Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
GTS έγραψε:Απλα ο κοσμος ειναι στην κοσμαρα του πληρωνει οτι του ζητανε για τροφιμα ενω νοικια θεωρει οτι πρεπει να του τα χαριζουν.

Αυτό πάλι πώς προκύπτει;

GTS έγραψε:
NirApp έγραψε:Στον σουβλατζη μπορεις να κανεις το μεγαλυτερο τσαμπουκα, απλως δεν αγοραζεις απο αυτον. Στην γειτονια μου κλεινουν σουβλατζιδικα, εστιατορια, σωρηδον.

οι τιμες που αναφερω παραπανω ειναι απο κεντρικο σουβλατζιδικο που γινεται χαμος, απο την στιγμη που η αυξηση δεν επιρεασε καθολου τις πωλησεις του την κρατανε και βλεπω να την ανεβασουν την τιμη.

Το ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση δεν το έχεις παρατηρήσει;; Όχι σε ένα μαγαζί. Συνολικά, στην αγορά! :rtfm: Το ότι ένα μαγαζί έχει σταθερή κίνηση δεν λέει απολύτως τίποτα για την αγορά! :s_whiteflag Και προφανώς ο μεγαλύτερος τσαμπουκάς σε ένα μαγαζί είναι να μην πας.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#872345 1 πιτόγυρο Δραμινό = 3 Αθηναϊκά (τσεκαρισμένο πολύ πρόσφατα) = 1,5 Θεσσαλονικιώτικα. :inlove:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
markvag έγραψε:1 πιτόγυρο Δραμινό = 3 Αθηναϊκά (τσεκαρισμένο πολύ πρόσφατα) = 1,5 Θεσσαλονικιώτικα. :inlove:

Δεν το πιστευω
Άβαταρ μέλους
By markvag
dimviii έγραψε:
markvag έγραψε:1 πιτόγυρο Δραμινό = 3 Αθηναϊκά (τσεκαρισμένο πολύ πρόσφατα) = 1,5 Θεσσαλονικιώτικα. :inlove:

Δεν το πιστευω

Ένας τρόπος υπάρχει να το διαπιστώσεις. :shifty: :inlove: :inlove:

edit: Αν φας 3 κερασμένα από εμένα. :whistlink: :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
pro έγραψε:H κουβέντα μπορεί να ξεκίνησε από τον Τειρεσία, αλλά μοιραία πήγε στη γενικότερη κατάσταση. Τράι το κιπ απ που λένε και στο χωριό μου. Και προσπάθησε να καταλάβεις ότι πιθανότατα δεν είσαι ο μέσος όρος, ο μέσος ιδιοκτήτης ενοικιάζει 1-2 ακίνητα τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν έρθει στην κατοχή του από κληρονομιά. Οπότε επιχειρηματικά ρίσκα, επενδύσεις και λοιπά μαντζούνια είναι ολίγον εκτός τόπου και χρόνου και θυμίζουν μπρόκερ του 99 με γραβάτα ντάφυ ντακ.

Θα μου επιτρέψεις με την σειρά μου να θυμίσω αυτό που λένε στο δικό μου χωριό: Όταν απαντάς σε κάτι που υποτίθεται ότι έχω πει, σιγουρέψου πρώτα ότι όντως το έχω πει.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#872393 Ναι.

Συγκεκριμένα:

pro έγραψε:Αν νομίζεις ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για τα υψηλά ενοίκια (και τους απαντάς ότι όλα είναι θέμα ποιότητας) κοιτάνε σπίτια με γυάλινα κάγκελα, ηλεκτρικά ρολά, ενεργειακά τζάκια, ενδοδαπέδια και ντουζιέρα στο μικρό μπάνιο, νομίζω ότι το λιγότερο είσαι εκτός πραγματικότητας. Προφανώς και υπάρχουν τέτοια σπίτια και προφανώς σ αυτές τις κατηγορίες μετράει η ποιότητα, αλλά η κουβέντα στο παρόν θέμα γίνεται για την πλειοψηφία των σπιτιών και την πλειοψηφία του κόσμου. Εκεί λοιπόν, ένα ψευτοανακαινισμένο σπίτι-χρέπι 60 ετών θα παίξει στο 80 - 100% της τιμής ενός νεόδμητου. Αν θες να μιλήσουμε για την περίπτωσή σου ευχαρίστως, αλλά οι περισσότεροι μιλάμε για το φαινόμενο γενικότερα, όχι για το 1% (και βγάλε).

Χρήστος Λάππας έγραψε:Δεν νομίζω τίποτα τέτοιο και δεν καταλαβαίνω σε ποιο σημείο έγραψα κάτι που παρερμηνεύτηκε με αυτόν τον τρόπο.
Άβαταρ μέλους
By pro
#872395 Πάμε άλλη μια. Ξεκινάμε με Τειρεσία. Σύντομα πάμε σε γενικότερη κατάσταση ενοικίων. Αρχίζεις να μιλάς για επενδύσεις, ραντιε, γυάλινα κάγκελα που ανεβάζουν την ποιότητα και άρα την τιμή. Το θέμα είναι ότι δεν μιλάμε για σένα πασα μου, γενικά μιλάμε και δεν είσαι ο μέσος όρος αν το σπίτι που νοικιάζεις έχει όλα αυτά τα μπλιμπλικια. Ο κόσμος διαμαρτυρεται για απλά λαϊκά σπίτια που τα ενοίκια τους έχουν πάει στη στρατόσφαιρα κι εσύ μας λες για παντεσπάνια. Ξεκόλλα.
Άβαταρ μέλους
By Lalfamaz
#872398 Όποιος έχει διαβάσει Καθημερινή και έχει ακούσει ΠΘ δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με ΧΛ.

ταληράκια τικ τοκ

Ο ίδιος αναλύει, όμως, και τους λόγους για τους οποίους η προσφορά των σπιτιών προς ενοικίαση είναι σήμερα χαμηλή: ο λόγος είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν κλειστά, κυρίως παλιά μη επισκευασμένα διαμερίσματα,

Ντρέπονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν έχουν πισίνες και γυάλινα κάγκελα και τα κρατούν ερμητικά κλειστά για να μην τους παρεξηγήσουν οι νοικάρηδες. Επομένως, διαθέσιμα προς ενοικίαση είναι μόνο όσα βγάζουν άγρια γούστα εξού και τα ενοίκια στο Θεούλη.

Τύφλα να χει ο Τειρεσίας ενοικιαστών
Άβαταρ μέλους
By gto250swb
#872399 Πρέπει εδώ να ειπωθεί, οι Έλληνες landlord όπως ο ΧΛ ή ο g8777 δεν καρπώνονται ούτε τα κέρδη μιας προσωπικής επένδυσης ουτε της εκμετάλλευσης της υπεραξίας των κολίγων, στην περίπτωση μας κολλάει το fruges consumere nati, γιατί η άνοδος των ενοικίων οφείλεται πρωτίστως σε ένα οικονομικό προτσές. Βλέπε τρίτο τόμο Κ.Μαρξ το Κεφάλαιο, σελίδα 620, αγγλική μετάφραση. " ...thus they( ο g8777 και ο ΧΛ) pocket a product of social development created without their help." Μετάφραση: το Airbnb δημιουργεί καινούργιες οικονομικό κοινωνικές συνθήκες που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινητων να τσεπωσουν ενοίκια και υπεραξία γης χωρίς τη παραμικρή προσωπική προσπάθεια. :twisted: κάτσε g8777 και μέτρα fixed capital και rate of profiτ ερολ.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#872400 Άσχετα από τις οικονομικοκοινωνικοπολιτικές θεωρίες σας, που είναι ακριβώς αυτό, θεωρίες, εγώ νομίζω ότι κατάλαβα τι εννοεί ο ΧΛ και γενικά είμαι σύμφωνος.
Για ίδια περιοχή, ίδια προσόντα τοποθεσίας, αυτό που είναι πιο καλοφτιαγμένο και πολυτελές έχει δυνατότητα να νοικιαστεί πιο ακριβά.
Για άλλη περιοχή κλπ αυτό που είναι πιο καλοφτιαγμένο κλπ μπορεί να νοικιαστεί πιο ακριβά.
Το επιπλέον έξοδο αγοράς του οικοπέδου αποτελεί μέρος της επένδυσης/προϊόντος και δεν είναι ανεξάρτητο αυτού. Για αυτό και είναι εντελώς λάθος να συγκρίνουμε τα 2 "ίδια" σπίτια στις δύο περιοχές γιατί μπορεί τα σπίτια να είναι ίδια αλλά στα αλήθεια δεν είναι, δεν έχουν κοστίσει το ίδιο στον ιδιοκτήτη αλλά ούτε και στα μάτια του κόσμου είναι ίδια.
Κάτι άλλο που δεν αναφέρθηκε αλλά έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι ότι εκτός από πιο ακριβά θα είναι και πιο εύκολο να βρεις καλόν ενοικιαστή και πιο γρήγορα άρα δεν θα χάνεις ενοίκια περιμένοντας.
Βέβαια το ότι το όποιο ακίνητο δικαιούται περισσότερα από άλλο και το ότι το ζητάει δεν σημαίνει ότι θα συμβεί. Στην πράξη όμως εφόσον η ζήτηση είναι ικανή συμβαίνει. Αν δεν επαρκεί η ζήτηση το ακριβό κινδυνεύει να μείνει ξενοίκιαστο (ή το αντίθετο, ανάλογα με την κατάσταση της κοινωνίας).
Και το άλλο που λένε μερικοί σαν επιχείρημα στον ΧΛ αλλά κακώς γιατί δεν έρχεται σε αντίθεση με τα του ΧΛ ο οποίος δεν νομίζω να το έχει καν αγγίξει, είναι ότι το επιπλέον έξοδο (αγοράς οικοπέδου, υλικών, κατασκευής) δεν θα αποφέρει απαραίτητα "ανάλογο" επιπλέον κέρδος. Ναι, εντελώς αναμενόμενο και δεν νομίζω κανένας να το αμφισβήτησε. Όπως και στα περισσότερα προϊόντα όσο ανεβαίνεις σε κόστος τόσο μικρότερη είναι η βελτίωση.