Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
PaNick67 έγραψε:
Αλλα ειναι νεες μαρκες και δεν ξερουμε πως θα ειναι σε 3-4 χρονια τα αυτοκινητα, η εισαγωγικη, τι υποστηριξη θα εχουν κλπ

Γι΄αυτον τον λογο αν δεις τιμες ληζινγκ ουσιαστικα πληρωνεις ολοκληρο το αμαξι στα 4 χρονια, ενω αλλα ακριβοτερα ICE αυτοκινητα βγαινουν φθηνοτερα τελικα.

Δεν είναι αυτός ο λόγος.

Ο λόγος είναι ότι αυτές οι εταιρίες όπως και η τεσλα δεν έχουν εμπορική πολιτική με εκπτώσεις στις λιζινγκ.

Η κια πχ βγάζει το ev6 awd στο μισθωμα κατω από το tesla model 3 με τη μικρή μπαταρία. Μιλάμε για χάος.

Όταν οι Κινέζοι φτιάξουν εμπορική πολιτική θα γίνει χαμός.

< >
Άβαταρ μέλους
By glf
#874617 Ας γράψω για το wallbox στο σπίτι. Όπως είπα πήρα ένα γερμανικό wallbox που είναι σε καλή τιμή γιατί δεν έχει app ή RFID, απλώς το κουμπώνεις και φορτίζει το αυτοκίνητο. Εγώ με κλειστό γκαράζ είμαι οκ φυσικά.
Έχει βέβαια σειριακή σύνδεση modbus RS485 που το ελέγχεις.. πλήρως.
Οπότε από εκεί το σύνδεσα στο wifi στο σπίτι (υπάρχει adapter RS485->ethernet) και το σύνδεσα καταρχάς στο smarthome για να έχω καταγραφή των φορτίσεων στη DB μου.
Κοιτώντας λίγο τι κάνει η .. πολιτισμένη Ευρώπη με αυτά τα θέματα είδα ένα ωραίο project, το EVCC, που έχουν κάνει μια πλατφόρμα που μπορώ να την τρέχω local σαν ένα ακόμα virtual machine.
Αυτό σκοπό έχει να ελέγχει το wallbox σε ένα σπίτι σε σχέση με ένα powerwall (μπαταρία δηλαδή) και τυχόν ΦΒ που έχει βάλει κάποιος. Το σενάριο από ένα σπίτι που έβαλε net metering με την επιδότηση δηλαδή.
Οπότε κάνει την οπτικοποίηση και αυτοματοποίηση για σενάρια φόρτισης του αυτοκινήτου.
Κανονίζει πότε και πόσο να φορτίζει η μπαταρία, κανονίζεις πότε και πόσο να φορτίζει το αυτοκίνητο.
Και το καλύτερο, συνεργάζεται με τους επερχόμενους έξυπνους μετρητές από το δίκτυο ρεύματος.
Στο εξωτερικό έχουν API που διαβάζει τις αυριανές τιμές ρεύματος (τι ώρα και πόσο κοστίζει), οπότε ΑΝ χρειαστεί πχ η μπαταρία να φορτίσει και ΔΕΝ του φτάνει η ενέργεια από τα ΦΒ, τότε θα τραβήξει και λίγο ρεύμα από το δίκτυο ΟΤΑΝ είναι η πιο φτηνή ώρα!!!! τρέλα;
Βρήκαμε καινούργια παιχνίδια λέμε.

Αυτό λοιπόν έχει ένα ωραίο webUI που παίζει ωραία και στο κινητό και το δοκιμάζω αυτές τις μέρες.
Εικόνα
Το σενάριο χρήσης είναι ότι γυρνάω το βράδυ στο σπίτι πχ και αν είμαι κάτω από 50-40% θα βάλω το καλώδιο και θα ανέβω στο σπίτι.
Αυτό θα περιμένει πότε θα έχω μειωμένο τιμολόγιο (ακόμα είναι στις 11 το βράδυ) και τότε θα ξεκινήσει τη φόρτιση.
Ακόμα και την ένταση του ρεύματος φόρτισης μπορώ να έλεγχω.
Και μου έδωσε αμέσως αμέσως μια δυνατότητα που ΔΕΝ έχει το καημένο το Zoe. Να σταματά τη φόρτιση σε ένα max επίπεδο για να μη πάει στο 100%. Με ένα απλό slide bar το έχω βάλει στο κλασικό 80% και τέλος, κάθε φόρτιση θα σταματάει εκεί. Τόσο range anxiety έχω αυτό τον καιρό. :lol:

Βασικά είναι overkill αν δεν έχεις μπαταρίες και ΦΒ για το αυτοκίνητο, αλλά αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω του χρόνου.
Έχω ήδη καμιά 10αρια μεταχειρισμένα ΦΒ πανελ, θα τα κάνω ένα σκέπαστρο στο νότο που να μπαίνει από κάτω το αυτοκίνητο. Οπότε θέλω ένα σχετικά μικρό inverter που να συνδέεται με το σύστημα και ένα.. powerwall.
Εδώ παρένθεση, η πιο φτηνή λύση για powerwall είναι μεταχειρισμένες μπαταρίες από παλιά ηλεκτρικά αυτοκίνητα :)
Δε πάει τίποτα χαμένο λέμε.

Ωραία πλατφόρμα το EVCC λοιπόν και μάλλον αυτό θα κρατήσω. Είχα όρεξη και έκανα αυτές τις μέρες και όλη τη μετάφραση τα κείμενα στα Ελληνικά να είναι ωραίο σε όσους το βάλουν τα επόμενα χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
Άβαταρ μέλους
By Chris
#874784 Το άσπρο Υ/Χ (δεν τα ξεχωρίζω) που τελειώνει σε 949 ποιος απο δω μέσα είναι?
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#874785 Γιατί να είναι κάποιος από εδώ μέσα;

Ο Skous έχει λευκό Υ, εγώ λευκό Χ (αλλά δεν έχει τέτοια πινακίδα).

< >
Άβαταρ μέλους
By Chris
Scotch έγραψε:Γιατί να είναι κάποιος από εδώ μέσα;

Το πατούσε σαν να ήθελε να αποδείξει κάτι στον Ντίμη :lol:
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Chris έγραψε:
Scotch έγραψε:Γιατί να είναι κάποιος από εδώ μέσα;

Το πατούσε σαν να ήθελε να αποδείξει κάτι στον Ντίμη :lol:
Τι δηλαδή, πήγαινε με 90 για να φτάσει Θεσσαλονίκη χωρίς κατούρημα; Τι άλλο να αποδείξει κανείς στον Ντίμη :shifty;

< >
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#874791 παιδια εχουμε κανα γνωστο με κανα plaid?
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#874795 οτι βρεθει.
Άβαταρ μέλους
By skous
#874877 Θα επιχειρήσω ταξίδι + τριήμερο Καρπενησι με το countryman το τριήμερο.

Να δουμε πόσες φορές θα πάω προς νερού μου :)

< >
Άβαταρ μέλους
By glf
#874883 Πήγαμε ορισμένοι από Κοζάνη μια βόλτα Γρεβενά χωρίς λόγο να πιούμε ένα καφέ σε ένα νέο φορτιστή να τον.. γιορτάσουμε lol
Καλά, εγώ δε νομίζω να τον χρειαστώ ποτέ, παραείναι κοντά σε μένα, εγώ για την παρέα πήγα.
Κλασικό σημείο στάση για ΚΤΕΛ κτλ όλη την ώρα σταματούσαν τουριστικά λεωφορεία γεμάτα κόσμο για ξεκούρασα και... κατούρημα lol.
Πάντως φέτος οι κουβέντες και οι καφέδες που έχω με αλληλέγγυους ηλεκτροκίνητους είναι μια εμπειρία από μόνο του.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#874897 Στην τελευταία κουβέντα δεν θα διαφωνήσω :s_roses