- 15 Οκτ 2025, 03:23
Mazda 2 hybridΝοικιάστηκε για λίγες μέρες με 10.000χλμ μόνο το Mazda 2 hybrid που είναι ίδιο με το Toyota Yaris hybrid και είναι αυτόματα με CVT και που είναι τελείως διαφορετικό από το ατμοσφαιρικό Mazda 2 (που είναι της Mazda).
Εμφάνιση-Χώροι-ορατότηταΔεν είναι όμορφο αλλά απλά ευχάριστο και όχι κάτι το ιδιαίτερο (ειδικά σε άσπρο χρώμα που τονίζει τα καρούμπαλα και δεν θα το έπαιρνα). Κάτω από 4 μέτρα μήκος που το θεωρώ καλό πράμα.
Άνετα εμπρός και καλή ορατότητα, πιο στενά πίσω και οι πίσω πόρτες θα ήθελα να άνοιγαν λίγο παραπάνω
Χώρος αποσκευών μικρός αλλά καλού σχήματος πλήρως εκμεταλλεύσιμος. Άλλοι αποθηκευτικοί χώροι ναι μεν αλλά (εξαρτάται από το χρήστη).
ΕξοπλισμόςΠερίεργη νοικιάρικη έκδοση με πολύ καλό εξοπλισμό αλλά χειροκίνητα πίσω παράθυρα και σιδερένιες ζάντες. Όπως και με ένα ατμοσφαιρικό Yaris που είχα νοικιάσει παλιότερα ο γνωστός μπελάς με το σύστημα ελέγχου/αποφυγής λωρίδων που δυσκολεύομαι να καταργήσω. Ωραία οθόνη αφής μπόλικη, υποστηρίζει και Apple+Android (και ασύρματο), με κάμερα οπισθοπορείας, κανονικά κουμπιά για το volume, κλιματισμός επίσης με κανονικά κουμπιά (αν και δεν φωτίζονται σωστά). Αντίστοιχα φωτίζεται μόνο το κουμπί παραθύρου του οδηγού και όχι το διπλανό του. Αυτόματος πιλότος με ραντάρ, αυτόματο φρενάρισμα κλπ. Το τιμόνι έχει πάρα πολλά κουμπιά και το εγχειρίδιο είναι 500 σελίδες…
Γενικά πλαστικό, σκληρό αλλά καλό και αθόρυβο. Το χερούλι της πόρτας από μέσα είναι λίγο χωστό. Το κλειδί για να βγει θέλει πάτημα μέσα, μου πήρε κάμποσα δευτερόλεπτα να το βρω….
Με υποβραχιόνιο, θήκες ποτών μάλλον ρηχές, 12V και μπρίζες USB-C εμπρός.
Τιμόνι - χειριστήριαΜια χαρά, ζωηρό με καλή απόκριση και κόβει καλά σε ελιγμούς, γενικά ευχάριστο.
Ο μοχλός ταχυτήτων απλά οκ, δεν είναι όσο εύχρηστος θα μπορούσε να είναι καλύτερος σε σχήμα-κουμπί.
Γκάζι φρένο όλα καλά, προοδευτικό και αποτελεσματικό το φρένο.
Οδική συμπεριφορά - ΆνεσηΌχι πολύ άνετο αλλά καλή συμπεριφορά και πολύ ελεγχόμενες κλίσεις. Γενικά ευχάριστο στην οδήγηση και το μικρό βάρος του δίνει μια ωραία σπιρτάδα σε αλλαγές κατεύθυνσης και επιτάχυνσης.
Ο πίσω άξονας όμως προσδίδει μια ατσουμπαλιά, δεν ακολουθεί τον εμπρός.
Θόρυβος λογικός. Το αντισπίν επεμβαίνει όταν πρέπει χωρίς να ενοχλεί.
Κινητήρας - Κιβώτιο - υβριδικό κόλπαΠάνε όλα μαζί, νομίζω είναι το σύστημα του Prius αλλά στα 1500 κυβικά με συνολικά 116 άλογα. Στην πράξη είναι θηρίο στις χαμηλές ταχύτητες και στο πως αρπάζει και χωρίς χαζοσπινιαρίσματα. Γενικά μεγάλος κινητήρας σε ελαφρύ αμάξωμα λέει, σε κάνει άρχοντα, πολύ αγχολυτικό.
Το CVT δεν με ενόχλησε όσο περίμενα, αντίθετα δίνει μια ωραία συνεχόμενη ώθηση (σαφώς βοηθάει ο ηλεκτροκινητήρας). Είτε μόνο του είτε με επιλογή μπορεί να κινηθεί μόνο ηλεκτρικά και αθόρυβα. Όχι για πολύ φυσικά. Το πλεονέκτημα είναι κυρίως στις επιταχύνσεις.
Με ένα κουμπί επιλέγεις κανονική-ECO- σπορ λειτουργία (κόκκινο χρώμα στο ταμπλώ). Δεν το πολυέψαξα αλλά στο σπόρ αρπάζει πιο άμεσα το γκάζι και κρατάει πιο ψηλές στροφές, δε νομίζω να αλλάζει κάτι στο τιμόνι.
Πολύ ωραία η ηλεκτρική υποβοήθηση αλλά σε πίεση τελειώνει πολύ γρήγορα
Κατανάλωση δεν με απασχόλησε αλλά εκ του ταμείου στην αντλία κατάλαβα ότι είναι πολύ καλή.
ΣυμπεράσματαΠολύ ευχάριστο και οικονομικό στη χρήση αυτοκίνητο. Με στόχο κυρίως την πόλη αλλά δεν έχει πρόβλημα ούτε σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Σίγουρα όμως υστερεί σε ταξίδια-άνεση-ποιότητα κύλισης, χώρους κλπ.
Δεν ξέρω πόσο κάνει και τι άλλο παίζει σε αυτά τα λεφτά αλλά εγώ βρήκα πολλά πλεονεκτήματα χωρίς ενοχλητικά μειονεκτήματα και σκεπτόμενος την αξιόπιστη και έμπειρη στα υβριδικά Toyota ευχαρίστως το έπαιρνα.
aka onyx !