Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#882529 Δε μπορώ να βοηθήσω στα ερωτήματά σου, ενώ με ενδιαφέρει η τεχνολογία αυτή, δεν έχω τις γνώσεις και δεν το έχω ψάξει φοβάμαι.
Υποθέτω πως η Ευρώπη είναι πολύ πιο αυστηρή και σίγουρα θέλει να προστατεύσει και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές (αλλά και τους καταναλωτές).

Τα ρίσκα και βέβαια υπάρχουν, βέβαια ρίσκα δεν έχει μόνον το ΑΙ και η αυτόνομη οδήγηση, έχει και ο νεαρός οδηγός που θεωρεί πως έχει αδικηθεί από την ζωή και θα έπρεπε να είναι οδηγός αγώνων, ο υπερήλικας που δεν σταματάει να οδηγάει κι ας κοντεύει έναν αιώνα ζωής, και πλείστες όσες άλλες περιπτώσεις.

Σήμερα είμαι αρκετά σίγουρος πως οι μηχανές είναι χειρότερες (αθροιστικά) από τον άνθρωπο. Δηλαδή, ο μέσος όρος των ατυχημάτων δεν θα μειωθεί αν ξαφνικά οδηγήσουν όλοι Tesla σε αυτόνομη λειτουργία, αλλά μάλλον θα αυξηθεί.
Δε θα ήμουν καθόλου σίγουρος όμως αν αυτό θα ισχύει σε λίγα χρόνια, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι.

Είμαι σίγουρος πάντως πως οι μηχανές θα μαθαίνουν και θα διορθώνονται διαρκώς, ενώ οι άνθρωποι οδηγοί όχι.
Άβαταρ μέλους
By bill33
#882542 https://electrek.co/2025/02/09/tesla-cy ... oes-viral/

Tesla Cybertruck crash on Full Self-Driving v13 goes viral
..............
Challinger said that he was driving with FSD v13.2.4 on the right lane, which was ending and merging into the left lane, but the car failed to merge and hit the curb.
.........The Cybertruck then crashed into a light post. He was lucky to walkway without a scratch.

To be fair, it was a strange location for a post, but there’s no reason why Tesla FSD shouldn’t have moved lane and even if it wouldn’t have changed lane, it should have hit the curb or post
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Chris έγραψε:Κι αυτός ο μαλακας πέταγε αετό βέβαια, έτσι?

Full Self-Driving αγορασε, γιατι να μην πεταει αετο; Ποιος διαβαζει τα ψιλα γραμματα; Ολα τα βιντεακια στον σωληνα τα δειχνουν να πηγαινουν μονα τους. Ε αυτο εκανε κι αυτος
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#882564 έπρεπε να το περιμένει . πού τα είχε τα μάτια του ; και η δεξιά μοιάζει για έκτακτης ανάγκης.
Έχει και σχολείο κοντά. Με πόσα πήγαινε και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.
Δεν έπρεπε να έχει τα χέρια στο τιμόνι για κάποιο παιδί που ίσως περνούσε τρέχοντας ;

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By markvag
Isambard έγραψε:Πρέπει να συγκρίνουμε τα ίδια πράγματα όμως. Αν μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιούμε τις συγκεκριμένες διαδρομές που κάποια από τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα, λογικό είναι να τα προτιμήσουμε.
Για όλες τις υπόλοιπες όμως, δεν υπάρχει καμία πιστοποίηση, άρα δεν υπάρχει και πιστοποιημένος νικητής.
Υπάρχει πάντως κάποιος που μπορεί να πηγαίνει μόνος του, χωρίς πιστοποίηση και χωρίς καμία εγγύηση επίσης σήμερα.

Άρα, ουσιαστικά για την δεύτερη περίπτωση, έχεις κάποιους που δεν προσφέρουν καθόλου αυτόνομη οδήγηση, και κάποιον που την προσφέρει, αλλά με ρίσκα.
Για μένα δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, αλλά αν είχα να επιλέξω κάποιο, σίγουρα δεν θα ήταν το πρώτο, γιατί είναι δυστυχώς πολύ περιοριστικό. Το δεύτερο πάλι, με αγχώνει πολύ, αν και αντιλαμβάνομαι πως έχει δυνατότητες.

Ε;;

Από τη μία έχουμε κάποια συστήματα αυτόνομης οδήγησης που λειτουργούν έστω και με περιορισμούς και από την άλλη δεν υπάρχει καν σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Και η ίδια η Τέσλα έχει παραδεχτεί πως το σύστημά της ποτέ δεν θα ξεπεράσει το level 2.

Θέλεις να μου πεις ότι η ανυπαρξία είναι το ίδιο με την ύπαρξη ενός συστήματος (έστω και σε εμβρυικό στάδιο);; :lol: :lol:

Εν πάσει περιπτώσει, μπορεί αύριο η Τέσλα να βγάλει ένα level 5 σύστημα που να είναι νόμιμο να κυκλοφορεί παντού, οπότε ΠΡΟΦΑΝΩΣ τότε θα μπει μπροστά.

PaNick67 έγραψε:
Chris έγραψε:Κι αυτός ο μαλακας πέταγε αετό βέβαια, έτσι?

Full Self-Driving αγορασε, γιατι να μην πεταει αετο; Ποιος διαβαζει τα ψιλα γραμματα; Ολα τα βιντεακια στον σωληνα τα δειχνουν να πηγαινουν μονα τους. Ε αυτο εκανε κι αυτος

Και εδώ είναι τεράστια η ευθύνη της Τέσλα και των ρυθμιστικών αρχών. Με την Τέσλα αφενός να δίνει τελείως παραπλανητικό όνομα στο σύστημα (FULL SELF DRIVING) και τις αρχές να το επιτρέπουν.

Προφανώς βέβαια, για το συγκεκριμένο ατύχημα ευθύνεται ο οδηγός, μιας και το full self driving, μόνο full self driving δεν είναι, όπως γράφει και στα ψιλά γράμματα...
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#882574 Νόμιζα πως είναι απλό αυτό που λέω, αλλά μάλλον έσφαλα.
Αυτό που είπα είναι πως πιστοποιημένο Level3 δίνει η Mercedes σε πολύ λίγους αυτοκινητόδρομους και μόνον για κίνηση επί αυτών αν δεν κάνω λάθος.
Η Waymo το δίνει επίσης για πολύ συγκεκριμένες πόλεις και συγκεκριμένες διαδρομές.

Η Tesla ισχυρίζεται πως αυτή θα φτιάξει κάτι που θα δουλεύει παντού. Προς το παρόν, δεν το έχει φτιάξει, αλλά έχει φτιάξει κάτι που μπορεί σε μια τυχαία διαδρομή, να σε πάει από το Α στο Β με μηδενικές ή ελάχιστες παρεμβάσεις από πλευράς οδηγού. Προφανώς και αυτό δεν είναι αυτόνομη οδήγηση, αφού ο οδηγός πρέπει να συμμετέχει, παραμένει πάντως το γεγονός πως κανείς άλλος (πλην ίσως των Κινέζων, που απλώς το αφήνω σαν ερωτηματικό, δεν ξέρω τι κάνουν) δεν έχει πλησιάσει καν αυτό το επίπεδο.

Προσωπικά κανένα από τα δύο δεν με καλύπτει, θεωρώ τα πρώτα περιοριστικά, θεωρώ της Tesla ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία και επ' ουδενί τελικό προϊόν. Απλώς θεωρώ επίσης πως δεν είναι συγκρίσιμα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
markvag έγραψε:Προφανώς βέβαια, για το συγκεκριμένο ατύχημα ευθύνεται ο οδηγός, μιας και το full self driving, μόνο full self driving δεν είναι, όπως γράφει και στα ψιλά γράμματα...

Εχω την εντυπωση οτι για ολα τα ατυχηματα ο οδηγος φταιει μιας και δεν νομιζω να υπαρχει νομοθεσια που να οριζει ευθυνες στον υπολογιστη του οχηματος

@ isambard, μεταξυ δυο συστηματων που το ενα ειναι πιστοποιημενο και το αλλο οχι, προτιμω παντα το πρωτο γιατι τουλαχιστον θα κανει αυτο που υποσχεται εστω και για το μερος που εχει πιστοποιηθει. Ειναι πιο ευκολο να προσθετεις περιοχες και τομεις πιστοποιημενους, παρα ξαφνικα να εμφανιστει κατι που θα ειναι πιστοποιημενο για παντου
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#882581 Πρακτικά είναι απολύτως αδύνατον να πιστοποιήσεις κάθε δρόμο, σε όλο τον πλανήτη. Επομένως, δε βλέπω καμία πρακτική χρησιμότητα. Η αλήθεια επίσης είναι πως αυτή τη στιγμή ξαναγράφονται και οι προδιαγραφές για την αυτόνομη οδήγηση, γιατί οι πιστοποιήσεις και οι μέθοδοι έχουν γραφεί προ πολλών ετών και δε λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ένα παράδειγμα είναι πως κάποτε θεωρούνταν προαπαιτούμενο το V2X (https://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle-to-everything).
H Tesla θεωρεί πως δεν χρειάζεται και θα το κάνει χωρίς αυτά. Αλήθεια ή ψέμματα, άγνωστο, προς το παρόν έχουμε δει αρκετά εντυπωσιακά πράγματα κατά την γνώμη μου, αλλά τελικό προϊόν δεν το λες.

Κατά την άποψή μου, η προσπάθεια της Mercedes είναι κυρίως διαφημιστικό κόλπο και τίποτε παραπάνω, απλώς για να πει τον κόσμο πως δεν έχει μείνει εκτός και αμέτοχη. Η Waymo κάνει πολύ πιο σοβαρή δουλειά, και έχει πίσω και την Google άρα πάρα πολλά δεδομένα, όχι όμως ακριβείας, αφού χρησιμοποιεί δεδομένα από κινητά (εκατομμύρια) και τα οχήματά της (μερικές εκατοντάδες), ενώ η Tesla έχει πραγματικά δεδομένα από αυτοκίνητα και τις κάμερές τους. Δεν είμαι αισιόδοξος όμως πως θα καταφέρει να φτιάξει αυτόνομο όχημα για κάθε δρόμο. Θα μείνει για αρκετά χρόνια περιορισμένο σε συγκεκριμένες διαδρομές.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#882585 Aρχικα δεν μας απασχολει το "για καθε δρομο, σε ολο τον πλανητη". Αρκουν οι πολυ μεγαλες πολεις αρχικα, οι μεγαλες υστερα και μεχρι πολεις του ενος εκατομμυριου πχ σε κανα δυο δεκαετιες. Σιγα σιγα τα βηματα για να εναρμονιστει η νομοθεσια με τους αυτοματισμους αυτους, να τους συνηθισει ο κοσμος, κλπ

Φιλος που πηγε Σαν Φραντσισκο και Λος Αντζελες επαθε σοκ οταν ειδε το ταξι της waymo χωρις οδηγο και δεν θελησε να μπει για την εμπειρια. Αλλα στο αμαξι του οταν στριβει το τιμονι στις καμπες του δρομου το θεωρει στοιχειο ασφαλειας γιατι διορθωνει την στιγμιαια απωλεια προσοχης στον δρομο.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
PaNick67 έγραψε:Aρχικα δεν μας απασχολει το "για καθε δρομο, σε ολο τον πλανητη". Αρκουν οι πολυ μεγαλες πολεις αρχικα, οι μεγαλες υστερα και μεχρι πολεις του ενος εκατομμυριου πχ σε κανα δυο δεκαετιες. Σιγα σιγα τα βηματα για να εναρμονιστει η νομοθεσια με τους αυτοματισμους αυτους, να τους συνηθισει ο κοσμος, κλπ

Φιλος που πηγε Σαν Φραντσισκο και Λος Αντζελες επαθε σοκ οταν ειδε το ταξι της waymo χωρις οδηγο και δεν θελησε να μπει για την εμπειρια. Αλλα στο αμαξι του οταν στριβει το τιμονι στις καμπες του δρομου το θεωρει στοιχειο ασφαλειας γιατι διορθωνει την στιγμιαια απωλεια προσοχης στον δρομο.

Θα ήμουν και εγώ ευχαριστημένος με την κάλυψη των μεγάλων πόλεων, γιατί εκεί θεωρώ πως υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά για να γίνει αυτό με την μέθοδο της Mercedes, θα περάσουν δεκαετίες και δεν ξέρω και αν τελικά το καταφέρει.

Η Waymo ίσως το καταφέρει όμως, οπότε σίγουρα είναι ένας τομέας που θα δούμε πράγματα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Isambard έγραψε:Η Tesla ισχυρίζεται πως αυτή θα φτιάξει κάτι που θα δουλεύει παντού.

Όταν και κυριότερα ΑΝ το φτιάξει, θα το συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής έχει ένα @

Isambard έγραψε: αλλά έχει φτιάξει κάτι που μπορεί σε μια τυχαία διαδρομή, να σε πάει από το Α στο Β με μηδενικές ή ελάχιστες παρεμβάσεις από πλευράς οδηγού. Προφανώς και αυτό δεν είναι αυτόνομη οδήγηση, αφού ο οδηγός πρέπει να συμμετέχει, παραμένει πάντως το γεγονός πως κανείς άλλος (πλην ίσως των Κινέζων, που απλώς το αφήνω σαν ερωτηματικό, δεν ξέρω τι κάνουν) δεν έχει πλησιάσει καν αυτό το επίπεδο.

Καλά, level 2 έχουν πολλοί, δεν είναι μόνο η Τέσλα. Να δεχτώ πως αυτή τη στιγμή η Τέσλα έχει το καλύτερο level 2, δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ, αλλά κανένα level 2 δεν μπορεί να συγκριθεί με πλήρως αυτόνομη οδήγηση (σαν αυτή που έχει η Mercedes ή η Waymo πχ), καθώς αυτή αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο του οχήματος (και η εταιρεία αναλαμβάνει και τη νομική ευθύνη αν κάτι πάει στραβά, κάτι ακόμα στο οποίο η Τέσλα δείχνει πόσο κακή αντιμετώπιση έχει προς την πελατεία της).

Isambard έγραψε:Προσωπικά κανένα από τα δύο δεν με καλύπτει, θεωρώ τα πρώτα περιοριστικά, θεωρώ της Tesla ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία και επ' ουδενί τελικό προϊόν. Απλώς θεωρώ επίσης πως δεν είναι συγκρίσιμα.

Της Τέσλα δεν είναι σε καμία δοκιμαστική λειτουργία, καθώς είναι level 2, όχι πλήρως αυτόνομο. Το αν είναι τα συστήματα συγκρίσιμα είναι άλλη ιστορία, απλά δείχνει ότι η Τέσλα είναι πίσω αυτή τη στιγμή στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης, καθώς άλλοι έχουν κάνει και άλλα βήματα.

Επίσης, η μέθοδος της Τέσλα, που έχει ξαμολύσει χιλιάδες πελάτες της να γράφουν χλμ, είναι τρομερά επικίνδυνη και ανεύθυνη. Εάν δεν μπορεί να γίνει σωστά και με ασφάλεια, χίλιες φορές να μην γίνει ποτέ!

Και φυσικά, δεν θα πιστοποιηθεί σε κάθε δρόμο και σοκάκι. Κανείς δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε η πιστοποίηση είναι κάτι τέτοιο! Απλά θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι αντιδράει σωστά σε ένα σύνολο καταστάσεων που θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο % της πραγματικότητας. Και η πιστοποίηση ΠΡΟΦΑΝΩΣ και έχει τεράστια αξία και είναι η μόνη εγγύηση ότι το σύστημα πληρεί κάποια ελάχιστα στάνταρ! Γιατί αλλιώς, η μόνη εγγύηση είναι ο λόγος της κάθε Τέσλα, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψέματα!
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#885822 Αφιερωμένο στον Μάρκο που ξέρω ότι έχει αδυναμία στα Tesla! :lol:

Και σε συνέχεια του παραπάνω...

https://www.tiktok.com/@verge/video/748 ... 0718383638
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#885852 Το συγκεκριμένο εμπόδιο πάντως, θα δυσκόλευε ακόμη και ένα ανθρώπινο μάτι. Δηλαδή, είναι μη ρεαλιστικό σενάριο. Ραντάρ έχουν και άλλα αυτοκίνητα που δεν έχουν self-driving capabilities.
Ο Elon Musk επιμένει πως θα το κάνει χωρίς κάμερες, αλλά προσωπικά δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως το να λείπει ένα ραντάρ είναι καλή ιδέα. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι συνθήκες low visibility. Εκεί τι κάνεις; Η κάμερα δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερη από το μάτι.

Διαφωνώ με πολλά που γράφτηκαν παραπάνω, η Tesla απέχει πολύ ακόμη από το να φτιάξει ένα αυτόνομο αυτοκίνητο και το Robotaxi φαίνεται να έχει γίνει βιαστικά και μάλλον απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αλλά απάντηση από τους μεγάλους δεν υπάρχει.
Από αλλού όμως, ίσως:
https://www.cnbc.com/2025/03/18/teslas- ... tance.html
Zeekr’s version will be free, rolled out to a pilot group initially and then released to the public in April, according to the company.

“Right now, in this period of development, I think subscriptions aren’t that meaningful,” CEO An said in an interview Friday, according to a CNBC translation of his Mandarin-language remarks.

Given intense competition, he said, Zeekr needs to close the gap on driver assistance with market leaders and become a top player. “So we need to bear some cost,” An said, noting Zeekr previously only offered more basic driver-assistance capabilities, such as for parking.

Οι Κινέζοι θα κάνουν και εδώ ότι έγινε με το DeepSeek: θα το δώσουν δωρεάν (στην αρχή τουλάχιστον) για να πάρουν τα data και να εξελίξουν το μοντέλο. Επιχειρηματικά δεν είναι βιώσιμο βέβαια, κάποια στιγμή θα πρέπει να βγάλουν λεφτά.

Η Tesla είναι εμπρός προς το παρόν, αλλά δε θα είναι για πολύ, ειδικά αν συνεχίσει να παίρνει καταστρεπτικές αποφάσεις ο Musk. Η Κίνα επίσης είναι μια τεράστια χώρα με κατασκευαστές που πλέον κάνουν καλά προϊόντα και με τεράστια χρηματοδότηση (άμεση ή έμμεση) από την κινεζική κυβέρνηση. Δε θα δούμε κάτι σοβαρό στα προσεχή 2-3 χρόνια, αλλά σε 5 χρόνια, μπορεί να δούμε κάτι εντελώς εξαιρετικό από αυτούς.
Η Tesla φαίνεται να πετάει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, ενώ η ζημία στην εικόνα της συνεχίζεται και δε φαίνεται να υπάρχει και στρατηγική να αλλάξει.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#885863 Δεν ξέρω κατά πόσο η Tesla συνεχίζει να είναι τόσο μπροστά έναντι των Κινέζων.
To Huawei ADS που φοράνε αρκετά κινέζικα αυτοκίνητα είναι εξαιρετικό. Και να σημειώσουμε ότι οι κυκλοφοριακές συνθήκες της Κίνας μοιάζουν πολύ περισσότερο με της Ελλάδας, παρά με της Αμερικής με τις τεράστιες λεωφόρους και την ύπαρξη τάξης.

Τα Κινέζικα συστήματα, εκπαιδεύονται σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες.