Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#864836 Για να καμπύλωσει ένα τηγάνι συνήθως φταίει η πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Στην δική μου επαγωγική την πάτησα κι έμαθα, αν βάλω την κανονική λειτουργία στο 9 τα καμπυλώνει αν βάλω την ειδική λειτουργία τηγανισματος η οποία πάει μέχρι το 5 και χτυπάει ήχος όταν πιάσει θερμοκρασία δουλεύει άριστα. Το 5 δε είναι για πολύ γρήγορο σωταρισμα, για "τηγάνισμα" προτείνεται το 4 και παρακάτω Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By Chris
#864851 Εγώ αυτό που έχω, ένα φορητό για το μπαλκόνι, πάει μέχρι 200 βαθμούς, αρα δεν νομίζω να φταίει αυτό
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Chris έγραψε:Εγώ αυτό που έχω, ένα φορητό για το μπαλκόνι, πάει μέχρι 200 βαθμούς, αρα δεν νομίζω να φταίει αυτό

Οπότε με αυτά τα δεδομένα ίσως φταίει η πχιότητα του (λεπτού) πάτου των τηγανίων.
Δεν ξέρω τι πάιζει με τις επαγωγικές εστίες αλλά στις κανονικές θες χοντρό πάτο , σχεδόν στο πάχος ενός δακτυλου.
Από μάρκα, Fissler .
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#865165 Εγώ γιατί νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να καμπυλώνουν; Είχα διαβάσει ότι προβλέπεται και ότι όταν ζεσταθεί επανέρχεται στο ίσιο του. Και μετά όταν κρυώσει ξανακαμπυλώνει. Και όντως έτσι κάνει.

Κατά πόσον η επαγωγική εστία μπορεί να προβλέψει τη θερμοκρασία; Ή απλά μετράει και σταματάει; Δεν παίζει ρόλο η ποσότητα; Για να βράσει κατσαρόλα με λίγο νερό δε θα θέλει πχ 4 ενώ η ίδια κατσαρόλα με πολύ νερό πχ 6;
Άβαταρ μέλους
By Chris
#865170 Δεν ξέρω αν και πως προβλέπει, πάντως το συγκεκριμένο μάτι αυτο έχει ως ένδειξη έντασης. Αντί για 1-2-3 ή μπάρες πχ, έχει 160-180-200 βαθμούς. Παίζει να είναι και παραμύθι, τι να σου πω.

Πάντως έστειλα σε αυτούς που πήρα αυτό στη φωτό με το μέτρο και μου έστειλαν άλλο, και είναι καμπυλωμενο από τη μάνα του :slap: Λιγότερο αλλά είναι. Οπότε παίζει και να είναι φυσιολογικό, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν ισιωνουν με τη θέρμανση, αφού βλέπω τα υγρά, δεν επιστρέφουν προς το κεντρο ποτέ. Και ξαναλέω, κρέπα πως κανεις πχ?????
Άβαταρ μέλους
By otso
Chris έγραψε:Δεν ξέρω αν και πως προβλέπει, πάντως το συγκεκριμένο μάτι αυτο έχει ως ένδειξη έντασης. Αντί για 1-2-3 ή μπάρες πχ, έχει 160-180-200 βαθμούς. Παίζει να είναι και παραμύθι, τι να σου πω.

Πάντως έστειλα σε αυτούς που πήρα αυτό στη φωτό με το μέτρο και μου έστειλαν άλλο, και είναι καμπυλωμενο από τη μάνα του :slap: Λιγότερο αλλά είναι. Οπότε παίζει και να είναι φυσιολογικό, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν ισιωνουν με τη θέρμανση, αφού βλέπω τα υγρά, δεν επιστρέφουν προς το κεντρο ποτέ. Και ξαναλέω, κρέπα πως κανεις πχ?????

με κρεπιερα ; αγοραζεις μια σαν των πλανοδιων στο Παρισι ,αν υπαρχουν ακομα.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#875679 είπα να δω για καθημερινό αντικολλητικό τηγάνι (αυγά, λαχανικά, σάλτσες) χωρίς τα πρόσθετα του σατανά τύπου PFOA/PTFE.
και λένε:
κεραμικά χάνουν αντικολλητικότητα με τον καιρό, μαντεμένια ή carbon steel θέλουν συχνά χαδάκια για τη σκουριά.
μήπως ανοξείδωτο ατσάλι;
Άβαταρ μέλους
By dimik
#875697 Ανοξείδωτο ατσάλι για σάλτσες, ειδικά αν περιέχουν λεμόνι-ξυδι.

Κι εγώ έχω καταληξει στο να πετάξω όλα τα αντικολλητικα και να μείνω με ένα καλό cast iron κι ένα καλό stainless steel.

Με λίγο λαδάκι παραπάνω κάνεις και αυγα στο stainless χωρίς να σημαίνει ότι στο τέλος θα φας και το λάδι που έβαλες αρχικά.
Η με βούτυρο και χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία γίνεται δουλειά.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#875712 Για γενική χρήση μια χαρά δεν είναι τα αντικολλητικά; Τη δουλειά τους την κάνουν. Τι έχετε εναντίον τους;
Άβαταρ μέλους
By dimik
sknipper έγραψε:Για γενική χρήση μια χαρά δεν είναι τα αντικολλητικά; Τη δουλειά τους την κάνουν. Τι έχετε εναντίον τους;
Πέραν του θέματος της υγείας, χαραζονται εύκολα και θέλουν αντικατάσταση κάθε 3 χρόνια κατά ΜΟ. Είναι περισσότερο ειδικής χρήσης πάρα γενικής όπως έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση του καταναλωτή.

Τα stainless steel και τα cast iron τα κρατάς μια ζωή.
Αν θες να αποφύγεις το βάρος του cast iron πας σε carbon steel το οποίο θέλει την ίδια συντήρηση αλλά είναι αρκετά ελαφρύτερο.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#875714 Έχω δει ότι τα καλά κρατάνε σαφώς περισσότερο από 3 χρόνια. Αν δεν τους κάνεις κακά θερμικά σοκ και δεν τα χαράζεις με πηρούνια και μαχαίρια σίγουρα κρατάνε πολύ περισσότερο.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
dimik έγραψε:Ανοξείδωτο ατσάλι για σάλτσες, ειδικά αν περιέχουν λεμόνι-ξυδι.

Κι εγώ έχω καταληξει στο να πετάξω όλα τα αντικολλητικα και να μείνω με ένα καλό cast iron κι ένα καλό stainless steel.

Με λίγο λαδάκι παραπάνω κάνεις και αυγα στο stainless χωρίς να σημαίνει ότι στο τέλος θα φας και το λάδι που έβαλες αρχικά.
Η με βούτυρο και χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία γίνεται δουλειά.
< >

ωραίος.
τι μάρκα ανοξείδωτο πήρες;
θυμάσαι 2-3 απ' τις καλές επιλογές;
όχι τύπου 200+ για ένα 24άρι, mid-range ασούμε. είτε από Ελλάδα είτε από amazon

το μαντεμένιο το συνήθισες στη συντήρηση; βλέπω κάτι σκουριασμένα σε κριτικές και λέω καλά, γάματο
Άβαταρ μέλους
By dimik
#875722 Fissler βρίσκεις εύκολα Ελλάδα και είναι αθάνατα.
Μετα de buyer, tramontina, ακόμα και ΙΚΕΑ έχει με κάνα 40ρι.

Εχει 3ply, 5ply και ανάλογα πάει η τιμή.

Τα cast iron απλά θέλουν γρήγορο πλύσιμο όσο είναι ζεστό με σύρμα και όχι πολύ ή και καθόλου ￲απορρυπαντικο και καλό στέγνωμα.

Εναλλακτικά πλύσιμο με μπόλικο σαπούνι στέγνωμα καλό και πέρασμα με σπορελαιο και φούρνο για καμιά ώρα να ψηθεί και να κάνει προστατευτικο φιλμ το λάδι.

< >
Άβαταρ μέλους
By Chris
dimik έγραψε:
Εναλλακτικά πλύσιμο με μπόλικο σαπούνι στέγνωμα καλό και πέρασμα με σπορελαιο και φούρνο για καμιά ώρα να ψηθεί και να κάνει προστατευτικο φιλμ το λάδι.

< >

Και ξεμυριζει το σπίτι μετά από καμιά βδομάδα :yahoo: