https://www.youtube.com/watch?v=pL_YEsJsFEY
https://www.youtube.com/watch?v=pL_YEsJsFEY
bebes έγραψε:Τωρα που τα κοιτάω, κάποια χρόνια που ειχα ενεργοποιημένα όλα τα αγροτεμάχια, έπαιρνα περισσότερη ετήσια επιδότηση απο τον Μητσοτάκη. Ειναι και αυτο μια ηθική νίκη![]()
Στα σοβαρά τωρα, τα ποσά που δίνονται νόμιμα είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για οσους καλλιεργούν.
Τα πολλά λεφτα δίνονται με πρόφαση ανύπαρκτες καλλιεργειες, υπεραριθμα ζωα κλπ.
Θα θυμαστε τον ντορο που πηγε να σηκωθει στη Λάρισα με τους μπλοκατζληδες Κοκκινουλη και σια οι οποίοι εξέτρεφαν περισσότερα άλογα απο το αμερικάνικο ιππικό. Πολλά λεφτα, αλλα η υπόθεση κουκουλώθηκε γρηγορα (και εκτοτε καποιοι εξαφανιστηκαν απο τα "κοινα").
Φανταζομαι τετοιες περιπτωσεις θα ειναι γεματη ολη η Ελλάδα, ανεξαρτηττως κυβέρνησης και χρωματος. Εδω μιλαει μονο το χρωμα του χρήματος
*Isambard έγραψε: Το έβαλα ως απόδειξη πως ο πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά το ζήτημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν μπορεί να εμφανίζεται έκπληκτος, αφού ο ίδιος λάμβανε και επιδοτήσεις.
Το πιο πιθανο ειναι να μην γνωριζε τιποτα, σιγα μην ασχολειται με 3-4Κ το χρόνο.
Αλλοι τα καλλιεργουν (αν καλλιεργουνται) και άλλοι κανουν τη δουλεια με τις δηλωσεις.
Μονο εγω μπορω να σκεφτω πανω απο 20 ατομα που παιρνουν δικαιωματα και δεν γνωριζουν ακριβως, ουτε "απο που", ουτε "πως", ουτε "πόσα"
Τα γεγονότα:
Μ. Βορίδης: Το 2019 εμφανίζονται αιφνιδίως, πολλοί νέοι κτηνοτρόφοι δικαιούχοι επιδότησης. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Κρήτης, όπου οι επιδοτήσεις από 6,8 εκ. ευρώ το 2018 εκτινάσσονται στα 30,2 εκ. το 2020. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ, ουδέν μέτρο λαμβάνεται. Η Επιτροπή επανέρχεται το 2020 και το 2021 και ζητά να ληφθούν μέτρα για τις επιδοτήσεις.
Σπ. Λιβανός και Γ. Γεωργαντάς: Το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέρχεται στο θέμα και ζητά, πάλι, να ληφθούν μέτρα. Εκτός από την Επιτροπή, και οι καθηγητές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή για την προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας για την Αγροτική Πολιτική ενημερώνουν τους υπουργούς ότι υπάρχει πρόβλημα με τις επιδοτήσεις. Ουδεμία αντίδραση.
Λ. Αυγενάκης: Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα να λάβει μέτρα. Η Διευθύντρια Εσωτερικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά να διεξαχθούν εκτεταμένοι έλεγχοι και … μετατίθεται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου. Το ίδιο έτος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου προχωρά σε επίσημες καταγγελίες. Ο Λ. Αυγενάκης δηλώνει ότι θα στείλει το θέμα στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν το κάνει. Στις αρχές 2024 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκινά έρευνα και ενημερώνει το υπουργείο για την ύπαρξη κυκλώματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ουδεμία αντίδραση από το υπουργείο. Το Μάρτιο 2024 η Εισαγγελία απαγγέλει κατηγορίες εναντίον των 100 πρώτων παραγωγών για παράνομες επιδοτήσεις.
Κ. Τσιάρας: Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάνει έφοδο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταγγέλλει ότι ο μηχανισμός του οργανισμού αρνείται να της δώσει στοιχεία, με το πρόσχημα ότι οι υπολογιστές δεν μπορούν να τα κατεβάσουν. Τα στοιχεία κατεβαίνουν με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ, ο πρόεδρος του οργανισμού αισθάνεται θιγμένος από την καταγγελία και απειλεί με μήνυση. Ο υπουργός -που τον είχε διορίσει- τον παύει.
Isambard έγραψε:bebes έγραψε:...
bebes έγραψε:
Στα σοβαρά τωρα, τα ποσά που δίνονται νόμιμα είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για οσους καλλιεργούν.

otso έγραψε:Τελος παντων το προβλημα του νερου ειναι η Αθηνα που εφτασε να στραγγαει και την ηπειρο και το μισο νερο χανεται στον δρομο για τα σπιτια .
otso έγραψε:Ασχολησου ρε συ λιγο βαλε στο μπαλκονι καμμια ντοματια αγγουρια μελιτζανια πιπεργια φασολακια αντι για γλαστρες με λουλουδια που δεν τρωγονται και κοιτα τον μετρητη νερου , τα γαμ χωρις νερο παπαλα , η τροφη θελει νερο .
otso έγραψε:Μαρκο σε αγαπαω σε εκτιμαω αλλά εισαι εντελως λαθος και εκφερεις αποψεις και ιδεες 20 μην σου πω και 30 χρονια πριν .
Η Αθήνα κατατάσσεται ως η τρίτη πιο απρόσιτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, με μέσο καθαρό μισθό 1.017 ευρώ και βασικά μηνιαία έξοδα που φτάνουν τα 1.149 ευρώ, δηλαδή υπερβαίνουν το εισόδημα κατά 132 ευρώ. Παρά τη μεσογειακή γοητεία και την πολιτιστική της απήχηση, η ζωή στην Αθήνα παραμένει ένας οικονομικός αγώνας δρόμου για τους κατοίκους της, αναφέρει εύστοχα η έκθεση.

markvag έγραψε:Το βασικό πρόβλημα με τις επιδοτήσεις είναι πως θα πρέπει κάποιος ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να εξηγήσει στους αγρότες ότι οι επιδοτήσεις δίνονται γιατί ένα συγκεκριμένο προϊόν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ στην αγορά και άρα θα πρέπει να κινηθούν προς κάτι άλλο. Και πως οι επιδοτήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν κατά τη μετάβαση αυτή.
In an afflicted country, a resource boom attracts large inflows of foreign capital, which leads to an appreciation of the local currency and a boost for imports that are now comparatively cheaper. This sucks labor and capital away from other sectors of the economy, such as agriculture and manufacturing, which economists say are more important for growth and competitiveness. As these labor-intensive export industries lag, unemployment could rise, and the country could develop an unhealthy dependence on the export of natural resources. In extreme cases, a petrostate forgoes local oil production and instead derives most of its oil wealth through high taxes on foreign drillers. Petrostate economies are then left highly vulnerable to unpredictable swings in global energy prices and capital flight.
pro έγραψε:Οι αγρότες δεν παράγουν τσιπάκια και προιόντα υψηλής τεχνολογίας. Το στάρι είναι ίδιο στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία και στην Κίνα, το κόστος παραγωγής όμως όχι. Άρα, σαν προηγμένη χώρα (ή ένωση χωρων, βλ ΕΕ) είτε επιλέγεις να μην έχεις αγροτική παραγωγή και τα εισάγεις όλα φτηνότερα από χώρες που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής γιατί έχουν ελάχιστα μεροκάματα ή τεράστιο κλήρο, είτε επιδοτείς την αγροτική σου παραγωγή, γιατί καλές οι εισαγωγές, αλλά αν κάτσει μια ψιλοκρισούλα θα πεινάσουμε. Συνεπώς όλη σου η συλλογιστική είναι λανθασμένη και εν πολλοίς βασίζεται σε στερεότυπα της Αθήνας και της Καθημερινής (σορυ κιόλας) για τους αγρότες που έφαγαν τις επιδοτήσεις στα καγιέν και τις ρωσίδες. Εννοείται ότι για τους περισσότερους αγρότες οι επιδοτήσεις είναι απλώς απαραίτητες για την επιβίωσή τους.
markvag λίγο πιο πάνω έγραψε:
Επίσης, δίνονται και για προϊόντα που θέλουμε ως ΕΕ και Ελλάδα να καλλιεργούμε για άλλους λόγους (πχ διασφάλιση του φαγητού μας ή παράδοση πχ σε κάποιες περιοχές)

gto250swb έγραψε:Να το πούμε και στους Νορβηγούς αυτό.![]()

markvag έγραψε:Επίσης, προφανώς και οι επιδοτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, πότε υπονόησα κάτι άλλο;
gto250swb έγραψε:άλλη αγροτική οικονομία έχουν οι ΗΠΑ πχ. και άλλη η Ινδία. Άλλες αποδόσεις, χρήση γης, τεχνολογία, σύνδεση με βιομηχανία κλπ.
pro έγραψε:markvag έγραψε:Επίσης, προφανώς και οι επιδοτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, πότε υπονόησα κάτι άλλο;
Η ένστασή μου έγκειται στο ότι οι επιδοτήσεις δεν δίνονται για αλλαγή καλλιέργειας, αλλά για κάλυψη βιοτικού κόστους. Και οι επιδοτήσεις δεν δίνονται γιατί ένα προιόν δεν είναι ανταγωνιστικό, αλλά γιατί όλη η αγροτική παραγωγή σε μια ανεπτυγμένη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική - αλλά πρέπει να υπάρχει.gto250swb έγραψε:άλλη αγροτική οικονομία έχουν οι ΗΠΑ πχ. και άλλη η Ινδία. Άλλες αποδόσεις, χρήση γης, τεχνολογία, σύνδεση με βιομηχανία κλπ.
Και παρόλη την διαφορά στην απόδοση, την τεχνολογία κλπ, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες αγροτικές επιδοτήσεις στον πλανήτη ενώ η Ινδία δεν δίνει μια.
Πάλι καλά που έχουμε τον Σαρλ να ξεκινάμε p2. Το g[…]
Παμε να δούμε πώς εξελίσσονται τα επραγματα σε εκε[…]
Πήρα μια προκαθορισμένη μάζα εδάφους και, μέσω μηχ[…]