Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bill33
bebes έγραψε:Eχουμε εδω συνφορουμίτες που ζουν στην Αγγλία.
Ας μας πουν την εμπειρία τους (αν είχαν) απο το σύστημα υγείας και την πρωτοβαθμια (αν το λεω καλά) φροντίδα.

Αντίστοιχα, αν υπάρχει και απο Γερμανία

Εμπειρία απο GP που αφορά εμένα,το λες και λίγο περιπέτεια σε έκδοση σεντόνι .
Short version έχω κάνει εμβόλια κοβιντ/γρίπης/ εξετάσεις αίματος/ΕΚΓ/και δει γιατρό χωρίς να πληρώσω και σε ευλογο για δημόσιο διάστημα.
(το δωρεαν βέβαια είναι λίγο οξύμωρο όταν πληρώνεις τόσες £ εφορία και ασφάλιση )

Το long version σε spoiler
Εδώ πρέπει να γραφτείς σε γιατρό στον τόπο κατοικίας.Γράφτηκα όταν ήμουν στο Cambridge στο https://www.grantamedicalpractices.co.uk/ αλλά δεν τους χρειάστηκα.Εκανα εγγραφή στην εφαρμογή του NHS , έιχα και τα αποδεικτικά για το κοβιντ,έβγαλα και κάρτα υγείας.
Οταν σταθεροποιήθηκα στο Hereford μετέφερα την καρτέλα μου στο https://www.herefordmedicalgroup.co.uk/ , ένα αστεράκι στις κριτικές,δεν ήταν κανένας απο όσους ρώτησα ευχαριστημένος μαζί τους.Αλλά οκ,ασε το να υπάρχει για το τυπικό.Αυτά τον Οκτώβρη νομίζω.Λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση της μεταφοράς ήρθε μήνυμα αν θέλω να κλείσω ραντεβού για F2F με γιατρό και να δώσω βάρος και ύψος (112 κιλά 170ύψος).Τα έδωσα αλλά δεν έκλεισα ραντεβού.

Φτάνουμε αρχες Φλεβάρη και μου στέλνουν σμς να δώσω μετρηση της πίεση αίματος.Εχουμε πιεσόμετρο οπότε δίνω κάτι του στυλ 130/90.
5 Φλεβάρη νέο sms η ένδειξη είναι υψηλή και θέλουν να καταχωρώ σε δικιά τους φόρμα πρωί απόγευμα μέτρηση για 7 μέρες.Το κάνω ,η συστολική πέφτει στα 120 συνήθως,η διαστολική κολλημένη στα 90+ .Με το που συμπληρώθηκε αυτό νέο μήνυμα ότι θέλουν να κάνω αιματολογικες εξετάσεις και ΕΚΓ και να κλείσω ραντεβού με γιατρό. Κλείνω για 8 Μάρτη,πάω μου παίρνουν αίμα και κάνω και το ΕΚΓ.Στις 10 Μάρτη απάντηση ότι χολιστερινη είναι οκ και ο κινδυνος για έμφραγμα είναι μικρός.Ειχε και λινκ για δίαιτα.Στην εφαρμογή του NHS είχαν ανέβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα είδα.

Το ραντεβού με γιατρό το έκλεισα στις 2 Απρίλη (μπορούσα και λίγο νωρίτερα αλλα 13 με 26 Μάρτη ήμουν Ελλάδα) ,πήγα με εξέτασε ,μου πήρε παλι πίεση (χτύπησα κάτι 140/100,μετά έπεσε πιο χαμηλά αλλά και πάλι πιο ψηλά απο κανονικά ) και μου είπε ότι θα μου γράψει ένα ελαφρύ χάπι για υπέρταση.Είχαμε ήδη συζητήσει ότι είμαι με mounjaro 3 μήνες και είχα χάσει μέχρι τότε 16 κιλά.Μου είπε ότι αν πέσω κάτω απο τα 90 κιλά πρέπει να πέσει και η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.Διάλεξα να μην πάρω το χάπι και είμαι τωρα στα 93 κιλά ,η διαστολική όμως κολλημένη στο 90.
Θα κλείσω πάλι ραντεβού μαζί της για τον Ιούλη να με ξαναδεί πριν κατέβω πάλι Ελλάδα.

Για τους παππούδες έχει τύχει να περιμένουμε ασθενοφόρο και να μας λένε σε 9 ώρες θα είναι εκεί.Να πηγαίνουμε σε έκτακτα A&E ) και να περιμένουμε πάνω απο 5 ώρες ενώ υπήρχε κίνδυνος απο πιθανό χτύπημα στο κεφάλι.
Αλλά να προσφέρουν δωρεάν νοσοκομειακό κρεβάτι και ότι άλλο χρειάζεται για να εξυπηρετείται στο σπίτι,hoist,commodes,ειδικά χερούλια στις πόρτες,συσκευές τηλεειδοποίησης ,πάνες ακράτειας ,ειδικά σεντόνια.

Γενικά δεν μπορώ να πω ότι ειναι χάλια αλλά όχι και ότι ειναι τέλεια.
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
#891823 Δεν είχα ποτέ θέμα με NHS 15 χρόνια στο νησί αλλά πάντα ήμουν σε μικρές πόλεις οπότε δεν ξέρω τι γίνεται σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ, κλπ.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
markvag έγραψε: όχι να δώσουν κλήση σε αυτόν που πάει να τον εφαρμόσει! :rtfm:

Αυτά τα είδες με τα μάτια σου και τα ενστερνίζεσαι;
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
QsisVTS έγραψε:
REALZEUS έγραψε:Μη συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια ρε Μάρκο. Το Κέντρο της ΑΔ και ο Αξ-Υπ δεν είναι βύσματα του κάθε επιχειρηματία/μαφιόζου ή του Μητσοτάκη, απλά ξέρουν ότι όταν γίνεται φασαρία σε ένα νυχτερινό μαγαζί μπορεί να χρειαστούν πολλές προσαγωγές, μπορεί να υπάρχουν και όπλα, και άρα χρειάζεται η αντίστοιχη δύναμη.

Στην Ελλάδα όλοι έχουμε άποψη για τα πάντα, κι ας μην ξέρουμε πως λειτουργεί τίποτα...

Συγγνώμη αλλά δεν είναι πολιτικές τουλάχιστον τοποθετήσεις οι όποιοι υψηλόβαθμοι οπουδήποτε; :hmmm:

Από Ταξίαρχο και πάνω ναι. Για τον Αστυφύλακα, άντε Αρχιφύλακα, που πήγε στο συμβάν μίλησα!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
bebes έγραψε:Eχουμε εδω συνφορουμίτες που ζουν στην Αγγλία.
Ας μας πουν την εμπειρία τους (αν είχαν) απο το σύστημα υγείας και την πρωτοβαθμια (αν το λεω καλά) φροντίδα.
Δεν είναι εύκολο να βγούνε σωστά συμπεράσματα. Υπάρχουν σημεία ή περιπτώσεις που το πράμα πάει πολύ καλά και άλλες που πάει πολύ άσχημα.
Γενικός ιατρός
Τεράστια διαφορά από ιατρείο σε ιατρείο. Στα καλά τους βλέπεις γρήγορα και είναι ενημερωμένοι και αποτελεσματικοί ή αν χρειάζεται δεν διστάζουν να σε στείλουν σε ειδικευμένο κλπ. Από COVID και μετά τα πράματα έχουν γενικά χαλάσει.
Ενδιάμεσο
Ασθενοφόρα, λίγα και συχνά αργούν και θα έρθουν μόνο αν τα χρειάζεσαι και όχι επειδή απλά δεν θέλεις να πάρεις ένα ταξί να σε πάει στο νοσοκομείο. Αλλά κι εδώ έχει πολύ να κάνει με την τύχη σου, την περιοχή σου κλπ.
Από τη στιγμή που σε στέλνει ο γιατρός σου σε ειδικότητα μπορεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι να σε δούνε. Μιλάμε για μήνες ως και χρόνο ανάλογα και με το τι έχεις. Αλλά υπάρχει άλλος τρόπος αίτησης για να σε δει γρήγορα και άλλος ο απλός. Πχ αν έχεις αρθριτικά και θέλεις να αλλάξεις ισχίο πας στην μεγάλη ουρά. Και ακόμα και αφού αποφασίσετε ότι θα κάνεις αλλαγή ισχίου και μπεις στη λίστα μπορεί να κάνεις μήνες (και ακούω ιστορίες για 1-1,5 χρόνο) μέχρι να χειρουργηθείς.
Από την άλλη αν έσπασες τον καρπό σου στις διακοπές σου στην Ταιλάνδη και θέλεις παρακολούθηση γίνεται εντός ελάχιστων ημερών.
Επείγοντα
Γενικά στα επείγοντα υπάρχει θέμα έλλειψης προσωπικού αλλά και χώρου. Υπάρχουν metrics και ένα από τα βασικά είναι να έχει διευθετηθεί ο ασθενής εντός 4 ωρών από την εγγραφή του στα επείγοντα. Μετράνε ποσοστό, παλιότερα ο στόχος ήταν το 95% τώρα έχει πέσει αρκετά πιο χαμηλά.
Ένα από τα θέματα στα επείγοντα είναι το screening, δηλαδή η απόφαση ποιον θα δεις γρήγορα και ποιος θα περιμένει. Που το κάνει νοσοκόμος και όχι γιατρός ακολουθώντας τυφλοσούρτες και αλγόριθμους. Εκεί μπορεί να γίνουν πολλά λάθη, μια γνωστή μου που δεν ήταν καλά αρνήθηκαν να της πάρουν αίμα, δεν πληρούσε τα κριτήρια. Όταν τελικά της πήρε ο γενικός ιατρός και την άστειλε στα επείγοντα τότε είδαν ότι κόντευε να κάνει ηπατική ανεπάρκεια και τρέχανε και δεν φτάνανε.
Συνθήκες
Παρόλο που τα κτίρια μπορεί να είναι παλιά είναι συντηρημένα, εξοπλισμένα και λειτουργικά. Το προσωπικό κάνει τη δουλειά του, πχ η καθαρίστρια καθαρίζει, ο τραυματιοφορέας μεταφέρει κλπ χωρίς παράπονα, οι νοσοκόμες ασχολούνται και φροντίζουν τους ασθενείς κλπ. Υπάρχει σεβασμός για την αξιοπρέπεια του ασθενή. Η έννοια της αποκλειστικής είναι εντελώς άγνωστη. Αν κάποιος χρειάζεται κάτι παραπάνω προσφέρεται από το σύστημα.
Μετά
Αφού φύγεις από το νοσοκομείο ανάλογα με τις ανάγκες σου που έχουν διερευνηθεί μπορεί να χρειάζεσαι αλλαγές στο σπίτι σου πχ χειρολαβή στη σκάλα, βοήθεια στο σπίτι (1-2-3-4 φορές τη μέρα) και διάφορα τέτοια που καλύπτονται από το ΕΣΥ. Αλλά υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή στο πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά υατά διοργανώνονται.
Δυστυχώς έχουν κλείσει πολλά μικρά νοσοκομεία ας τα πούμε δεύτερης διαλογής που αναλαμβάνανε τους ασθενείς που δεν χρειάζεται να είναι σε κανονικό νοσοκομείο αλλά δεν μπορούν να πάνε και σπίτι τους. Χρειάζονται αποκατάσταση και διοργάνωση της παραπέρα φροντίδας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθενείς αυτοί πλέον καταλαμβάνουν κρεβάτια σε νοσοκομεία που τα χρειάζονται άλλοι περισσότερο.... Και να οι καθυστερήσεις.

Αληθινά παραδείγματα
- Θυρεοειδής δικός μου: τυχαίο ύποπτο εύρημα σε υπέρηχο καρωτίδων, πρέπει να κάνεις βιοψία, γίνεται γρήγορα, αυτόματα συζητιέται σε συμβούλιο και με καλούν να μου προτείνουν χειρουργείο και με λίγη τύχη έγινε λίγες μέρες. (καρκίνος μεν, όχι κακός δε, γενικά οι καρκίνοι αφού δαγνωστούν αντιμετωπίζονται γρήγορα, η διάγνωση όμως αν ο γιατρός σου είναι ζώον μπορεί να καθυστερήσει)
- σύζυγος, αιμορραγία γυναικολογική για μέρες, συμβουλή από γενικό γιατρό πήγαινε στα επείγοντα. Αμέσως έγιναν εξετάσεις αίματος και υπέρηχοι κλπ και όλα πήγαν καλά.
- χολή δική μου άργησε πολύ γιατί δεν είχα ούτε συμπτώματα χολοκυστίτιδας ούτε ευρήματα χολοκυστίτιδας στον υπέρηχο και όταν πόνεσα επηρέασε και το αίμα και το ΗΚΓ και θεωρήσαν ότι κάνω έμφραγμα για το οποίο άμεσα έκανα αντιπηκτικά και στεφανιογραφία και μετά μαγνητική. Οπότε η ιστορία άργησε να επιλυθεί με χειρουργείο που πήγε πολύ καλά (που μου έκανε Έλληνας χειρουργός με Έλληνα αναισθησιολόγο).
- οσφυαλγία-ισχιαλγία στην babysitter γνωστών με αρκετά σοβαρά συμπτώματα, μαγνητική ταιριάζει, ναι θέλεις χειρουργείο που κανονικά έπρεπε να γίνει εντός πολύ λίγων ημερών αλλά λόγω COVID, ακυρώσεων χειρουργείων, καθυστερήσεων κλπ τελικά ήταν αργά και είχε γίνει μόνιμη ζημιά και η γυναίκα είναι πια ανάπηρη, έχει πόνο, αδυναμία και ακράτεια.
- γέννα, γνωστό το θέμα, σε ξεγεννάνε οι μαμές, δεν είναι κακό αυτό, δεν είσα άρρωστη, φυσική διδαδικασία είναι ο τοκετός. Γιατρό δεν βλέπεις παρά μόνο αν χρειαστείς. Και αφού σπάσουν τα νερά σου και πας στο νοσοκομείο σε κοιτάνε και λένε οκ, πήγαινε σπίτι σου κι έλα σε τόσες ώρες ή έλα όταν οι συσπάσεις είναι ανά τόσα λεπτά... Πήγαινε έλα, πήγαινε έλα με το μωρό να σπρώχνει....
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#891951 Ναι παιδιά λίγο ηρεμα οι συγκρίσεις με το NHS .Μιλάμε για μια χώρα 10πλασια απο την Ελλάδα και το σημαντικότερο υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία ειναι παγκόσμια κεντρα αναφοράς για πλήθος ειδικοτήτων και ασθενειών. Γενικά στην Αγγλία πηγαίνουν ασθενείς απο ολο το κόσμο για θεραπεία ,χειρουργεία κτλ...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#891953 Ναι οκ, μπορεί να πηγαίνουν από όλο τον κόσμο για σπουδαίους γιατρούς, κλινικές, αλλά όταν λέει ότι
Υπάρχουν metrics και ένα από τα βασικά είναι να έχει διευθετηθεί ο ασθενής εντός 4 ωρών από την εγγραφή του στα επείγοντα. Μετράνε ποσοστό, παλιότερα ο στόχος ήταν το 95% τώρα έχει πέσει αρκετά πιο χαμηλά.

αναρωτιέμαι πόσοι προλαβαίνουν να φτάσουν σε αυτές τις κλινικές -γιατρους.

Ξημερώματα Πέμπτης πήγα δικό μου άνθρωπο στα επείγοντα του Ιπποκράτειου με εντολή κεφαλαλγία, δυσκαμψία αυχένα κλπ.
Μέσα σε μία ώρα και 10 λεπτά τον είχαν δει, είχαν πάρει αίμα και είχαν κάνει αξονική εγκεφάλου και ακτινογραφία θώρακα. Μέχρι παρακέντηση του έκαναν για να αποκλειστεί μηνιγγίτιδα.
Φύγαμε στις 3,5 ώρες από την άφιξη μας γιατί έπρεπε να μείνει δύο ώρες ξάπλα.

Οκ μπορεί να ήταν τυχερό, αλλά αν ένα μεγάλο κεντρικό νοσοκομείο πετυχαίνει τέτοιους χρόνους και με την υποστελέχωση του ΕΣΥ......
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#891958 Ναι οκ και εγω να σου πω αλλα 10 που περίμενα 10 ωρες στα επειγοντα.Και προσφατα μάλιστα σε κουμπάρο μου μετα απο 15 ωρες στο Λαικό τον αφησαν να φύγει με αποφραξη νεφρικής αρτηρίας ...
Επίσης καλο είναι να βαλουμε στο μυαλό μας και τα επαρχιακά νοσοκομεία.Τα περισσότερα εχουν ενα δύο παθολογους και χειρουργούς πλεον.Όλα τα σοβαρά περιστατικά διακομίζονται Αθηήνα Θεσσαλονική Πάτρα.Και δε βάζω καν στη κουβέντα τα νησια.
Τέλςο πάντων υπάρχου και αλλαες χώρες να συγκριθούμε ,παρομοιες πληθυσμιακά με εμας ...
Και επίσης όπως εχω ξαναγραψει πεφτει τετοιο ξεζουμισμα στο προσωπικό του ΕΣΥ που είναι ντροπή να μιλάμε καν για ...επιτυχία.
Τελευταία επεξεργασία από kostis20 και 09 Ιουν 2025, 11:17, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By bebes
kostis20 έγραψε:Ναι παιδιά λίγο ηρεμα οι συγκρίσεις με το NHS .Μιλάμε για μια χώρα 10πλασια απο την Ελλάδα και το σημαντικότερο υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία ειναι παγκόσμια κεντρα αναφοράς για πλήθος ειδικοτήτων και ασθενειών. Γενικά στην Αγγλία πηγαίνουν ασθενείς απο ολο το κόσμο για θεραπεία ,χειρουργεία κτλ...

Σαφώς και σε δυσκολες περιπτώσεις πας Αγγλία για θεραπεία (εχω δυο περιπτωσεις στην ευρυτερη οικογενεια που εκαναν επεμβαση καρδιας εκει -παλαιοτερα-), αλλά στο "καθημερινό", το έκτακτο εχω ακουσει σοβαρα παραπονα απο φιλους που ζουν εκει τα τελευταια χρόνια (γι αυτο και ζήτησα να ακουσω γνωμες κι εδω για να δω μηπως ειναι υπερβολικοί σ'αυτα που έλεγαν). Δύσκολα σε βλέπει γιατρος και ειναι και θεμα τυχης μην παθεις εντωμεταξυ κατι χειρότερο.

Περίπου τα ίδια και στη Γερμανία.
Γενικά έχουν άλλη νοοτροπία στην πρωτη αξιολόγηση-ξεκαθαρισμα ασθενών απο εμας που θελουμε ο καθενας μας εναν γιατρο και παραπονιομαστε αν δεν τον εχουμε απίκο να μας περιμενει μολις φτασουμε στο νοσοκομείο.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#891962 Νομίζω ότι μπερδεύετε την (αν)επιτυχία του ΕΣΥ, που είναι πολιτικό θέμα, με την ικανότητα των νοσοκομείων και των γιατρών μας. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τα μηχανήματα είναι σε γενικές γραμμές καλά στα δημόσια νοσοκομεία (μιλάω ως ασθενής κάθε φορά που χρειάστηκα νοσηλεία, όχι σαν υγειονομικός). Προχθές έγινε και το τραγικό περιστατικό λανθασμένης μετάγγισης, αλλά λάθη πάντα συμβαίνουν, δεν είναι ο κανόνας. Το κακό είναι ότι περιμένεις στην ουρά για ώρες, όπως σε όλες τις χώρες που ξέρω. Όταν ζούσα στην Αγγλία το NHS είχε καλό όνομα, αλλά πάλι περίμενες 2-3 ώρες στο Γενικό του Bournemouth. Το σύστημα με τους GPs επίσης μου φάνηκε χαζό. Να όμως που ήρθε και σε μας...
Τελευταία επεξεργασία από REALZEUS και 09 Ιουν 2025, 11:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#891965 Τσεχία με τίποτα δε περιμένεις τόσο πχ...Ουσιαστικά δεν υπάρχει αναμονή. Γιατι εφημερεύουν ολα τα νοσοκομεία καθε μέρα ολη μερα. Και χρονος απόκρισης ασθενοφόρου στη Πράγα πρεπει να ειναι 7 με 8 λεπτα.Με γιατρο μέσα το ασθενοφόρο.
Δε νομίζω οτι ειπε κανείς Αλεξ οτι δεν εχουμε καλούς γιατρούς και νοσηλευτες.Προφανώς και ειναι αλλού το θέμα.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#891967 Παιζει...Αλλά και Αυστρία που ξέρω αντιστοιχα καλή κατασταση επικρατει.Τσεχία απλά εγω και η γυναίκα μου δουλευαμε και καναμε εφημερίες σε ενα απο τα τρία μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας και τα ζήσαμε απο πρώτο χέρι...Και η συζυγος παθολογία ...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
kostis20 έγραψε:Τσεχία με τίποτα δε περιμένεις τόσο πχ...Ουσιαστικά δεν υπάρχει αναμονή. Γιατι εφημερεύουν ολα τα νοσοκομεία καθε μέρα ολη μερα. Και χρονος απόκρισης ασθενοφόρου στη Πράγα πρεπει να ειναι 7 με 8 λεπτα.Με γιατρο μέσα το ασθενοφόρο.
Το όλα τα νοσοκομεία κάθε μέρα όλη μέρα είναι στάνταρ.Αλλά αναμονή υπάρχει γιατί μετά από χρόνια "οικονομίας" κλείνοντας τμήματα επειγόντων καταλήξανε να μην φτάνουν τα επείγοντα.
Χρόνο απόκρισης δεν ξέρω καθόλου, θεωρώ ότι παίζει πολύ η τύχη σου, τι άλλο έχουν πιο σημαντικό την ώρα της ανάγκης σου.