- 10 Ιούλ 2024, 00:37
Polestar 2 single motor (front) 170KW=231Hp / 78KWh νοικιάρικο με περί τα 45000χλμ.Διαστάσεις ικανές 4,60μ και πλατύ και 2 τόννοι άδειο. Δε ξέρω επίπεδο εξοπλισμού αλλά απ' όλα τα καλά είχε.
Γενικά μου αρέσει σαν σχήμα αλλά μου έτυχε άσπρο. Οι ζάντες δεν μου αρέσουν αλλά να κι εμένα.
Μέσα όμως σκούρο που μου αρέσει.
Χώροι καλοί εμπρός, πίσω, παραπίσω και παραεμπρός (frunk). Σχεδόν ενοχλητικά πολύς χώρος ανάμεσα σε οδηγό και πόρτα.
Θέση οδήγησης οκ, μου άρεσε η ρύθμιση οσφυικής υποστήριξης.
Από
ορατότητα η γνωστή κολώνα πιο μπροστά από όσο θέλεις και πολύ μικρό πίσω παράθυρο. Γενικά κάπως μικρά παράθυρα που ανοίγουν αργά στην αρχή και λίγο πιο γρήγορα μετά, δε ξέρω γιατί. Αλλά τα πίσω δεν ανοίγουν τελείως, στα μείον.
Οι εντυπώσεις από την
ποιότητα υλικών και συναρμογής πολύ καλές.
Το
infotainment κλπ αρκετά μπερδεμένο αλλά το συνηθίζεις. Μερικά πράματα όμως που ξέρεις ότι υπάρχουν δεν τα ξαναβρίσκεις εύκολα. Έκανα διάφορες ρυθμίσεις, μου άρεσε που μπορείς πχ να επιλέξεις και αν θα κάνει crαwl. Τιμόνι στο σφιχτό/βαρύ, αυτόματο φρενάρισμα στο Low που θυμίζει ατμοσφαιρικό (Std που είναι το μέγιστο σε τρομάζει λίγο, φρενάρει πιο πολύ από όσο περίμενα όταν αφήνω το γκάζι). Μπερδεύτηκα λίγο με τα μίλια, χλμ κλπ, τελικά έβαλα τις ταχύτητες σε μίλια για να είναι ίδιες με τα όρια αλλά τις αποστάσεις σε χλμ για να έχω καλύτερη αίσθηση. Στην παράδοση του νοικιάρικου μέχρι να το καταλάβει η ηλίθια ότι ήταν χλμ θεώρησε ότι σε 3 μέρες έκανα περί τα 18.000χλμ και μου λέει θα σας χρεώσω 3666 λίρες για τα παραπάνω χλμ…. (είχα όριο νομίζω 300μίλια τη μέρα)
Πρέπει να είσαι admin για να κάνεις κάποια πράματα όπως το να έχεις την εφαρμογή της Polestar και για αυτό θέλεις και τα 2 κλειδιά. Το οποίο
κλειδί είναι ένα ογκώδες παραλληλόγραμμο, μαύρο με μικρά μαύρα δυσανάγνωστα κουμπιά που δεν ξεχωρίζουν στις στενές πλευρές του, έχει και φυσικό κλειδί μέσα του. Το χρεώνω στα μεγάλα μείον, άσχημο για το όλο image, μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν λίγο χρώμα στα κουμπιά αλλά και στο κουτί. Αρκεί να το έχεις στην τσέπη σου για να λειτουργήσει αλλά λόγω όγκου και γωνιών θα σου κάνει σημάδι στο παντελόνι…
Κατάφερα να μου φτιάξω λογαριασμό και να συνδέσω το αυτοκίνητο με την Google μου και με το τηλέφωνο. Μετά τα βρίσκουν και είναι σαν να έχεις android tablet (πιθανόν να γίνεται το ίδιο και με Apple). Έψαχνα κάτι στο τηλέφωνο και το έσωζα και μετά το έβρισκα στο χάρτη του αυτοκινήτου. Αλλά για να πας στο χάρτη πρέπει να πας στα apps και να επιλέξεις το Google map, δεν έχει απευθείας κουμπί για πλοήγηση. Αντίστοιχα για να πας στο ραδιόφωνο πας στα apps και επιλέγεις ραδιόφωνο. Άμεση ανταπόκριση αλλά καλύτερα να είχε απευθείας επιλογές. Και θα ήθελα πιο πολλές επιλογές για το κυρίως ταμπλώ.
Πιο πολύ όμως τρόμαξα όταν έχασα τα χειριστήρια του
κλιματισμού από την οθόνη και ήθελα να ξεθολώσω τα τζάμια. Και ενώ στην αρχή ήταν διζωνικός μετά δεν ήταν αλλά δεν με ενδιέφερε αυτό για να το ψάξω.
Επίσης εκνευρίστηκα μέχρι να βρω το μενού που σβήνω το αυτοκίνητο αλλά τελικά υπάρχει εύκολος τρόπος που μου διέφευγε, πατάς το κουμπί play/pause για 2’’. Ή απλά δεν ασχολείσαι και βγαίνεις και κλειδώνεις. Ή ίσως κλειδώνει μόνο του καθώς απομακρύνεσαι, και ξεκλειδώνει όταν πάς να ανοίξεις την πόρτα. Για να ενεργοποιήσεις το αυτοκίνητο θέλει φρένο και παίξιμο του μοχλού, μάλλον είναι σωστό σαν ιδέα αρκεί να επιλέξεις το σωστό R ή D, με τρόμαξα 1-2 φορές κι έφυγα ανάποδα.
Αφού κατάλαβα το
adaptive cruise control και το
drive assist και τις ρυθμίσεις τους τα βρήκα πολύ καλά. Ειδικά οδηγώντας αγγλικό τιμόνι σε στενή αγγλική λωρίδα σε κρατάει πολύ ωραία στη μέση. Απλά αν δεν κρατάς το τιμόνι μετά από λίγο αρχίζει να σε κράζει, πιάσε το τιμόνι ρε τεμπελχανά. Στην πράξη ο αυτόματος γκαζώνει φρενάρει και κρατάει απόσταση και το άλλο ακολουθεί τη λωρίδα, μια χαρά πάει μόνο του.
Επιδόσεις Μπορεί να είναι το μικρό και “αργό” μοντέλο με 0-100 σε 7,4’’ αλλά τα 330Nm ροπής όλα μαζί από τη μία στιγμή στην άλλη είναι μια χαρά για να γεμίσουν το αυτοκίνητο επιφωνήματα χαράς (κόρη) ή πανικού (γυναίκα). Μετά αρχίσαν απειλές, σταμάτα γιατί θα μας έρθει εμετός… άτιμες γυναίκες, ξέρουν πως να έχουν πάντα την τελευταία κουβέντα. Οι επιταχύνσεις είναι όλα τα λεφτά (αυτό ισχύει και κυριολεκτικά, τότε τα καις). Και έπιασα τον εαυτό μου να περιμένει το σκαλοπάτι από την αλλαγή ταχύτητας που όμως δεν συμβαίνει, απλά τραβάει το ίδιο όσο το πατάς. Βέβαια τερματίζει στα 160 που δεν το σχολιάζω.
Γενικά το πώς πετιέσαι μπροστά είναι θαύμα. Σε ξεκίνημα από πάρκινγκ για ενσωμάτωση στον αυτοκινητόδρομο ή σε αλλαγή λωρίδας χωρίς να αποτελείς κινητό εμπόδιο μέχρι να επιταχύνεις. Αλλά δεν χρειάζεται να το εξαντλείς, έτσι κι αλλιώς η όλη εμπειρία οδήγησης αναβαθμίζεται σε τελείως άλλο επίπεδο. Αλλά είναι πολλή η ροπή για προσθιοκίνητο, το ένιωθα ότι τα Michelin Primacy 245/45-19 αγκομαχούσαν. Μπορείς να πας σε sport mode που βγάζει το ESP, δεν ξέρω πόσο, δεν το δοκίμασα, ήταν και βροχερά, σε μια έξοδο από κυκλικό κόμβο έφαγα και μια υποστροφή στο γκάζι στη βρεγμένη άσφαλτο.
Αναρτήσεις σφιχτές και καταλαβαίνεις ότι κάτι πάτησες αλλά δεν χτυπάνε, άνετες δεν τις λές αλλά εντελώς της αρεσκείας μου.
Πολύ καλή
ποιότητα κύλισης, ήσυχα, ομαλά με δύναμη όποτε χρειαστεί.
Οδική συμπεριφορά δεν δοκιμάστηκε σε ζόρια αλλά γενικά το βρήκα ικανοποιητικότατο και ζυγισμένο χωρίς να με ενοχλήσει κάτι. Το βάρος μεγάλο αλλά κρύβεται από τις ροπές και το χαμηλό κέντρο βάρους άρα όχι κλίσεις.
Χειριστήρια Τιμόνι, γκάζι, φρένο, μοχλοί είχαν καλή αίσθηση.
Ήχος: φλας έκαναν ένα τελείως ξερό και φτηνό τακ τακ, τα παράθυρα λίγο θορυβώδη στη λειτουργία τους.
Εργονομικά παραπατήματα: κουμπιά παραθύρων πολύ πίσω, κάπου στον αγκώνα (ναι κάθομαι κάπως όρθια και όχι πολύ πίσω αλλά δεν μου έχει ξανατύχει), κουμπί πορτπαγκάζ κάτω από προφυλακτήρα άρα σκύβεις, τα 2 βύσματα USB-C ήταν όρθια στην είσοδο θήκης οπότε έκλειναν την μισή είσοδο της, έτσι όπως είχα στήσει τη θέση οδήγησης έβρισκα στο τιμόνι κατά το έμπα. Θα προτιμούσα κουμπί και όχι μοχλό με ντίζα για το καπώ (frunk). Οι θήκες στις πόρτες δεν βόλευαν για να σταθεί όρθιο μπουκάλι, στην κεντρική κονσόλα ακριβώς πίσω από βάση για ποτήριο και κάτω από το υποβραχιόνιο έχει κι άλλη μια βάση για ποτήρι/μπουκάλι αλλά χωρίς βάθος, θα πρέπει να μένει σηκωμένο το υποβραχιόνιο.
Κατανάλωση:
Έγραψα περί τα 660χλμ εκ των οποίων 621 υπολογισμένα από το αυτοκίνητο (από όποτε το μηδένισα μέχρι την τελευταία φόρτιση πριν το παραδώσω) με μέση κατανάλωση 16,7KWh/100χλμ, με μέση ταχύτητα 54,7χλμ/ώ σε 11:53’ (μέγιστη πρέπει να ήταν περί τα 122χλμ/ώ).
Ξεκίνησα με μπαταρίες στο 82% και το παρέδωσα με 84%.
Φόρτισα σε Tesla supercharger από αυτά που επιτρέπουν και μη Tesla πολύ εύκολα και πολύ οικονομικά στα 150KW με την εφαρμογή της Tesla. 32KWh με 46 πένες/KWh
Φόρτισα στην πανσιόν με 7KW τη νύχτα και το πρωί είχα 100%. Τους πλήρωσα για 60,19KWh προς 45 πένες/KWh
Φόρτισα και σε άλλο (ακριβό) 150άρι απλά με ανέπαφη κάρτα. 28.18KWh x79πένες/KWh.
Οπότε μέση τιμή 53.22p/KWh 16,7KWh/100χλμ
Αν ήταν βενζίνης ας πούμε ότι θα έκαιγε περί τα 8,5λτ/100χλμ και τιμή της βενζίνης είναι περί τα 144-147 πένες το λίτρο, έστω 145.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό είχα κάπου 40.6% οικονομία (8,9 έναντι 12,5 £/ 100χλμ). Και θα έκανα σημαντικά περισσότερη οικονομία αν φόρτιζα μόνο στο σπίτι μου με νυχτερινό ρεύμα.
Συμπεράσματα: Ξεκαθαρίζω ότι ήταν η πρώτη μου επαφή με ηλεκτρικό αυτοκίνητο οπότε δεν μπορώ να το συγκρίνω με άλλα ηλεκτρικά. Αλλά συνολικά σαν αυτοκίνητο/εμπειρία συμβίωσης μου άρεσε και πολύ μάλιστα, τα μειονεκτήματα δευτερεύοντα και πλέον αποδέχομαι ότι η ζωή με ηλεκτρικό είναι όχι μόνο απόλυτα εφικτή και όχι λύση ανάγκης (εφόσον έχεις φορτιστή στο σπίτι) αλλά και ευχάριστη.
aka onyx !