Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By glf
#874452 Στη Νορβηγία λέει, που έχουν και δυναμικά τιμολόγια ρεύματος, υπάρχουν ώρες της ημέρας που φορτίζεις τζάμπα στο σπίτι ή ίσως ακόμα και ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ για να φορτίσεις, γράφει αρνητικά ο μετρητής ρεύματος.
Σιγά σιγά έρχονται και αυτά σε μας, άκουσα από του χρόνου θα είναι διαθέσιμα τα πορτοκαλί τιμολόγια για εμπορικούς πελάτες που έχουν βάλει έξυπνο μετρητή ρεύματος.

Εννοείται με το που γίνει διαθέσιμο και για τα σπίτια, θα βάλω έξυπνο μετρητή μιας και .. ετοιμάζομαι.

Έχω κουμπώσει modbus και βλέπω και ελέγχω το wallbox που πήρα μέσα από το smarthome.
Και κοιτάω τώρα open source λύσεις για δυναμικό έλεγχο του wallbox, έλεγχο τυχόν φωτοβολταϊκών που έχεις διαθέσιμα και από εκεί μπορείς να συνδέσεις και τους έξυπνους μετρητές ρεύματος ή να βλέπεις με API την . τιμή της κιλοβατώρας και να κάνει σενάρια του στυλ, κοίτα να φορτίσεις αν έχει πολύ ήλιο τη μέρα αν έχω κουμπωμενο το αυτοκίνητο, αλλιώς φόρτισε τη νύχτα οταν πέσει η τιμή κάτω από τόσα λεπτά.
Βρήκαμε νέα παιχνίδια να παίζουμε.
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#874460 Περάσαμε κ εμείς σήμερα από την έκθεση …

Περίεργα συναισθήματα …
Μετά από πολύ καιρό , πολλά , πολλά νέα μοντέλα κ μάρκες .

Κάποια κινέζικα δείχνουν καλύτερα από ό.τι τα περίμενα ( πολύ τεχνολογία , καλή συναρμογή , καλά υλικά κλπ BYD, smart , ) , κ κάποια άλλα απλώς επειδή συγκρίνονται με τα πρώτα που ανέφερα δείχνουν αυτό που περίμενα ( να είναι δλδ λιτά , με οικονομία σε διάφορα σημεία κλπ MG, leap… ) .

Πολυ καλές τιμές κάποια από αυτά κ σίγουρα θα βάλουν πολύ κόσμο σε πειρασμό !

Κάποιες από αυτές τις μάρκες ίσως είναι πολύ καλές , αλλά εκτός της δυσπιστίας που μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν αρχικά , θα έχουν στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν κ τον τίτλο του «κινεζικού προϊόντος» σε περίπτωση που άλλες κινεζικές μάρκες δεν είναι αξιόπιστες.

Ναι η bmw , δείχνει μια πολύ καλή ποιότητα σε μια άλλη τιμή , αλλά πολλά συστήματα στο εσωτερικό κ στο infotainment δείχνουν κοντά με πολύ φτηνότερους ανταγωνιστές.

Δυστυχώς μένουν πίσω οι ευρωπαίοι , βλέποντας Citroen , opel - αν κ με αναταγωνιστικές τιμές έναντι των Κινέζων -

Εντυπωσιακό το raptor

Τέρας το Tesla cybertruck . Περίεργο όχημα …

Όμορφες οι Alfa Romeo κ ευχάριστη έκπληξη η Junior με τα sabelt !!!!

Καλοδεχούμενα τα ηλεκτρικά ford , καθώς κ το cyberster κ U9 .

Αλλάζει ο κόσμος μας
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#874466 Πολύ ωραίο κ το driftaδικό Ioniq 5 , όπως κ η νέα Macan κ yay can

Αν κ off topic , η Giulia είναι έρωτας
Άβαταρ μέλους
By edmond
#874468 Συμφωνώ και γω με τις άνωθι απόψεις. Πέρασα και γω σήμερα από εκεί, ψιλοπανικούλης γινόταν κατά τις 13:00 που πήγα.
Σαν τις μύγες στο περίπτερο της bmw, στο cybertruck και σε οτιδήποτε λεχτρικούλι Κινέζικο.
Ποσοστιαία, θα λεγα πως άνετα το 80% των εκθεμάτων μπαίνει στην μπρίζα. O tempora...
Imo εμπ1 στα DFSK( :lol: τι ονόματα ρε μλκ). Με 30κ -αφού έχουμε φτάσει σε τέτοια ποσά για να πάρεις κάτι της προκοπής- παίρνεις τα πάντα όλα σε ένα σουβ που είχαν ανάμεσα σε κάναδυο άλλα μικρότερα. Τα οποία μικρότερα είναι τιμιότατα με κάπου στα 25κ που ζητάνε.
Τα "πολύ" BYD που συζητιούνται τελευταία, δεν με πολυ έπεισαν.
Το έχω ξαναγράψει νομίζω, αν υπάρχουν ενδοιασμοί με τα Κινέζικα προϊόντα τη σήμερον ημέραν, στις επόμενες γενιές -οι οποίες μπορεί να είναι και απλά τα φέιςλιφτ των υπάρχοντων μοντέλων- θα έχουν εξαλειφθεί.

Το Cybertruck απλά τεράστιο.
Μου άρεσε το καινούργιο C3 και ακόμα πιο πολύ το επίσης νέο C3 aircross. Ακριβώς δίπλα το ηλεκτρικό...ισοδύναμο της Opel στο C5 aircross, που ακούει στο όνομα...Frontera. Lol...
Ηχηρές απουσίες των Toyota, VW, Skoda, Audi.
Άβαταρ μέλους
By Chris
edmond έγραψε:Imo εμπ1 στα DFSK( :lol: τι ονόματα ρε μλκ).

Τι σημαίνουν τα αρχικά? Πορωσε με, περιμένω :eat:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Chris έγραψε:
edmond έγραψε:Imo εμπ1 στα DFSK( :lol: τι ονόματα ρε μλκ).

Τι σημαίνουν τα αρχικά? Πορωσε με, περιμένω :eat:

Dongfeng Motor Corporation and Sokon Group
D F S K

Ειναι κι η SERES μαζι τους

:s_whiteflag
:lol:

edmond έγραψε:

Μου άρεσε το καινούργιο C3 και ακόμα πιο πολύ το επίσης νέο C3 aircross. Ακριβώς δίπλα το ηλεκτρικό...ισοδύναμο της Opel στο C5 aircross, που ακούει στο όνομα...Frontera. Lol...
Ηχηρές απουσίες των Toyota, VW, Skoda, Audi.

Μου αρεσαν κι εμενα, απ' εξω. Μολις μπηκα μεσα εβαλα τα γελια. Το Saxo ειχε πιο ευχαριστα στην αφη πλαστικα 26+ χρονια πριν. Στο aircross δε επιχειρησα να κατσω πισω, εβαλα ποδι, εκατσα .....και βγηκα αφου το πατωμα στο ηλεκτρικο που ειχαν εκει ηταν πολυ ψηλα λογω μπαταριων. Τουλαχιστον δεν ζητουσαν ενα νεφρο. Α και καθισματαρες, αυτο το δινω.

Τα ιδια και το νεο Duster.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Χρήστος Λάππας έγραψε:Sweden's heavy goods trucks are going electric.

https://www.bbc.com/reel/video/p0jws5bb ... g-electric

Είχα προχθές αυτή την κουβέντα, με πρώην συνάδελφο που μένει πλέον βόρεια Σουηδία.

Πλέον εκεί όλα πάνε ηλεκτρικά, φορτηγά, μηχανήματα, κτλ. Συχνά βέβαια (για τα μηχανήματα) η λύση είναι η χρήση 2 μπαταριών (το βγάλε - βάλε της μπαταρίας στα μηχανήματα είναι εύκολο συνήθως), οπότε η 1 μπαταρία πάντα δουλεύει και η 2η φορτίζει. Αυτή τη στιγμή πάντως, στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ηλεκτρικά μηχανήματα στα μεγέθη που με ενδιαφέρουν (πχ φορτωτές με βάρη > 12tn, εκσκαφείς 50tn, κτλ...)

Τα φορτηγά είναι λίγο πιο δύσκολη η εξίσωση, καθώς για μεγαλύτερες αποστάσεις (> 300χλμ) οι αυτονομίες ζορίζουν, ενώ πολλές εταιρείες έχουν μειώσει το ωφέλιμο φορτίο για να βάλουν μπαταρίες που δεν θέλουν φόρτιση κάθε 50χλμ... :lol: Καθώς υπάρχει όριο συνολικού βάρους στα φορτηγά και σε αναζήτηση που είχα πριν 2-3 μήνες και κουβέντες με τις εταιρείες, δεν υπάρχει καμία (ακόμα) που να έχει ΚΑΙ αυτονομία 500-600χλμ ΚΑΙ ωφέλιμο φορτίο ικανό να κουβαλήσει ένα πλήρες container. Αλλά πιστεύω θα αλλάξει σύντομα. Πάντως, για τις μικρές αποστάσεις, νομίζω πως η (οικονομική) εξίσωση είναι οριακά υπέρ του ηλεκτρικού πλέον. Για τις μεγάλες έχω επιφυλάξεις, αλλά πιστεύω σε μερικά χρόνια θα αλλάξουν τα νούμερα και εκεί...

Βέβαια, η Σουηδία έχει έτοιμες υποδομές σε σημαντικό βαθμό για το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#874483 Για τα φορτηγά, όπως και για τα ΙΧ, το πιο σημαντικό είναι η υποδομή που θα πρέπει να υπάρξει για την φόρτιση τους.

Υπάρχει πρόβλεψη από την Ε.Ε., να δούμε βέβαια τι θα γίνει στην πράξη. Στην Εγνατία για παράδειγμα δεν έχουμε καν ΣΕΑ, όχι φορτιστές! :thumbsdown:

Οι ευρωβουλευτές διαπραγματεύτηκαν με επιτυχία ότι μέχρι το 2026 θα πρέπει να εγκατασταθούν σημεία ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων με ελάχιστη ισχύ 400 kW ανά τουλάχιστον 60 χλμ. κατά μήκος του κεντρικού δικτύου ΔΕΔ-Μ, με την ισχύ του δικτύου να αυξάνεται στα 600 kW μέχρι το 2028. Για φορτηγά και λεωφορεία, θα πρέπει να παρέχονται σταθμοί φόρτισης ανά 120 χλμ. Οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να εγκατασταθούν στις μισές κύριες οδούς της ΕΕ μέχρι το 2028 και με ισχύ 1400 kW έως 2800 kW, ανάλογα με την εκάστοτε οδό.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά, θα ήταν καλή επιλογή σε μια πρώτη φάση για αυτά που κάνουν διανομές εντός πόλεων. Ψιλό στάνταρ οι διαδρομές και λογικά όχι πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα, όπως κάνουν τα μεγάλα φορτηγά.
Άβαταρ μέλους
By glf
#874513 Σήμερα μας τελειώνει η δωρεάν φόρτιση στην electrip. Καλά πήγε το καλοκαιράκι με αυτούς και το καλύτερο είναι ότι ανακοίνωσαν τις χαμηλότερες χρεώσεις στην Ελλάδα, οπότε φυσικά και θα συνεχίσω να φορτίζω στα ίδια σημεία. Έχει βέβαια σχεδόν ένα μήνα που είναι εκτός ο φορτιστής στη Βέροια αλλά οκ με βολεύει το ίδιο και το σημείο προς Σίνδο.
Γενικά λένε για 40 λεπτά την κιλοβατώρα για DC εώς 60KW, δηλαδή όσο είναι η χρέωση των άλλων για AC στα 22.
Και ευτυχώς για μένα και τα δύο σημεία που βολεύουν είναι με 60αρηδες οπότε μια χαρά μου κάθεται για Θεσσαλονίκη Κοζάνη.
Σε λίγο το Zoe θα έχει γράψει 10.000 χλμ στα χέρια μου, οκ βοηθάει και η δικιά μου εντός πόλης lol
Άβαταρ μέλους
By bebes
#874514 Τι ταχύτητα ταξιδιου έχετε με τα ηλεκτρικά στον αυτοκινητόδρομο;
Στο πρόσφατο ταξιδι μου στην Πορτογαλία, μου έκανε εντύπωση που εβλεπα πολλά λευκα Τεσλα να "σέρνονται' στη δεξια λωρίδα. Αν υπολογισω οτι μηγαινα με 120 (πραγματικά) χιλ/ωρα, αυτα δεν πρεπει να πηγαιναν πανω απο 100.
Ποτε δεν ειδα καποιο να πηγαινει γρήγορα στον αυτοκινητόδρομο σε αντίθεση με την πόλη που εκαναν σφηνες και εκκινησεις F1.

Στη Λισαβόνα ειδα αρκετα Ζοε, μικρούλι και γλυκούλι είναι, το περίμενα πιο μεγάλο
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Scotch
bebes έγραψε:Τι ταχύτητα ταξιδιου έχετε με τα ηλεκτρικά στον αυτοκινητόδρομο;

Με τα όρια ταχύτητας, αν οι συνθήκες κίνησης το επιτρέπουν. Μια φορά που θυμάμαι να πήγαινα πιο αργά (π.χ. 120 με όριο 130, ή 110 με όριο 120), ήταν όταν ήθελα να διασχίσω τη Β. Μακεδονία χωρίς στάση για φόρτιση (~430km).
Στα 4 χρόνια με ηλεκτρικό, ζήτημα 3-4 φορές να έχω πάει πιο αργά από ό,τι συνηθίζω. Κι όταν λέμε αργά, εννοώ min 110 με όριο τα 130. Κι αυτό είτε επειδή ήταν βράδυ και ήμουν κουρασμένος, είτε σε διαδρομή όπου δεν ήξερα 100% αν θα φορτίσω στον προορισμό μου και ήθελα να είμαι βέβαιος ότι δεν θα ψάχνω φορτιστή και να βγω εκτός πλάνου.
Άβαταρ μέλους
By glf
#874519 Ναι έξω έχει αρκετά Zoe και νομίζω αυτά τα δύο είναι το τελευταίο μοντέλο το ZE50 σα το δικό μου.
Εγώ εθνική πάω τώρα 110-120 αλλά κοιτάω να το αποφεύγω lol
Στους επαρχιακούς πάω σβέλτα, δηλαδή κάπου το ίδιο.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας