Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#880454 Κι εγώ σήμερα είπα να ελέγξω στο ABRP abetterrouteplanner.com τι παίζει από φορτιστές στην Ελλάδα.
Και ζητώ συγνώμη αν φάνηκε ότι υποστηρίζω με πάθος τα ηλεκτροκίνητα. Είναι κάτι που προέκυψε από την μικρή εμπειρία μου στην Αγγλία όπου οι ταχυφορτιστές 150-250KW είναι άφθονοι σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας.
Γιατί τώρα βλέπω ότι το να είσαι ηλεκτροκίνητος στην Ελλάδα θέλει πολλή αρετή και τόλμη. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που έχουν μόνο 22KW. Οι φορτιστές με πάνω από 100KW είναι είδος σπανιότατο. Απόλυτα δικαιολογημένοι αρκετοί που ανησυχούν και πολλά τα μέρη της Ελλάδας όπου με ηλεκτρικό δεν θα την βγάλεις καθαρή. Και κατάλαβα γιατί έμειναν κάποιοι στην Αράχωβα και δημιουργήθηκε θέμα.
Εκτός αν το ABRP δεν είναι ενημερωμένο, τι να πω, μεγάλη απογοήτευση.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#880466 Στην Αράχωβα είναι πολύ πιθανό να μην έμεινε κανένας ηλεκτρικός από ρεύμα (αλλά από αλυσίδες).

Με plugshare έκανες μια διασταύρωση; https://www.plugshare.com/
Άβαταρ μέλους
By glf
sknipper έγραψε:Εκτός αν το ABRP δεν είναι ενημερωμένο, τι να πω, μεγάλη απογοήτευση.

Κάτι ορεινές περιοχές σίγουρα δεν έχουν γρήγορους DC ΕΠΑΝΩ στο βουνό, αλλά γενικά βλέπω ότι πάντα υπάρχει κάποιος 60αρης στην κοντινή πόλη.

Για το ABRP γενικά έχει τους πιο πολλούς σταθμούς αλλά πχ τώρα που το είπες μπήκα να τσεκάρω και πχ δεν έχει τα Electrip DC σε Βέροια και τον Κολοκυθά στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό τον καιρό με έπιασε και περνάω σταθμούς φόρτισης και στο openstreetmap όπου εκεί θα μπορώ με ένα query να το ρωτάω εγώ και άλλες εφαρμογές φυσικά (ανοιχτά δεδομένα αφού) ποιος φορτιστής πάνω από 100kW είναι σε απόσταση 50 χλμ;

Το πιο καλά ενημερωμένο σε μας είναι το plugshare, εκεί βάλε το φίλτρο σου και θα δεις ακριβώς πως έχει η κατάσταση.
Άβαταρ μέλους
By glf
#880473 Έκατσα το έκανα οθονιά για να το έχω και γω αυτό που έλεγα.
Εικόνα
DC από 80kW και πάνω.
Φαίνεται ότι Θράκη, Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία είναι που είμαστε .. άδειοι.
Μα γι'αυτό και πήρα το Zoe άλλωστε :lol:

Ευτυχώς μπήκε στα Γρεβενά πάνω στην Εγνατία ένας καλός DC και στα Γιάννενα πάλι σε έξοδο της Εγνατίας περιμένουν να ενεργοποιηθεί Tesla SC με 8 θέσεις. Και πολύ άργησε.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#880644 Πάντως abrp είναι με διαφορά η καλύτερη εφαρμογή για trip planning και αξίζει η συνδρομή.

Το ΣΚ ανέβηκα Σέρρες στη πίστα για προπόνηση (θα τρέξω στον 6ωρο με μχ5 που θα νοικιασουμε από εκεί) και ήταν η μόνη εφαρμογή που μου έβγαλε ακριβές πλάνο με σωστό SoC προορισμου στην επιστροφή.

Πάντως Αθήνα Σέρρες το έκανα σε 7 ώρες, 6 ώρες οδηγημα και μια ώρα για δύο φορτίσεις με τη χρήση της εφαρμογής της vw. Cruise στα 135.

Επιστροφή το έκανα 20 λεπτά λιγότερα με τη χρήση abrp, cruise στα 130. Φορτισα ικεα Λάρισα κι αταλαντη.

< >
Άβαταρ μέλους
By skous
#880649 Είχες πιει πολλά υγρά; Ή τσάμπα περίμενες στις φορτίσεις χωρίς τσίσα; Λολ

Εγω πάντως για μακρινές διαδρομές μια χαρά το χρησιμοποιώ το abrp χωρίς συνδρομή (δεν θέλω να συνδέσω 3rd party apps στα αυτοκίνητα)

< >
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
skous έγραψε:Είχες πιει πολλά υγρά; Ή τσάμπα περίμενες στις φορτίσεις χωρίς τσίσα; Λολ

Εγω πάντως για μακρινές διαδρομές μια χαρά το χρησιμοποιώ το abrp χωρίς συνδρομή (δεν θέλω να συνδέσω 3rd party apps στα αυτοκίνητα)

< >

Φρόντισα να είμαι hydrated χαχαχα

Και να θες δε μπορείς στο τεσλα δεν έχει καρπλει χαχαχα

< >
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
skous έγραψε:Εχω και mini που εχει carplay

< >

Α ναι? Πάντως βολεύει φουλ γιατί βλέπει κατανάλωση σε ριαλ ταιμ και υπολογίζει με πολύ καλή ακρίβεια destination SoC

Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By axel12p
glf έγραψε:Φαίνεται ότι Θράκη, Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία είναι που είμαστε .. άδειοι.

Στα Ιωάννινα, πέρα από τους Superchargers που βρίσκονται πρακτικά στην έξοδο της Εγνατίας, υπάρχουν και 300άρηδες της ΔΕΗ στα ΙΚΕΑ (βολεύει αν πηγαίνεις προς Άρτα, Πρέβεζα), καθώς και 250άρης στον Καψιώχα (αντιπροσωπεία Audi κλπ).

Έχω την αίσθηση ότι περισσότερο η Θράκη έχει μείνει πίσω. Και επίσης, θα ήταν καλό κάποια στιγμή να μπουν Superchargers και στην Θεσσαλονίκη!
Άβαταρ μέλους
By glf
#880700 Στη Θράκη τουλάχιστο υπάρχουν DC στους αυτοκινητόδρομους. Αυτό τον καιρό κάνω ένα προσωπικό project να περνάω σταθμούς φόρτισης στο openstreetmap και έχω μια .. πολύ καλή εικόνα.
Κυρίως περνάω τα μεγάλα δίκτυα φόρτισης σε κάθε επαρχιακή πόλη κτλ. Από 22αρηδες είμαστε μια χαρά. lol
Α ναι, χθες ήμουν Θεσσαλονίκη και ενώ είχα χρόνο το μεσημέρι να βρω να φορτίσω εκεί προς Τούμπα, γενικά δεν είδα μέσα στο κέντρο να υπάρχουν ούτε καν 22αρης ελεύθεροι μιας και τα σούπερ τις Κυριακές είναι κλειστά (που έχουν φορτιστές από τα μεγάλα δίκτυα) και τα υπόλοιπα που βλέπω είναι σε κλειστά parking που δε θέλω να πάω.
Γύρω από την πόλη οκ, έχει ένα σωρό.
Άβαταρ μέλους
By glf
Nikos! έγραψε:Πάντως abrp είναι με διαφορά η καλύτερη εφαρμογή για trip planning και αξίζει η συνδρομή.

Το ΣΚ ανέβηκα Σέρρες στη πίστα για προπόνηση (θα τρέξω στον 6ωρο με μχ5 που θα νοικιασουμε από εκεί) και ήταν η μόνη εφαρμογή που μου έβγαλε ακριβές πλάνο με σωστό SoC προορισμου στην επιστροφή.

Δε μου έχει κάτσει σωστό CANbus dongle στο Zoe για να παίξει το ABRP ρε γμτ, έτσι για τη δοκιμή.

Λοιπόν, μόλις κατέβασα ιδέα, να την πούμε στον Τσιτσικλή για νέο αγώνα αντοχής.
Ηλεκτρικός 6ωρος μόνο για BEV που φυσικά θα παίζει ρόλο και η ταχύτητα φόρτισης στα pits :metalo:
Θα μας φάνε τα Tesla βέβαια.
Άβαταρ μέλους
By skous
#880704 Και πως θα φορτίζουν; Θα πέσει και ο γενικός της πίστας στο τέλος :)

< >
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
glf έγραψε:
Nikos! έγραψε:Πάντως abrp είναι με διαφορά η καλύτερη εφαρμογή για trip planning και αξίζει η συνδρομή.

Δε μου έχει κάτσει σωστό CANbus dongle στο Zoe για να παίξει το ABRP ρε γμτ, έτσι για τη δοκιμή.

Λοιπόν, μόλις κατέβασα ιδέα, να την πούμε στον Τσιτσικλή για νέο αγώνα αντοχής.
Ηλεκτρικός 6ωρος μόνο για BEV που φυσικά θα παίζει ρόλο και η ταχύτητα φόρτισης στα pits :metalo:
Θα μας φάνε τα Tesla βέβαια.

Θα γελάνε και οι κιλοβατωρες glf μου χαχαχα

Α να σου πω, το tronity έχει integration με τη Renault?

Γιατί σε μένα έτσι βγάζει live data. Το tronity τραβάει τη πληροφορία από τη vw σε πραγματικό χρόνο και τα στέλνει στο abrp. Χρειάζεται ίντερνετ συνέχεια στο κινητό οπότε όπου χάνεται το σήμα συγχρονίζει μόλις έρθει.

< >
Άβαταρ μέλους
By glf
#880716 Το cloud της Renault έχει πρόσβαση με API token άρα τα πάντα μπορούν να τραβάνε τα στοιχεία του αυτοκινήτου.
Σε μένα στο σπίτι, το EVCC που είναι η πλατφόρμα που ελέγχω τον "χαζό" φορτιστή μου, είναι που τραβάει από το cloud της Renault.
Στην ουσία ο φορτιστής μου δεν βλέπει το SoC ενώ φορτίζει, αυτό έρχεται από το cloud στο EVCC και αυτό αποφασίζει αν του έχω πει πχ να κόψει τη φόρτιση στο 60%