Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#870587 Ένα από τα μεγαλύτερα ιστιοφόρα στον κόσμο, το The Bayesian, έπεσε σε υδροστρόβιλο και βυθίστηκε σε βάθος 50 μέτρων λίγο έξω από τις Ιταλικές ακτές.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι ένας νεκρός και 6 αγνοούμενοι.

Η ιστοσελίδα της Perini Navi, ίσως της κορυφαίας κατασκευάστριας μεγάλων ιστιοφόρων στον κόσμο, έχει κρασάρει σήμερα. Από ότι διαβάζω σε διάφορες ιστοσελίδες, διερευνάται κατά πόσο το πολύ υψηλό κατάρτι (72 μέτρα) μπορεί να έπαιξε ρόλο στην αποσταθεροποίηση και βύθιση του σκάφους.
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
BARHonda έγραψε:Είπα φέτος να μην μπλέξω με σύνορα στην κάθοδο για Ελλάδα και έκλεισα καράβι από Βενετία με καμπίνα μονόκλινη για πάρτη μου

Έλα όμως που η ΑΝΕΚ είχε όρεξη να μας βάλει δάχτυλο. 12 μέρες πριν την αναχώρηση μου στέλνει μήνυμα, αλλαγή πλοίου και υποβάθμιση σε αεροπορικό κάθισμα. Δεύτερο μήνυμα πριν μερικές μέρες, αλλαγή αναχώρησης από 13:00 σήμερα Σάββατο στις 16:30.

Ακόμα δεν έχω μπει μέσα

Τ Ρ Ι Μ Π Ο Υ Ρ Δ Ε Λ Ο Ι

Κι εμένα τα ίδια μου έκαναν (από Πάτρα προς Βενετία). Τους πήρα και το άλλαξα σε Πάτρα-Ανκόνα που είχε καμπίνες διαθέσιμες. Χρειάστηκαν 2-3 τηλέφωνα μέχρι να βρω κάποιον που νιώθει και να καταφέρει να αλλάξει το εισιτήριο... 2 νύχτες χωρίς καμπίνα ούτε στον χειρότερο εχθρό μου! :help:
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#870609 Καλά αυτό το ταξίδι ήταν μία σκέτη μούτζα. Φύγαμε τελικά 19:30 Σάββατο και φτάσαμε ~ 07:30 Πάτρα (36 ώρες ταξίδι)

Οι μαμημένοι μου στείλανε αντίστοιχο μήνυμα και για την επιστροφή 30/9 και απλά το ακύρωσα. Θα ανέβω οδικώς με διανυκτέρευση Βελιγράδι
Άβαταρ μέλους
By glf
#870632 Ευτυχώς τα γράφετε και σώζετε και κόσμο που το σκεφτόταν lol
Άβαταρ μέλους
By Zeus
#870637 Γενικα Βενετια δεν εχει καθημερινα δρομολογια και ισως γι αυτο ειναι πιο προβληματικη γραμμη. Δεν δικαιολογει βεβαια το overbooking που προφανως κανουν. :thumbsdown:

Παντως δεν βλεπω τον λογο να κατεβει κανεις ή να παρει πλοιο απο Πατρα. Με την Ιονια ειναι 4 ωρες η Αθηνα απο Ηγουμενιτσα, οταν το καραβι μεταξυ των δυο λιμανιων, μαζι με προσεγγιση, φορτοεκφορτωση κανει πολυ περισσοτερο.
Τελευταία επεξεργασία από Zeus και 21 Αύγ 2024, 12:44, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#870640 Για την ΑΝΕΚ/Superfast, που είναι η μία εκ των 2 εταιρειών που κάνουν το Ιταλία - Ελλάδα (Minoan η άλλη), πρέπει να χάλασε το ένα εκ των 2 βασικών πλοίων, με αποτέλεσμα να το αντικαταστήσουν με ένα "σαράβαλο" (A/F Claudia) το οποίο ήταν πιο μικρό. Τώρα με ποια κριτήρια μας (διότι πολλούς γαμήσανε έτσι) πετάξανε από την καμπίνα, και ποιους βάλανε, δεν ξέρω, δεν θέλησα να τσακωθώ, δεν φταίνε σε τίποτα οι υπάλληλοι στο γκισέ ή στη reception

Η εναλλακτική της Minoan είναι λίγο περίεργη διότι δεν έχει ακριβώς τα ίδια δρομολόγια. Για αρχή, δεν πάει Βενετία. Οι 2 επιλογές είναι Ανκόνα και Brindisi. Το άλλο είναι ότι δεν έχει αναχώρηση από Πάτρα (μικρό το κακό για κάποιους)

Γενικά, εμείς οι κεντρικοΕυρωπαίοι είμαστε καταδικασμένοι να τρώμε το σκατό στα σύνορα κάθε φορά (και δεν είμαι της φάσης να κάνω το ταξίδι με 15 στάσεις / διανυκτερεύσεις να απολαύσω και τη διαδρομή κτλ, θέλω να πάω σπίτι μου)
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#870643 Νομίζω επίσης καλό είναι να αποφεύγετε την Βενετία που έχει κίνηση-μανούρα και κάνεις πολλές ώρες παραπάνω στο καράβι. Η διαδρομή προς Ancona είναι πολύ εύκολη.
Άβαταρ μέλους
By nomarxis
#870658 Η Βενετία κατ' εμέ είναι πιο εύκολη για Κεντρική Ευρώπη ειδικά στην άφιξη που είναι πρωινή (κανονικά περίπου τις 07:00) όταν δεν έχει καθυστερήσεις.
Στην αναχώρηση πάλι βολεύει, με βάση τα δικά μου ταξίδια, γιατί αποφεύγεις την Μπολόνια και Ρίμινι που προσθέτουν πολλά άγχη και καθυστερήσεις..
Δεν έχει όμως καθημερινά δρομολόγια, εννοείτε πως αξίζει για Ηγουμενίτσα που είναι 24 ώρες, η Πάτρα είναι 32 και φέτος το κατέστρεψαν το χαρτί αλλάζοντας το Αριάδνη με ένα δανεικό εξ Αλβανίας...
Παρακμή και καμία λύπηση στον πελάτη.
Δεν πας με καράβι, πας από Συνοριακούς σταθμούς.
Δεν θες ατελείωτες ώρες στο αμάξι, αλλά πλέον τα μισά καράβια στην Αδριατική είναι φορτηγάδικα με καμία έννοια καραβιού που ξεκινάνε ή τελειώνουν οι διακοπές.

Γενικά η τελευταία 4ετια είναι πολύ τζόκερ το καράβι μιας και οι παροχές και οι καθυστερήσεις είναι άθλιες.
Άβαταρ μέλους
By SIHCTR
#870665 Όλως περιέργως, η φετινή εμπειρία από το καραβοτάξιδο Ανκόνα-Πάτρα και πίσω με το Superfast III (πρώην ΑΝΕΚ Olympic Champion) ήταν πολύ θετική και σαφώς βελτιωμένη από πέρυσι που είχε παρατήσει η ΑΝΕΚ τα καράβια στη μοίρα τους εν όψει εξαγοράς. Καμία καθυστέρηση και επίσης αρκετός χρόνος αναμονής στο λιμάνι για το turn-around, οπότε δε μας έδιωχναν από τις καμπίνες 2 ώρες πριν φτάσουμε, αλλά κανα μισάωρο πριν. Ίσως έτυχε επειδή δεν ταξίδευα σε μέρες αιχμής.

Επίσης και το "καλό" εστιατόριο ήταν ανοιχτό, όχι μόνο το self-service. Και τα ζόμπι στα πατώματα ήταν σχετικά λίγα!

Η αλλαγή του δρομολόγιου για τη Βενετία είναι άλλο θέμα βέβαια, πολύ τραγικό. Τουλάχιστον έτσι είχα την ευκαιρία για μία διανυκτέρευση στη Βενετία αντί για το καράβι (με το ανάλογο χρηματικό τίμημα βέβαια).

Τώρα πρέπει να τους κυνηγήσω για να πάρω τα λεφτά μου πίσω από την αλλαγή εισιτήριου και να μου πιστώσουν τους πόντους που μου χρωστάνε... Θα τους πάρω από Σεπτέμβρη να έχει πέσει ο φόρτος :lol:
Άβαταρ μέλους
By edmond
#871233 Εικόνα
Περί δεσίματος κάβων, το άνωθι δεν έδεσε ποτέ τους αριστερούς.

Εν τω μεταξύ στο γκαράζ...
Εικόνα
Δεν μπορώ να πω, δεν με έκαναν σαρδελοποίηση αλλά το αντίτιμο ήταν να βγω στην κυριολεξία τελευταίος. Βασικά το χω μαράζι, πάντα από τους τελευταίους βγαίνω, είτε μπω από τους πρώτους είτε από τους τελευταίους. :s_hang
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
edmond έγραψε:Εικόνα
Περί δεσίματος κάβων, το άνωθι δεν έδεσε ποτέ τους αριστερούς.

Έδεσε μόνο από την προσήνεμη (σοφράνο) πλευρά, που τρώει και όλο το φορτίο (βλ. ότι ο εν λόγω κάβος είναι "τσίτα" στη φωτό) και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα αν ο άνεμος είναι σταθερός και διαχειρίσιμος.. Και να είχε δέσει από την άλλη πλευρά, ο κάβος χαλαρός θα ήταν, ελλάχιστο φορτίο θα δεχόταν.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Χρήστος Λάππας έγραψε:Ένα από τα μεγαλύτερα ιστιοφόρα στον κόσμο, το The Bayesian, έπεσε σε υδροστρόβιλο και βυθίστηκε σε βάθος 50 μέτρων λίγο έξω από τις Ιταλικές ακτές....
Το παρακολουθώ το θέμα από την αρχή και προσπαθώ να καταλάβω αυτά που δεν μας λένε.
Ο κατασκευαστής λέει ότι αν είχατε καρίνα κάτω και τα κλείνατε όλα δεν βυθίζεται.
Η καρίνα μάλλον δεν ήταν κάτω (τραγικό και ηλίθιο λάθος) και για μένα η αρχή του τέλους, το ένα πράμα που θα τους έσωνε.
Λέγεται ότι υπήρχε μεγάλο άνοιγμα από τα δεξιά (όπου είχαν φουσκωτά, jetski κλπ) και το οποίο επικοινωνούσε με χώρο κινητήρων, αν αυτά δεν ήταν κλειστό θα εξηγούσε την γρήγορη βύθιση. Ο μηχανικός όμως λέει ότι όλα ήταν κλειστά εκτός από ένα χάτς από την μεριά που ήταν επάνω (την αριστερή).
Ο νυχτοφύλακας λέει ότι όταν ο αέρας αυξήθηκε στα 20+κόμβους ξύπνησε τον καπετάνιο που του είπε ξύπνα τους όλους. Μετά λέει ασφάλιζε τα φυτά και τα μαξιλάρια... δεν λέει αν ξύπνησε κανέναν άλλον...
Μετά λέει το σκάφος έγειρε 90 μοίρες δεξιά και κάνανε αλυσίδα ενώ πατάγανε στους τοίχους για να βγάλουν τους από μέσα έξω. Βγάλαμε λέει όσους μπορέσαμε...

Πολλά τα ερωτήματα.
Γιατί δεν μαθαίνουμε περισσότερα από τους άλλους, επιβάτες και μέλη πληρώματος για το τι έγινε, ο καθένας από την πλευρά του.
Που ήταν η καρίνα. Έσπασε το κατάρτι. Τι ήταν κλειστό. Από πού μπήκε το νερό τόσο γρήγορα.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ξύπνησε ποιον.
Γιατί σώθηκαν σχεδόν όλοι από το πλήρωμα αλλά μόνο οι μισοί επιβάτες. Μήπως το πλήρωμα ήταν σε πιο επιφανειακό όροφο ενώ οι καμπίνες ίσως ήταν μια στενή στριφογυριστή σκαλίτσα πιο κάτω.
Θα γίνει ανάσυρση του σκάφους μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες. Αυτό φαντάζομαι θα ξεκαθαρίσει πολλά πράματα.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας

Το κανάλι το παρακολουθώ εδώ και καιρό, αλλά η τελευταία τους περιπέτεια είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αποφάσισαν επίτηδες να κολλήσουν στον πάγο και να ξεχειμωνιάσουν σε ένα φιόρδ στην Γροιλανδία.
Τα πλάνα είναι απλά καταπληκτικά. :inlove: