Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#874126 Μόνο από το γεγονός ότι η γλώσσα είναι υπερβολικά πλούσια και οι εκφράσεις πολύ πιο εξεζητημένες αυτό που θα περίμενες από έφηβα παιδιά. Με πιο απλά λόγια, το καταλαβαίνεις επειδή είναι υπερβολικά καλό, όχι γιατί έχει γράψει κάτι που δεν ακούγεται... "ανθρώπινο".

Είχα όμως και μαθητές που έγραφαν εξαιρετικές εκθέσεις πριν από 10 χρόνια, όταν το ChatGpt ήταν ακόμα επιστημονική φαντασία. Πάντα υπάρχουν αστεράκια ανάμεσα μας.

Τώρα όμως, οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει ένα θέμα στη μηχανή και να πάρει ένα γραπτό που πολύ ανώτερο από τις πραγματικές του δυνατότητες.

Για παράδειγμα, για αυτό το θέμα:

Εικόνα

To ChatGpt έδωσε αυτή την απάντηση:

Robots Are Coming: Will They Take Over Delivery Jobs in Our City?

A local delivery company plans to introduce robots for delivering packages, sparking concern among many residents. While these autonomous robots could improve efficiency and reduce delivery times, they also raise significant questions about job loss and the potential impact on the local economy.

These robots, equipped with sensors and GPS, are designed to navigate streets and sidewalks, offering a quicker and more environmentally friendly alternative to traditional delivery methods. However, this technological shift could threaten the livelihoods of thousands of delivery workers in our city. In London, for example, around 6,500 jobs are eliminated annually due to automation, and our city may face a similar trend if robots replace human workers. For many, delivery jobs provide essential income, and their disappearance could have a ripple effect on local businesses and the community at large.

Beyond the economic impact, ethical and privacy concerns also arise. How will the data collected by these robots be used, and will residents’ privacy be adequately protected? The move raises larger questions about the role of technology in society and whether prioritizing efficiency and profits over people is justified.

There are ways to address these concerns. Companies could adopt a balanced approach, using robots to assist workers rather than replace them entirely. Furthermore, governments and businesses should invest in retraining and upskilling programs to help displaced workers transition into new industries as technology continues to evolve.

While technological progress is inevitable, we must ensure that it benefits everyone. Robots should enhance our daily lives, not displace workers and create economic hardship. With thoughtful planning and regulation, we can welcome innovation without sacrificing jobs or the well-being of our community.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#874137 Μπορείς πανεύκολα να ξεχωρίσεις τα διαμαντακια Μ ένα pop up quiz έστω και 2 παραγράφων
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#874163 Στα πανεπιστήμια έχουν σοβαρά προβλήματα (μιλάω για Αγγλία). Ειδικά την εποχή του COVID που πολλές εξετάσεις έγιναν εξαποστάσεως κλπ το πράγμα στράβωσε. Και έχουν αρχίσει να έχουν συστήματα για να αναγνωρίζουν τυχόν χρήση ΑΙ. Αλλά βέβαια το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Γιατί δεν απαγορεύεται η χρήση για να βρεις στοιχεία κλπ αλλά άντε να καταλάβεις αν του την έγραψε όλη τη διπλωματική το ΑΙ ή απλά τον βοήθησε...
Τείνουν σε επαναφορά εξετάσεων παραδοσιακού τύπου με επιτηρητές σε μεγάλες αίθουσες (που είναι δύσκολο να βρεθούν).

Επίσης μια χαρά γράφουν κι ελληνικά, δεν είναι μόνο αγγλόφωνα τα ΑΙ. Σήμερα η σύζυγος του έριξε όλα τα στοιχεία και το έβαλε να φτιάξει απάντηση σε απειλητικό γράμμα/εξώδικο. Μια χαρά τα πήγε, βασικά το στείλαμε στο δικηγόρο (αδελφό μου) έτοιμο.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#874164 2-3 φορές που του έχω ζητήσει κάποιο κείμενο, όχι για έκθεση ούτε κάποια εξέταση, το έχω επιμεληθεί για να είναι πιο ανθρωποκεντρικό. Και η επιμέλεια δουλειά είναι γιατί δουλεύεις πάνω στο κείμενο
Άβαταρ μέλους
By markvag
#874168 Όντως, πλέον το Chat Gpt είναι πολύ καλό και στα Ελληνικά. Στην αρχή όταν είχε βγει είχε κάποια θεματάκια, αλλά πολύ γρήγορα βελτιώθηκε σημαντικά.

Το χρησιμοποιώ καμιά φορά όταν έχω πολλά νεύρα και δεν έχω διάθεση για ευγένειες, γράφω το χεστήριο e-mail όπως μου βγαίνει και το περνάω από το chat gpt να το κάνει ευπαρουσίαστο. :inlove: Με εξαιρετικά αποτελέσματα. :lol: :lol: :metalo: :metalo:
Άβαταρ μέλους
By dimik
markvag έγραψε:.

Το χρησιμοποιώ καμιά φορά όταν έχω πολλά νεύρα και δεν έχω διάθεση για ευγένειες, γράφω το χεστήριο e-mail όπως μου βγαίνει και το περνάω από το chat gpt να το κάνει ευπαρουσίαστο. :inlove: Με εξαιρετικά αποτελέσματα. :metalo: :metalo:

+1

Ειδικά στα "διπλωματικα" χεστηρια emails δεν παίζεται

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#874405 ΑΙ, εισβολή στην καθημερινότητά μας.
- έστειλα mail σε εταιρεία να τους πω ότι η εφαρμογή σας λέει ότι θέλει update, το έκανα αλλά συνεχίζει να το λέει και δεν τρέχει. Μου απάντησε ΑΙ, αναγνωρίζοντας και περιγράφοντας με δικά του λόγια το πρόβλημα που εξέθεσα και με ενημέρωσε ότι θα το μεταφέρει. Η απάντηση ήταν άμεση και ήταν πολύ καλύτερη είτε από κάποια γενική έτοιμη είτε από το να μιλάω με κάποιον Ινδό που ξέρει να απαντάει μόνο σε 3 ερωτήσεις. Αργότερα μου απάντησε άνθρωπος που μου είπε ότι ξέρουμε το πρόβλημα και ασχολούμαστε να το φτιάξουμε.
- η γνωστή εφαρμογή Strava (καταγραφή αθλητικών ενασχολήσεων πιο γνωστή για ποδηλασία και τρέξιμο) έχει ξεκινήσει σε beta τη χρήση ΑΙ για να σχολιάζει την άσκησή σου, πήγες καλά εκεί, βελτιώνεσαι ή πίεσες πολύ εκεί, υστερείς εκεί κλπ. Πράγματα που ίσως δεν τα έχεις προσέξει γιατί δεν έχει συνολική άποψη των επιδόσεών σου τις τελευταίες μέρες ή μήνες. Το βρίσκω ενδιαφέρον και χρήσιμο. Θα το μελετάω να δω πως τα πάει.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#875028 Σήμερα, μετά από δοκιμές ενός σχετικά απλού εξελόφυλλου σε 2 ΑΙ, έχω να πω πως το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά κακό. Κάναμε δοκιμή για να δούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε το Copilot που βάλαμε έναν λογαριασμό δοκιμαστικά και επειδή τα έκανε σκ@τ@ δοκιμάσαμε και στο επί πληρωμή ChatGPT.

Το αρχείο περιέχει καταναλώσεις πετρελαίου σε λίτρα και αξίες σε διάφορες εγκαταστάσεις για 2 έτη και η ερώτηση ήταν να μου βρει την μέση μηνιαία κατανάλωση σε ποσότητα για κάθε έτος. Είχε 2 φύλλα, ένα με συνολικά ανά μήνα και ένα ανά εγκατάσταση.

Το Copilot ήταν απαράδεκτο. Βρήκε νούμερα σε κενά κελιά, άθροισε μήλα με καραβίδες και έδωσε τελείως λάθος αποτέλεσμα (προφανώς) σε μία εξαιρετικά απλή ερώτηση. Δεν μπόρεσε καν να εντοπίσει τον συνολικό πίνακα...

Το (επί πληρωμή) ChatGPT ήταν ένα κλικ καλύτερο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Η βελτίωση ήταν στο ότι μπόρεσε να εντοπίσει ότι στο ένα φύλλο του αρχείου είχε τα συνολικά μεγέθη (θέλαμε το συνολικό μηνιαίο Μ.Ο.), άρα ΟΚ, αλλά μετά και αυτό βρήκε νούμερα στη γραμμή με τα ονόματα των μηνών, δεν μπόρεσε να βρει που είναι τα μεγέθη για κάθε έτος και προφανώς η απάντηση ήταν τελείως λάθος.

Επίσης, σε ότι αφορά τη σύνταξη e-mail και κειμένων, το copilot ΔΕΝ με βοηθάει να κερδίσω χρόνο, καθώς πρέπει να του γράφω αναλυτικά τι θέλω να απαντήσει και να τα διορθώνω μετά 1-2 φορές, καθώς στάνταρ θα κάνει λάθος, χώρια που το κείμενό του χτυπάει από έτη φωτός μακριά ότι δεν έχει γραφτεί από άνθρωπο.

Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα για να μου κάνει format σε κάποιο κείμενο που έχω ήδη γράψει (όπως έχω δοκιμάσει επιτυχώς αρκετές φορές το δωρεάν chat gpt), που λογικά θα είναι καλό, αλλά μέχρι στιγμής είμαι πολύ απογοητευμένος.

Υποτίθεται πως τα ΑΙ θα είναι πολύ καλά στο να αναλύουν δεδομένα από δύσκολες πηγές και σε ένα απλό αρχείο και μία απλή ερώτηση πάτωσαν κυριολεκτικά... Τώρα, σαν κάποιος που παίρνει συχνά διάφορα excel αρχεία είτε από τρίτους, είτε από το σύστημα της εταιρείας και χάνω αρκετή ώρα αλλάζοντας format και παίζοντας με τύπους στο excel για να βγάλω το συμπέρασμα που χρειάζομαι, θα ήθελα το ΑΙ, όπως το copilot να με γλιτώσει από όλο αυτό και να μου δίνει μία απλή απάντηση μόνο του. Που δεν μπορεί να το κάνει.

Από την άλλη, δίνει καλές απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις γνώσεων (από γενικές γνώσεις, έως να σου γράψει συγκεκριμένους τύπους στο excel) και το chat gpt μπορεί να ρετουσάρει πολύ ωραία ένα κείμενο και να το κάνει όπως το θέλεις (όπως είπα δεν το δοκίμασα αυτό στο copilot).

Συμπέρασμα; Μέχρι στιγμής είμαι πολύ απογοητευμένος από την ικανότητα των συγκεκριμένων ΑΙ στην ανάλυση δεδομένων από excel.

ΥΓ: Η ακριβής ερώτηση ήταν: Θέλω την συνολική μέση μηνιαία ποσότητα πετρελαίου για τα έτη 2022 και 2023.
Άβαταρ μέλους
By markvag
skous έγραψε:Αναμενόμενο, καθώς τα LLMs αυτα δεν έχουν σχεδιαστεί για να λύνουν μαθηματικά προβλήματα.

< >

Υποτίθεται ότι το copilot σε βοηθάει να βρεις γρήγορες απαντήσεις ΚΑΙ σε excelόφυλλα... :hmmm: Τουλάχιστον έτσι το πουλάει η Microsoft

Use Copilot to help you explore and understand your data better.

Εικόνα

Τέλος πάντων, ότι κι αν λέει η Microsoft, είναι άχρηστο, ακόμα και στα πιο απλά, αν μιλάμε για αριθμητικά δεδομένα, εκτός κι αν είναι ήδη πολύ καλά οργανωμένα (που τότε δεν το χρειάζεσαι)...
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#889002 Λοιπόν, ξεκίνησα πρόσφατα να παρακολουθώ ένα σεμινάριο για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Έχω κάνει μόνο δύο μαθήματα μέχρι τώρα και να σας πω την αλήθεια, ακόμα δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς μπορεί να με βοηθήσει στην καθημερινότητα ή στη δουλειά μου. Οπότε λέω, δεν ρωτάω και εδώ να δω τι εμπειρίες έχουν άλλοι;

Μέχρι στιγμής, αυτά που έχω δοκιμάσει είναι λίγα αλλά ενδιαφέροντα. Έγραψα με τη βοήθεια του ChatGPT 4o ένα απλό email (του έδωσα αρκετές πληροφορίες και μου επέστρεψε διάφορες εκδοχές), και ανέβασα μια καρτέλα πελάτη. Αν και δεν αναγνώρισε σωστά όλες τις πληρωμές με τη μία, με λίγη διόρθωση κατάφερε να υπολογίσει πολύ γρήγορα τις ημέρες πληρωμής.

Προσπάθησα επίσης να το χρησιμοποιήσω για να στήσω μια πιο "έξυπνη" διαδικασία στο SoftOne, ώστε να στέλνονται καρτέλες πελατών, αποδείξεις και τιμολόγια μέσω email, χωρίς όλο το manual πήγαινε-έλα (save PDF → Outlook → copy-paste κλπ). Μου έδωσε οδηγίες, έγραψε και ένα μικρό script, αλλά τελικά μάλλον θα χρειαστώ και τη βοήθεια του μηχανογράφου.

Έκανα και πειράματα με αγγελίες αυτοκινήτων. Έδωσα links και screenshots, και παρατήρησα ότι διάβαζε πολύ καλύτερα τα screenshots παρά τα links. Είχε μάλιστα και καλές ιδέες για επικοινωνία με τους πωλητές.

Μάλιστα, και αυτό εδώ το κείμενο το έδωσα στο ChatGPT για έλεγχο. Μου πρότεινε να το γράψουμε με λίγο πιο οικείο και παιχνιδιάρικο ύφος, ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε φόρουμ και πιο άμεσες συζητήσεις — και μου άρεσε η ιδέα.

Γενικά, μου δίνει την αίσθηση ότι όσοι μάθουν να χρησιμοποιούν την AI έστω και για απλά πράγματα, μπορούν να κερδίσουν χρόνο και να βελτιώσουν κάπως την καθημερινότητά τους. Αλλά ακόμα ψάχνομαι να δω πού αλλού θα μπορούσα να την εφαρμόσω.

Για αυτό και ανοίγω τη συζήτηση:
Εσείς πώς χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη;
Σας έχει βοηθήσει σε κάτι πρακτικό; Έχετε καμία ωραία ιδέα ή παράδειγμα να μοιραστείτε;
Άβαταρ μέλους
By bill33
#889004 Εχω το gemini στο gmail και το δοκιμάζω όταν γράφω emails.Οχι τίποτα δύσκολα κείμενα αλλά καλά τα πάει.Δεν θα πλήρωνα όμως για να το έχω.
Άβαταρ μέλους
By Chris
vagmag έγραψε:Λοιπόν, ξεκίνησα πρόσφατα να παρακολουθώ ένα σεμινάριο για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Έχω κάνει μόνο δύο μαθήματα μέχρι τώρα και να σας πω την αλήθεια, ακόμα δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς μπορεί να με βοηθήσει στην καθημερινότητα ή στη δουλειά μου. Οπότε λέω, δεν ρωτάω και εδώ να δω τι εμπειρίες έχουν άλλοι;

Μέχρι στιγμής, αυτά που έχω δοκιμάσει είναι λίγα αλλά ενδιαφέροντα. Έγραψα με τη βοήθεια του ChatGPT 4o ένα απλό email (του έδωσα αρκετές πληροφορίες και μου επέστρεψε διάφορες εκδοχές), και ανέβασα μια καρτέλα πελάτη. Αν και δεν αναγνώρισε σωστά όλες τις πληρωμές με τη μία, με λίγη διόρθωση κατάφερε να υπολογίσει πολύ γρήγορα τις ημέρες πληρωμής.

Προσπάθησα επίσης να το χρησιμοποιήσω για να στήσω μια πιο "έξυπνη" διαδικασία στο SoftOne, ώστε να στέλνονται καρτέλες πελατών, αποδείξεις και τιμολόγια μέσω email, χωρίς όλο το manual πήγαινε-έλα (save PDF → Outlook → copy-paste κλπ). Μου έδωσε οδηγίες, έγραψε και ένα μικρό script, αλλά τελικά μάλλον θα χρειαστώ και τη βοήθεια του μηχανογράφου.

Έκανα και πειράματα με αγγελίες αυτοκινήτων. Έδωσα links και screenshots, και παρατήρησα ότι διάβαζε πολύ καλύτερα τα screenshots παρά τα links. Είχε μάλιστα και καλές ιδέες για επικοινωνία με τους πωλητές.

Μάλιστα, και αυτό εδώ το κείμενο το έδωσα στο ChatGPT για έλεγχο. Μου πρότεινε να το γράψουμε με λίγο πιο οικείο και παιχνιδιάρικο ύφος, ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε φόρουμ και πιο άμεσες συζητήσεις — και μου άρεσε η ιδέα.

Γενικά, μου δίνει την αίσθηση ότι όσοι μάθουν να χρησιμοποιούν την AI έστω και για απλά πράγματα, μπορούν να κερδίσουν χρόνο και να βελτιώσουν κάπως την καθημερινότητά τους. Αλλά ακόμα ψάχνομαι να δω πού αλλού θα μπορούσα να την εφαρμόσω.

Για αυτό και ανοίγω τη συζήτηση:
Εσείς πώς χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη;
Σας έχει βοηθήσει σε κάτι πρακτικό; Έχετε καμία ωραία ιδέα ή παράδειγμα να μοιραστείτε;

Καλή προσπάθεια να μας πείσεις να σε χρησιμοποιούμε ΑΙ