Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By glf
#897066 +1 Εγώ που καλύπτομαι και με 50αρηδες DC βλέπω να μπαίνουν συνέχεια 47αρηδες της ΔΕΗ blue σε πολλές μεριές που και πιο μικρά μηχανήματα είναι και πάντα θα μπορούν να κουμπώσουν εύκολα σε 3φασική παροχή στο μέρος εγκατάστασης. Αν είχαμε τέτοια σε κάθε S/M αντί για τα 22αρια AC θα ήμασταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ καλά.
Εγώ και έτσι μια χαρά είμαι πάντως. Το πρόβλημα είναι κυρίως το να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ οι θέσεις από παρκαρισμένους που δε φορτίζουν...
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#897067 Ό,τι και να λέμε, τα ελάσσονα θέματα είναι η μπαταρία, η αυτονομία, οι φορτιστές. Αυτά αργά ή γρήγορα θα διορθωθούν, το μείζον θέμα είναι η τιμή. Τα ηλεκτρικά είναι πανάκριβα για τον μέσο Έλληνα. Δεν έχουν όλοι καβατζα 20-30 χιλιάρικα, ούτε μπορούν όλοι να πάρουν με leasing. Η μόνη λύση είναι η Κίνα, σε κάποια λίγα χρόνια θα πλημμυρίσει η αγορά.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Dodger έγραψε:Ό,τι και να λέμε, τα ελάσσονα θέματα είναι η μπαταρία, η αυτονομία, οι φορτιστές. Αυτά αργά ή γρήγορα θα διορθωθούν, το μείζον θέμα είναι η τιμή. Τα ηλεκτρικά είναι πανάκριβα για τον μέσο Έλληνα. Δεν έχουν όλοι καβατζα 20-30 χιλιάρικα, ούτε μπορούν όλοι να πάρουν με leasing. Η μόνη λύση είναι η Κίνα, σε κάποια λίγα χρόνια θα πλημμυρίσει η αγορά.

Το θεμα με τους φορτιστες παντως δεν ειναι ουτε απλο ουτε ευκολο να λυθει, ειδικα στην χωρα μας. Γιατι περα απο τον αριθμο και την συχνοτητα υπαρχει η αξιοπιστια τους, να φορτιζουν με αυτο που υποσχονται δηλαδη, η ευκολια χρησης χωρις εφαρμογες κλπ και φυσικα το κοστος εγκαταστασης που περα απο την ΠΑΘΕ αντε και την Εγνατια χλωμο ως πεθαμενο να αποσβεστει

Εδω εχει θεματα ο Μπγιορν στην Νορβηγια που πρεπει να ειναι η χωρα με τις καλυτερες - πυκνοτερες υποδομες στην Ευρωπη
Άβαταρ μέλους
By glf
#897071 Εικόνα
Σήμερα έχουμε 560 τοποθεσίες με DC στο χάρτη, ΕΚΤΟΣ της Αττικής που δεν έχω καταγράψει ακόμα στο χάρτη μου.
Κάθε τοποθεσία μπορεί να έχει φυσικά πολλές παροχές (καλώδιο φόρτισης).
Στην Αττική χοντρικά είναι σχεδόν το 1/3 των σταθμών όλης τη χώρας.... οπότε do the math.

Από εξάπλωση καλά πάμε και όσο εκμεταλλεύονται και Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις θα πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Dodger έγραψε:... Τα ηλεκτρικά είναι πανάκριβα για τον μέσο Έλληνα. ...Η μόνη λύση είναι η Κίνα, σε κάποια λίγα χρόνια θα πλημμυρίσει η αγορά.
Εμένα η εντύπωση μου (εδώ στην Αγγλία) είναι ότι έχουμε ήδη πλημμυρίσει από κινέζικα αυτοκίνητα. Μάρκες που δεν είχαμε ξανακούσει (και που δεν θέλω να ξανακούσω). Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ψάχνονται για το πως θα αντιμετωπίσουν το κινεζικό τσουνάμι από ηλεκτρικά.

PaNick67 έγραψε:...Γιατι περα απο τον αριθμο και την συχνοτητα υπαρχει η αξιοπιστια τους, να φορτιζουν με αυτο που υποσχονται δηλαδη, η ευκολια χρησης χωρις εφαρμογες κλπ...
Νομίζω ότι για τη φαινομενικά αργή φόρτιση πιο πολύ ευθύνεται το σύστημα φόρτισης/μπαταρία του αυτοκινήτου παρά η ικανότητα του φορτιστή. Οι φορτιστές μπορεί να βγάζουν μέχρι πχ 100 και το αυτοκίνητο σου μπορεί να ξεκινάει με 100 αν είναι ψιλοάδειο αλλά καθώς γεμίζει και ζεσταίνεται ρίχνει τα αμπέρ για προστασία. Δεν φταίει ο φορτιστής για αυτό.
Επίσης αν ο φορτιστής λέει 100 αλλά έχει 2 εξόδους και 2 αυτοκίνητα φορτίζουν ταυτόχρονα τότε τα 100 μοιράζονται. Για αυτό πάντα προτιμάς άδειο φορτιστή.
Σχετικά με τον αριθμό των φορτιστών (που να λειτουργούν) και που να είναι τουλάχιστον 100άρηδες η κατάσταση θα βελτιώνεται. Αλλά στις μεγάλες εξόδους πάντα θα υπάρχει πρόβλημα σε φορτιστές στις εθνικές οδούς. Άσε που εκεί θα είναι και πιο ακριβό το ρεύμα.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
Dodger έγραψε:Ό,τι και να λέμε, τα ελάσσονα θέματα είναι η μπαταρία, η αυτονομία, οι φορτιστές. Αυτά αργά ή γρήγορα θα διορθωθούν, το μείζον θέμα είναι η τιμή. Τα ηλεκτρικά είναι πανάκριβα για τον μέσο Έλληνα. Δεν έχουν όλοι καβατζα 20-30 χιλιάρικα, ούτε μπορούν όλοι να πάρουν με leasing. Η μόνη λύση είναι η Κίνα, σε κάποια λίγα χρόνια θα πλημμυρίσει η αγορά.

Ακριβώς τα ίδια είπε και ο ceo της Renault πριν λιγες μερες επιτιθέμενος κυρίως στις πολιτικές της Ευρώπης.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Scotch έγραψε:Πάντως, προσωπικά, δεν θα άλλαζα το ηλεκτρικό που έχω για κάποιο που φορτίζει ακόμη πιο γρήγορα. Δεν θυμάμαι ποτέ να βιάζομαι να συνεχίσω το ταξίδι μου και να λέω "αχ να φόρτιζε πιο γρήγορα". Αντιθέτως θυμάμαι άπειρες φορές να σπεύδω να αποδεσμεύσω τον φορτιστή, επειδή έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση.
Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για πυκνότερο δίκτυο ταχυφορτιστών, παρά για ταχύτερη φόρτιση.

Θεωρώ κι εγώ (που δεν έχω ηλεκτρικό), πως όντως το μεγαλύτερο θέμα είναι η πυκνότητα και η επάρκεια του δικτύου, όχι τόσο η ταχύτητα της φόρτισης. Αυτό (θεωρώ) πως έχει μεγαλύτερη σημασία σε ένα ταξίδι και όχι στην καθημερινότητα. Που και πάλι, αν ένα ηλεκτρικό βγάζει 250-300χλμ στην εθνική, το να κάνεις ένα διάλειμμα 20-30 λεπτά για να πάρεις άλλα 200-250 χλμ δεν είναι κάτι τραγικό... Απλά, να είσαι σίγουρος ότι θα βρίσκεις έναν επαρκώς γρήγορο φορτιστή ανά πχ 20-30χλμ.

Δηλαδή νομίζω πως οι υπερ-υψηλές ταχύτητες φόρτισης που ακούγονται τελευταίως (100kwh σε 10 λεπτά ξερωγω) είναι πιο πολύ για να βγουν επικεφαλίδες σε sites, παρά αφορούν την πλειοψηφία του κόσμου... ΟΚ, για ένα μικρό ποσοστό χρηστών που κάνει πολύ συχνά μεγάλα ταξίδια, ναι, είναι σημαντικό, για το υπόλοιπο 98% όχι ιδιαίτερα...

PaNick67 έγραψε:Το θεμα με τους φορτιστες παντως δεν ειναι ουτε απλο ουτε ευκολο να λυθει, ειδικα στην χωρα μας.

Δεν νομίζω, είναι θέμα αποσβέσεων, από ένα asset που σου δίνει έσοδα... Περισσότερα ηλεκτρικά στον δρόμο = περισσότερα έσοδα. Προφανώς είναι ένας κύκλος (και το κόστος και η δυνατότητα απόκτησης ηλεκτρικών από το κοινό είναι σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση), αλλά πλέον δεν θεωρώ πως το κόστος περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών φόρτισης είναι τόσο ανασταλτικός παράγοντας...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#897099 Ακριβώς αυτό είναι το βασικό: η εμπιστοσύνη στο δίκτυο. Με το που βγαίνεις από τα Βαλκάνια έχεις την πολυτέλεια να προγραμματίζεις στάση για φόρτιση στο 10% ή και λιγότερο, εκμεταλλευόμενος φουλ ταχύτητα φόρτισης. Στην Ελλάδα αυτό δεν είναι ακόμα εφικτό. Θα προγραμματίσεις τη στάση στο 20+% για παν ενδεχόμενο.

Ο χρόνος φόρτισης 5%-65% είναι αισθητά μικρότερος του 25%-85%.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#897123 Και, ξαναλέω, όλα αυτά είναι για το ταξίδι. Πόσα ταξίδια κάνετε το χρόνο; 5;; 10;; Προσωπικά, ταξίδι πάνω από 200χλμ 1-2 φορές το χρόνο...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Scotch έγραψε:
Isambard έγραψε:Σήμερα για το ίδιο πράγμα, πρέπει να περιμένεις 30 λεπτά, κάτι που δε βολεύει, ό,τι και να λένε οι φίλοι των ηλεκτρικών.

Και τώρα δεν απέχουν πολύ πάντως.
Εικόνα
Πάντως, προσωπικά, δεν θα άλλαζα το ηλεκτρικό που έχω για κάποιο που φορτίζει ακόμη πιο γρήγορα. Δεν θυμάμαι ποτέ να βιάζομαι να συνεχίσω το ταξίδι μου και να λέω "αχ να φόρτιζε πιο γρήγορα". Αντιθέτως θυμάμαι άπειρες φορές να σπεύδω να αποδεσμεύσω τον φορτιστή, επειδή έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση.
Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για πυκνότερο δίκτυο ταχυφορτιστών, παρά για ταχύτερη φόρτιση.

Μιλάς εκ του ασφαλούς βέβαια, μιας και το Tesla πιάνει τα 250KW στην φόρτιση, οπότε σε ένα τέταρτο έχεις πάρει ένα επιπλέον 50% στην μπαταρία σου. Ένα αξιοπρεπέστατο EV3 για παράδειγμα όμως με max dc charging 135KW, θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για την ίδια φόρτιση.

Όσο για τα ταξίδια που αναφέρει ο Μάρκος, πέρα από τα επαγγελματικά που συχνά ξεπερνούν τα 400Km αυθημερόν, συνήθως οι ημερήσιες εκδρομές πλησιάζουν άνετα τα 300Km. Για ένα φαγητό να πας Σέρρες/Κερκίνη, ή Νυμφαίο είναι περίπου 300Km συνολικά.

Πιστεύω ότι θα ήμουν ΟΚ με ηλεκτρικό αν ήξερα ότι έχει τουλάχιστον 500Km σε ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου και με όλες τις συνθήκες. Όχι να είναι στα 500Km με ιδανικές συνθήκες και μόλις πιάσουν τα κρύα ή οι καύσωνες να πέφτει η αυτονομία του στα 400Km. Συν το γεγονός πως όσο περνάει ο καιρός η αυτονομία του θα πέφτει.
Άβαταρ μέλους
By glf
markvag έγραψε:Και, ξαναλέω, όλα αυτά είναι για το ταξίδι. Πόσα ταξίδια κάνετε το χρόνο; 5;; 10;; Προσωπικά, ταξίδι πάνω από 200χλμ 1-2 φορές το χρόνο...

Τώρα με το Zoe κάνω πολλά παραπάνω ταξίδια, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε:
Όσο για τα ταξίδια που αναφέρει ο Μάρκος, πέρα από τα επαγγελματικά που συχνά ξεπερνούν τα 400Km αυθημερόν, συνήθως οι ημερήσιες εκδρομές πλησιάζουν άνετα τα 300Km. Για ένα φαγητό να πας Σέρρες/Κερκίνη, ή Νυμφαίο είναι περίπου 300Km συνολικά.

Ναι, αλλά αν πας πχ Νυμφαίο για μία ημερήσια εκδρομή και ξεκινήσεις γεμάτος, εκεί θα παρκάρεις για αρκετές ώρες. Άρα, αν υπάρχει ένας αξιοπρεπής φορτιστής (πχ να σου δίνει κατά μέσο όρο 20kw/h), μέχρι να φας, να πιεις τον καφέ σου, κτλ., θα έχεις πάρει αρκετή ενέργεια για να επιστρέψεις, χωρίς καν να ασχοληθείς. :s_wink 2-3 ώρες δεν θα είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο; :s_wink

glf έγραψε:Τώρα με το Zoe κάνω πολλά παραπάνω ταξίδια, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα :lol:

Καλά, εσύ είσαι άλλη περίπτωση! :lol:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
markvag έγραψε:
axel12p έγραψε:

Ναι, αλλά αν πας πχ Νυμφαίο για μία ημερήσια εκδρομή και ξεκινήσεις γεμάτος, εκεί θα παρκάρεις για αρκετές ώρες. Άρα, αν υπάρχει ένας αξιοπρεπής φορτιστής (πχ να σου δίνει κατά μέσο όρο 20kw/h), μέχρι να φας, να πιεις τον καφέ σου, κτλ., θα έχεις πάρει αρκετή ενέργεια για να επιστρέψεις, χωρίς καν να ασχοληθείς. :s_wink 2-3 ώρες δεν θα είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο; :s_wink

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει. Ειδικά σε τέτοιες ημερήσιες εκδρομές ή σε διήμερα στην επαρχία, έχω διαπιστώσει δυστυχώς ότι αν έχεις ηλεκτρικό θα πρέπει να κάνεις το πρόγραμμα σου με βάση το που έχει φορτιστή, ή να σπαταλήσεις χρόνο από την εκδρομή για να φορτίσεις.

Πήγα εκδρομή Σέρρες - Κερκίνη την προηγούμενη εβδομάδα. Στα σημεία που σταματήσαμε στην εκδρομή μας δεν υπήρχε φορτιστής. Αν είναι να επιλέξω ταβέρνα με βάση το αν έχει κοντά φορτιστή, ασ'το καλύτερα... Και αν πας μόνος σου, έχει καλώς, αν είσαι με παρέα δε μπορείς να τους τραβάς όπου θέλεις γιατί το αμάξι σου βγάζει με το ζόρι 300-350Km στον αυτοκινητόδρομο.

Το καλοκαίρι πήγαμε διήμερη εκδρομή στην περιοχή του Μετσόβου (όχι στο Μέτσοβο) και την επόμενη ημέρα γυρίσαμε από Τρίκαλα. Στο χωριό που μέναμε δεν υπήρχε φυσικά φορτιστής, ούτε εκεί που καθίσαμε να φάμε. Το μόνο σημείο που σταματήσαμε και θυμάμαι να έχει φορτιστές ήταν στο εργοστάσιο της Βιολάντα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ήταν για τους υπαλλήλους και όχι για τους πελάτες.

Το παράδοξο είναι πως το καλοκαίρι που κατεβήκαμε Πάτρα, κάναμε εκ των πραγμάτων μια μεγάλη στάση στο πήγαινε αλλά και στην επιστροφή, όπου και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν διαθέσιμοι ταχυφορτιστές. Στο ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων έχει 300ηδες της ΔΕΗ, ενώ στον γυρισμό σταματήσαμε για ανεφοδιασμό (πετρέλαιο εμείς!) και καφέ στο βενζινάδικο που έχουν μπει οι ταχυφορτιστές της Tesla. Στο ξενοδοχείο είχε επίσης φορτιστές, οπότε στις διακοπές θα μπορούσαμε να είμαστε άνετα με ηλεκτρικό, παρά την πολύ μεγαλύτερη απόσταση που καλύψαμε.
Άβαταρ μέλους
By glf
#897137 Ναι αλλάζει ο τρόπος προγραμματισμού των στάσεων, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πχ Τρίκαλα έχω στανταράκι ότι θα πιω καφέ και θα κατουρήσει ο σκύλος σε ένα box cafe στον Περιφερειακό. Αλλά και για το σκύλο πρέπει να κάνω πρόγραμμα που να βολεύει ασχέτως ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Το λέω πάντα, αν ταιριάζει στο σενάριο χρήσης και ζωής σου, το παίρνεις, αλλιώς όχι.
Ακρόπολις δλδ, θυμάμαι ότι δεν χρειαζόταν σώνει και καλά να φορτίσω στο καφέ, αλλά επειδή το είχα σταμπάρει, σταμάτησα και κατά την επιστροφή στην Κοζάνη. Έτσι γιατί βόλευε το μέρος και για "επιδοτώ" τα καταστήματα που έχουν βάλει φορτιστή. Και συνήθως τους το λέω ότι σταμάτησα ακριβώς επειδή έβαλαν φορτιστή.
Εσύ το βλέπεις "γιατί να αλλάξω κατάστημα", εγώ το βλέπω αλλιώς. Το ποτήρι στη μέση είναι πάλι γεμάτο :)
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#897139 Ο κυριότερος λόγος ύπαρξης του αυτοκινήτου είναι το αίσθημα ελευθερίας κίνησης που σου παρέχει. Να με πάει σε μέρη που επιλέγω εγώ να πάω και όχι σε μέρη που επιλέγει αυτό.
Όπως και να το δεις στην παρούσα φάση το ποτήρι της αυτονομίας από γεμάτο που ήταν με τους συμβατικούς κινητήρες, έχει μείνει τώρα μισό με τα ηλεκτρικά.
Εγώ αντλώ ικανοποίηση ακόμη και όταν εξερευνώ έναν έρημο χωματόδρομο με το QQ, όχι να έχω πλέον περιορισμό ακόμη και στην άσφαλτο!

Με βάση την εμπειρία που έχουμε από την εξέλιξη των κινητών, το ποτήρι της αυτονομίας θα παραμείνει μισό στο μέλλον. Απλά θα έχει περισσότερα σημεία να το γεμίσεις και θα γεμίζει πιο γρήγορα σε σχέση με σήμερα. Γενικά έχω την εντύπωση πως ακόμη και αν αυξηθεί η ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών, οι εταιρείες θα επιλέγουν να βάζουν μικρότερες μπαταρίες για να μειώνουν κόστος, βάρος και να κρατάνε σταθερή την αυτονομία.

Μακάρι τα τεράστια ποσά που επενδύονται πλέον στον τομέα των μπαταριών να φέρει μια επαναστατική τεχνολογία που θα μας κάνει να ξεχάσουμε το θέμα της αυτονομίας.