- 17 Ιουν 2025, 14:23
Isambard έγραψε:Οι απαντήσεις είναι νομίζω απλές, αν και ειδικός δεν είμαι προφανώς:
Όλα τα κράτη έχουν δημιουργηθεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, ασφαλώς. Η (τεράστια) διαφορά είναι πως όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν γηγενή πληθυσμό, κάτι που το Ισραήλ δεν έχει. Επομένως, άλλο είμαι απιοκιοκρατικό δημιούργημα και άλλο είμαι αποικιοκράτης. Το Ισραήλ είναι το δεύτερο, η Ιορδανία είναι το πρώτο για παράδειγμα.
Οι Παλαιστίνιοι ή οι Δρούζοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως έχει κάθε άνθρωπος, αφού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτή τη γη. Δεν έχει τα ίδια δικαιώματα ο Ισραηλινός έποικος που έχει έρθει από την Ουκρανία και κάνει κατάληψη της γης κάπου γηγενούς.
Σωστά η Ιορδανία είχε καταλάβει τη δυτική όχθη το 1967, αλλά παρόλο που σε πολλούς δεν άρεσε αυτή η λύση, τουλάχιστον δεν έδιωξε τον πληθυσμό, ούτε τους έκανε πρόσφυγες, αντιθέτως τους έδωσε και Ιορδανικά διαβατήρια. Επομένως, σίγουρα δεν έχει και ευθύνη για τους καταυλισμούς, για τους οποίους η ευθύνη είναι αποκλειστικά του Ισραήλ.
Ειδικότερα αυτό το έχει πληρώσει περισσότερο από όλους ο Λίβανος, αφού αυτός έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που υπάρχει η Χεσμπολά εκεί, φτιάχτηκε από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για διάβασμα είναι η άποψη της Ιορδανίας για όλη αυτή την αντιπαλότητα. Η Ιορδανία, πρακτικά πλέον έχει περάσει σε ουδετερότητα για να μην πω πως έχει αλλάξει και στρατόπεδο και κάνει ό,τι πουν οι ΗΠΑ.
https://dpa.gov.jo/En/Pages/The_Jordani ... nian_issue
Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εννοείται πως παρουσιάζει κάποια πράγματα από την πλευρά της Ιορδανίας, αλλά έχει εξαιρετική αξία να δούμε την άποψη κάποιου ο οποίος δε θέλει πλέον συμμετοχή σε αυτό, αν και κάποια στιγμή είχε παίξει τεράστιο ρόλο.
Πάντως, είναι ενδιαφέρουσα η άποψη να φταίνε όλοι οι υπόλοιποι πλην του Ισραήλ, ομολογώ το βρίσκω αξιοπρόσεκτο αν και καθόλου σπάνιο ειδικά στη χώρα μας πλέον, μιας και είναι και η επίσημη κυβερνητική θέση.
Μια χαρά γηγενή πληθυσμό έχουν και οι ισραηλινοί, δεν εξαφανίστηκαν ποτέ από την περιοχή.
Επίσης ικανή μερίδα των παλαιστινίων δεν είναι γηγενείς αλλά άραβες από όλα τα αραβικά κράτη που μετανάστευσαν στο British Mandate απλά γιατί είχε καλύτερες δουλειές.
Η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έλεγα είναι μετανάστες και πρόσφυγες είτε αραβικής είτε εβραικής καταγωγής.
Η Ιορδανία δεν κατέλαβε απλά την Δ. Όχθη το 1967 αλλά είχε ενσωματώσει τόσο αυτή όσο και την Αν. Ιερουσαλήμ στο Ιορδανικό κράτος από το 1950. Οι κάτοικοι της δε πήραν και ιορδανική υπηκοότητα και έδρες στην ιορδανική βουλή και ο βασιλιάς της Ιορδανίας στέφθηκε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.
Από εκεί και πέρα αυτή επιτέθηκε το 1967 κι έχασε...
Το Ισραήλ μπορούμε να το κατηγορήσουμε για πολλά πράγματα, πρώτα για τους εποικισμούς οι οποίοι είναι απαράδεκτοι, για την συμπεριφορά απέναντι στους παλαιστίνιους, για την ατιμωρισία των εποίκων, για την έπαρση και το κόμπλεξ του σαν "εκλεκτός" λαός κοκ.
Να το κατηγορήσουμε γιατί προσπαθεί να μην αφανιστεί όντας ένα κράτος 10 εκατομμυρίων περικυκλωμένο από εχθρούς 100δων εκατομμυρίων που θέλουν την εξολόθρευση του όμως...