Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
glf έγραψε:Έχουμε δηλαδή τιμές ενοικίων Ευρωπαϊκές και μισθούς Βουλγαρίας.

Λάθος. Θα θέλαμε να είχαμε μισθούς Βουλγαρίας... :rtfm: Πλέον οι μισθοί Βουλγαρίας είναι καλύτεροι απ' ότι οι Ελληνικοί σε πολλές περιπτώσεις! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#889130 Αυτή η κατάσταση νομίζω δεν είναι μόνο ελληνική. Η αξία των σπιτιών είναι πολύ πάνω από τις δυνατότητες του περισσότερου κόσμου. Εκτός αν αγοράσεις πολύ μακριά, εκτός μεγάλης πόλης. Και ταξιδεύεις καθημερινά για να πας δουλειά. Όπως και να έχει πρέπει να υπάρξει σοβαρή βοήθεια από την πολιτεία για αγορά πρώτου σπιτιού, είναι πολύ βασική ανάγκη.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#892097 Το βάζω εδώ και όχι σε λογιστικό τοπικό, θα ρωτήσω επαγγελματία σε δεύτερο χρόνο. Για αρχή θέλω κουβέντα από όσους είχαν τέτοια αλισβερίσια.

Σενάριο: πουλάς σπίτι 100Κ (>1 δικαιούχοι*), αγοράζεις μετά άλλο 100Κ.
Αν στην πώληση πάρεις και μαύρα, πώς καλύπτεις κενά στο πόθεν έσχες της αγοράς;
Και τα 2 θα υπογράφουν σε χαμηλότερη τιμή οπότε κατά ενα μέρος μαύρα βγαίνουν μαύρα μπαίνουν.
Άκουσα πως για αγορά α' κατοικίας δεν ψειρίζουν τα ποσά αν δεν κάνει κρα η διαφορά. Άκουσα και τη διάψευση αυτού.
*για δωρεά από συγγενή διάβασα πως ρουφάνε 10% φορολόγηση!
Άβαταρ μέλους
By pro
#892101 Αν δηλώσεις και στις 2 συναλλαγές τις αντικειμενικές αξίες η διαφορά λογικά δεν θα είναι μεγάλη.

Για την όποια διαφορά, μπορείς να επικαλεστείς ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη (αν έκανες δηλώσεις και βάσει τεκμηρίων έχεις πλεόνασμα). Αλλιώς δωρεές κλπ.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#892108 Η όποια διαφορά όπως σωστά ειπώθηκε καλύπτεται από την ανάλωση κεφαλαίου. Το νέο σπίτι θα πρέπει να αγοραστεί σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη της αντικειμενικής. Αν τηρηθούν σωστά αυτά, δεν ασχολείται κανείς (γιατί δεν υπάρχει και κάτι να ασχοληθεί).
Άβαταρ μέλους
By markvag
pro έγραψε: Αλλιώς δωρεές κλπ.

Η οποία δωρεά όμως φορολογείται.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
markvag έγραψε:
pro έγραψε: Αλλιώς δωρεές κλπ.

Η οποία δωρεά όμως φορολογείται.

Όχι απαραίτητα
Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ισχύει.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες συστήνονται από την 1η.10.2021 και αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων οι οποίοι εντάσσονται στην Α’ κατηγορία παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 :

α) σύζυγο του κληρονομούμενου,
β) πρόσωπο το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο κατά τις διατάξεις του ν. 3719/2008 και το οποίο λύθηκε με το θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών,
γ) κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων),
δ) κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού και
ε) ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
pro έγραψε:Αν δηλώσεις και στις 2 συναλλαγές τις αντικειμενικές αξίες η διαφορά λογικά δεν θα είναι μεγάλη.

Για την όποια διαφορά, μπορείς να επικαλεστείς ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη (αν έκανες δηλώσεις και βάσει τεκμηρίων έχεις πλεόνασμα). Αλλιώς δωρεές κλπ.

Τι πόσα μπορεί να καλύψει η ανάλωση; Χοντρικά μου είπε ένας για 10Κ αλλά δεν είναι αρκετά.

Στο σενάριο που λέω, τα άσπρα της πώλησης μοιράζονται σε κληρονόμους και η αγορά δεν γίνεται από κοινού.
Η δωρεά ανάμεσα σε ίδιου βαθμού διάβασα πως μόνο με τριγωνική μέσω γονιού είναι "νόμιμη" και αφορολόγητη, κι αυτό μετά από 6 μήνες.
Άβαταρ μέλους
By pro
egobrain έγραψε:
Τι πόσα μπορεί να καλύψει η ανάλωση; Χοντρικά μου είπε ένας για 10Κ αλλά δεν είναι αρκετά.

Δεν υπάρχει περιορισμός, όσα μπορείς να δικαιολογήσεις βάσει δηλώσεων. Αν δηλώνεις 50.000 για 10 χρόνια και τα τεκμήριά σου είναι 20.000 το χρόνο μπορείς να βάλεις 30.000 επί 10 δλδ 300.000. Μετράνε τα τεκμήρια σου, όχι τι έφαγες στην πραγματικότητα, δλδ 5000 το ενοίκιο, 6000 το αμάξι, 5000 η διαβίωση, 3000 ενα δάνειο κλπ. Ενας λογιστής θα στα εξηγήσει αναλυτικά.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#897786 Προσπάθεια ενοικίασης μεγάλης γκαρσονιέρας (35 τμ) στην Πάτρα:
Με το που μπήκε σε site αγγελιών, είχα μέσα στις πρώτες 4 ώρες 8 τηλεφωνηματα και όλα , .... απο μεσιτικά γραφεια, για να αναλάβουν το ακίνητο, που δεν είναι και κάτι εξαιρετικό, αλλά είναι παραπάνω απο αξιοπρεπές και σε λογική τιμη, στο μ.ο της αγοράς στην περιοχή.
Το σπουδαιότερο: είναι σε κεντρικότατο σημείο της Πάτρας.
Δεν με νοιάζει αν θα ενοικιαστεί άμεσα/σύντομα, αλλά σε αυτούς, δεν το δίνω τουλάχιστον μέχρι τις Απόκριες.
Το ψέμα που μου είπαν οι μισοί, μέχρι και για ενοικαστές που είχαν έτοιμους και όταν είπα να στείλω τα κλειδιά μέσω box για να το δείξουν και να μου τα επιστρέψουν (δικά μου έξοδα), βιάστηκαν να το κλείσουν.
Εν τω μεταξύ, απ το Σεπ που είναι ελεύθερο και το είχα δώσει αρχικά σε μεσιτικό, όταν πήγα αρχές της εβδομάδας να δω τι γίνεται, δεν είχαν ιδέα ούτε πως είναι το ακίνητο !!!
Τους πήρα τα κλειδιά και ... άντε γειά!
Τι ν΄ τουτοι ρεεεεε!