Θα αποκτήσουμε trailer parks, rv-s παρκαρισμένα, σκηνές στα πεζοδρόμια και κάτω από γέφυρες, θα δείτε, δεν είναι και τόσο άσχημα, να εκεί στις ΗΠΑ το κάνουν και είναι μια χαρά, όχι σαν εδώ, την ψωροκωσταινα...
Ρε τι ιδέες μου δίνουν..
Χρήστος Λάππας έγραψε:Αν θεωρείς ότι όσοι επενδύουν σε ενοίκια "απομυζούν τους πόρους της οικονομίας"
Εγώ;;
Ποιός είμαι εγώ να θεωρήσω κάτι τέτοιο; Οι οικονομολόγοι, από τον Adam Smith και μετά το θεωρούν αυτό.
Δεν είναι η δική μου άποψη...
Χρήστος Λάππας έγραψε:
"Ως καπιταλιστής", ξέρω -και το είδα στην πράξη- ότι οι απολαβές είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με την επένδυση.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι ευτυχές. Αλλά η τιμή ενός πράγματος στην ελεύθερη οικονομία καθορίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την προσφορά και τη ζήτηση. Και πάλι, ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των οικονομολόγων το λέει αυτό (από Adam Smith κι έπειτα), κάτι που μπορείς να διαβάσεις και το πιο εισαγωγικό κείμενο για την οικονομία και την ελεύθερη αγορά.
Θα παρατήρησες βέβαια, ότι το κόστος παραγωγής ΔΕΝ είναι κάποιος από τους συντελεστές καθορισμού της τιμής.
Αντί να επιμένεις σε λάθη, μπορείς να διαβάσεις ένα εισαγωγικό βιβλίο στην οικονομία. Επίσης, αν είσαι όπως λες καπιταλιστής (που δεν είσαι, γιατί δεν δέχεσαι ότι η ελεύθερη αγορά μπορεί να καθορίσει την τιμή του αγαθού που πουλάς - ενοίκιο σπιτιού) και υπέρ της ελεύθερης αγοράς, καλό είναι να δεις τι ακριβώς σημαίνουν αυτά...
Χρήστος Λάππας έγραψε:Αν φτιάξω ένα μέτριο "προϊόν", δύσκολα θα πείσω κάποιους να το πληρώσουν ακριβά. Και αυτό ισχύει για οτιδήποτε βγαίνει στην αγορά. Είτε μιλάμε για ενοίκια και ξενοδοχεία, είτε για κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα.
Προσφορά + ζήτηση. Απλό. Μπορείς να παίξεις με το ένα και με το άλλο.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Ξαναρωτάω, τα POS με ποιο τρόπο θα διευκολύνουν κάτι στα ενοίκια;
Θεωρητικά θα κοπούν τα μαύρα, στην μπανανία που ζούμε όχι σε κάτι το ιδιαίτερο.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Υ.Γ. Ελπίζω πραγματικά να διαβάζουν αυτό το νήμα όσοι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων γίνεται. Είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό.
Πραγματικά όμως.
GTS έγραψε:ποια στρεβλωση; τυπωθηκε 30% επιπλεον χρημα στο κοβιντ και μοιιραστηκε και σε πλουσιους και σε φτωχους (οχι σε μενα) αυτο το επιπλεον χρημα βρηκε τον δρομο του στα ενοικια, στους καφεδες στο φαγητο στα αυτοκινητα κλπ
απο αυτο το πληθωριστικο χρημα πληρωνεσαι και εσυ σαν ΕΕ
Ας μην λέμε ανακρίβειες...
Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθωρισμού οφείλεται (μέχρι και η FED το λέει) στην πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης (που επηρεάζει το τύπωμα του χρήματος). Το οποίο έζησε πολύ καλά στο πετσί του όποιος δούλευε στο supply chain ιδίως τα έτη 2020-2022.
Επίσης, οι αυξήσεις στα ενοίκια οφείλονται στην μείωση της προσφοράς λόγω AirBnB και λοιπών ανοησιών, η οποία με σταθερή τη ζήτηση (καθώς μιλάμε για ένα είδος πρώτης ανάγκης), οδηγεί σε αυξήσεις τιμών. Στην Ελλάδα είχαμε και το επιπλέον "bonus" της 15ετούς σχεδόν κρίσης, με την οικοδομική δραστηριότητα να σταματάει για τα περισσότερα χρόνια... Και φυσικά το ότι καταργήσαμε τον οργανισμό εργατικής κατοικίας, που έδινε προσιτά σπίτια στους εργαζόμενους, δίνοντας ένα ακόμα μπονουσάκι στους ιδιοκτήτες που παραπονιούνται για το 45% φόρων σε εισόδημα από ενοίκια (ενώ οι μισθωτοί είναι λογικό να πληρώνουν τα ίδια για τη δουλειά τους...
)Στο μόνο που συμφωνώ είναι πως δεν υπάρχει καμία στρέβλωση. Η ελεύθερη αγορά λειτουργεί όπως πρέπει. Με τη μείωση της προσφοράς, έχουν αυξηθεί οι τιμές.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

Μιλάω μετά λόγου γνώσεως. Αν δεν το πιστεύεις, πραγματικά δεν έχω κάτι να προσθέσω.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Οποιοσδήποτε μεσίτης στην αγορά θα σου επιβεβαιώσει ότι η ποιότητα της κατασκευής έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή ενοικίασης/πώλησης. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τα πάντα, από αυτοκίνητα, μέχρι τηλέφωνα, και από ρούχα μέχρι το σύρμα για το άπλωμα των ρούχων.
Μιλάω μετά λόγου γνώσεως. Αν δεν το πιστεύεις, πραγματικά δεν έχω κάτι να προσθέσω.
Μουαχαχαχα. Καλό.
Έχεις ιδέα όταν έψαχνα σπίτι τι τρώγλες και άκυρες κατασκευές είδα; Και κάποιοι ζητούσαν περισσότερα από νεόδμητο..
My Flickr
Χρήστος Λάππας έγραψε:Οποιοσδήποτε μεσίτης στην αγορά θα σου επιβεβαιώσει ότι η ποιότητα της κατασκευής έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή ενοικίασης/πώλησης. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τα πάντα, από αυτοκίνητα, μέχρι τηλέφωνα, και από ρούχα μέχρι το σύρμα για το άπλωμα των ρούχων.
οταν λες πχιοτητα δηλαδη τι?
μπορει να με χρεωνει 100 ευρω λιγοτερα αν ξεχασει να βαλει σκυροδεμα σε δυο κολωνες?

Καλό είναι να μην χρησιμοποιείς τους μεσίτες ως αυθεντία καθότι είναι οι πλέον αναρμόδιοi. Στη συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν ιδέα γιατί μιλάνε, πριν πουλάγανε πλυντήρια, όταν ξανα κάτσει η αγορά θα πουλάνε σερβιέτες κλπ κλπ

Στην ίδια περιοχή, τα πιο καινούργια και καλύτερα εξοπλισμένα σπίτια πωλούνται/νοικιάζονται πιο ακριβά από ότι πωλούνται/νοικιάζονται σπίτια ίδιων τετραγωνικών και οροφών που είναι παλαιότερα και πιο σπαρτιάτικα.
Δηλαδή θέλεις να μας πεις ότι το ίδιο σπίτι (πραγματικό παράδειγμα) που μέχρι χθες νοικιαζόταν 550 και από σήμερα νοικιάζεται 620, χωρίς καμία επέμβαση (ούτε καν βάψιμο, απλά άλλαξαν χέρια τα κλειδιά), ξαφνικά ανέβηκε σε ποιότητα;;;
Επίσης, αν συνεχίζεις να πιστεύεις ότι το κόστος κατασκευής συμβάλλει με κάποιον τρόπο στον καθορισμό της τιμής σε ελεύθερη αγορά, μπορείς να γράψεις σχετικό paper, τα βραβεία Νόμπελ περιμένουν. Θα είσαι ο πρώτος οικονομολόγος που υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Χρήστος Λάππας έγραψε:
Στην ίδια περιοχή, τα πιο καινούργια και καλύτερα εξοπλισμένα σπίτια πωλούνται/νοικιάζονται πιο ακριβά από ότι πωλούνται/νοικιάζονται σπίτια ίδιων τετραγωνικών και οροφών που είναι παλαιότερα και πιο σπαρτιάτικα.
Δηλαδή ένα καινούριο σπίτι που έβαλα 50% παραπάνω άμμο στο τσιμέντο απ' ότι έπρεπε και 30% λιγότερο σίδερο, με μία κουζίνα μάρκας Mekapses, θα νοικιαστεί περισσότερο απ' ότι ένα παλιότερο που έχει το διπλάσιο σίδερο στις κολώνες απ' ότι πρέπει και οι κολώνες είναι 50% πιο παχιές απ' ότι πρέπει. Και αυτό αποδεικνύει πως το κόστος κατασκευής επηρεάζει την τιμή πώλησης;;;
Για να μην αναφέρω ότι συγκρίνεις διαφορετικά πράγματα.
Πάμε λοιπόν λίγο διαφορετικά.
Στην ίδια περιοχή δύο διαμερίσματα ίδιου ορόφου, τετραγωνικών, ηλικίας, κτλ. Στο ένα έχω βάλει το μισό σίδερο στις κολώνες, τα κουφώματα είναι ΓΤΠΚ, με διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια (αλλά είναι ολοκαίνουρια και φαίνονται άψογα ακόμα) και όταν βρέχει έξω, βρέχει και μέσα, ενώ το άλλο έχει χτιστεί όπως πρέπει (και ακόμα καλύτερα, με τα σωστά σίδερα, κτλ.), με εξαιρετικά κουφώματα, μόνωση, κτλ., θέλεις να με πείσεις ότι το πρώτο θα νοικιαστεί φθηνότερα από το δεύτερο;;;
Συγνώμη, αλλά δεν παίζει αυτό.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>