- 31 Μάιος 2025, 13:36
Κι επειδή ο @dekouk είναι κύριος, το είπε και το έκανε!!!
Tesla Model 3 Highland πισωκίνητο SR λοιπόν. Αγαπώ τις μπερλίνες, οπότε πανέμορφο στα μάτια μου, ακόμα και στο λευκό (το πιο ωραίο είναι το κόκκινο, όπως λέει και ο @fanis75), αλλά ωραίο και το άσπρο - δεν δείχνει γαλατάδικο. Σπορ (στο μάτι) και χαμηλό. Φτάνει πια με τα περίπτερα!!! Σκεφτόμουν τον iceman που έλεγε ότι δεν μπορεί να βγει από αυτές τις σαύρες. Το πάρκαρα δίπλα σε πεζοδρόμιο και άρα έχασα 10 εκ. ύψους στο πόδι μου, από το κατώφλι ως τον δρόμο, και πάλι δεν με ζόρισε καθόλου να βγω. Που να προσπαθήσετε να βγείτε από κανένα πραγματικά χαμηλό...
Η απτή ποιότητα ήταν μια χαρά και οι χώροι επαρκέστατοι για τα δικά μου μέτρα και σταθμά, αλλά δεν στέκομαι ποτέ σε αυτά τα θέματα. Πραγματικά όμως αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν χωράτε... Μια παρατήρηση: Ο dekouk είναι πιο ψηλός από μένα (κοντά στο 1,90 νομίζω, εγώ είμαι 1,80) και άρα είχε το κάθισμα πιο πίσω. Το είχε όμως και πιο ψηλά, Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να το φέρω πιο μπροστά και πιο χαμηλά. Απορώ πως σας αρέσει να κάθεστε ψηλά και να παίρνετε SUV;! Για αυτό μάλλον λέτε ότι δεν σας φτάνει ο χώρος πάνω από το κεφάλι σας...
Αρκετά με αυτά, πάμε στα της οδήγησης. Αν δεν είχα δίπλα μου τον ιδιοκτήτη, ακόμα εκεί θα ήμουν. Πως είναι τα αμερικανάκια που κομπλάρουν όταν βλέπουν χειροκίνητα, ε έτσι ήμουν κι εγώ με την επιλογή κίνησης. Πατάς φρένο - όχι δεν το πάτησες αρκετά δυνατά, πάτα το ξανά - και μετά το αυτοκίνητο αποφασίζει αν θα πας μπρος ή πίσω. Έκανε λάθος φυσικά, γιατί εγώ ήθελα να πάω από την άλλη. Να είναι καλά ο συνοδηγός-ιδιοκτήτης που ασχολιόταν με όλα αυτά. Ξεκινάμε λοιπόν και είδα πάλι αυτήν την απόλυτη ηρεμία των ηλεκτρικών στις χαμηλές ταχύτητες. Το one pedal καταπληκτικό στο ξεπαρκάρισμα και τους ελιγμούς, αλλά ως εκεί. Θέλει συνήθεια στην οδήγηση, σίγουρα θα το συνηθίσεις, αλλά δεν σου έρχεται φυσικά. Σε όλα τα φανάρια σταματούσα 20 μέτρα νωρίτερα και έπρεπε να ξαναπατήσω γκάζι (accelerator, whatever)... Δεν μου άρεσε αυτό, θα ήθελα να μπορούσε να απενεργοποιηθεί.
Πάμε όμως και σε λίγο πιο ενδιαφέρουσα οδήγηση. Ακόμα και από τα 40-50 χ.α.ω. παρατήρησα ότι το τιμόνι ήταν εκπληκτικά ακριβές, σαφές και γρήγορο. Σε σημείο να κάνει το Focus Mk1, που φημίζονταν για το τιμόνι του, να μοιάζει τιμονιέρα Playstation. Πολλά likes για το τιμόνι που μου θύμισε κάτι από Ferrari σε ταχύτητα, αν και όχι σε αίσθηση. Το αυτοκίνητο σίγουρα δεν δείχνει ούτε το μέγεθός του, ούτε το βάρος του. Αέρινη κύλιση, ακαριαία αλλαγή πορείας (επιπέδου E92) και αδιάκοπη επιτάχυνση. Και μιας και φτάσαμε εκεί... Το γκάζι επαρκέστατο φυσικά, αλλά δεν το ένιωθα για 6'' στα 100, όσα θέλει και η 330i. Έφευγε άνετα στα φανάρια ακόμα και από τα μηχανάκια, αλλά ως ηλεκτρικό είναι τόσο γραμμικό που δεν το νιώθεις.
Κάποια στιγμή ο dekouk παρατήρησε ότι ήμασταν στο πρόγραμμα με τα λίγα άλογα και το έβαλε στο σπορ (ή όπως λέγεται τέλος πάντων). Αισθητή η βελτίωση! Ναι, τώρα πιστεύω ότι κάνει 6'' για τα 100. Αλλά πάλι κάτι λείπει. Ο ήχος, η αλλαγή ταχυτήτων, το ξέσπασμα που κάνει ένα καλό θερμικό μοτέρ από τις 4 ως τις 7 χιλιάδες, το κεφάλι που πάει λίγο μπροστά στην αλλαγή ταχύτητας και καρφώνεται πάλι πίσω στο προσκέφαλο. Σκέφτηκα ότι για αυτό δεν πουλάνε τα ηλεκτρικά και ας ας έχουν 2000 ίππους (ρωτήστε τον Rimac).
Στις 3-4 στροφές που το πίεσα λίγο (και τρόμαξα τον συνοδηγό, συγγνώμη φίλε!!!) το αυτοκίνητο ήταν βράχος και μάλιστα προσπαθούσε να διώξει τον ποπό του στην έξοδο (ευτυχία), αλλά το έκοβε το ESP (ξενέρα). Το πιο εντυπωσιακό ήταν το turn-in - πήγαινε εκεί ακριβώς που σημάδευες με το τιμόνι - ακόμα και με τα κρύα Bridgestone, ακόμα και με άγαρμπες κινήσεις που γενικά αποφεύγω, αλλά έκανα επίτηδες λόγω της δοκιμής. Φρένα δεν χρησιμοποίησα παρά μόνο 2-3 φόρες με πολλά χλμ.
Αυτό γιατί; Θυμήθηκα ότι ο @argyn είπε ότι το regenerative braking άλλαζε την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου, και είπα να το δοκιμάσω σε κάτι ελαφριές καμπές του Περιφερειακού, με 160-170. Ε σε αυτά τα χλμ δεν κάνει σχεδόν καθόλου regeneration και χρειάστηκε να φρενάρω με τα κανονικά φρένα, για να μην πέσω στον μπροστινό. Δυστυχώς είχε αρκετή κίνηση και δεν μπορέσαμε να τεστάρουμε τελικές. (Περιφερειακός Μονάχου, χωρίς όριο

).
Τα φώτα εξαιρετικά, το lane assist στο τιμόνι ενοχλητικό μεν, αλλά φαντάζομαι αποτελεσματικό για όταν είσαι κουρασμένος, τα φλας στο τιμόνι συνηθίζονται (εκτός από roundabouts), αλλά η εργονομία μπορεί να σε κάνει μαινόμενο ταύρο εν υαλοπωλείο, ακόμα και αν είσαι ο πιο ήρεμος άνθρωπος του κόσμου. Εκείνον τον κεντρικό καθρέπτη δεν μπόρεσα ποτέ να τον ρυθμίσω. Η λύση ήταν να βλέπω από τους πλευρικούς και να πατάω γκάζι ώστε να είμαι πιο γρήγορος από τους άλλους όταν ήθελα να αλλάξω λωρίδα. Όταν σταματήσαμε και ο dekouk μου έδειξε ότι για να αλλάξεις τον αέρα στους αεραγωγούς, πρέπει να μπεις στην οθόνη και μέσα σε 1-2 μενού, μια κατάρα μου έφυγε προς τον Ίλον...
Με αυτά και με εκείνα, αν και πολύ σύντομη η δοκιμή, θα πρέπει να βγάλω ένα συμπέρασμα. Πιο πολύ μου άρεσε σαν ήρεμο cruiser, που είναι καταπληκτικό, αλλά όχι σαν sport saloon. Δεν θα έδινα την E92 μου, για ένα Tesla παρόμοιων επιδόσεων (αν μιλάμε για πιο γρήγορο αλλάζει το θέμα, το γκάζι είναι γλυκό, αλλά από μόνο του δεν λέει κάτι, αν δεν έχει και λίγο δράμα - ήχο κλπ). Δεν σου δίνει την ίδια ευχαρίστηση στην επιτάχυνση, όπου το κεφάλι σου στο θερμικό πάει πίσω-μπρος αναλόγως των ΣΑΛ, δεν έχει τον ήχο του εξακύλινδρου, δεν έχει την ρυθμισιμότητα στις στροφές λόγω των σφιχτών ηλεκτρονικών (αν και έχει εφάμιλλο τιμόνι και turn in) και τέλος με ενοχλεί το one pedal drive και τα πάντα-όλα στην οθόνη.
Πάλι σε θερμική BMW ή Alfa θα πήγαινα, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν δέχομαι να δώσω 40-60 χιλιάρικα και να μην μπορώ να πάω Θεσσαλονίκη-Αθήνα ακατούρητος και χωρίς να έχω φορτίσει πρώτα για μερικές ώρες.
ΥΓ 1: Ένα εκπληκτικό γεγονός είναι ότι ξεκινήσαμε με 30% φόρτιση, το έσκισα για 10 χλμ (τα υπόλοιπα 20 ήταν σχετικά ήρεμα) και όταν φτάσαμε πίσω είχε 28%.
ΥΓ 2: Ευχαριστώ Δημήτρη! Χρωστάω βόλτα με την 330 όταν φτιαχτούν και τα υπόλοιπα. Προχθές ήταν απλά η παρθενική της έξοδος, το εξωτερικό ακόμα χάλια είναι (μέσα είναι τζιτζί), αλλά μερικά ηλεκτρικά θέλουν αλλαγή (φανάρια xenon κλπ).