vivino.com/wines/152783756

Και αυτά:

Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By elvet
#876310 Πολύ ιδιαίτερο ροζέ με άρωμα και γεύση ειναι ο Βυσσινόκηπος του Παλυβού
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#878993 Ο Κρητικός έχει εκπτώσεις στα κρασιά
https://kritikos-sm.gr/categories/kaba/ ... rtBy=offer
Χτύπησα κάτι μοσχοφίλερα και d'asti για τις γιορτές.
Άβαταρ μέλους
By glf
#879046 Καλά που είπες, d'asti θέλει και η δικιά μου.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#899822 Τους τελευταιους μηνες εχω αρχισει να φτιαχνω ζγα ζγα μια αξιολογη καβα. Καλες ετικετες και καμποσες απο αυτες ειναι επιλεγμενες χρονιες που ξεχωρισαν για τη σοδια τους. Το σκεπτικο μου ειναι να εχω ενα καλο μπουκαλι κρασι να ανοιξω οταν ειμαι σε καλο μουντ κι επισης να αφησω ανεγγιχτες καμια 10-15 φιαλες προς παλαιωση.

Το ερωτημα ειναι το ποτε ειναι η ιδανικη ωρα να ανοιξεις ενα παλιο κρασι. Ποτε εχει φτασει το γευστικο του ταβανι και δεν εχει αρχισει να το παιρνει η κατω βολτα. Για παραδειγμα εχω μερικα κρασια του 2011 (εξαιρετικη χρονια για τα περισσοτερα Ελληνικα κρασια) τα οποια πλησιαζουν τη 15ετια. Τι κανω? :hmmm:

Ιδου ενα μερος της καβας μου...

Εικόνα

Εικόνα

Και το καμαρι της καβας μου, ενα double magnum (3λιτρο) Γιανακοχωρι του 2011 :inlove:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#899824 Αν τα εχεις ετσι, αλλα ορθια να στεγνωνει ο φελος και στο απλετο φως, μαλλον ξυδι θα πιεις οταν τα ανοιξεις

Το κρασι θελει να ειναι ξαπλα σε χωρο σκοτεινο, υγρο και δροσερο. Αλλιως σε ειδικο ψυγειο κρασιων
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#899825 Εκει τα ειχα για λιγο μεχρι να καταληξω στο οριστικο μου πλανο οσον αφορα το ποια θα παλαιωσω. Πλεον εχω βαλει καμια 20αρια φιαλες στο "κελαρι" κι εχω εξω για καταναλωση 8 μπουκαλια που εχω σττον τοιχο. Σαν κελαρι εχω μια αποθηκουλα μεσα στο σπιτι. Προφανως οχι ιδανικες συνθηκες (περιπου 13 βαθμοι Κελσιου και 70% υγρασια) αλλα σιγουρα καλυτερες απο του υπολοιπου σπιτιου και προφανως σκοταδι και πλαγιαστα τα μπουκαλια.

Αυτη τη στιγμη για παραδειγμα εκει μεσα εχει 17.7 Κελσιου και 62% υγρασια που ειναι σαφως καλυτερες συνθηκες απο του υπολοιπου σπιτιου (22.3 και 39).

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Chris
#899826 Μου έλεγε ένας Γάλλος ότι όταν παίρνεις μπουκάλια με σκοπό να τα αποθηκεύσεις για χρόνια, υπολογίζεις να πάρεις μια εξάδα ξέρω γω ώστε να επιβιώσουν κάνα δυο, αρκετά χαλάνε αντί να παλαιωθουν. Εγώ είμαι άσχετος και δε μου αρέσει και το κρασί, απλά επαναλαμβάνω τι άκουσα.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#899844 Περιεργα μας τα λεει ο Γαλλος. Σιγουρα μερικα χαλανε αλλα δε νομιζω να μιλαμε για τοσο μεγαλο ποσοστο οσο ειπε ο τυπος. Εγω εχω πιει πολλα παλια (μεχρι και 10-15 χρονια) κρασια και ζητημα να χαλαστηκα 1 στις 10 περιπτωσεις που ειχε ξινισει το κρασι. Επισης ετυχε παλιο κρασι να εχει "εξασθενησει" (γευση, δυναμη, αρωματα) επειδη δε σηκωνε τοσο μακρα παλαιωση αλλα αυτο δεν ειναι τοσο ασχημο σεναριο. Παλι πινεται ευχαριστα, απλα σκεφτεσαι "επρεπε να το ειχα πιει πριν 2-3 χρονια το συγκεκριμενο".

Απο ολα τα κρασια που δοκιμασα τελευταια, ειναι 2 διαμαντακια με απιστευτο value for money!!!

Αυτο γυρω στο 10αρικο:
https://www.skroutz.gr/s/13792948/Ktima ... 750ml.html

Και αυτο γυρω στο 15αρι το οποιο μαλιστα ειναι 100% ξινομαυρο, μια ποικιλια που σηκωνει παλαιωση:
https://www.skroutz.gr/s/7111581/Ktima- ... 750ml.html

Αν δε με ξενερωνε το Γαλλοπουλο του Κρις, ετοιμος ημουνα να παρω 2-3 κιβωτια απο το καθενα και να τα βαλω σε ακομα καλυτερες συνθηκες (υπογειο) για 5-10-15 χρονια. Τωρα που η χρονια του 2023 που δοκιμασα ειναι καλη και φθηνη ακομα!!!

Αν και δεν το εχω κανει ποτε μονος μου και δεν ειμαι ειδικος, εχω διαβασει οτι μετα απο χρονια δοκιμαζεις μια φιαλη... μετα απο 1-2 χρονια δοκιμαζεις αλλη μια... και βλεπεις αν εχουν μαλακωσει οι τανινες και η οξυτητα ωστε να βρεις το πικ του κρασιου.

Το μονο ΣΙΓΟΥΡΟ ειναι οτι αυτα τα κρασια παιζει να κοστιζουν 2-5-10 φορες πανω (ναι μεχρι και τοσο ακραιες αυξησεις) απο την τρεχουσα τιμη τους σε 10-15 χρονια (ΑΝ επιδεχονται τοσο μακρα παλαιωση φυσικα).
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#899848 Γιατί δεν τα παίρνεις έτοιμα παλαιωμένα να τα πίνεις αντί να τα φυλάς;
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#899849 Μια φορά έδωσα πολλά και πήρα έτοιμο παλαιωμένο και ήταν απαίσιο. σα χαλασμένο κονιάκ.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Dimitris_P έγραψε:Γιατί δεν τα παίρνεις έτοιμα παλαιωμένα να τα πίνεις αντί να τα φυλάς;

Γιατι πολυ καλα και παλια κρασια κοστιζουν μια περιουσια. Για παραδειγμα αυτο:

https://www.cava.gr/GR/CATEGORY/%CE%9A% ... 1620216835

Το συγκεκριμενο κρασι το αγοραζα 8-15 Ευρω. Διαφορετικες σοδειες απο το 2000 εως το 2010, εχω πιει χωρις υπερβολη 10αδες μπουκαλια. Ηταν τρομερο κρασι για αυτο δε σταματησα να το αγοραζω, αλλα τα τελευταια χρονια ειδα την τιμη του να ανεβαινει πολυ ξαφνικα και η τελικη μαχαιρια ηταν το λινκ που παρεθεσα στο οποιο αυτη η παλια φιαλη κανει 285 Ευρα :dizzy:

Πραγματικα ξενερωσα γιατι "το ειδα" (οτι ειναι κρασαρος), αλλα "δεν το επαιξα" (δε στοκαρισα μερικα κιβωτια οσο ηταν τσαμπα). Ισως το συγκεκριμενο ανεβασε τοσο τις μετοχες του γιατι απεδειξε πως γινεται πολυ καλυτερο με μακρα παλαιωση, δεν ξερω. Για αυτο ψαχνω τι ακριβως παιζει με την παλαιωση, μπας και καταφερω να πιω τιποτα κρασακια σαν αυτο, που δε με παιρνει να τα πληρωσω μια περιουσια...