- 17 Ιουν 2025, 13:28
dimik έγραψε:Isambard έγραψε:Οι φανατικοί Ισραηλινοί απορρίπτουν οποιαδήποτε συνύπαρξη και απορρίπτουν και το να αποκτήσει χωριστό κράτος η Παλαιστίνη. Για αυτό και δεν το έχουν αποδεχτεί μέχρι σήμερα και για αυτό δεν είναι αναγνωρισμένο επίσημα από όλο τον κόσμο, επειδή το σαμποτάρει το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Αν εννοείς πως το πρόβλημα έχει λυθεί de facto ως αποτέλεσμα του πολέμου, να το καταλάβω. Άλλη λύση δε βλέπω πάντως, μιας και καμία λύση πρακτικά δεν έχει γίνει αποδεκτή από τα δύο μέρη. Το Ισραήλ είναι ένα αποικιοκρατικό δημιούργημα , σύμφωνοι, δεν είναι το μόνο, σε όλο τον κόσμο υπήρχαν και εν μέρει υπάρχουν. Μην ξεχνάμε πως η πλειοψηφία του πληθυσμού του δεν έχει γεννηθεί καν στη χώρα και παρόλα αυτά θεωρεί αν κάποιος πρέπει να φύγει από εκεί είναι οι Παλαιστίνιοι (που είναι όλοι γηγενείς).
Είναι πάντως σαφές για εμένα πως το πρόβλημα δε δημιουργείται από τη Χαμάς η το Ιράν. Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή κάποιοι έρχονται ξαφνικά και εγκαθίστανται στη γη άλλων και θέλουν να τους διώξουν από εκεί (χωρίς καν να ενδιαφέρονται πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι).
Για παράδειγμα, η (μη) λύση του 1967 δημιούργησε καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες (Λίβανο -κυρίως, αλλά και Συρία και Ιορδανία). Μόνο στο Λίβανο υπάρχουν 12 καταυλισμοί Παλαιστινίων προσφύγων από τότε!
https://www.unrwa.org/where-we-work/leb ... ilweh-camp
https://www.youtube.com/shorts/6nPT49JDYZk
Δείτε μερικές εικόνες και πείτε μου αν αυτό είναι αποδεκτός τρόπος να ζουν οι άνθρωποι. Το Ισραήλ αδιαφορεί για όλο αυτό και θέλει να κάνει το ίδιο και με τη Γάζα.
Θα έλεγα ότι οι φανατικοί Ισραηλινοί είναι αρκετά λιγότεροι από τους φανατικούς Παλαιστίνιους-Αραβες μεταξύ των οποίων θα δυσκολευτείς να βρεις κάποιον που να μην θέλει εξόντωση όλων των ισραηλινών, ακόμα κι αν ζει σε χώρα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ!!!
Κατα τα άλλα όλα τα κράτη στην περιοχή είναι αποικιοκρατικα δημιουργηματα, Συρία, Ιορδανία, Ιράκ κοκ. Έχουν δικαίωμα στην επιβίωση αυτά η να διαλυθούν ως αποικιοκρατικα;
Οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους Δρουζους, τους Αλεβιτες ή τους Γιαζιντι της Συρίας; Οι Παλαιστίνιοι στην Ιορδανία περνάνε καλά σαν ομοεθνείς τους;
Η Ιορδανία είχε εισβάλει στο Ισραήλ (μαζί με Ιρακινούς!!!) το 1967 και μάλιστα είχε καταλάβει και ενσωματώσει από το 1950 την Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οπότε γιατί για τους καταυλισμους ευθύνεται το Ισραήλ και όχι η Ιορδανία;
< >
Οι απαντήσεις είναι νομίζω απλές, αν και ειδικός δεν είμαι προφανώς:
Όλα τα κράτη έχουν δημιουργηθεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, ασφαλώς. Η (τεράστια) διαφορά είναι πως όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν γηγενή πληθυσμό, κάτι που το Ισραήλ δεν έχει. Επομένως, άλλο είμαι απιοκιοκρατικό δημιούργημα και άλλο είμαι αποικιοκράτης. Το Ισραήλ είναι το δεύτερο, η Ιορδανία είναι το πρώτο για παράδειγμα.
Οι Παλαιστίνιοι ή οι Δρούζοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως έχει κάθε άνθρωπος, αφού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτή τη γη. Δεν έχει τα ίδια δικαιώματα ο Ισραηλινός έποικος που έχει έρθει από την Ουκρανία και κάνει κατάληψη της γης κάπου γηγενούς.
Σωστά η Ιορδανία είχε καταλάβει τη δυτική όχθη το 1967, αλλά παρόλο που σε πολλούς δεν άρεσε αυτή η λύση, τουλάχιστον δεν έδιωξε τον πληθυσμό, ούτε τους έκανε πρόσφυγες, αντιθέτως τους έδωσε και Ιορδανικά διαβατήρια. Επομένως, σίγουρα δεν έχει και ευθύνη για τους καταυλισμούς, για τους οποίους η ευθύνη είναι αποκλειστικά του Ισραήλ.
Ειδικότερα αυτό το έχει πληρώσει περισσότερο από όλους ο Λίβανος, αφού αυτός έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που υπάρχει η Χεσμπολά εκεί, φτιάχτηκε από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για διάβασμα είναι η άποψη της Ιορδανίας για όλη αυτή την αντιπαλότητα. Η Ιορδανία, πρακτικά πλέον έχει περάσει σε ουδετερότητα για να μην πω πως έχει αλλάξει και στρατόπεδο και κάνει ό,τι πουν οι ΗΠΑ.
https://dpa.gov.jo/En/Pages/The_Jordani ... nian_issueΤο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εννοείται πως παρουσιάζει κάποια πράγματα από την πλευρά της Ιορδανίας, αλλά έχει εξαιρετική αξία να δούμε την άποψη κάποιου ο οποίος δε θέλει πλέον συμμετοχή σε αυτό, αν και κάποια στιγμή είχε παίξει τεράστιο ρόλο.
Πάντως, είναι ενδιαφέρουσα η άποψη να φταίνε όλοι οι υπόλοιποι πλην του Ισραήλ, ομολογώ το βρίσκω αξιοπρόσεκτο αν και καθόλου σπάνιο ειδικά στη χώρα μας πλέον, μιας και είναι και η επίσημη κυβερνητική θέση.