Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#879926 t’s also a people problem

The human factor in this can’t be ignored, said Keeley.

“I think that we need to look at it from the perspective of global changes. And climate is just one global change. And certainly one of the other important global changes is population growth. And California has been growing at a phenomenal rate in the last 20 years,” Keeley said. “You add more people and that means you add more power lines and more potential for failure to occur.”

While the ignition sources for these fires have yet to be determined, Flannigan bets they’ll end up being power lines blown down by high winds. That’s what started California’s devastating fires in 2016 and 2017, leading to utility Pacific Gas & Electric declaring bankruptcy after facing $30 billion in lawsuits.

φυσικα και θα τα ριξουν στον ανθρωπο και οχι στους ηλιθιους νομους της καλιφορνια που δεν αφηνουν να κοβουν πεθαμενα δεντρα ουτε και να καθαριζουν τα δαση τους απο αυτα...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Άβαταρ μέλους
By skous
cabala10 έγραψε:
φυσικα και θα τα ριξουν στον ανθρωπο και οχι στους ηλιθιους νομους της καλιφορνια που δεν αφηνουν να κοβουν πεθαμενα δεντρα ουτε και να καθαριζουν τα δαση τους απο αυτα...
Kαι εδω τα ιδιο ισχυει….

< >
Άβαταρ μέλους
By cabala10
skous έγραψε:
cabala10 έγραψε:
Kαι εδω τα ιδιο ισχυει….

< >

το ξερω
αλλα εκει ειναι βλακες εδω η βλακεια ειναι νορμαλ
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#879957 Η φωτιά έχει φτάσει πλέον μέχρι το Μαλιμπού και καίει τις χαρακτηριστικές βίλες που υπάρχουν στην ακτή και έχουμε δει σε αρκετές σειρές και ταινίες.

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω για πιο λόγο συνεχίζουν να χτίζουν ξύλινα σπίτια στην Αμερική. Και προφανώς δεν είναι θέμα κόστους, γιατί πολλά από αυτά που καίγονται είναι σπίτια με αξία εκατομμυρίων!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Serf έγραψε:Η Καλιφόρνια είναι φουλ σεισμογενής. Και μόνο για αυτό υποθέτω τα σπίτια δε θα έπρεπε να είναι ξύλινα.
Αν δεν σηκώνεις ορόφους τα ξύλινα μια χαρά αντισεισμικά είναι. Και χτίζονται γρήγορα και φτηνά. Το κόστος είναι η πολυτέλεια και κυρίως το οικόπεδο, το kocation.

Αλλά την ίδια ερώτηση είχα κι εγώ, γιατί τα σπίτια τους είναι ψεύτικα, όταν ήμουν Μαϊάμι είχα επισκεφτεί ωραίο καινούργιο σπίτι που στον τελευταίο ανεμοστρόβιλο μόνο ένα δωμάτιο είχε μείνει όρθιο και σώθηκαν οι άνθρωποι. Και το ξαναφτιάξανε, πάλι με γυψοσανίδες....

Κάτι άλλο που πρέπει να παίζει το ρόλο του είναι ότι στην Ελλάδα το τσιμέντο είναι σχετικά πολύ φτηνό.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
saxon_747 έγραψε:Άραγε οι ασφαλιστικές θα αποζημιώσουν;

https://www.protothema.gr/world/article ... an-stahti/
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#879967 Επεξηγηματικό άρθρο του TIME.

Wildfires Are Getting Worse, So Why Is the U.S. Still Building Homes With Wood?
...but the U.S. remains stubbornly attached to timber. It’s one of the few places in the world where wood is the dominant material used in new-home construction—90% of homes built in 2019 were wood-framed, according to the National Association of Home Builders.

https://time.com/6046368/wood-steel-houses-fires/
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#879976 Λογικά αυτο επιβαρύνει και τη μετάδοση της φωτιάς. Θέλω να πω, σε εμάς όταν η φωτιά φτάνει στους οικισμους επιβραδύνεται. Καίγονται σπίτια, ναι, αλλά δεν μεταδίδεται τόσο ευκολα η φωτιά από το ένα στο άλλο.

Υποθέτω ότι όταν ένα κτήριο είτε ξύλινο, είτε με πολλά εξωτερικά ξύλινα στοιχεία καίγεται, είναι σα να εχει πάρει φωτιά δάσος, και εύκολα μεταδίδεται στα γειτονικά.

Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια, απλά έτσι μου φαίνεται.
Άβαταρ μέλους
By markvag
dimviii έγραψε:
saxon_747 έγραψε:Άραγε οι ασφαλιστικές θα αποζημιώσουν;

https://www.protothema.gr/world/article ... an-stahti/

Πόσο μ' αρέσει η ελεύθερη αγορά! :inlove: :inlove:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
axel12p έγραψε:Επεξηγηματικό άρθρο του TIME.

Wildfires Are Getting Worse, So Why Is the U.S. Still Building Homes With Wood?
...but the U.S. remains stubbornly attached to timber. It’s one of the few places in the world where wood is the dominant material used in new-home construction—90% of homes built in 2019 were wood-framed, according to the National Association of Home Builders.

https://time.com/6046368/wood-steel-houses-fires/

Κάτι που μου έκανε εντύπωση στο άρθρο είναι το εξής:

As fire season approaches again this year, timber companies are trying to convince western states that they need to increase logging in order to prevent forest fires. Science proves the opposite—that thinning forests leaves “slash debris” that increases fire intensity.
“People want to cut down the forests to stop the fires—it ain’t going to work,”
Άβαταρ μέλους
By cabala10
sknipper έγραψε:
Serf έγραψε:Η Καλιφόρνια είναι φουλ σεισμογενής. Και μόνο για αυτό υποθέτω τα σπίτια δε θα έπρεπε να είναι ξύλινα.
Αν δεν σηκώνεις ορόφους τα ξύλινα μια χαρά αντισεισμικά είναι. Και χτίζονται γρήγορα και φτηνά. Το κόστος είναι η πολυτέλεια και κυρίως το οικόπεδο, το kocation.

Αλλά την ίδια ερώτηση είχα κι εγώ, γιατί τα σπίτια τους είναι ψεύτικα, όταν ήμουν Μαϊάμι είχα επισκεφτεί ωραίο καινούργιο σπίτι που στον τελευταίο ανεμοστρόβιλο μόνο ένα δωμάτιο είχε μείνει όρθιο και σώθηκαν οι άνθρωποι. Και το ξαναφτιάξανε, πάλι με γυψοσανίδες....

Κάτι άλλο που πρέπει να παίζει το ρόλο του είναι ότι στην Ελλάδα το τσιμέντο είναι σχετικά πολύ φτηνό.

και στην ιαπωνια εχουν 2-3 οροφους απο ξυλο δεν ειναι εκει το θεμα το ξυλο by definition ειναι πολυ πιο ασφαλες απο το τσιμεντο και θα κρατησει παραπανω
αλλα θα πρεπει να το χτισεις σωστα π.χ δεν θα βαλεις αλουμινια αλλα τα ενεργειακα παραθυρα της ελβετιας θα μου πεις κοστιζουν οσο ενα νεφρο αλλα...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Hellenic tifosi έγραψε:Λογικά αυτο επιβαρύνει και τη μετάδοση της φωτιάς. Θέλω να πω, σε εμάς όταν η φωτιά φτάνει στους οικισμους επιβραδύνεται. Καίγονται σπίτια, ναι, αλλά δεν μεταδίδεται τόσο ευκολα η φωτιά από το ένα στο άλλο.

Υποθέτω ότι όταν ένα κτήριο είτε ξύλινο, είτε με πολλά εξωτερικά ξύλινα στοιχεία καίγεται, είναι σα να εχει πάρει φωτιά δάσος, και εύκολα μεταδίδεται στα γειτονικά.

Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια, απλά έτσι μου φαίνεται.
Έτσι φαίνεται και είναιθ λογικό. Σπίτι φίλου στο Μάτι δεν έπαθε τίποτα (εκτός από την αλουμινένια σκάλα που ακουμπούσε στον τοίχο και τη βρήκε λιωμένη). Όσα σπίτια στη γειτονιά είχαν σκεπή (που έχει ξύλινο σκελετό) είχαν καεί ή είχαν σοβαρές ζημιές, όσα δεν είχαν σκεπή είχαν ελάχιστες ζημιές ή τίποτα.