Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#886943 Οχι, δεν ακονιζουν αυτά.

https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B07G ... asin_title

Με αυτό όμως θα κάνεις τρομερή δουλειά με ελάχιστα περάσματα.
Δοκιμασμένο από Wusthof και Victorinox μέχρι μάχαιρια από ΙΚΕΑ. Όλα ξυριζαν στην κυριολεξία μετά.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#886950 Τα μαχαίρια με οδοντώσεις (serrated) χρειάζονται ακόνισμα και αν ναι αυτό γίνεται με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο;
Άβαταρ μέλους
By Chris
#886957 Εγω παντως δεν βρισκω καμια χρησιμοτητα στα μαχαιρια με δοντια. Τιποτα που να μην μπορει να κανει ενα καλοακονισμενο μαχαιρι χωρις δοντια.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Chris έγραψε:Εγω παντως δεν βρισκω καμια χρησιμοτητα στα μαχαιρια με δοντια. Τιποτα που να μην μπορει να κανει ενα καλοακονισμενο μαχαιρι χωρις δοντια.
Για μένα το πιο βασικό είναι ότι δεν κόβεσαι, δεν χρειάζεται και πολύ ακόνισμα, είναι πολύ εύχρηστο σε κάποια υλικά (ειδικά αν το καλό μαχαίρι δεν είναι καλά ακονισμένο πχ ντομάτες, σκληρό ψωμί).
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
dimik έγραψε:Οχι, δεν ακονιζουν αυτά.

https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B07G ... asin_title

Με αυτό όμως θα κάνεις τρομερή δουλειά με ελάχιστα περάσματα.
Δοκιμασμένο από Wusthof και Victorinox μέχρι μάχαιρια από ΙΚΕΑ. Όλα ξυριζαν στην κυριολεξία μετά.

< >
Υπερβολή για τα απλά noname-ikea- μαχαίρια που έχω. Καλύτερα να πάρω καινούργια. Γι αυτό κοιτούσα σε κάτι low cost
Άβαταρ μέλους
By dimik
#887005 Κάνεις λάθος παραδοχές.

Δεν έχει σημάδια το κόστος του μαχαιριου αλλά το ακόνισμα που κάνεις.
Μπορούν ακόμα και τα φτηνότερα να κόβουν πολύ καλύτερα από ένα ακριβό αν ακονιστουν σωστά.

Στο κανάλι που έβαλα έχει παράδειγμα με μαχαίρι του ενός δολαρίου.
https://youtu.be/sW0bd3Rt_QY?si=XXYycd___2U9_Ili

Η πλάκα ακονισματος πρακτικά θα σου μείνει για πάντα. Μαχαίρια μπορείς να αλλάξεις όσα θες αλλά θα είναι πάντα ξυράφια.

Στο λέω εκ πείρας, έχω και σαν αυτό που θες να πάρεις και μάλιστα 2 ένα επώνυμο ακριβό κι ένα φτηνό. Πήρα και πλάκα ακονισματος φτηνή κινεζική.
Δεν συγκρίνεται το αποτέλεσμα και η ευκολία με αυτή που έβαλα. Ακονισα τα πάντα στο σπίτι μαχαίρια κάθε τιμής μικρά μεγάλα, μπαλτάδες μέχρι και ψαλίδια. Σε μισή ώρα είχα ακονισει πάνω από 10-15τμχ πολύ εύκολα και είναι μια δουλειά που από ότι φαίνεται χρειάζεται να γίνεται μια φορά ανά 2-3 μήνες ανάλογα την χρήση.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#887031 Ακόνισμα
Είχα ασχοληθεί πολύ επιφανειακά όταν πήρα σετ καλά μαχαίρια Wusthof οπότε και αγόρασα κι ένα παπαράκι για να τα περνάω μερικές φορές να ακονίζονται. Αποφάσισα όμως τώρα να εμβαθύνω λίγο το θέμα ακονίσματος. Το παρόν ας αποτελέσει μια μίνι βίβλος για αρχαρίους. Υπάρχει πολύ περισσότερη γνώση, λεπτομέρειες, τεχνικές και εργαλεία και ζουμιά για ψαγμένους με βαθειές ή απύθμενες τσέπες... Η καθαρότητα των επιφανειών τριβής, τρόποι συγκόλλησης και πυκνότητα και ομοιομορφία μεγέθους των διαμαντιών είναι που ξεχωρίζει το καλό από το μέτριο ή την πατάτα και που δικαιολογεί το επιπλέον κόστος (αν και όχι πάντα)

Για κανονικά μαχαίρια, ψαλίδια κλπ θέλεις:
- πέτρα διπλής επιφάνειας (όχι αλουμινένιο, συνήθως με διχρωμία πχ μπλε/άσπρο που είναι πολύ μαλακό και θέλει και νερά), ξεκινάς από την χοντρή πλευρά 200-400 και μετά πας στη ψιλή 1000-1200. Το κινείς με φορά τέτοια ώστε να τρίβεται από την ακμή προς τη λάμα ή μπρος πίσω. Η γωνία του μαχαιριού πρέπει να παραμένει σταθερή και να είναι όση είναι η αιχμή (15° ή και λιγότερο για τα ειδικά γιαπωνέζικα, 20°-30° για πιο γενική χρήση) πχ SHARPAL 156N ή το λίγο πιο μεγάλο SHARPAL 162N

Για τα οδοντωτά (πχ ψωμιού) υπάρχουν δυσκολίες. Μόνο η μία πλευρά χρειάζεται ακόνισμα, Ακονίζεται δόντι δόντι, μπορείς να το κάνεις με κεραμικό (ή διαμαντένιο) ραβδί ακονίσματος αλλά μόνο αν είναι στο σωστό μέγεθος ώστε να ταιριάζει με αυτό των δοντιών. Καλύτερα κάποιο μειούμενης διαμέτρου (είτε μόνο του είτε ενσωματωμένο σε κάποια από τα πολυεργαλεία στο τέλος). Μερικά έχουν και εγκοπή για να ακονίζεις αγκίστρια ή βελάκια.

Θεωρητικά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με γυαλόχαρτα, πολύ πιο φτηνά αλλά όχι τόσο καλά.. Για τα οδοντωτά τυλιγμένο σε κάτι σαν μολύβι ή τσακισμένο σε γωνία.

Έτσι έχεις φτιάξει κοφτερές αιχμές (αιχμή για το οδοντωτό) που ναι μεν κόβουν καλά αλλά αν κάνεις και το επόμενο στάδιο και θα κόβουν ακόμα καλύτερα αλλά και θα μείνουν κοφτερά για πολύ περισσότερο.
Το τελικό στάδιο αποσκοπεί στο να αφαιρέσει το υλικό που έχει μαζευτεί στο χείλος (κινείς τη λάμα με φορά από την λάμα προς την κόψη, μία από τη μία και μία από την άλλη). Θέλεις ειδικό χοντρό πετσί (strop) που εμποτίζεις είτε με μια μπάρα σαν πράσινο σαπούνι (Aluminum Oxide and Chromium Oxide) είτε πολύ καλύτερα (και ακριβότερα αλλά δεν στομώνει και κρατάει και πολύ περισσότερο) με διαμαντένιο διάλυμα (σπρει, σταγόνες ή πάστα) σε διάφορα πάχη 0,5-10μικρά. Πχ strop με βάση SHARPAL 204N αλλά υπάρχουν και με χερούλι που το κρατάς με το ένα χέρι με το μαχαίρι στο άλλο και άλλα που είναι σκέτο ένα πετσί που το τεντώνεις (όπως κάτι κουρείς). Βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί δέρμα, μαλακό ξύλο balsa ή και denim (τζην).

Υπάρχει και εργαλείο φορητό που τα κάνει όλα αλλά είναι μικρής επιφάνειας οπότε θέλει πιο πολλά περάσματα. SHARPAL 210N TRANSFOROD 11-in-1 ή το μικρότερο αδελφάκι που κάνει τα βασικά SHARPAL 178N 3-in-1 ή Lansky Sharpeners PS-MED01 ή για κάτι ακόμα πιο μικρό ENZO ENGLAND Mini Pocket Size Sharpening & Survival Metal Tactical Tool. Με σφυρίχτρα και τσακμακόπετρα SHARPAL 101N 6-In-1. Αυτό το τελευταίο συμφέρει και μόνο για τα οδοντωτά, στις 8,5 λίρες είναι πιο φτηνό από τη ράβδο σκέτη που δεν βρίσκω τόσο λεπτή για μικρά δόντια.
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
Dimitris_P έγραψε:Έφτιαξα σήμερα ψαρονέφρι σ'ένα φθηνό σχαροτήγανο του Σκλαβενίτη αξίας κοντά στα 10€ αν θυμάμαι καλά και πάλι έγινε ντουμάνι το σπίτι. Κάποια κομματάκια προφανώς τα καίει και γίνεται πανικός.

Αν πάρω ένα καλό σχαροτήγανο θα αποφύγω τέτοια θέματα;
Τι διαφορά πχ έχουν εδώ τα 4 τελευταία που είναι τα ακριβά από το τα πρώτα 2 τα φθηνά;
https://www.skroutz.gr/c/1080/frying-pa ... er_dir=asc
Μην αγοράζετε τηγανιά με οποιαδήποτε αντικολητικη επιστρωαη
Μόνο ατσάλινα η μαντεμενια
Βέβαια το μαντεμενιο αργεί να ζεσταθεί
Εμένα όλα είναι ατσάλινα και έχω και 1 μαντεμενιο

< >
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
bujinkan έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:Έφτιαξα σήμερα ψαρονέφρι σ'ένα φθηνό σχαροτήγανο του Σκλαβενίτη αξίας κοντά στα 10€ αν θυμάμαι καλά και πάλι έγινε ντουμάνι το σπίτι. Κάποια κομματάκια προφανώς τα καίει και γίνεται πανικός.

Τι διαφορά πχ έχουν εδώ τα 4 τελευταία που είναι τα ακριβά από το τα πρώτα 2 τα φθηνά;

< >
Πού το ξέθαψες αυτό; Έχει πεταχτεί αιώνες. Έχω πάρει lodge τηγάνι και σχαροτηγανο
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
Dimitris_P έγραψε:
bujinkan έγραψε:

< >
Πού το ξέθαψες αυτό; Έχει πεταχτεί αιώνες. Έχω πάρει lodge τηγάνι και σχαροτηγανο
Χαχαχα αφού γαμιεται το ταπατοκ

< >
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#895565 Της φουσκωσανε τα μυαλα κατι φιλες της γυναικας μου και θελει air fryer :x

Στο Σκρουτζ βλεπω οτι εχει πολυ πραμα, 1196 προιοντα:

https://www.skroutz.gr/c/444/air-fryers.html

Για να περιορισω λιγο τις επιλογες, τι φιλτρα λετε να βαλω στα αριστερα? Τιποτα προτεινομενες δυνατοτητες,... ενδεδειγμενη ισχυ... κτλ?