- 27 Ιαν 2025, 18:10
Zorz έγραψε:
Δεν με λένε Φαίδωνα!

My name is sknipper, no James, just sknipper!
Αποστολή εξιχνίασης βλάβης πολυφούρνου μικροκυμάτων/φούρνου/γκριλ της Panasonic μοντέλο NN-CF853.Είδα βίντεο στο youtube, κατάλαβα πως θα αναγνωρίσω το magnetron και οπλισμένος με μερική γνώση αλλά αρκετή τόλμη και φυσικά τρόμο (μετά από τον εκφοβισμό του Zorz, προφανώς δακτύλου του συνδέσμου επισκευαστών φούρνων μικροκυμάτων) έκανα το μεγάλο βήμα.
Άνοιξα το εξωτερικό καπάκι, λίγες βίδες και τράβηγμα προς τα πίσω. Βλαστήμησα για να το ξαναβάλω στο κλείσιμο ώστε τα επάνω και τα δεξιά και τα αριστερά πιαστράκια να θηλυκώνουν ταυτόχρονα (εκεί είναι που θέλεις τον μαθητευόμενο).
Με πολύμετρο έλεγξα ότι και οι 3 δαφορετικές επαφές που ελέγχουν πότε κλείνει η πόρτα λειτουργούσαν, μηδένιζαν και μεγάλωναν.
Άνοιξα ένα κάλυμμα από πίσω και είδα την πίσω πλευρά (που πάνω της έχει τον ανεμιστήρα του φούρνου). Με μια βίδα έβγαλα κι ένα μικρό καπάκι, τελικά απλός αεραγωγός ήταν δεν συνδεόταν αλλού.
Καθάρισα κάμποσα σκουπιδάκια και σκουριά και οργανωμένη σκόνη.
Χαλάρωσα την πίσω πλευρά (είχε τον κινητήρα και διάφορα καλώδια που δεν ήθελα να αποσυνδέσω.
Στην μία πλάγια πλευρά κάτω είδα το magnetron αλλά δεν το έφτανα.
Ήταν αυτό που περίμενα σαν κωδικός.

Η Panasonisc φαίνεται έχει μεγάλη παραγωγή magnetron (στην Κίνα όπως είναι προφανές) και προμηθεύει και άλλες γνωστές εταιρείες γιατί βρήκα μοντέλο magnetron τάδε της Panasonic που κάνει για τις κάτωθι συσκευές και είχε τεράστιες λίστες με μοντέλα από Bosch, Neff, Siemens (νομίζω αυτές είναι αδελφάκια) .
Γύρισα τη συσκευή στο πλάι για να φτάσω βίδες και να χαλαρώσω την κάτω πλευρά. Έβγαλα και το ελατήριο της πόρτας, έβγαλα μερικές βίδες του πατώματος και όταν ζόρισα λίγο το πάτωμα και με χαλαρό πίσω μέρος μου έδωσε χώρο.
Ξεβίδωσα και έβγαλα ένα σύστημα συναρμολογούμενων τρισδιάστατων μεταλλικών παπαριών που κάποια θωράκιση μάλλον θα ήταν για το magnetron.
Απελευθέρωσα 2 καλώδια από ένα πιαστράκι. Αποσύνδεσα το μπριζάκι του magnetron και αφού αφαίρεσα τις 3 βίδες που το κράταγαν στη βάση του το είχα στο χέρι μου. Το αναποδογυρίζω, το κοιτάω, το ξανακοιτάω και είναι ά-ψο-γο! Εντελώς σαν καινούργιο. Φωτό από τη μύτη.

Για να καταλάβετε τι εννοώ ακολουθoύν 2 φωτό από το διαδίκτυο όπου η μύτη είναι καμμένη και λιωμένη.

Τα ξανακλείνω όλα, δεν μου περίσσεψε τίποτα (είχα κουτάκια για τις βίδες από κάθε επίπεδο ή πλευρά ξεβιδώματος) καλά πήγαμε.
Τι ξέχασα, δεν ξαναέβαλα 2 καλώδια σε ένα πιαστράκι αλλά έχουν πολύ χώρο ολόγυρα, δεν με ενοχλεί.
Και το πιο σημαντικό, χάρηκα τόσο που το είδα καλό το magnetron που ξέχασα να το μετρήσω.... Προβλέπεται πολύ χαμηλή αντίσταση ανάμεσα στις 2 επαφές αλλά επίσης τεράστια ανάμεσα στο ένα από αυτά και το σασί του magnetron. Στο μπριζάκι περιέχονται πυκνωτές λέει, οπότε αν η αντίσταση δεν είναι τεράστια τα έχουν παίξει αυτοί και αλλάζεις μόνο το μπριζάκι και όχι όλο το magnetron ή κάτι τέτοιο.
Bάζω το φουρνάκι στην μπρίζα καμία αλλαγή Η97 κανονικά. Δοκίμασα κι ένα κρυφό μενού (με ανοιγμένη πόρτα, stop, start μέχρι μπιπ, stop x3, κωδικός περίεργος 3-0) το λάθος δεν μηδενίστηκε (0-0 έδειχνε στο βίντεο. Υποπτεύομαι ότι στο βίντεο το είχε ήδη κάνει ρεσετ όταν το έφτιαξε και μετά έδειξε πως πας στο κρυφό μενού). Μετά ξαναείδα το βίντεο και είδα ότι είχα ξεχάσει να πατήσω πάλι το start μέχρι μπιπ, το έκανα, είδα EEPEND (υποθέτουμε ότι σβήνει το λάθος στην eprom) και STOP και.... δούλεψε.
Γιατί δούλεψε δεν ξέρω, ίσως που πείραξα όλα τα μπριζάκια κάτι έκανε επαφή ίσως και να μην έφταιγε τίποτα απλά κανένα πάνω κάτω της τάσης του δικτύου και το μπλόκαρε. Θα δούμε πόσο θα αντέξει. Ο ίδιος κωδικός λάθους ίσως να σημαίνει και inverter που δεν ξέρω ούτε πού είναι ούτε με τι μοιάζει. Τουλάχιστον τώρα ξέρω να το ανοιγοκλείνω χωρίς να περισσεύουν βιδάκια (πολλά βιδάκια όμως πάρα πολλά).
aka onyx !